2013 m. spalio 13 d.

Katilinės įrengimas

Paruošus katilinės patalpą (nuglaisčius ir nudažius sienas, suklijavus plyteles) pradėjome įrenginėti katilinės įrangą.
Iš pradžių buvo iškviesti dujininkai, kad pakabintų dujinį katilą ir įrengtų vidaus dujotiekį.
Katilą pasirinkau 22kW kondensacinį "Junkers ZSB22-3C Cerapursmart" su programuojamu "FW-120" valdiklių ir lauko temperatūros jutikliu. Kodėl pasirinkau būtent šitą katilą, sunku pasakyti, tiesiog manau, kad tai optimalus kainos ir kokybes santykis, o ir apie "Junkers" servisą esu girdėjęs, kad greitai dirba.
Katilo kaminą pajungėme prie vienos iš mūro šachtų. Kaminas yra padarytas dvigubomis sienelėmis, kurių pagalba iš lauko siurbiamas šviežias oras, o per vidinį kaminą išmetami degimo produktai.
Toks dvigubas kaminas jungėsi tik prie mūro šachtos, o jau mūro viduje ėjo viengubas plastikinis kaminelis.
Vėliau atvažiavo santechnikai montuoti toliau visą vamzdyną.
Čia šiek tiek smulkių detalių...
Vandens boilerį pasirinkom Čekišką "Dražice-OKC125" 125 litrų.
Karšto vandens cirkuliacijai statome atskirą siurbliuką, kuris veiks pagal taimerį ir karštą vandenį varinės tik nustatytu laiku.
Nuotraukoje matote stačiakampę juodą dėžę, tai yra hidraulinis atskirėjas. Jo paskirtis yra neapkrauti katilo siurblio, o leisti varinėti šilumnešį mažuoju ratu. Grindinio šildymo visą kontūrą aptarnauja atskiras siurblys su kintamo greičio EC varikliu, kuris automatiškai pasileidžia jei tik katilas pradeda šildyti vandenį.
Name dar nesumontuota grindinio šildymo automatika, kuri valdytų šildymą.
Šiuo metu trūksta patalpos termostatų, grindų kolektoriaus pavarų ir valdiklio. Jau buvau anksčiau minėjęs, kad pasirinkau "wavin" gamintojo automatiką.  Deja, delsiu įrengti šią automatiką, nes "wavin" vis žada išleisti naują laidinį grindų šildymo valdiklį AHC-9000, bet kažkaip pasirodimo Lietuvos prekyboje data vis nusikelia.
Čia matome dujinį katilą iš vidaus:
Vėliau buvo iškviestas dujinio katilo derintojas, kuris sumontavo lauko temperatūros jutiklį ir paleido dujinį katilą.
   Namie jau turime šildymą ir ateinanti šalta žiema mums nebaisi.... nebent sąskaitos už dujas  :-D

 

51 komentaras:

  1. "Nuotraukoje matote stačiakampę juodą dėžę, tai yra hidraulinis atskirėjas. Jo paskirtis yra neapkrauti katilo siurblio, o leisti varinėti šilumnešį mažuoju ratu. Grindinio šildymo visą kontūrą aptarnauja atskiras siurblys su kintamo greičio EC varikliu, kuris automatiškai pasileidžia jei tik katilas pradeda šildyti vandenį."

    Nė velnio nesupratau. Aš kaip tik galvoju, kaip supaprastinti visą sistemą, kad užtektų vieno siurblio abiems aukštams, o čia dar ir specialiai vienas vandeninis šilumokaitis statomas, kas priverčia statytu du siurbliukus. Kokia iš to nauda? Dabar ne tik už antrą siurblį teko mokėti, bet dar ir vandeninis šilumokaitis pakankamai brangiai kainuoja. Patikimumas neišaugo, o kaip tik krito, nes vieno siurblio atveju galėjo sugesti tik vienas siurbliukas, dabar iš dviejų siurblių užteks kad vienas sugestų ir šildymo nebus.

