2013 m. kovo 14 d.

Vėdinimo projektas

Pasidariau savo namo vėdinimo projektą. Name bus minimaliai natūralaus vėdinimo šachtų, kadangi bet kuri šachtą ar kaminas tai papildomas šilumos nuostolių taškas.
Kadangi katilinėje bus statomas kondensacinis dujinis katilas, jam yra reikalinga viena natūralaus vėdinimo šachta - to reikalauja dujininkai. Na ir žinoma katilinėje yra padarytas kaminas katilo dūmams išmesti virš stogo. Ilgai svarsčiau, ką daryti su virtuvės gartraukio išmetimu ar jungti prie rekuperatoriaus spec. penktos atšakos ar jungti išmetimą į atskirą šachtą. Nusprendžiau vis dėlto jungtį gartraukio išmetimą į atskirą kamino šachtą. Kodėl?  Todėl, kad rekuperatoriaus "penktoji" ašaka šilumos neatgauna, per ją šalinamas oras neeina per šilumokaitį (per gartraukį šalinamas oras  yra užterštas ne vien kvapais bet ir riebalais, kurie yra kenksmingi šilumokaičiui. Aktyvavus ištraukimą per penktą atšaką atitinkamai bus mažiau traukiama iš kitų patalpų, o tai reiškia stipriai sumažės rekuperacija ir žiemos metu tiekiamas oras bus mažai pašildomas šilumokaityje ir teks nemaža apkrova elektriniam šildytuvui, kuri planuoju naudoti minimaliai arba visai išjungti nustatęs "vasaros" režimą.
Taigi, pradžiai apskaičiavau oro kiekio poreikį kiekvienam kambariui:
 Rekuperatorių planuoju kabinti katilinėje. Šviežio oro paėmimo ir šalinamo angos buvo padarytos sienoje, kai dar buvo keliamas namo mūras. Į sieną  buvo įleistos ortakių gilzės:
Darant name rekuperaciją, pagrinde yra dvi ortakių išvedžiojimo schemos:
I.  Oro tiekimo ir šalinimo skirstytuvai yra montuojami kiekvienoje gyvenamoje patalpoje (miegamasis, svetainė, vaikų kamb), iš WC ir virtuvių daromas tik ištraukimas, į koridorių tik padavimas.
II. Oro tiekimo skirstytuvai yra įrengiami tik gyvenamose patalpose be ištraukimo, o ištraukimas daromas tik WC, vonioje ir virtuvėje. Koridoriaus patalpa yra kaip migruojanti pratekančiajam orui iš gyv. patalpų į užterštas.
Ir pirmą ir antrą schema yra gera, montuotojai siūlantys vieną ar kitą schemą yra abipusiai teisus.
Aš stengiuosi laikytis pirmos schemos įrengimo dėl šių priežasčių:
a)  Įrengus pagal II schemą tarp patlpų privalo vaikščioti oras t.y. duryse turi būti įrengtos pratekėjimo grotelės arba durys turi turėti bent apačioje 1,5cm tarpą. Basom kojom stovint prie uždarų durų gali justi skersvėjį ir trauką;
b) Įrengus II schemą nukenčia garso izoliacija tarp patalpų;
c) Noriu, kad patalpose būtų nepriklausomas vėdinamas t.y. į tą pačią patalpą ir paduodu ir ištraukiu orą. Kaip sakoma"savas kvapas yra savas kvapas" :)
d) Lyginant I schemos įrengimo kaštus su II schemos kaštais mes labai nedaug išbranginame sistemą t.y. prisideda keletas metrų vamzdyno, bet tai lyginant su visos rekuperacijos įrengimu yra labai nedaug. II schema yra labai gerai tada, kai patalpose nėra aukščio ir ortakyno norima vedžioti minimaliai.
Vėdinimo projektas:

Cinkuotos skardos ortakius visus vedžiosiu po apšiltinta perdanga, vėliau visur bus montuojamos gipso lubos. Maksimalus aukščio praradimas bus 160mm. Tose vietose, kur kertasi du vamzdžiai bus naudojamos kryžmės. Tai yra spec. detalė kuri leidžia prasilenkti dviems vamzdžiams nesumažinus toje vietoje aukščio.
Pats rekuperatorius bus su rotaciniu šilumokaičiu  300m3/h našumo ir 1kw elektriniu šildytuvu. Modelis "Komfovent Domekt-REGO-400VE-EC-C4plus"
Įrenginys turi ekonomiškus EC variklius, kurių valdymo galimybės yra labai plačios. Prie įrenginio atsivesiu TCP/IP internetinį kabelį, kad ateityje galėčiau pajungti prie PC ir iš jo valdyti vėdinimo įrenginį.
Taip pat, yra viena labai svarbi ir gera funkcija, kuri nieko iš principo nekainuoja, bet apie kuria daugelis pamiršta - tai "OVR funkcija" Jos veikimo principas:
OVR - tai įrenginio ketvirtas greitis, kuris yra laisvai programuojamas ir aktyvuojamas nuotoliniu būdu. Jei tarkim, įrenginys veikia minimaliu našumu arba visiškai yra išjungtas, aš nuėjęs į WC arba į vonią ir uždegęs šviesą, rekuperatorius iškart pasileidžia "OVR" užprogramuotu našumu. Šį funkcija yra aukščiausio prioriteto ir paleidžia įrenginį net jei jis yra išjungtas. Mano atveju, kadangi yra du WC, aš nusivedu laidus iki įrenginio iš kiekvieno san mazgo ir juos su dubliuosiu. Neprametus elementaraus dviejų gyslų laido šios funkcijos neturėsite.
Prie įrenginio montuoju triukšmo slopintuvus. Ant oro padavimo linijos montuosiu galingą pertvarinį stačiakampį STS triukšmo slopintuvą. Jis slopiną triukšmą kelis kart daugiau lyginant su apvaliais triukšmo slopintuvais. Ištraukimui iš patalpų turėtų pakakti ir apvalaus slopintuvo.
Ant šviežio oro paėmimo montuoju uždaromą motorizuotą sklendę, kuri užsidarys kai bus išjungtas rekuperatorius. Ant oro išmetimo užtenka atbulinio vožtuvo.
Oro srauto reguliavimo sklendes stengiausi suprojektuoti tokiose vietose, kad ateityje, kai bus užsiūtas gipsas prie jų būtų galima prieiti. Man pavyko jas visas sukišti į sieninę spintą, kur nesimatys lubose sumontuotos aptarnavimo durelės.
Aš niekaip nesuprantu, kodėl virtuvinių gartraukių gamintojai taip mažai gamina gartraukius su išneštais ventiliatoriais arba visai be ventiliatoriaus. Nekenčiu, kai virtuvinis gartraukis siaubingai triukšmauja. Dėl to, planuoju gartraukio ventiliatorių TD-500/160 įrengti WC virš lubų, o prieš ventiliatorių planuoju įrengti apvalų triukšmo slopintuvą. Kokį naudosiu gartraukį dar nesu apsisprendęs, kadangi tokių gartraukių, be ventiliatoriaus yra labai mažai arba jie kainuoja brangiau, nei su tais integruotais ventiliatoriais. Vienas iš galimų variantų Soler Palau gartraukis
Svarstau net tokį variantą, pirkti elementarų pigų gartraukį su ventiliatoriumi ir tą ventiliatorių išlupti.
Daryti gartraukį, veikiančio ant recirkuliacijos  su angliniais filtrais nesvarsčiau. Man nelabai patinka, kai gartraukio oras gražinamas atgal į patalpas, kadangi su oru atgal į patalpas gražinama ir nemažai drėgmės. Beje, anglinių filtrų eksploatacija nėra labai pigi.

