2014 m. kovo 15 d.

Rekuperatoriaus montavimas

Rekuperatorių namie susimontavau dar praeitais metais t.y. spalio pabaigoje, ir, tik dabar prisiruošiau padaryti šį įrašą.
Namo vėdinimui pasirinkau "Komfovent" gamintojo rekuperatorių Domekt-REGO-400VE-B-EC-C4plus" su rotaciniu šilumokaičiu. Kodėl pasirinktas būtent rotacinis, o ne priešpriešiniu srautu plokštelinis šilumokaitis, apie tai nemažai rašiau čia.
Trumpai pasikartosiu su argumentais lyginant  rotacinį su priešpriešiniu srautu šilumokaičiu:
1. Rotacinio rekuperatoriaus temperatūrinis efektyvumas yra aukštesnis nei plokštelinio rekuperatoriaus. Nepainiokite teorinio rekuperatoriaus efektyvumo su realiu t.y. iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad plokštelinis rekuperatorius turi geresnį efektyvumą pvz. 95%, bet šis efektyvumas bus pasiektas, kai lauko temperatūra bus -23C ir įrenginys veiks minimaliu našumu. Tačiau, realiai, prie tokios lauko temperatūros plokštelinis rekuperatorius negalės veikti nes apšalinės, todėl ateinantį lauko orą teks prieš tai pašildyti (su šildytuvu, ar gruntiniu žemės šilumokaičiu). Taigi, kuo šiltesnis ateina lauko oras, tuo mažesnis bus plokštelinio šilumokaičio efektyvumas. Rotaciniame rekuperatoriuje temperatūrinis efektyvumas išlieka "constant", nesvarbu, ar lauke -23C ar 0C.
Maniškis, pasirinktas rekuperatorius veikdamas 70% savo našumo turi apie 86%  temperatūrinį efektyvumą. Renkantis vėdinimo įrenginius prašykite iš gamintojo pasižiūrėti rekuperatoriaus efektyvumo kreives.
2. Rotoriui - normaliomis mūsų klimatinėmis sąlygomis nėra reikalinga priešužšaliminė apsauga. Plokšteliniai rekuperatoriai negali veikti be šios apsaugos. Taigi, jiems reikalingas, arba pirminis šildytuvas, kuris eikvoja energiją, arba gruntinis šilumokaitis, kuris sušildo ateinantį šviežią orą, bet šio šilumokaičio įrengimo kaštai yra nemaži.
Priminsiu, kad rotacinis rekuperatorius turi integruotą elektrinį  šildytuvą, bet jo paskirtis yra ne priešužšaliminė, o labiau komfortui užtikrinti (sumontuotas už rekuperatoriaus) t.y. jei vėdinimas pučia per šaltą orą, o Jus norite, kad pustų šiltesnį orą, tai pultelyje nusistačius lengvai tai galite padaryti. Pas mane, elektrinis šildytuvas žiemą  nebuvo nei karto įjungtas t.y. automatikoje buvo nustatytas "vasaros" laikas, kad blokuoti šildytuvo įjungimą.
3. Rotoriui nereikia jokios "bypass" sklendės. "Bypass" sklendė - tai yra apylankos sklendė. Jos paskirtis yra dvejopa t.y. priešužšaliminė apsauga ir vasaros laiku išjungti rekuperacijos procesą.
Įrenginyje su rotaciniu rekuperatoriumi šis procesas įjungiamas tiesiog sustabdant rotoriaus sukimasi.
4. Rotaciniame rekuperatoriuje taip pat kaip ir plokšteliniame nesimaišo oro srautai. Mano name į bendrą rekuperacinę sistemą pajungti abu sanmazgai ir pirtis - tai jokio diskomforto dėl to nejaučiu.
5. Rotaciniame rekuperatoriuje nereikia daryti kondensato nuvedimo. Taip išvengiame bakterijų patekimo į vėdinimo sistemą iš nuotėkų sistemos.

Norėjau parašyti trumpai apie rekuperatorių tipų palyginimą, bet kažkaip nesigavo... :) Pas mane kreipiasi tikrai nemažai žmonių su prašymu padėti išsirinkti vėdinimo įrenginį, todėl skaitančiam šį mano dienoraštį gal šiek tiek padės praplėsti akiratį. Aukščiau išsakyti mano argumentai yra taikomi mūsų klimato žiemoms ir normalioms patalpoms. Ten, kur patalpos yra labai drėgnos (baseinai, gėlių parduotuvės ir tt) geriau naudoti plokštelinius rekuperatorius. Ten kur žiemos būna labai atšiaurios pvz. Rusija, tenka naudoti ir rotaciniam rekuperatoriui atitirpinimo šildytuvą.

