2015 m. vasario 22 d.

Terasos įrengimas

Dar praeitą pavasarį pasidariau terasai polius. Polius gręžiau su rankiniu grąžtu d125mm, pagal iš anksto pasiruoštą brėžinį:
Tarp polių dariau 140 - 150 cm tarpus, gylis apie120-130cm. Į poliaus vidų įmečiau kelis 10mm armatūros strypus, o per vidurį įstatydavau smeigę 14mm:
Vėliau, išlyginus pagrindą užtiesiau agroplėvelę, kad su laiku po terasa nepradėtų dygti žolė, o ant viršaus sumečiau statybinį laužą, pagrinde akmenys ir atliekos nuo klinkerinių trinkelių:
Aplink terasos kontūrą išklojau vėjos bortelius 1000x500mm. (p.s. nuotraukoje matomos tujos yra visai ne prie terasos projekto :) )
Ant paruoštų polių buvo klojamos medinės 50x150mm gegnės, kurias išlygiuodavau veržlėmis, kurias užsukdavau ant įbetonuotų smeigių:
Po balkių dėdavau dvi veržles ir vieną poveržlę, o išlygiavus iš viršaus taip pat užsukdavau veržlę su poveržle M14
Tarpai tarp polių buvo daromi tokie nemaži, todėl, kad terasos karkasą formavau iš dviejų lygių gegnių. Antro lygio balkius 42x92 klojau maždaug kas 35 - 40 cm atstumu viens nuo kito:
Viršutinius balkius prie apatinių prisukau su 6x190 medvaržčiais.
Ilgai negalėjau apsispręsti iš ko bus padaryta mano terasa, ar iš kompozitinių lentų, ar iš termomedienos. Pradėjus labiau analizuoti, man nepatiko kompozitinių lentų spalvų pasirinkimas, užbaigimo detalės, o ir kaina jų buvo panaši kaip termomedienos.  Be to, liečiant kompozito lentą ir termo medieną yra skirtumas - kompozitas labai jau panašus į plastmasę, o termo mediena kvepia degintu medžiu. Maumedžio kategoriškai nenorėjau dėti, nes pakankamai prisižiūrėjau pas pažįstamus, kaip jis nuo atmosferos poveikio šerpėtoja ar nudažytas lupasi. Aš pasirinkau termo pušį.
Kas yra termo mediena? Tai termiškai apdorotas medis, kuris aukštoje temperatūroje pakeičia savo savybes. Medis tampa stabilus atmosferos poveikiams, nepūva, sumažėja vandens absorbavimas, pašalinami sakai ir tt, plačiau apie termo medį galite paskaityti NV Group iš kur šią medieną ir pirkau.
Taigi nusipirkau terasos lentas LunaDeck2 Profix2 26x117   L=3900mm ilgio. Jei pirksite lentas, pasidomėkite karts nuo karto kokio ilgio jie šiuo metu turi lentas, kadangi mažo užsakymo nenori specialiai vežti, o ilgiai lentų gali kisti nuo 3000 - 5900mm ilgio. Tuo metu, kai nusižiūrėjau lentas, jie turėjo 5900mm ilgio lentas, kurias dedant man būtų ženkliai mažiau atliekų, deja atvažiavus pirkti ilgų lentų neturėjo ir teko pirkti trumpesnes. Šios lentos yra įdomios tuo, kad turi specialų Profix2  tvirtinimą t.y. lentos tvirtinasi paslėptu tvirtinimu ir medvaržčiai nesimato:
Su tokiu tvirtinimu darbas yra labai lengvas ir švarus. Medvaržčiai matosi tik pirmoje lentoje, kuria reikia pritvirtinti, o visos kitos lentos tvirtinasi plastikiniu kaladėlių pagalba:
Suklojus visas lentas lygiai visas nupjauname ir suformuoju karkasą išilginei lentai:
Taip pat sukonstruojamas laiptelio karkasas:
Kad laiptelis nesiremtų į trinkeles, po juo priklijavau plastikines juosteles:
Užbaigtas kraštas:
Visa terasą alyvuojama "Saicos special wood oil" medžio alyva:

Išeiga šios alyvos man gavosi beveik dviguba, nei rašo gamintojas. Nežinau, ar tai aš nemokėjau normaliai alyvuoti, ar tai mediena buvo labai labai sausa ir viska sugėrė.
Po žiemos, ten kur gulėjo sniegas terasos lenta šiek tiek pakeitė spalvą ir pavasarį planuoju nualyvuoti dar kartą:
Čia mano užbaigta terasa, rezultatu likau labai patenkintas:


Apie kainas:
19m2 ploto terasos 3,1m x 6,0 m kaina su poliais ir visom medžiagomis man gavosi 5500lt t.y. apie 289Lt/m2 + malonus darbas :)












49 komentarai:

  1. Man irgi patinka tokie darbai, kai sau daraisi tai pramoga netgi, nors suma tai nemaža gavosi. Dešinį kampą reikėtų arba nuleist arba truputį kilstelėt, mažumėlę negražu kai nelygiagretus klinkeris grindims. Tokius dalykus gana nesunkiai paslėpt galima jei jau taip gavosi :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nelabai supratau, apie kokį kampą eina kalba, bet jei kalbi apie takelį, tai jis eina visas vingiuotas ir ten neėjo prisirišti prie terasos lentų.

      Panaikinti
    2. Ne, kalbu apie terasos nuolydį (20 iš 22 foto, dešinys terasos kampas). Dėl klinkerio siūlės jis labai išsiskiria ir atrodo kreivai. Jeigi nuolydis eitų nuo siūlės apačios, kuri pasislepia, į viršų link pilnos plytelės, to nesimatytų, nes kreivumai labiausiai matosi kai tarpas mažytis ir gaunasi kontrastavimas.
      Aišku tai nėra svarbu, bet kai gražiai padaryta norisi dar geriau. Pamenu mokiausi plytkas klijuot, atrodo ir suklijuota lygiai ir tvarkingai, bet kažko netvarkingai atrodo. Priėjo meistras, pataisė vieną, antrą, plytelę (dar klijai nesudžiuvę buvo o plytelės ne pirmarūšės) ir vaizdas iškart pasikeitė, tapo vienodesnis, geresnis. Tokie nereikšmoingi, atrodo, dalykai ir sudaro visumą. Tai jokiu būdu ne kabinėjimasis, padaryta tikrai labai gerai, tik kaip papildymas darbui, gal kai kam ir tai pravers :)

      Panaikinti
    3. Dabar supratau, apie ką ėjo kalba. Tikrai, labai dėkui už visas pastabas.
      Straipsnyje pamiršau paminėti, kad balkius lygiuojant reikėjo taip sudėlioti, kad nuolydis gautųsi nuo namo į lauką.

      Panaikinti
  2. Dėl apatinių 50x150mm gegnių - kokiu būdu jos impregnuotos - giluminiu, ar paprastai teptuku? Man yra atlikę stogo gegnių - galvoju panaudoti identiškaip kaip pas tave. Gegnės impregnuotos kelis kartus pamerkiant į chemiją, tačiau dvejoju ar lauko sąlygomis bent kiek ilgiau atlaikys.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. apatines gegnės apdirbau teptuku kelis kartus antiseptiku. Na tikiuosi, kad tos gegnės pakankamai ilgai laikys.

      Panaikinti
  3. Terasa atrodo tikrai labai gražiai.

    Šio blogo pavadinimą drąsiai galima keisti į "Mokomoji medžiaga, kaip pasistatyti ir įsirengti namą su gausia vaizdine medžiaga". Senai čia pradėjau užsukinėti, kai tik iškyla klausimų, kaip kokį mazgą padaryti. Perskaitai ir toks jausmas, kad smulkmenas žinai, tarsi pats šalia būtum stovėjęs kai terasa buvo surinkinėjama :). Spėju šią vasara pats asmeniškai praktiškai pasinaudosiu žiniomis įgytomis peržiūrint šia vaizdine mokomąja medžiaga :).