Jei Jums reikia pagalbos dėl rekuperacijos projekto padarymo ar įrengimo Jūsų name ar bute kreipkitės, galėsiu padėti ;-)

93 komentarai:

  1. Labas, ką manote jei esu sugalvojęs oro isiurbimą daryti pro kamine esanti vėdinimo kanalą, kuris yra šalia kamino, sakykime kūrenantis katilui galbūt kažkiek pašiltų oras kol ateitų iki rekuperatoriaus, ar kiek nors turės tas naudos? O oro išmetima ar galima daryti taip pat pro kamine esančią ventiliacijos angą?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi, manau kad tai labai bloga mintis. Negi jus norite, kad rekuperatorius pasiurbtų kamino dūmus? Išmetimą nuo rekuperatoriaus šalia kamino galite daryti, o šviežio oro pasiurbimo vietą siūlau surasti kažkur švaresne nei prie kamino.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na turėjau minčių nuvesti paėmimą iki stogo-kamino apačios, ten dūmų neturėtu būti teoriškai, praktiškai neaišku. Dar klausimėli turiu, kokiame aukštyje planuojate lubas daryti, darbar ir galvoju ar ~2,5 m aukščio užtektų, dabar yra 2,78 m be ortakių.

      Panaikinti
    2. Nemanau, kad iš to kamino bus naudos, o rizika prisiurbti smalkių ar dūmų tikrai yra.
      Pas mane lubos (gipsas) bus 2,70 - 2,75m aukštyje.
      Jūsų minimas aukštis 2,5m yra mažokas, bet galima pagalvoti apie tai, kad ne visur žeminti lubų aukštį, o tik ten kur būtina pravesti ortakius.
      Jūsų atveju, manau tiktų labiau mano minima II vamzdžių pajungimo schema.

      Panaikinti
  3. Sveiki , rekoperatoriu as ir galvoju montuoti savo name . Tik pries paemima sumontuoti du radiatorius ( panasius i masininius )kas 1m. atstuma kurie butu sildomi is centrinio sildimo sistemos. Manau taip butu galima biski pasildyti isiurbema ora ir nereiktu naudoti tenu esanciu rekuperatoriuje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      o kodėl du radiatorius, o ne trys :) ? Iš tikro yra normalus vandeniniai kaloriferiai, kuriuos galima montuoti į ortakį ir užtenka pilnai vieno...
      Reikia tik pasirūpinti jo apsauga nuo užšalimo, nes labai lengva vandeninį šildytuvą susprogdinti žiemos metu. Montuoti šildytuvą reikėtų ne prieš rekuperatorių, o už jo.

      Panaikinti
    2. Du kadangi galvoju saltu metu per du radiatorius geriau uzsildytu ora. Aisku del radiatoriu susprogimo turiu minciu , as galvoju visa sildimo sitema uzpilditi naujos kartos automobiliniu ausinimo skysciu VCS , jai skiesi 60% koncentrato ir 40% vandens isgausi atsparuma -46 C :) bei jis gana ilga laika nepraranda savo savybiu. Aisu as to skyscio gausiu uzdyka , nes kitou atveju tai butu brangoka , arba mastyciau tiem radiatoriams kaskaip padaryti atskira sildoma kontura. Dekui uz minti, paskaitinesiu apie tuos vandens kaloriferius.

      Panaikinti
    3. kaip ir minėjau, nebūtina išradinėti dviračio.
      Jei norima nebijoti, kad užšals vandens šildytuve vanduo, galima naudoti ne automobilinį skystį, o etilengliukolio tirpalą 30-35%. Jis pilnai susitvarko su Lietuvos žiemos temperatūromis.
      Didinant termofikato koncentraciją didėja jo klampumas, atitinkamai mažėja vandens šildytuvo galingumas.
      Montuojant rekuperatorių su vandeniniu šildytuvu papildomai reikės:
      1. pačio vandens kanalinio šildytuvo 500-900Lt;
      2. oro sklendės su pavara, kuri turi gražinimo spyruoklę. Dingus elektrai pavara privalo uždaryti šviežio oro pritekėjimą. apie 500Lt
      3. Reikalingas vandeninio kaloriferio aprišimo mazgas (trieigis vožtuvas su pavara, grižtamo vandens temp. jutiklis, siurblys, termometrai, mmonometrai, balansinis ventilis) Su aprišimo mazgo pagalba rekuperatoriaus automatika reguliuos paduodamo vandens kiekį. Kaina apie 1100Lt.
      4. Vamzdyno privedimas. Jei darysite neužalanti tirpalą, pagalvokite kaip atskirsite jo kontūrą.Ar jis bus šildomas per atskirą šilumokaitį, kuris irgi nemažai kainuoja?

      Taigi, įvertinus visas kainas, vandeninį šildytuvą nelabai apsimoka statyti mažiems vėdinimo įrenginiams.