Apie montavimą. Rekuperatorių susimontuoti yra gan paprasta. Tai tas pats, kaip pasikabinti kokią spintelę ant sienos. Yra spec. tvirtinimo kronšteinai, kuriuos pritvirtinus prie sienos rekuperatorius ant jų pasikabino:
Pakabinus rekuperatorių į vietą pajungimas prie jo vamzdynas. Šviežio oro ir šalinimo vamzdžiai izoliuojami 50mm storio akmens vatos dembliu:
Ant šviežio oro paėmimo, kuo arčiau išorinės lauko sienos yra sumontuojama uždaromoji motorizuota sklendė su pavara:
Ant oro išmetimo į lauką sumontuojamas atbulinis vožtuvas. Sklendės ir atbulinio vožtuvo paskirtis, kad išjungus vėdinimo įrenginį sumažinti šiluminius nuostolius ir šaltas oras nepatektų į įrenginį.
Beje, esant galimybei tikrai rekomenduočiau ant oro išmetimo taip pat montuoti ne atbulinį vožtuvą, o motorizuotą sklendę. Tai pabrangins sistemą apie 200Lt, bet atbuliniame vožtuve yra keliasdešimt kartu didesnis pasipriešinimas nei motorizuotoje sklendėje (pvz. Atbulinis vožtuvas 50Pa, o motorizuotoje sklendėje tik 5Pa), be to, atbulinio vožtuvo patikimumas yra mažesnis.
Esant galimybei anksčiau ar vėliau pakeisiu atbulinį išmetimo vožtuvą į motorizuotą sklendę.
Paleidus rekuperatorių yra matuojamas oro kiekis per kiekvieną oro skirstytuvą ir sklendžių bei difuzorių pagalba subalansuojama visa vėdinimo sistema:

Rekuperatoriaus parametrams matyti ir valdyti nuotoliniu būdu prie vėdinimo įrenginio montuoju tinklo modulį "PING2":
Norint valdyti vėdinimo įrenginį per internetą tereikia prie vėdinimo įrenginio atsivesti TCIP internetinį kabelį. Kompiuteryje ar išmaniajame telefone suvedus vėdinimo įrenginio IP adresą atsidaro WEB naršyklė, į kuria suvedus vartotojo vardą ir slaptažodį pasileidžia įrenginio valdymo langas:
Savaitinio programavimo langas.

Ateityje turėtų atsirasti android aplikacija, kuri dar labiau palengvins įrenginio valdymą išmaniuoju telefonu.
Internetinėje erdvėje yra labai gajus mitas, kad rekuperatoriuje su rotaciniu šilumokaičiu maišosi šalinamo ir tiekiamo oro srautai, todėl WC patalpas su rotaciniu rekuperatoriumi yra pavojinga jungti į bendrą vėdinimo sistemą. Tai yra mitas ir išpustas burbulas. Teoriškai ten gali pasimaišyti oro apie 1-2% bendro oro, bet to jus nepajusite. Oro pasimaišo keliasdešimt kartų daugiau, kai atidarote WC patalpos durys įeinant-išeinant iš patalpos...
Tokių skeptikų įtikinimui padariau labai elementarų bandymą. Sanmazge pakūriau smilkalus ir stebėjau ar jaučiasi kvapas kituose kambariuose t.y. svetainėje, miegamajame.
Nei aš, nei mano žmona jokio pašalinio kvapo kambariuose neužuodėme. Vėliau atidarius WC durys į koridorių pateko smilkalų kvapas, bet tai nebuvo rekuperatoriaus tipo kaltė.

Kai įrenginėjau židinį minėjau, kad turiu minčių, kad židinio šiluma rekuperatoriaus pagalba bus išnešiota po kitus kambarius (oras imamas iš bendrų patalpų, židinys be ortakių). Mintis dalinai pasiteisino. Tai labai priklauso nuo vėdinimo projekto, kuo daugiau bus ištraukiamo oro iš svetainės zonos, tuo daugiau jusime šį efektą, bet ne visada išeina taip padaryti, arba reikia įrenginėti papildomai motorizuotu uždarymo sklendžių, kad nukreipti kitur srautus, kol kurenamas židinys.
Rekuperatoriaus tiekiamo oro temperatūra (apatinis skaičius) prieš pakuriant židinį:
Svetainės patalpos temperatūra kūrenant židinį:
Rekuperatoriaus tiekiamo oro temperatūra kai kurianamas židinys:


91 komentaras:

  1. kokias "komunikacijas" reikia atvesti i planuojama rekuperatoriaus vieta? na jei pvz rekupo dabar bededam arba planuojam tik po keleriu metu?
    Maitinimo kabelis, ... ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1.maitinimo kabelis 3x2,5mm2;
      2. ei valdymo pultelis bus kitur, tai laidą nuo pultelio montavimo vietos iki rekupo montavimo vietos. Mano atveju kabelis buvo 4x0,22m2;
      3. Jei prie interneto nori jungti, tai TCIP kabelį nuo rauterio iki rekupo montavimo vietos.
      4. Jei rekupas bus su plokšteliniu rekuperatoriumi, tai reikia įrengti drenažą į kanalizaciją.