    Aš esu įsitikinęs, kad geriau parinkti vieną reikkiamo galingumo siurblį, nei statyti kelis tam pačiam darbui atlikti.

    Kada įkurtuvės :) ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Siurblio integruoto į dujinį katilą galingumo nelabai pasirinksi. Reikia dar pasiaiškinti instrukcijoje, bet katilo siurblio našumą galima sumažinti - jis turi trys greičius. Maksimalus jo galingumas yra 125W. Cirkuliacinis EC siurblys suvartoja apie 15-25W. Taip, hidromodulis tikrai kainuoja nemažai ir ilgai svarsčiau ar jį dėti, bet mane užtikrino, kad taip veikianti sistema veiks patikimiau ir sklandžiau. Kol kas, nebuvo stipriai laiko įsigilinti į visus veikimo niuansus.
      Dėl įkurtuvių: Statybos nemažai yra pasistūmėjusios į priekį, nei spėju aprašyti šitame bloge. Tikiuosi, kad iki Kalėdų persikraustysiu :)

      Panaikinti
  2. Del valdiklio... Na va pagaliau isleido nauja valdikli su LCD touch screenu, nes jau 8000 serija atrodo moraliskai pasenus, kalbu apie dizaina.
    Beja, pats wavin'as nei valdikliu nei termostatu negamina. TIkrasis gamintos "Jablotron":
    http://www.jablotron.com/en/comfort-systems-1/heating-and-cooling/control-units-1.aspx


    Karsto vandens siurbliukas A klases 4.5 watu? Ar dejo pries ji ar po jo vienos krypties voztuva?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jo, žinau, kad "Wavin" pats negamina šių valdiklių, bet nežinojau, kad juos gamina tokia juokinga įmonė :DDDDD

      Geriamo karšto vandens siurbliukas stovi "Wilo-Star-Z NOVA", kuris vartoja nuo 2W iki 4,5W elektros energijos.

      Panaikinti
    2. Visai idomus NEST termostatai . Tik gal brangoki 650 lt. www.nest.com

      Panaikinti
  3. Kodėl nepasirinkote dujinio katilo su momentiniu vandens pašildymu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nežinau, tiesiog daug esu girdėjęs neigiamos informacijos dėl momentinio vandens pašildytuvo t.y, kad jis triukšmingesnis, temperatūros šuoliai, jei per mažai bus atsuktas karštas vanduo.

      Panaikinti
    2. Bute turiu rezervinį dujinį momentinį šildytuva junkers 14kw, naudoju po savaitę per metus kai būna vamzdynų inspekcijos ir vandens neduoda :) ir tai užknisa, temperatūra šoliuoja, po dušu nuipraust ar idus išsiplaut pakanka, geriau nei puoduose vandenį šildyt, bet vonią prisileist tai nelabai gaunasi, karšo vandes debitas pakankamai mažas, kol prisileidi jau ir pravėst spėja.. zaislas zodžiu..

      Panaikinti
  4. Man dar toli iki katilo pasirinkimo, bet jau irgi galvuoju ar nebus diskomforto su momentiniu pasildimu. Per mazai atsuksi ciaupa ir begs saltas vanduo.
    Idomu bus isgirsti kokios bus duju sanaudos. Pas mane bus apie 100kv2 tai tikiuosi ziema per para iki 7 kubu sudegint.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl eksploatacinių išlaidų galėsiu vėliau pasidalinti patirtimi, kai ateis normalus šildymo sezonas.

      Panaikinti
  5. Tai vis dėlto pasidarėte karšto vandens cirkuliaciją. Dviem kryptimis (virtuvė, pirtis/vonia) ar tik viena kuria nors. Čia kaip suprantu komforto troškimas nugalėjo taupumą. Šiaip daug kas skundžiasi, kad cirkuliacija smarkiai gręžia dujinį katilą, todėl bent keli pažįstami išjungę siurbliuką gyvena be cirkuliacijos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. cirkuliaciją padariau tik į vonios kambarį, į virtuvę nedariau.
      Esant norui, cirkuliaciją galėsiu bet kada išjungti.
      Šiaip planas yra susiprogramuoti taimerį, kad siurbliukas veiktu tik piko valandomis.