    Klausimas tiktai, kodėl alyvuota o ne lakuota? Man vis dar nuo tarybinių laikų išlikus nuomonė, kad lakavimas yra ilgaamžiškesnė ir patikimesnė medienos apsaugos priemonė. Lakų aprašymuose mačiau, kad yra lakų specialiai skirtų terasoms.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai dėkui už gerą žodį. Tiesiog darant kažkokį darbą, susiduri su įvairiais smulkiais klausimais, pvz. kokį medvaržtį naudoti, kokius tarpus daryti ir tt, todėl rašydamas stengiuosi tas smulkmenas ir aprašyti, nes manau, kad ir kitiems bus tie patys klausimai.
      Dėl lako ar alyvos, manau čia yra daug nuomonių. Tiesiog iš praktikos matau, kad alyva praktiškiau, nes norint alyvuoti iš naujo užtenka pagrindą išplauti ir galima tepti, o lakuotą paviršių dažniausiai reikia nušlifuoti ir būtina visą paviršių dažyti.

      Panaikinti
  4. Terasa atrodo puikiai.
    Man idomu ar lentu tvirtinimo elementai atlaikys (nenutrauks medvarscio) kai lenta pabrings nuo lietaus. Pusis ne tokia stipri kaip maumedis tai gal ir atlaikys?
    Arba atvirkstinis variantas esant karstai vasarai medis traukiasi ar neatsiras laisvumo, lenta neprades vaiksiot?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na pagyvensim pamatysim, bet gamintojas tvirtina, kad šį mediena po termo deginimo pakeičia visiškai savo struktūra ir tampa mažiau įgeriantis drėgmę ir mažiau "juda".

      Panaikinti
    2. Termo mediena nevaiksto arba turi labai minimalu vaiksciojima.. po termo apdorojimo, mediena tampa lyg negyva ir nereguoja i aplinkos pokycius. Gaila, tik kad kaina nera labai maza :)

      Panaikinti
  5. Gražiai terasa atrodo! Alyvos pirmam sluoksniui tikrai daug sugeria medis, kai alyvavom savo niekuom nedengtas trisluoksnes parketlentes, tai pirmam sluoksniui sugėrė ženkliai daugiau alyvos, nei antram sluoksniui, o matyt lauke lentas veikiamas nuolatinio aplinkos poveikio alyvuot teks dažniau.
    Kas sudarė didžiausią kainą iš šios sumos, viršutinis apdailinis sluoksnis ar bendrai visos kitos pagalbinės priemonės, karkasas, betonas ir t.t.? Įdomumo dėlei kiek kainavo 1kv.m. viršutinio sluoksnio gal pasidalintumėt.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pagrindinę pinigų sumą sudarė terasos lentos ir skersiniai tašai iš termo medienos. Tiesa nemažą pinigų sumą susidarė ir ant terasos tvirtinimo detalių. Įdomumo dėlei įdedu pilną sąmatą:
    Poliu betonavimas d160mm 50,00vnt 17 850,00lt
    Armatūrą 10 1,49 72 107,28
    Smeigė 14 x 1000 5,74 8 45,96
    Veržlė M14 8,08 0,65 5,25
    Poveržlė M14 10,13 0,955 9,67
    Cementas 35kg 13,53 4 54,12
    Cementas 35kg 14,69 1 14,69
    Smeigė 14 x 1000 6,50 1 6,50
    Balkis 150x50-3000 6vnt. 160,00 1 160,00
    medsraigčiai 5x90 100 vnt. 37,99 1 37,99
    medsraigčiai įl.g. 38,65 1 38,65
    teptukas 4,89 1 4,89
    medsraigciai ir kt. 62,31 1 62,31
    Tašas termo SHP-42x92 L=3000 63,00 17 1071,00
    Terasinė lenta 26x117 L=3900 52,45 51 2674,95
    Terasos medsraigčiai 4,0x40 0,29 350 101,50
    Terasos tvirtinimas new profix2 0,85 350 297,50