      Panaikinti
    2. del #3. Ar yra galimybe sujungti rekupa su routeriu per WIFI? t.y isvengti TCIP kabelio :) Kitaip sakant ar yra PING3 WIFI versija? Kaina?

      Panaikinti
    3. PING3 versijos tokios nėra :)
      Dėl WIFI pasijungimo, nežinau, bet manau, tai galima pasidaryti taip:
      prie rekupo pasistatyti dar viena wifi maršrutizatorių, kuris siustų duomenis į pagrindinį routerį.
      Jei aš klystu pataisykite. Čia jau klausimas IT gerai nusimanančiams...

      Panaikinti
    4. Taip Raituzas teisus, laida galima pakeisti dviem marsrutizatoriais berods yra dlink po 30lt., aisku bus reikalingas papildomas konfiguravimas.

      Panaikinti
    5. tarkim dlink wifi 30lt ir + kaina PING2?

      Panaikinti
    6. Truputi ne taip issiriauskiau, prie rekuperatoriaus bus reikalingas taip vadinamas acess point, kad ir sis http://www.1a.lt/tinklo_produktai/belaides_prieigos_taskai/dlink_dap1155a galima jungti bet ka, ka ir prie laidinio tinklo.

      Panaikinti
  2. o šeip prie rekuperatoriaus dažnai reikia landžiot? na filtrus kas psumetį pakeist tai aišku, o daugiau? pats galvoju jį kišt virš lubų prieškambaryje, kadangi stogas ten pakilęs, tai yra ~2.5m aukščio erdvė, būtų išnaudota kažkiek, ir beveik namo centre gautūsi, būtų patogu su ortakiais priet, tik kad patekt ten reikų per liuką ir išlanksomas kopėčias...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jei gerai suprantu tai nesildomoje palepeje rekupo negalima deti.. taip pat ir ventiliacijos vamzdziu. viskas tik "siltoje" erdveje. palepe netinka..

      Panaikinti
    2. Jei palėpe šilta, tai galite rekuperatorių ten montuoti, kur suplanavote. Nėra ten dažnos būtinybės prie rekuperatoriaus landžioti...Į metus 2 - 4 kartus.

      Panaikinti
    3. rekuperatorius siaip buna jau apsiltintas, galima ji montuoti ir nesildomoje palepeje. Butina tada izoliuoti ortakius bent 5cm izoliacija su al folija, tam kad nesikondensuotu. aiskumais pasilikti anga i palepe kad esant reikalui istraukti rekupa.

      Panaikinti
    4. Žiemą prie minusinės temperatūros rekuperatorius apšerkšnys ties įsiurbimo ortakiu. Esamos gamyklinės izoliacijos nepakanka įsitikinau šią šiltą žiemą.

      Panaikinti
  3. Gal galėtum truputi apšviesti apie reguliavimo sklendes (pas tave tos su mėlynom rankenėlėmis), kuriose vietose jos montuojamos ir jei jos atsiduria už pakabinamu lubų, kiek suprantu jos pareguliuojamos vieną kartą ir užmirštama?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sunku pasakyti kur jos montuojamos, labai priklauso nuo vėdinimo projekto. Jos skirtos tam, kad lengviau subalansuoti vėdinimo sistemą, kuo jų bus daugiau tuo lengvesnis sistemos balansavimas. Montuojasi dažniausiai ant magistralinių pagrindinių atšakų, taip pat ant atšakų, kurios randasi labai arti rekuperatoriaus.
      Jos skirtos vienam kartui sureguliuoti sistemą t.y. prieš užsiuvant gipso lubas, reiktų susibalansuoti vėdinimo sistemą ir tada užfiksavus sklendes jas "palaidoti".
      Jei yra galimybė ir noro vėliau srautus pareguliuoti pvz. pirmo ir antro aukšto srautai, tai montuojamas aptarnavimo liukelis, per kuri galima ir vėliau prieiti prie sklendžių.
      Mano atvejų, aptarnavimo liukeliai gavosi spintoje, todėl pagrindines atšakas galiu pareguliuoti bet kada.