      Panaikinti
    2. Pats irgi turiu cirkuliacija karstam vandeniui kuri yra uzsukta ;) priezastis - pas mane cirkuliuoja savaime "samatioku" begdama vesina boileri. Per para reiketu du kart sildyt boileri kitaip vandenz neuztektu vonei. Turiu siurbliuka wilo star z nova kuris Dar nesumontuotas. Uzprogramavus ji isijungti tam tikru laiku ryte/vakare manau uztektu karsto vandens vonei.

      Panaikinti
  6. O energetikos inspekcija neprisikabino kad elektros rozetes per arti duju kraniuko? ten pagal reikalavima lygtais 40cm minimum, ad dar nepasileidot duju?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. siaip tai niekas netikrina kaip pas tave elektra isvedziota. Elektrikas parupina pazyma, statybos inspektorius vadojausi dokumentais, niekam neidomu kaip realiai namas ir vidus atrodo.

      Panaikinti
    2. Dujos paleistos ir katiliukas sėkmingai šildo.
      Dėl rozetės, nežinau, niekas nieko nesakė.
      Visus dokumentus tvarkė dujas įvedusi įmonė, tai jie tvarkė ir patikros ir energetikos pažymas.

      Panaikinti
  7. Kiek dujų suvartojote per pirmąjį mėnesį ir kokia temperatūrą palaikėte? Pas patį panašiai apšiltintas namas ir kvadratūra tai būtų idomu sužinoti ko tikėtis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. už praeitą mėnesį prisukau 74m3 dujų, bet tą mėnesį dirbo daug darbuotojų ir lauko durys buvo dažnai atidarytos. Po šio mėnesio tikiuosi tikslesnio dujų suvartojimą. Temperatūrą laikau name +19C

      Panaikinti
  8. Tai tik mano nuomone, tačiau, galite argumentuoti, kodėl būtent pasirinkote dujinį šildymą? Kuom jis jum žavus buvo? Negeriau būtų buvę investuoti į geoterminį šildymą, ar bent oras-vanduo? Oras-vanduo sistema panašiai kaip ir dujos kainuoja, gal net ir pigiau. O eksplotavimas šios sistemos atrodo patikimesnis bei pigesnis nei dujų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Vainiau,tiesa pasakius svarsčiau ir apie geoterminį šildymą, bet neilgai. Apie oras-vanduo šilumos siurblį visam namui tikrai nesvarsčiau, nes mūsų žiemoms jis vis delto nemažas energijos rijikas. Jei jau dėti, tai tik vanduo-vanduo su gręžtiniais gręžiniais šilumos siurblį, dėja, bet tai kainuotų dvigubai brangiau nei man dujinis šildymas.
      Dųjų projektas, įvedimas į sklypą, vidaus dujotiekis, kaminas ir pats katilas man kainavo apie 11000Lt. Su šilumos siurbliu vien gręžiniams palikčiau panašią sumą.
      Oras-vanduo šilumos siurblį vienam kambaryje turiu pasidaręs t.y. stovi "Panasonic" kondicionierius, kuri naudoju svetainei šildyti kai temperatūra lauke nenukrenta žemiau -5C ir kai tingiu židinį pasikurti. Įjungus kondicionierių patalpoje labai greitai sušila oras nuo +19C iki 23C.

      Panaikinti
    2. Mes savo pasyvų karkasinį namą šildome oras-oras kondicionieriumi, bei infraraudonųjų spindulių radiatoriais. Šildome 100M2, palaikoma 21oC temperatūra. Už sausio mėnesį sumokėjome tik 200LT. Tai net pigiau nei geoterminis šildymas, kurio įrengimas vien 20-30tūkst...