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, labai aktualu. Planuoju pavasarį irgi iš termo pušies daryti terasą. Kol kas nusitaikiau į brolistimber produkciją. P.S dar šioj sąmatoje trūksta alyvos :)

      Panaikinti
    2. Aha, tikrai, alyvą kažkur ir pamečiau. Dabar ir nepamenu kiek ji man kainavo :(

      Panaikinti
    3. Ačiū už info, truputį aiškumas įsivedė :) Alyva turbūt apie 30 eur./1l, o suėjo kokie 2 litrai spėju.
      Dar mažumėlę klausimų dėl polių padarymo :) Juos pats betonavot, ar samdiniai? Jei pats, ar nuomojotės betono maišyklę ar tokiam kiekiui užtenka standartinio elektrinio maišytuvo? papildomai turbūt pirkot 125 vamzdį, kiek panašiai cm reikėjo jo sukišti į žemę?

      Panaikinti
    4. Ne, polių betonavimui samdžiau žmogų t.y. darė tas pats meistras, kuris mūrijo lauko židinį ir tvoros stulpus. Betonuojant tvoros stulpams polius, padarė ir terasos polius. Sąmatoje pirmoj eilutėje yra skaičius už darbą.
      Dirbo vienas žmogus, su betono maišykle. Vamzdžiu nereikėjo pirkti, nes buvo likę ortakių ir kanalizacijos vamzdžių nuo statybų, tai įvairus galiukai ir suėjo.
      Į žemę ortakio tikrai labai nedaug suleidom, gal kokius 10-20cm.

      Panaikinti
    5. Sveiki, o balkiai 5x150 irgi iš termo pušies?

      Panaikinti
    6. Ne, šie balkiai buvo iš paprastos pušies.
      Kitą kart imčiau šiek tiek storesnius pvz. 70x100mm

      Panaikinti
  7. Dar klausimėlis: dvigubo karkaso viršutiniai balkiai 92mm aukščio, bet pritvirtinti 90mm medsraigčiais. Man kažko matematika nesueina...:) Gal įgilinote į balkio vidų medsraigčius?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jus teisus, čia kažkokia klaida. Greičiausiai naudojau 6x190mm medvarščius su įgilinta šešiakampe galva.
      Aprašyme pataisiau.

      Panaikinti
  8. Nuostabi terasa, laukiam tesinio apie tas tujas ir vejos irengima, kaip tik jau kaip ir pavasaris ant nosies!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tokie issamus blog'ai uzdega ir kitus besidominancius daryti savom rankom.
    Aciu autoriui uz pasidalinima!

    AtsakytiPanaikinti
  10. sveiki, ar butu galima suzinoti Raituzai jusu el pasto adresa noreciau pasikonsultuot del husqvarna vejapjoves :)

    Vytautas
    v.zumaras@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  11. I Like your post my frien..keep in touch from INDONESIA.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labas rytas. Klausykite, o klinkeriniu laiptu tarpelius uzpylete atsijom ar taip ir palikote? O kokius tarpelius darete mm? Kaip atlaike ziema ? Dekui !

    AtsakytiPanaikinti
  13. Koks tikslas/privalumas yra daryti dvigubą karkasą? kodėl negana ant polių suguldyti vienu sluoksniu gegnes ir ant jų iš karto lentas? Ar čia kokia ekonomija išgaunama (tipo mažiau betono, bet daugiau medžio)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tikslas toks, kad mažiau reikia daryti polių. Dvigubą karkasą ženkliai lengviau išsilyginti, nei tiksliai gaudyti vieno lygio balkių aukštį.