      Panaikinti
    4. Sveiki, o ką Jūs manote apie šią sistemą http://allegro.pl/glikolowy-gruntowy-wymiennik-ciepla-gwc-komplet-i3092959157.html . Uždaras žemės šilumokaitis. Iš Jūsų pateiktų medžiagų galima taip pat įsirengti tik vamzdį PE-80/200m pakasti reikėtu, dar prie kainos 1100Lt. Su darbai išeitu 4500Lt., kaina optimali. Rezultate šilto/ vėsaus oro padavimas į rekuperatorių.

      Panaikinti
    5. Sitas varijantas Mingaugai man patinka :). Sio irenginio elektros suvartojimas nedidelis . Tik idomu ar jis gali dirbti kaskiek kaip kondicionierius vasara , vesinti isiurbema ora. Reikes paieskoti daugiau informacijos .

      Panaikinti
    6. Jei šis gliukolinis šilumokaitis tikrai žiemos metu sušyla, gal ir nieko daiktas.Bet man kelia abejonių ar tas "Smart flex" vamzdis tikrai nuo grunto spes sušilti? Kokiame gylyje ji reikia užkasti, kad akumuliuotu grunto energiją?

      Panaikinti
  4. Mano nuomone logiškesnis yra jūsų pasirinktas I-asis vėdinimo variantas, kadangi oras turėtų būti ne tik paduodamas bet ir ištraukiamas, vyktų pilna oro apytaka uždarytuose kambariuose (ypač jei prikaitina saulė ir išdegina visa deguonį). Projektas atrodo tikrai profesionaliai parengtas, vamzdynas atrodo įspūdingai :)
    Norėjau paklausti ar galima tokius išneštus ventiliatorius panaudoti ir kituose mazguose, tarkim oro ištraukimui iš sanmazgų su nuvedimu į ventiliacijos šachtą. Dėl garso nuslopinimo panaudojant tokius ventiliatorus tai gera mintis. Ačiū :) Būtų įdomu sužinot jų pajungimo būdą, kur jungiasi prie elektros ir pan., bei kur galima jų įsigyti, manau jei ruošiatės sau naudoti, reiškia firma pasitikit, sudomino :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tokius ventiliatorius galite montuoti ir iš sanmazgų, bet tik reik turėti omenyje, kad tai nepadės sutaupyti šilumos, o ją išmesite lauk pajungę į ventkanalą. Sanmazgų ištraukimą siūlyčiau jungti ne 5 kanalą, o į bendrą rekuperacinę sistemą.
      TD tipo kanalinį ventiliatorių galite įsigyti ten, kas prekiauja Soler&Palau" produkcija t.y. "Amalva", "Laumiva"
      Elektros pajungimas yra labai paprastas, galima ji jungti per greičio reguliatorių ir taip valdyti jo apsukas.

      Panaikinti
  5. O kaip spresite tokį klausimą: veikiant gartraukiui į lauką išmetamas didelis kiekis oro, kokiu būdu jis bus kompensuojamas(iš kur bus tiekiamas į namo vidų). Jeigu rekuperatorius nereaguos į gartraukio darbą ir nepdidins tiekiamo oro kiekio, tad trūkstamas oras bus gaunamas per atitvarų nesandarumus ir ventiliacijos kamintus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nepaminėjau, kad "OVR" laidą nuo gartraukio iki vėdinimo įrenginio esu taip pat nusivedęs.
      Yra tik viena šio sprendimo problema:
      "OVR" programavimas yra tik vieno kanalo t.y. jei užprogramuosiu, kad rekupas veiktų 100% tiekimas ir 100% ištraukimas (tokiam režime veiks kai aktyvuosiu OVR iš sanmazgų), tai disbalanso neišsprendžiu. Jei užprogrmauosiu 100% tiekimas ir 50% ištraukimas, tai oro balansą daug maž išspręsiu, bet tada nebus gerai ištraukimui iš sanmazgų.
      Taigi, žiūrėsiu, pagal situaciją, kokių santykiu užprogrmauoti "OVR" režimą, kad būtų optimalu.

      Panaikinti
    2. Vienas pažįstamas gartraukio problemą galvoja spresti sekančiai: ant ištraukimo vamzdyno statyti sklendes, kurios užsidaro įjungus gartraukį. Tada rekuperatorius šalinamą orą ims tik per gartraukį(kuris pajungtas į ištraukiamo or vamzdyną).

      Panaikinti
    3. gartraukis bus pajungtas į bendrą ištraukimo sistemą, ar į rekuperatoriaus penktą atšaką?

      Panaikinti
    4. Į bendrą ištraukimo sistemą

      Panaikinti
  6. Beje, gartraukio didžiausią triukšmą sukelia ne varikliai, o riebalų gaudymo grotelės(judantis oras pro labai mažas skylutes), tad variklio išnešimas iš virtuvės praktiškai nieko nesprendžia.
    Gal bandysite nenaudoti ir grotelių riebalams rinkti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku, kad gartraukyje kyla triukšmas ne vien nuo ventiliatoriaus, bet ir nuo riebalinių filtrų ir pačio gartraukio formos. Renkantis gartraukį, manau reiks atkreipti dėmesį į riebalinių filtrų kiekį t.y. kuo didesnis jų kiekis tuo didesnis pralaidumas ir mažesnis triukšmas nuo jų. Visiškos gartraukio tylos nepavyks pasiekti, bet išneštas ventiliatorius su triukšmo slopintuvu situacija turės pagerinti.
      Apie gartraukio naudojimą be filtrų negali būti net kalbos. Be filtrų tik laiko klausimas, kada reiks keisti ortakius ir ištraukimo ventiliatorių.

      Panaikinti
  7. Matau kad sienos murytos is ARKO M18. Ziedo neliejai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Buvo daromas monolitinis žiedas. Tai aprašyta prie mūro darbų.