      Panaikinti
  9. Atsakymai
    1. už gruodį 200m3, bet dar nebuvo pilnai veikianti grindų šildymo automatika.

      Panaikinti
  10. Atsakymai
    1. Už sausį prisukau 186m3, arba sumokėjau už dujas 404Lt su abonimentiniu mokesčiu.
      Manau, kad neblogai, kaip už tokį šaltą mėnesį

      Panaikinti
  11. Sveiki. Norėjau paklausti kaip dirba katilo automatika? Pagal nuotraukas matosi, kad FW120 sumontuotas katile. Vadinasi katilas termofikatą ruošia vien tik pagal lauko temperatūrą. Kokia užduota "pageidaujama" vidaus temperatūrą (FW120)? Pagal kurią šildymo kreivę veikia ir kokios temperatūros nustatytos tose kreivėse? Už hidraulinio indo yra papildomas paduodamos temperatūros jutiklis? Wilo Pico pajungtas per katilą ar tiesiai nuo 220Vac? Mačiau, kad patalpų konturai yra su terminėm pavarom. Jas junginėja patalpų termostatai. Ar terminių pavarų būsena kažkaip susieta su dujiniu katilu (pvz. dujinis katilas veikia tik tada, kai atidarytas bent vienas kontūras)?
    Daug klausimų:) Būčiau dėkingas už atsakymus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Vytai, šioje katilo automatikoje dar nesu stipriai išsiaiškinęs, todėl jei kažkur klystu pataisykite:
      Taip, valdiklis FW120 dirba nuo lauko temperatūros kreivės.
      Minimali šildymo sistemos nustatyta temp. 35C Maksimali 47C. Su šiais skaičiais dar eksperimentuoju, nes neradau dar aukso viduriuko. Nustačius per žemą maksimalią temperatūrą nespėja patalpos prišilti.
      Valdiklyje nustatyta patalpos temperatūra 22C
      Už hidraulinio indo yra įvorė įstatyti temperatūros jutikliui, net ir jutiklį nusipirkau, bet katilo paleidėjas sakė, kad šitame Junkers katile nėra išėjimo tam temperatūros jutikliui pajungti, todėl, toje vietoje dabar nėra nieko pajungta. (koks bus privalumas, jei toje vietoje bus daviklis, aš nežinau).
      Wilo Pico grindų šildymo siurblys pajungtas prie katilo t.y. įsijungus katilui pasileidžia ir siurblys, o jei katilas persijungia į karšto vandens gamybą tas siurblys išsijungia.
      Beje, siurblyje yra galimybė keisti sistemos slėgį, kuri dabar esu nustatęs ant 2,5 koeficiento. Ji keičiant patalpų prišildymas taip pat keičiasi, tik dar niekaip nesupratau, tą koeficientą ar didinti ar mažinti, kad efektyviau šiltu patalpos.
      Grindų šildymo pavarų automatika su katilu nesujungta, nors galimybė tai padaryti yra ir laidai tam pravesti. Nejungiau grindų valdiklio prie katilo todėl, kad faktiškai vienas kontūras (vonia) pas mane beveik visada yra atviras. Užsidarydamos pavaros didina slėgį ir Wilo Pico siurblys automatiškai mažina savo apsukas ir elektros energijos suvartojimą.
      Kas man katile nepatiko, tai, kad jis pastoviai veikiant šildymo režime vartoja apie 80 W elektros energijos.
      Galima buvo pirkti katilą su EC siurbliu, kuris veiktų panašiai, kaip Wilo Pico siurblys, bet toks katilas buvo apie 1000Lt brangesnis.