      Panaikinti
  14. Sveiki,butu idomu suzinoti,kaip laikosi Jusu terasos spalva,nes mes irgi alyvavom termo pusi norvegiska alyva,bet praktiskai po 2-3 sav.spalva pradejo blukti.Kokia alyva Jus naudojot ir ka galetumet patarti?
    Dekui

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Jurate, aš alyvavau terasą rudenį vienu sluokaniu "Saico" bespalve alyva, atrodė labai labai gražiai. Po žiemos, ten kur buvo terasa atvira, be stogelio, alyva praktiškai nusidėvėjo ir medžio spalva pradėjo pilkėti. Ten, kur terasa buvo po stogeliu, alyva dar liko, bet pati terasa atrodė gan marga, todėl neseniai, prasiėjęs šiek tiek su šveičiamu popieriumi ant viršaus užtepiau "Saico" alyva tamsesnės spalvos. Ar ilgai laikys nežinau, bet nemažai kas minėjo, kad tamsesnė alyva yra atsparesnė UV spinduliams. Kaip bebūtų, manau norint turėti tvarkingą terasą, teks kiekvieną sezoną alyvuoti.
      Jei kas turi patarimų, kokio gamintojo geriau naudoti alyvą, kad ilgiau ji laikytų, mielai norėčiau apie tai išgirsti.

      Panaikinti
    2. Bespavle alyva neapsaugo nuo UV spinduliu, todel mediena pilkeja. Visos kitos apsaugos savybes tos pacios. Norint apsaugoti nuo pilkejimo, reikia bent kiek ideti kokio nors spalvos pigmento, kad ir pvz gelsvo.

      Panaikinti
  15. Sveiki, ar butu galima gauti meistro kontakta kuris betonavo polius? Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      terasos polius man darė meistras, kuris mūrijo lauko židinį, bei tvoros stulpus. Nemanau, kad jį sudomins, vien polių betonavimas, kadangi pagrindinis jo darbas yra klinkerio klojimas.

      Panaikinti
  16. Sveiki. Turiu rankinį grąžtas, kurio rankenos neleidžia skyles gręžti ne arčiau kaip 30 cm prie sienos. Nuotraukoje atrodo, kad jūsų poliai prie sienos beveik prigludę.Gal teko matyti, kokiu būdu tas meistras išgręžė polių skyles taip arti sienos? Norėčiau pasinaudoti ta paslaptimi :).

    AtsakytiPanaikinti
  17. Sveiki,
    Super patarimai!
    Jei galetumet, patarkite kiek cm smeige ileidote i betona, ir kiek palikote virsuje?
    Acii

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sveiki. Statomės priestatą ir norėtumėme įsigyti rankinį betono maišytuvą. Tik nelabai įsivaizduojame, kokio galingumo jis turėtų būti, kiek cemento jis gali išmaišyti? Taip pat radome šį puslapį, kuriame rankinis betono maišytuvas už nedidelę kainą http://phiolent.lt/maisytuvai-greztuvai-2.html. Bet niekada nesame pirkę iš šios elektroninės parduotuvės tai nežinome, kokia kokybė šio prietaiso. Gal kas ką patarsite?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sveiki manau geriau isigyti normalia betono maisykle uz koki 160 eur. O veliau panaudojus parduoti uz puse kainos. Islaidos bus panasios, o patogumas ir greitis bus zenkliai didesnis su betono maisykle, nei su rankiniu mikseriu.

      Panaikinti
  19. Atsakymai
    1. Sveiki,
      termo mediena esu patenkintas, manau jei vėl daryčiau matyt pirkčiau tą patį.
      Medis, kaip ir anksčiau minėjau yra minkštas, todėl mėtyt malkas, ar kietus daiktus nerekomenduotina. Terasa nesibraižo, bet alyvuoti karts nuo karto reikia. Medis nesikraipo, todėl medvarščiai puikiausiai laiko.
      Alyvą reikia pirkti turinčia kažkokios spalvos, bespalvė alyva visai nepasiteisino.