      Panaikinti
  8. Sveiki. Dirbu dideleje ir rimtoje statybos ir montavimo darbu imoneje. Kiek klausiau skirtingu darbu vadovu. tai visi vieningai pasake,kad zieda lieti sitiems blokeliams tikrai nereikia. jie ir sau state namus is arko ir jokiu ziedu neliejo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Markoo, taip jus teisus. Arko blokelių gamintojas nereikalauja monolitinio žiedo, kadangi blokelių stiprumas yra pakankamas gniuždymui.
      Mano atveju, monolitinio žiedo įrengimo kaina sudarė tik apie 3000Lt suma, tai ne tokia didelė investicija, o monolitinis žiedas pagerina:
      murloto ankeriu tvirtinima;
      surisa namo kampus ir veikiant stogo skėtimo jėgoms mažiau yra veikiama siena. Beje montuojant stogą ir dedant gegnes esu girdėjęs, kad netyčia su gegne išversdavo sieną.

      Panaikinti
  9. Manau pirmas ventiliacijos variantas tinkamas kai ventiliacija projektuojama su recirkuliacija t.y. su sildymu/vesinimu/filtravimu. Del kvapo tai veikiant sistemai jo neturi buti juntamo, na pliusas garso izoliacija, minusas reikia didesnio pastovaus oro kiekio, arba kiekvienas kambarys turi buti su sklendem ir automatika.
    o ijungtas gartraukis ziema ismetantis ora lauk, duoda virs 5kW silumos nuostoliu, kaip juos kompensuot?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man atrodo teisingas sprendimas yra daryti gartraukio atskira sistema , kam tersti rekuperatoriu , filtrai vistiek visko nesulaiko plius dregmes didelis kiekis. Nezinau kaip kituose seimose bet maniske gartrauki per diena naudoja maksimum iki pusvalandzio beto gartraukis nera naudojamas kiekviena diena :)

      Panaikinti
    2. Per rekuperatorių išmesti tokį didelį kiekį oro reikia arba labai galingo ir brangaus rekuperatoriaus arba iš to nebus beveik jokios naudos.
      Drėgmė žiemą kaip tik yra vertinga medžiaga ore. Jūs pamatuokit kiek drėgmės ore yra žiemą patalpų ore kuros normaliai vėdinamas palaikant ~800ppm CO2 kiekį. Pamatysite, kad reikia naudoti drėkintuvą kuris naudoją nemažai energijos.

      Aš už recirkuliuojantį gartraukį kuris žiemą per filtrus valo orą ir gražina atgal.
      Sunku pasakyti kas tuo momentu sukelia daugiau diskomforto, ar šaltas oras ar kažkiek daugiau kvapų.

      Panaikinti
  10. Norėjau paklausti ar pakankamai išnagrinėjote klausimą dėl natūralios ventiliacijos šachtos dujinio katilo įrengimo vietoje? Manau turi būti galimybė to išvengti. Ar dujininkai žino kad katilai būna atviros ir uždaros degimo kameros? Gal tai punktas iš pasenusių taisyklių? Man architektas aiškino, kad katilinėj būtinas langas net jei ten stovės tik geoterminio šildymo katilas, sakė "Vis tiek vadinasi katilinė" Tai dėl ramios širdies leidau projekte nupaišyti langą kurio daryti nesiruošiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiek domėjausi, dujininkai kabinasi prie katilinės, jei ji neturi natūralios ventiliacijos šachtos. Mano vienam draugui, dujininkai prisikabino prie to, kad šachtos anga sienoje buvo padaryta per žemai nuo lubų.
      Degimo procesui dujinis katilas pasiima oro per tą patį išmetimo dūmtraukį t.y. tas dūmtraukis yra daromas vamzdis - vamzdyje, kur per vidurį išmetami dūmai, o šonuose vyksta oro pasiurbimas.
      Langas katilinėje daugiau daromas dėl sprogimo pavojaus t.y. įvykus sprogimui sprogimo banga išauna pro langą, o kitų atvėjų gali sugriauti puse namo. Geoterminėje katilinėje nežinau, kas ten gali susprogti...

      Panaikinti
    2. O jei natūralią ventiliacinę šachtą pakeisti rekuperatoriaus penkta atšaka (ištraukimas be regeneracijos)? Taip pat ar įmanoma prie penktos atšakos į bendrą sistemą prijungti gartaukį bei ištraukimą iš katilinės su dujiniu katilu?

      Panaikinti
    3. Dujininkai "kabinėjasi" tik todėl, kad yra tokios "Katilinės įrengimo taisyklės". Pagal jas dujinių katilinių patalpose turi būti trikartinis oro pasikeitimas. Vėdinimo sistema katilinės patalpai turi būti autonominė. Jei trikartinio oro pasikeitimo užtikrinti natūralia oro trauka užtikrinti neina, tada montuojami oro šalinimo ventiliatoriai, bet oras vistiek turi būti imamas iš lauko. Jei oro kiekiai dideli ir patalpos per daug atšaldomos, ant oro paėmimo angos statomi kanaliniai šildytuvai.
      Negalėjau nutylėt :) Kadangi darote vėdinimo projektus už pinigus tokius dalykus turėtumėte žinot.

      Panaikinti
  11. Sveiki,

    Pasistatėm namą, pagal projektą išsivedžiojom ventiliacijos kanalus rekuperatoriui, bet dabar suabejojom ar verta jį dėti, nes kaimynas labai smardina kūrendamas katilą, baisu, kad visi namai prismirs.

    Jei lauke žiemą tvyro dūmų kvapas ar tas kvapas persiduos per rekuperatorių į namą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei šviežio oro paėmimas yra nukreiptas į smardinančio kaimyno pusč gali tas kvapas būti pasiurbiamas ir persimesti į namo vidų...
      Aišku yra sprendimai to išvengti, t.y. ant oro paėmimo statyti aktyvuotos anglies SC40 filtrus, kurie sugers visus nepageidaujamus kvapus.

      Panaikinti
  12. Tvarkingas vėdinimo projektėlis, kieta argumentacija. Matosi, kad specas darė. Ta proga tik trys klausimėliai.
    1. Karšto ir drėgno oro pasiurbimo iš pirties nebijote? Per šalčius gali apledėti rotorius.
    2. O kaip su vėdinimu sandėliuke? Ten natūrali ventiliacija?
    3. Ar įjungus gartraukį nepatrauks oro iš san. mazgų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui už gerą žodį :)
      1. Neturėtų būti problemų su drėgme, kadangi drėgnas-karštas pirties oras susimaišys su ištraukiamu sausu patalpos oru ir bendra oro mišinio drėgmė ir temperatūra bus nekenksminga rotoriui.
      2. Lauko sandėliuke nedariau vėdinimo visiškai. Ten bus žemesnė temperatūra, todėl į bendrą rekuperacinę sistemą negalėjau pajungti, o natūralaus pratekėjimo groteles nenorėjau įrengti dėl papildomu šilumos nuostolių. Jei labai reikės, galėsiu nesunkiai ten įrengti groteles į palėpę.
      3. Ne nepatrauks, kadangi esu numatęs taip, kad įjungus gartraukį aktyvuosis ("OVR") vėdinimas, tai reiškia įsijungs ir trauka iš sanmazgų.