      Panaikinti
    2. Ačiū už atsakymą. Rašot, kad vonios kontūras faktiškai visada atidarytas. Ar vonioje taip pat yra patalpos termostatas? Ar vonia prišyla labiau už kitas patalpas? Nestudijavau šio Wilo Pico siurblio. Jų yra keletas modelių. Gali būti, kad jūsų siurblys dirba "pastovus slėgis" režimu. Kaip ir rašėt palaiko pastovų užduotą slėgį kintant debetui. Tas koeficientas turbūt riboja siurblio sukuriamą slėgį. Mažas koeficientas palaiko tarkim 0,2bar, didelis- 0,5bar. Nustačius per mažą koeficientą, krenta debetas (dėl didesnio kontūro pasipriešinimo), didėja temperatūrų skirtumas tarp paduodamos į grindis ir grįžtamos temperatūros. Kuo didesnis debetas tuo mažesnis skirtumas tarp paduodamos ir grįžtamos temperatūrų. Kuo mažesnis temperatūrų skirtumas, tuo "efektyviau" šyla grindys. Manau jums reikia sekti vandens temperatūrų skirtumą (kolektoriuose) ir pagal jį pasirinkti koeficientą.

      Panaikinti
  12. Sveiki. Ar gyvatuka/ransluosciu dziovintuva vonios kambaryje turite pasistate? Kokiu principu jis dirba? Kaip reguliuojate jo siluma? Kas jo silumos saltinis vasara?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip turiu gyvatuką, jis yra kombinuotas su elektriniu tenu. Vasara, jis bus šildomas elektra, o kai veikia šildymo sistema, jis pajungtas nuo šildymo kontūro t.y. jis yra "įpjautas" prieš hidraulinį indą, dėja, kažkodėl normaliai jis man nešyla, turiu įtarimą, kad esu blogai įstatęs gyvatuke plastikine detale, kuri atskiria gyvatuke srautus.
      Reikės gyvatuką išardyti ir per nauja perinkti ji, kadangi iki gyvatuko atiteka šiltas vanduo, bet gyvatukas nešyla.

      Panaikinti
  13. Ar pavyko susiderinti šildymo sistemą? Pas mane panašus dujinis katilas (Cerapur Comfort ZSBR28-3A). Maks. galia 26kW. Integruotas siurblys- elektroninis (EC). Grindinio šildymo schema beveik tokia pati kaip jūsų. Papildomo cirkuliacinio siurblio nėra. Termofikatą stumdo tas pats katilo siurblys. "Gavau" B pastato energetinio naudingumo sertifikatą. Šildau 230m2. Namuose palaikomas 21laipsnis. Nuolatos veikia (24h per parą) vėdinimo sistema apie 300m3/h našumu, be papildomo oro pašildymo. Šalčiausią šio šildymo sezono mėnesį už šidymą ir karšto vandens ruošimą mokėjau 470Lt. Šeimoje 4 asmenys.
    Įdomu kaip pas jus situacija pasikeitė po sistemos derinimų? Mąstau ar verta montuotis hidraulinį atskirėją ir papildomą cirkuliacinį siurblį. Dabar skirtumas tarp paduodamo ir grįžtančio iš grindų vandens temperatūrų apie 9-11 laipsnių. Su papildomu siurbliu tas skirtumas būtų 3-5 laipsniai, būtų daugiau komforto (grindys šiltesnės), tačiau padidėtų dujų sanaudos. Kondensaciniam katilui kuo didesnis mano minėtas temp. skirumas, tuo efektyviau išnaudojamas jo ekonomaizeris.
    Įdomu kaip pas jus situacija pasikeitė po sistemos derinimų? Kokia delta T?