      Panaikinti
  20. Sveiki, taip pat planuojame įsirengti terasą iš termo medienos. Noriu paklausti, gal teko domėtis ir kitais pardavėjai, pvz. Brolistimber, ar NV Group buvo pirmas ir vienintelis pasirinkimas. Brolistimber turi daug AB rūšies medienos ir teigia, kad nebus didelio skirtumo nuo A rūšies. Jūsų nuomone, ar verta rinktis AB rūšį? Iš anksto dėkoju už atsakymą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      kai rinkausi, kur pirkti termo medieną, tai nelabai daugiau radau, kas tai parduoda, todėl ir apsistojau ant NV Group. Egzotine mediena, prekiavo daug kas, tačiau jos nenorėjau dėl lentų trumpo ilgio (nenorėjau terasoje lentų sudūrimų).
      Siūlau pažiūrėti, kaip atrodo AB rūšis gyvai ir jei nėra išbyrėjusių šakelių, manau verta imti. Termo medienoje šakelės visai gražiai atrodo.
      Šiandien alyvavau savo terasą, prieš tai su šveičiamu popieriu šiek tiek patryniau įbrėžimus ir dabar terasa vėl atrodo kaip nauja.

      Panaikinti
  21. Kokie jūsų atsiliepimai apie rifliuotas lentas ? nesikaupia purvas grioveliuose ? Ar alyvuota termo mediena nėra labai slidi kuomet šlapia ?

    AtsakytiPanaikinti
  22. Sveiki, ar galėtumėte atsakyti į Evaldo Pliūros klausimą dėl skylių gręžimo prie pat namo? Visur ieškau tokios informacijos kaip tai padaryti, kai grąžtas neleidžia prieiti. Galbūt matėte kaip dirba meistras. Iš anksto ačiū




    "Evaldas Pliūra
    2016 m. balandžio 12 d. 22:47

    Sveiki. Turiu rankinį grąžtas, kurio rankenos neleidžia skyles gręžti ne arčiau kaip 30 cm prie sienos. Nuotraukoje atrodo, kad jūsų poliai prie sienos beveik prigludę.Gal teko matyti, kokiu būdu tas meistras išgręžė polių skyles taip arti sienos? Norėčiau pasinaudoti ta paslaptimi :)."

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kiek pamenu, meistras turėjo kažkokį savadarbį grąžtą, tai gal pas jį buvo rankenos trumpesnės, dabar jau nepamenu.

      Panaikinti
  23. Laba diena, noriu paklausti, kokia konkrečiai alyva alyvuojate terasą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      va šita:http://www.parketas.lt/assets/Uploads/SaicosTerasa.pdf
      kodas: 0113
      jokiu būdu nepirkite bespalvės, nes visiškai nelaiko UV.

      Panaikinti
  24. Labas vakaras, dėkoju už atsakymą ir dar noriu Jūsų nomonės dėl alyvos pasirinkimo. Terasos lentų pardavėjai mums siūlė pirkti alyvą,kurios kaina už 1 litrą 100 eurų ir atseit užtenka 30 kv. metrų,alyvuoti reikia tik vienu sluoksniu,labai geros savybės..., jei gerai supratau gamintojas Gjoco. Jūsų nuomone, ar verta tiek mokėti ir ar pirmą kartą alyvuojant gali užtekti to vieno sluoksnio. Ar Jūs esate patenkinti Saicos alyvos kokybe? Ar jei reiktų rinktis iš naujo, visgi rinktumėtės šitą pačią? Gal teko domėtis dar ir kitų gamintojų alyvomis?Mūsų terasa nemaža apie 30 kv.m., tad su ta brangia alyva dar susilaikėm, kažkaip nesitiki, kad 1 litro gali užtekti.
    Iš anksto dėkoju už atsakymą.

    AtsakytiPanaikinti
  25. Manęs šiemet irgi laukia terasos statyba, tai pasinaudosiu Jūsų patirtimi ir pastebėjimais, jei galima. Nes pirmą kartą kažką tokio meistrausiu ir iš karto terasą, tikiuosi, nesistengiu apžioti per daug, kaip sakoma.

    AtsakytiPanaikinti
  26. Sveiki, pateikta daug geros informacijos. Krito į akis, kad lagės pakabintos tik ant varžtų (visai neatremtos į polius) ar per tiek laiko neiškilo stabilumo ar judėjimo problemų? t.y .terasa tokia pat stabili kaip ir buvo pradžioje ?

    AtsakytiPanaikinti