      Panaikinti
  13. Jei gerai supratau, pagal projektą, gartraukio išmetimo anga - pavėsinėje. Įdomu koks gausi efektas, kai esant šalčiui iš namų bus šalinamas drėgnas oras. Įtariu, kad vėliau teks ilgai gramdyti automobilius.

    Nebent išmetimą pratesite už pavėsinės ribų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, gartraukio išmetimas pajungtas į kaminą ir išmetamas oras virš stogo.
      Pavėsinėje bus šviežio oro paėmimas.

      Panaikinti
  14. Vat dėl to šviežio oro pasiurbimo iš automobilių stoginės vienok pergyvenu, nes pas mane irgi toks variantas nusimato. Kas bus, kai žiemą nuspręsi užvesti ir pašildyti automobilį? Aišku gerai, kai paėmimas yra po stogeliu, bet auto tikriausiai reikės statyti priekiu į namą ir mažiau birbinti.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Perskaiciau ankstesni posta, ir supratau, kad pats darete vedinimo sistema. Tada klausimas kiek kainuotu pas jus uzsakyti vedinimo projekta? Namas 271m2, 1a. Brezinius atsiusiu aisku.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Zilvi,
      susisiekite su manimi emeilu ir atsiuskite namo brezinius, ten ir aptarsime kainas ir projekto pateikimo terminus.

      Panaikinti
  16. Kaip suprantu gartraukio išmetimas pajungtas prie vent. šachtos arba kaminėlio, kaip kažkur minėjote. Įdomu, kokie šachtos išmatavimai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, pajungtas prie vent. šachtos.
      Šachtos matmenis 14x14 cm

      Panaikinti
  17. Sveiki,

    o ar nereikėjo apšiltinti tiekiamo oro ortakių bent jau arčiau rekupo, žiema kai bus didelis minusas tai tiekiamo oro temperatūra gali nukristi iki rasos taško. Ar pagalvojot apie tai ar aš kažko nežinau?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šviežio oro paėmimo ortakis ir oro išmetimas į lauką turi būti izoliuotas visas iki rekuperatoriaus.
      Padavimo ortakis į patalpas neprivalo būti izoliuotas, nebent būtų tiekiamas oras kondicionuotas.
      Teoriškai žiemos metu gali atsirasti rasos taškas, jei bus pučiamas labai šaltas oras ir patalpoje bus labai drėgna, bet žiemos metu stengsiuosi neleist eiti orui žemesnės nei +13C, tai delta t bus 7_ 8C.
      Beje, tiekiamo ir ištraukiamo oro ortakius nuo rekuperatoriaus iki slopintuvo rekomenduočiau izoliuoti, kad išvengti triukšmo sklidimo per ortakį, kol dar nenusislopino triukšmas triukšmo slopintuve.

      Panaikinti
    2. Sveiki,
      o kaip jums REGO-400V ar turit kokių nusiskundimų, manau imsiu ir aš tokį patį. Taip pat dar pakalbėjau su Amalvos technikais dėl gartraukio pajungimo į penktą koją ir priėjau tokios pat išvados kaip ir jūs :)
      Kam dėti garso slopintuvą ant ištraukimo, kad kaimynai negirdėtų? :)
      Dar klausimas neduoda ramybės ar reikia papildomų lanksčių garso slopintuvų į miegamuosius, man projektuotojai siūlo, bet aš niekur nemačiau, kad kas naudotų, paprastai deda lankstų ortakį, na bet jeigu Pa vienodi tai kodėl gi ne...

      Panaikinti
    3. Sveiki,
      del Domekt-REGO-400VE, jokiu nusiskundimu neturiu, veikia taip, kaip ir tikejausi. Zinoma, noretusi daugiau automatikos galimybiu t.y. matyti is lauko ieinancia temperatura, is patalpu istraukiama temperatura, tikra indikuojama oro kieki, bet tokiu atveju reikejo statytis irengini is kompakt serijos su C3 valdikliu, bet tai jau brangino irengini apie 1500lt.
      Per laiko trukuma vis neprieinu prie blogo, kad padaryti irasa apie:
      rekuperatoriaus sumontavima;
      padaryta bandyma su kvapais uzdegus smilkalus;
      rekuperatoriaus valdyma per kompiuteri ir tt.
      Tikiuosi, artimiausiu laiku, visa tai jums aprasyti :-)

      Del slopintuvu:
      slopintuvas ant istraukimo ortakio reikalingas taip pat, kaip ir ant padavimo ortakio, kadangi irenginys turi du ventiliatorius ir abu jie skleidzia triuksma. Triuksmas sklinda ne vien pagal oro srauta, bet ir pries ji. Jei slopintuvai dedami i lauko puse, dazniausiai tada norima, kad nuo rekuperatoriaus nesklystu triuksmas i lauka.
      Nezinau, kokius jums siulo lankscius triuksmo slopintuvus ant miegamojo? Jei jums siulo lankstu izoliuota ortaki, tai nera triuksmo slopintuvas, o tiesiog apsiltintas ortakis, kuriame siek tiek daugiau nei paprastame ortakyje nusislopina triuksmas.
      Geriau siulyciau deti prie pat vedinimo irenginio rimtus STS slopintuvus, kuriu pagalba nugesinsite rekuperatoriaus keliama triuksma. Ta ortakio atkarpa, kuri eina nuo rekuperatoriaus iki slopintuvo taip pat gali skleisti triukma patalpoje, kurioje stovi rekuperatorius, todel geriau nuo rekuperatoriaus iki STS slopintuvo panaudoti lankstu slopintuva vietoj paprasto ortakio.