    Vytas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Vytai už išsamų komentarą.
      Labai būtų įdomu kiek taviškis katilas naudoja elektros energijos šildymo režime.
      Dėl hidraulinio indo pastatymo naudos, žinok aš nesu įsitinęs, ar jis reikalingas. Jei naudoti katilą su paprastu "AC" siurbliu, tai manau hidraulinis indas yra būtinas, nes kitaip "uždroši" siurbį. Tavo atveju katile jau stovi EC siurblys, panašus į mano WiloPico, kuris keičia savo apsukas pagal poreikį.
      Už hidraulinio indo tarp paduodamo ir grižtamo vandens temperatūrų skirtumas yra panašus kaip pas tave apie 10C, bet prieš hidraulinį indą temperatrų aš nežinau, ten nėra termometrų, bet spėju, kad skirtumas yra labai nedidelis, nes kontūras labai trumpas: :katilas - hidraulinis indas".
      Katilas pas mane įsijungia, pradeda kilti vandens temperatūra pvz. iki 32C ir išsijungia katilas, laukia kol vėl temperatūra nukris. Taip cikliškai jis ir veikia...

      Panaikinti
  14. Sveiki.
    Architektas daro namo projektėlį ir sako man: montuok į stogą saulės elektrinę, visą namą 100% apsirūpinsi nemokama energija ir vargo nematysi. Va čia: http://www.bsp.lt/lt/paslaugos/26-Integruotos-saules-elektrines
    yra paskaičiuota, kad atsiperka per 3,3 metus.
    Ratuizai, jei gali, parašyk kiek kainavo bendrai sudėjus:
    1. Stogo danga su darbu,
    2. kaminas,
    3. katilinė, pečius, visa armatūra,
    4. dujų prisijungimas, įvadas
    5. grindinis šildymas
    6. gal dar kas nors, kas susiję su energetika.

    Būčiau labai dėkingas.
    Ačiū.
    Gal kada šalto alaus? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      alaus mielai, bet su laiku kol kas pas mane striuka :) , bet dėkui už kvietimą.
      Dėl kainų pateikimo, pasistengsiu parašyti, bet projektas projektui nelygus, todėl aklai tikrai nesiūlyčiau vadovautis šiomis kainomis.
      1. Stogas, pas mane betoninės čerpės - keturšlaitis, tikrai labai nemažai kainavo, matyt tai gavosi brangiausia namo dalis. Viso stogas su montavimo darbais, pakalimo įrengimais kainavo 85000Lt. Iš jų 13000 stogo mediena. Viso stogo plotas 307 m2, pakalimu 121 m2.
      2. Kaminas, nepamenu, bet manau apie 1000lt. Buvo darytas paprastas mūro kanalo šachta ir į vidų įleistas plastikinis kaminas.
      3. Katilas ir visa katilinė, grindinis šildymas su visa automatika kainavo 16000Lt. (darbai atilikti beveik mano paties.)
      4. Dujotiekio įvedimo projektas, įvadas nuo gatvės, dujų pajungimas ir visas popierizmas kainavo 6000Lt
      5. Dalis kainos yra 3 punkte.

      Dėl jūsų minimos elektrinės, nemanau, kad ji atsipirks po 3 metų, bet daiktas yra neblogas, svarbu, kad būtų patikimas ir ilgaamžis. Mano nuomone, baterijų tarnavimo laikas yra ribotas ir jas reikės keisti, o kainuoja manau jos nemažai.
      Žinoma, jei mūsų valstybė įstatymus susijusius su atsinaujinančia energetika ir kompensacija taip greit neatšaukinėtų, tai tokios sistemos būtų patrauklesnės.