      Panaikinti
  18. Sveiki,

    o kokia jusu nuomone apie plastikinius lankscius ortakius. Vokiska firma Helios arba lenkiska - http://www.dahlgera.lt/katalogas/vedinimo-sistemos/plastikini-ortaki-sistema/

    Man itartinai mazas diametras - 75 mm.
    Dekoju.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei plastikinio ortakio vidus lygus, tai dar puse bėdos, jei ortakio vidus gofruotas, tai labai blogai (pasipriešinimas, kaupsis nešvarumai).
      Vienintelis tokio ortakio privalumas yra tas, kad ji galima naudoti ten, kur neturime aukščio, kadangi cinkuotos skardos ortakiai yra mažiausiai 100mm skersmens.
      O ortakio skersmuo priklauso nuo oro kiekio, kuri norime pernešti iki tam tikro taško. Rekomenduotinas oro greitis ortakyje turi būti apie 2-3m/s, didėjant oro greičiui ortakyje didėja pasipriešinimas ir pradeda triukšmauti pats ortakis. Esant dideliam pasipriešinimui švaistysime ventiliatoriaus energiją, kad įveikti tą pasipriešinimą.
      Gali būti, kad norint nutransportuoti tam tikrą oro kiekį į kambarį, gali tekti vesti net kelis tokius 75mm skersmens vamzdžius, todėl verta įvertinti, kiek jums tai atseis.
      Beje, kolektoriaus dėžutės tokiems vamzdžiams visai ne pigiai kainuoja...

      Panaikinti
    2. Pas mane aukscio uztenka sociai. Vidine ju danga zinoma kad lygi ir antistatine. 5 kambariu namui dezute putimui + dezute surinkimui = ~ 1000Lt. Kolektoriai nepraleidzia garso i kambarius. Pardavejai aiskina kad ortakiu sistema kanuos 2x daugiau negu skardiniai, bet ant montavimo darbu sutaupysiu - per viena diena pats isirengsiu:) Nupjauni vamzdi su peiliu ir isuki i mova. O vienas direktorius internete aiskina kad ant skardiniu ortakiu kaupsis dulkes nes skarda padengta riebaliniu sluoksniu: http://lt.lt.allconstructions.com/portal/categories/240/1/0/1/article/15854/kodel-laikoma-kad-poliuretaniniai-vedinimo-sistemu-ortakiai-geresni-nei-ortakiai-is-cinkuotos-skardos

      Nezinau net kuriuos rinktis. Gal reikia pasiskaiciuoti kiek vienu ir kiek kitu reikes ir pasverti koks gi tas sutaupymas..

      Panaikinti
    3. kaip ir minėjau, svarbiausias ortakio kriterijus yra kuo mažesnis greitis ir pasipriešinimas jame. Žinoma šitas lanksčias šlangas labai lengva montuoti, jų praktiškai nereikia tvirtinti, todėl montavimo laikas sutrumpėja lyginant su cinkuotos skardos ortakiais.
      Bet supraskit, kad siaurame plastikiniame ortakyje, kuris eis visas vingiuodamas bus begalė posūkių, o kiekvienas posūkis sukelia srautui pasipriešinimą.
      Statika ir antistatika yra būdinga tik plastikiniams ortakiams.
      Beje, cinkuotos skardos ortakius tikrai nėra sudėtinga susimontuoti, visos movos, alkūnes ir kt. fasonines dalys maunasi i ortakius ir sistema renkasi kaip lego konstruktorius. Žinoma ortakius reiktų pjaustyti ne su peiliu, o su kampiniu šlifuokliu :)

      Panaikinti
  19. Sveiki,

    noriu paklausti dėl ortakių diametro. Situacija tokia, kad rekuperatorių planuojama kabinti pastogėje virš antro aukšto, taigi nuo rekuperatoriaus vertikaliai planuojami statyti du ortakiai į pirmą aukštą, vienas jų oro padavimui, kitas - ištraukimui. Pirmame namo aukšte planuojamas oro padavimas į tris patalpas ir oro ištraukimas irgi iš trijų patalpų, todėl minėti du ortakiai turės po tris atšakas. Oro ištraukimui planuojamos dvi atšakos po 100 mm skersmens ir viena atšaka 125 mm skersmens, oro padavimui - dvi atšakos po 125 mm ir viena 100 mm. Klausimas būtų, koks turi būti tų dviejų pagrindinių ortakių minimalus diametras, kad nepradėtų triukšmauti pats ortakis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Donatai,
      labai sunku kažka Jums atsakyti, nežinant planuojamo rekuperatoriaus našumo, koks bus tiekiamas oras per vamzdynus. Ortakių skersmuo yra renkamas pagal oro debitą.
      Pagal Jūsų aprašymą spečiau, kad magistralinio ortakio skersmuo turetų būti d160.
      Minėjote, kad rekuperatorių planuojate montuoti palėpėje. Jei palėpė bus šalta, siūlyčiau nuo tos minties atsisakyti.

      Panaikinti
  20. Ačiū už atsakymą.
    Bendras visam namui oro kiekis gaunasi 280 m3/h. Kaip suprantu, skaičiuojant tų dviejų magistralinių ortakių į pirmą aukštą diametrą reiktų žinoti per juos praeinančio oro kiekį, t.y. susumuoti bendrą per tris tolesnes atšakas tiekiamą oro kiekį į pirmo aukšto patalpas ir bendrą ištraukiamo oro kiekį. Taigi, tokiu atveju suminis į pirmą aukštą tiekiamo oro kiekis gaunasi 150 m3/h, o ištraukiamo - 122 m3/h. Gal galima būtų dėti siauresnius nei 160 mm magistralinius ortakius į pirmą aukštą, ar vis dėl to nerekomenduotumėte siauresnių?
    Dėl rekuperatoriaus montavimo vietos, tai ne visai tiksliai parašiau, jis bus ne palėpėje, o šiltoje patalpoje virš pakabinamų lubų. Jeigu nuo lubų iki stogo yra apie 70 cm, tokiu atveju vertikalus rekuperatorius tikriausiai niekaip netilptų, vienintelis variantas dėti palubinį rekuperatorių?

    AtsakytiPanaikinti
  21. Sveiki, reikėtų vėdinimo projekto. Kaip su Jumis susisiekti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      mano kontaktus rasite mano profilio aprašyme:
      https://www.blogger.com/profile/12970037120311478649

      Panaikinti
    2. Sveiki,
      Domina rekuperacinės sistemos projektas, tačiau nerandu jūsų e-mail. Kaip su jumis susisiekti?

      Panaikinti
  22. Sveiki,
    Ar tambūre turi būti ventiliacija? batų "kvapą" ištraukti

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      dažniausiai tambūre nedaromas ištraukimas, kadangi pakankamai tambūras prasivėdina varstant lauko durys, o padarius ten ištraukimą mes skatintume šalto oro pasiurbimą iš lauko.

      Panaikinti
  23. Gal galite placiau del ORV. Kur tikdliau laidas turi but prijungtas, prie wc mygtuko? Ar davikliai koki statosi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "OVR" yra "sausas" kontakatas, ji užtrumpinus vėdinimo įrenginys supranta, kad reikia pasileisti.
      Galite jungti prie WC šviesos jungiklio, bet rekomenduoju įrengti dvigubą perjungiklį, tada vienas klavišas įjungs WC šviesą, o kitas klavišas paleis "OVR".
      Jei norima, galima "OVR" jungtį prie bet kokio daviklio (drėgmės, oro kokybės, judesio), kuris išduoda on/off signalą.

      Panaikinti
  24. Sveiki ar galima statyt rekuperatoriu katelineja salia dujinio katilo?

    AtsakytiPanaikinti
  25. O Jūs kaip suprantu darote vedinimo projektus? Pirkome dežutę, kurioje deja apie vedinimą nebuvo galvota, ar nevėlu prasivesti kai jau yra pilna išorės apdaila ir viduje nutinkuotos sienos (lubos dar nesudėtos) ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Gyti,
      taip, galiu paruošti rekuperacijos projektą, susisiekite asmeniškai, aptarti detales.
      Jūsų atvejų tikrai dar ne vėlu daryti vėdinimą, kadangi į lauką galima gražiai skylę išgręžti su deimantiniu grąžtu ir visiškai nepažeisti fasado apdailos. O dėl "dežutės" vidaus, tinkuotos sienos visiškai nemaišo. Žinoma teks kai kur pertvarose daužyti skyles, bet išdaužtas tinkas dažniausiai lieka jau po pakabinamomis lubomis, kurio nebesimato.

      Panaikinti
    2. Na per savaitę taip ir nesulaukiau atsakymo :) tai deja teko pasirinkti kitą žmogu.

      Bet kaip bebūtų keista jis irgi siūlo Jūsų turimą 400VE rekuperatoriaus modelį, ar esate juo patenkintas?

      Panaikinti
    3. Sveiki Gyti, atsiprašau, kad greitai nepavyko Jums atrašyti.
      Domekt-REGO-400VE įrenginių esu pilnai patenkintas, veikia tyliai ir yra efektyvus. Elektrinį teną esu išjungęs, bet tai diskomforto visai nesudaro.
      Jei pirkčiau dabar, tai imčiau rekuperatorių iš Kompakt serijos, kurie dabar gaminami su nauju "C5 valdikliu".
      "c5" valdiklis tiesiog yra "protingesnis" ir turi ženkliai daugiau funkcijų nei maniškis įrenginys su "C4" valdikliu.

      Panaikinti
    4. Dėkui, turbūt teks likti prie 400VE, nes kaip suprantu artimiausias 400HE su C5 yra 700 eu brangesnis :)

      Panaikinti
    5. na "Kompakt-REGO400HE" yra brangesnis, už "Domekt-REGO400VE, bet ne tiek daug, kiek Jus įvardijote.
      Siūlau dėl tikslių kainų užsiklausti gamintojo, tada ir priimsite sprendimą prie kurio įrenginio prisiristi.
      Be to, "kompakt" įrenginukas yra 100m3/h galingesnis už "domekt"

      Panaikinti
    6. Sveiki,

      domintu vedinimo sistemos projektas 105 m2 namui. Kaip su Jumis susisiekti ?

      Panaikinti
    7. paspaudus ant mano profilio apačioje, rasite ten emeilą, kuriuo ir galėsite su manimi susisiekti.

      Panaikinti
  26. Sveikas, kuo Kompakt serija skiriasi nuo Domekt? Kiek žinau Kompakt serija neturi penktos kojos ištraukimui :( . Kuom Kompakt serija geresnė nei Domekt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      taip, "kompakt" serija neturi penktos "kojos", bet naudos iš tos penktos kojos aš nelabai matau. Vis tiek traukiamas oras, kuris eina per penktą atšaką iš jo nėra paimama šiluma.
      Pagrindiniai skirtumai tarp "domekt" ir "kompakt":
      * "Kompakt" serija turi pažangesnę valdymo automatiką "C5"
      * "Kompakt" serijos įrenginių šilumos izoliacija yra storesnė, todėl galima šį įrenginį montuoti šaltoje patalpoje;
      * galimybė pajungti vėsinimo sekciją;
      * galimybė užsakyti didesnį nei standartinis "XL" dydžio rotorius;
      * galimybė be jokių priedų įrenginį pajungti prie interneto. "Domekt" įrenginiui papildomai reiks pirkti "PING2" tinklo modulį.

      Panaikinti
  27. Sveiki,

    Labai įdomus vėdinimo projektas. Gerbiu :)
    Keletas klausimų:
    1. Ar nebarška RSK sklendės pučiant stipriam vėjui?
    2. Kodėl naudojote 45 laipsnių balnus tik kelioms atšakoms?
    3. Ar retkarčiais nepatraukia oro paėmimo grotelės automobilio išmetamųjų dujų?
    4. Ar teko matuoti ir balansuoti oro kiekius savo name? Ar reguliavimo sklendes reikėjo pareguliuoti?
    5. Ką būtumėte daręs kitaip vėdinimo sistemoje, ar viskas dabar jus tenkina eksploatuojant?