      Panaikinti
  15. Sveiki!
    Norėjau pasiteirauti dėl dujinio katilo kamino. Jūs minėjot kad katilą jungėt prie mūro šachtos. Ar ji kažkokia specifinė ar tiesiog ventiliacijos kanalas? O tas viengubas plastikinis kaminelis - kaip jis įrengiamas? :)
    Pas mane bus siena is Fibo blokeliu ir galvoju ar dujiniam katilui numatyti sienoje ventiliacijos kanala ar irengineti normalu kamina su indeklu... Idomu kas leme jusu pasirinkima? :) dekui!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      mūro šachta yra padaryta paprasta, kaip ir bet kuris vent. kanalas. Į šachtos vidų įsistato nuo katilo gamintojo speciali dviguba alkūnė, kuri vienu metu gali pasiurbti iš šachtos šviežio oro reikalingo degimui ir išmeta dėgimo produktus į lauką. Mūro šachtos viduje yra dedamas plastikinis vamzdis, kuris išvedamas virš stogo. Čia kalba eina apie kondensacinio dujinio katilo kamino įrengimą.
      Normalus kaminas su įdėklu nėra reikalingas kondensaciniam katilui, nebent darysite ateityje kieto kuro katilą.
      Pasirinkimas toks todėl, kad kaminas su įdėklu ženkliai brangiau kainuos.
      Man dujinio katilo kaminas 3,5m aukščio su dviem dvigubom alkūnėm kainavo 435Lt.

      Panaikinti
  16. Viskas aisku... O kazi kokie matmenys to ventiliacinio kanalo? ir to plastikinio vamzdzio? Kita vertus kaip pagalvoji kad alkune nuo katilo yra is principo vamzdis vamzdyje, kyla klausimas ar visas katilo kaminas negaletu buti toks iki pat stogo? :) gal teko ka girdėt? Ar vis dėl to geriau pamūryti ventiliacinį kanalą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dėl kanalo matmens tiksliai jau nepamenu, man atrodo 125x125mm.
      Dvigubos alkūnės skersmuo yra 125mm.
      Viengubo vamzdžio skersmui 80mm.
      Viso dvigubo vamzdžio į viršų neapsimoka daryti, nes dvigubas vamzdis yra brangesnis nei viengubas.
      Iš kitos pusės, jei kamino nemūryti, tai reik pasiskaičiuoti, kas pigiau, ar kaminas, ar dvigubas vamzdis iki pat viršaus.

      Panaikinti
  17. Gal galima santechinku kontaktus? Reikia pajungioti kelis vamzdelius, nežinau ar pats neprimalsiu nesamonių kokių...

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sveiki, kada dedasi plastmasinis ideklas i ventiliacijos anga - pastacius kamina ar statant?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. galima ir pastačius įleisti įdėklą iš viršaus. Pas mane bent taip darė.

      Panaikinti
    2. Noreciau paklausti.turime boileri kuris 200 litru sildomas dujomis kolonele issojungineja. Ar galimas elektros trukumas?

      Panaikinti
    3. Rasa- nelabai supratau klausimo...
      Jei jūsų boileris turi galingą elektrinį teną ir name yra įvadinis elektros galingumas ant ribos, tai be abejo įjungus el.orkaitę+arbatinuką + boilerio pašildymas elektra, gali sukelti elektros dingimą.

      Panaikinti
  19. Ar uztenka jums boilerio 125l ar noretusi didesnio?

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sveiki, o koks pas Jus boileris? Elektrinis ar kombinuotas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, kombinuotas, tačiau elektros niekad nebuvau įjungęs.

      Panaikinti
  21. Na aš kažkaip irgi nesupratau, kodėl pas jus yra atskiri siurbliai. Juk šiais laikais cirkuliacinis siurblys skiriasi savo galingumu, tad galėjote įsigyti tokį kokio reikėjo, aišku atsižvelgiant į katilinės plotą...

    AtsakytiPanaikinti
  22. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  23. Sveiki. neklauset santechniko kodėl visi vamzdziai plastamsiniai. pazystamas isirenginėjo dujini katila tai jam dėjo varinius tai uz medziagas suplojo 600e.Manau plastmasiniai pigiau kainavo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. be abejo pigiau plastmasiniai vamzdžiai.
      Iš ko daryti, čia jau užsakovo pageidavimas, galima daryti ir iš auksinių vamzdžių.
      Man asmeniškai tikrai labai gražu, kai katilinėje aprišimas padarytas iš varinių vamzdžių.
      Jei dabar daryčiau, turbūt dėčiau varį.

      Panaikinti