    Iš anksto dėkui už atsakymus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki westai, dėkui už gerą žodį. Atsakau į klausimus:
      1. Ne, nebarška.
      2. Todėl, kad 45 laipsnių balnus stengiausi dėti ten, kur turėjo eiti didesnis oro srautas. Be to, mažesnio nei 125mm balno gamintojai negamina, todėl mažoms atšakoms 45 laipsn. balno nepadarysi.
      3. Tikrai ne. Mašinos niekad nestatau taip, kad stovėtų galu į namą.
      4. Taip matavau ir bloge esu apie tai aprašęs. Sklendes žinoma teko pareguliuoti, kaip ir kiekvieną difuzorių.
      5. Vietoj išmetimo atbulinio vožtuvo RSK bučiau montavęs motorizuotą sklendę su pavara.
      Židiniui vis dėlto bučiau privedęs atskirą vamzdį iš lauko, kad degimas nebūtų susiejęs su namo oru.

      Panaikinti
  28. Sveikas,

    kaip suprantu, esi specialistas, gal patarsi? Planuoju pats pasidaryti vėdinimą. Turiu tokią mintį, kai kuriuose gyvenamose patalpose daryti tik oro padavimą, o isštraukimą per durų apačią, kitose patalpose. Įdomu, ar tai priimtina ar ne? Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikas, taip galima, bet reikia skaičiuoti oro srautus, kaip ir kur keliaus oras...

      Panaikinti
  29. sveikas. gal galesi padeti isspresti galvos skausma su vedinimu, kadangi pinigeliu nlb yra rekuperatoriams tai bandziau pasidaryti pats vedinimo sistema, pravrdziojau ortakius i antra auksta, ten kaip ir palepe, sujungiau viska i viena 120mm deametro vamzdi o atejo visi 100mm isviso susijunge:4 kambariu vamzdziai vonios su varikliuku ir gartraukis, ir isvedziau i lauko kamineli. bet jis paprastas neapsiltintas, apsiltinau vamzdzius nes palepei salta, bet man pradejus sildymo sezona ir atsiradus pirmajam minusui pradejo begti vanduo is ortakiu. lubu dazai net atsoko, kodel? nesuprantu is kur tiek vandens, kondensato. seip nebuvau pilnai vamzdzius apsiltine buvo like kampai. ar galejo tas padaryti itaka?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sveikas,
      dažna problema, kas išsivedžioja ortakius šaltoje palėpėje.
      Kol šaltoje palėpėje einančius ortakius neapšiltinsi tokio pat storio šilumos izoliacija, kaip turi apšiltinęs perdangą, tol iš vamzdžio vidaus bėgs kondensatas į namus.

      Panaikinti
  30. Sveiki, Ačiū už informaciją.
    Statau vieno aukšto 100 kv namuką su negyvenama palėpe. Medinę perdangą norėčiau apšiltinti ant surinkto medinio karkaso su garo izoliacine plevele užpučiant 35 cm ekovatos. Klausimas, ar būtų galima ortakius vedžioti ekovatos sluoksnyje, tokiu būdu neprarasčiau patalpos aukščio ir nereiktu rinkti papildomai pakabinamo karkaso gipsui, o ortakiai virš savęs turėtų apie 20 cm ekovatos ir neturėtų peršalti. Ar tokioje konstrukcijoje galimos problemos dėl kondensato ar kokios kitos? Ar tekę praktikoje susidurti su ortakiais apsiltinimo sluoksnyje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, idomu ar sumontavote ortakius taip kaip apraset? koks rezultatas?:)
      dekui

      Panaikinti
  31. Sveiki, noriu paklausti ar galima kieto kuro katilinėje montuoti rekuperatorių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Lina,
      taip galima, tik nerekomenduojama katilinę jungti prie rekuperacinės sistemos.

      Panaikinti
    2. ...dingo komentaras

      Raituzas, ar galima truputi issamiau atsakyt del ko nerekomenduojama katilines jungti i rekuperacine sistema? itariu kad tai susije tu galimybe jog dumo kvapas bus paduotas i kambarius, bet ar tai vienintele priezastis? pvz granulinis katilas veikia labai svariai ir katilineje tikrai nemazai generuojama silumos kuri galetu buti panaudota regeneracijai.

      idomi jusu nuomone.

      dekui

      Panaikinti
    3. taip, dalinai tai nerekomenduojama dėl dūmų kvapo papuolimo į gyvenamas patalpas, bet taip pat yra tikimybė, kad išsiderinus vėdinimo sistemai (pradėjus daugiau traukti oro iš katilinės, nei paduodama) rekuperatorius pradėtų trukdyti katilo degimo procesui.
      Praktiškai, kad katilinė būtų pajungta prie rekuperacinės sistemos neteko matyti.

      Panaikinti
  32. Kokio ten diametros gilzes i siena imurytos? 160mm?

    AtsakytiPanaikinti
  33. Jūsų projekte, oro padavimo anga yra, kur įrengta pastogė mašinoms..ar ne protingiau buvo sukeisti vietomis? juk mašinos išmeta "teršalus"...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku, kad mašinos išmeta teršalus, tačiau toje vietoje ne karto jokio kvapo rekuperatorius nepasiurbė.
      Lauko grotelių skersmuo padarytas d200mm.

      Panaikinti
  34. Sveikas,
    O koks turi buti laidas ovr funkcijai nuo wc. Minejai kad dvigyslis. Ar uztektu telefonio ar reikia storesnio?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. geriau būtų storesnis t.y. bent 2x1,5mm2 storio laidas.

      Panaikinti
    2. sveiki, ar rekuperatoriui ismetimui ir paemimui geriau iskelti kaminelius ant stogo ar tinka ir per siena, kokie pliusai ir minusai? ar kanalizacijai ir gartraukiui reikia atskiru kamineliu (o gal angu sienoje) ?

      Panaikinti
  35. Sveiki,

    Ar nieko tokio kad oro padavimo ir ismetimo angos laukineje sienoje viena salia kitos?

    AtsakytiPanaikinti
  36. Sveiki,
    Ar nieko tokio kad oro padavimo ir ismetimo angos laukineje sienoje viena salia kitos?

    AtsakytiPanaikinti
  37. sveiki Raituzai, arteja stogo dengimo metas, kamino planuoju nestyti, nes planas yra ŠS oras-vanduo ir nelabai randu info, ar rekupui reikia iskart irengti kaminelius ant stogo (jei taip gal kokius parekomenduosit ir ar reikia papildomai gartraukiui, kanalizacijos alsuokliui ) ar geriau sienoje (kokie +-)

    AtsakytiPanaikinti