      Panaikinti
    2. Įdomu, ar nėra motorizuotų reguliavimo sklendžių. Pas mane du aukštai, kur pagrindinis gyvenimas dienos metu vyks apačioje, o nakties metu - viršuje. Tad su tokios sklendės pagalba būtų galima pakoreguoti ir srautus. Ar ši idėja verta dėmesio ir kiek tokia sklendė kainuotų?

      Panaikinti
    3. Ši motorizuota reguliavimo sklendė su pavara LM-230 kainuotų apie 200 Lt be PVM. Jų reikėtų dviejų vienetų, nes sklendė montuotųsi ant padavimo ir ištraukimo linijos.
      Jei tokia schema planuojama daryti, kaip aprašėte, vertėtų užsakyti vėdinimo įrenginį su "VAV" funkcija t.y. kintamo oro kiekio palaikymu. (papildomai kainuos apie 400 Lt) Su šia funkcija rekuperatorius reaguos į sklendžų užsidarymą ir automatiškai mažins intensyvumą. Jei šios funkcijos nebus, uždarius sklendes kituose oro skirstytuvuose stipriai padidės oro kiekiai, o tai gali sukelti nepageidaujamą triukšmą.

      Panaikinti
  4. Laukiam įrašų apie duris bei virtuvinį :)

    Kas dėl "užprašomos" tempratūros - matau fotografijoje tik 20c...kodėl ne pvz 25c? Nes kaip suprantu, užstačius kokius 25c vasaros rėžimu šaltuoju metų periodu visada gausi maksimalią atgaunamą temperatūrą į namus. pakūrenus židinį galima atsitikti, kad rotorius pristos, kad neperženkt kuklios užprašomos temperatūros...gal klystu. Beje idomu, kokius darbo rėžimus užstatęs ištraukimo ir padavimo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiuo metu nustatęs tiekimo/ištaukimo našumą 40/40%.
      Kai naudojuosi sanmazgais pasileidžia "OVR" režimas ir kamera pasileidžia 80/80% našumu.
      Žiemos metu, kad turėti dar geresni efektyvumą dariau tiekimo/ištaukimo našumą 30/40%.
      Veikimo laikas matosi "savaitinio programavimo lange".
      Dėl nustatomos pageidaujamos temperatūros Jus teisus. Kurenant židinį reiktu nustatyti kokius +23C, kad užkilus temperatūrai kartais nebūtų sustabdytas rotorius.
      Labai aukštos temperatūros nerekomenduočiau nustatyti, nes jei skirtumas tarp paduodamos realios temperatūros ir nustatytos skirsis daugiau nei 10C, tai įrenginys bus stabdomas.
      pvz. nustatot norimą temperatūrą +25C, o realiai rekuperatorius pus tik 15C, tada gali būti kad įrenginys išsijungs.
      Manau, optimali nustatoma temperatūra būtų +22C, jei nenaudojame šildytuvo.
      Jei aktyvuojam el. šildytuvą, tada optimali tiekiamo oro temperatūra +18C.

      Panaikinti
    2. įdomu, koks turėtų būti rekupo nvk prie tokio ventiliatorių galingumo?

      Panaikinti
    3. Visi skirtingų nkv formulių, tai pasiskaičiuokit patys :) pas mane analogiškas modelis kaip pas raituzą, šiandien lauke 0c, namie 21,5c, į vidų pučia vasaros rėžimu 17,8c.

      Panaikinti
    4. pas mane REGO 400 PE palubinis. Irgi i vidu pucia +17,8 ;)
      srautas 65/65

      Panaikinti
  5. Kokiu budu rekupas " sužino", kad naudojatės sanmazgais? (Kai naudojuosi sanmazgais pasileidžia "OVR" režimas).
    Taip pat kūrenant židinį jul reiktų daugiau paduoti oro ir mažiau ištraukti. O kaip rekupas sužino, kad židinys užkurtas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "OVR" režimas - tai įrenginio aktyvavimas nuotoliniu būdu iš anksto užprogramuotu greičiu.
      Pas mane, nuo kiekvieno sanmazgo šviesos jungiklio yra nuvestas laidas, kuris ir aktyvuoja OVR.
      Kūrenant židinį - mano rekupas apie tai nieko nežino, nebent rankiniu būdu perjungti. Jei būtų galima turėti du "OVR" režimus, tai vieną režimą užprogramuočiau sanmazgui, o kitą židinio kurenimui.
      Įrenginiai su C3 valdikliais gali turėti ir "OVR ir "židinio funkciją"

      Panaikinti
    2. As taip pat planuoju OVR pajungti prie sanmazgu, o kaip jus jungete FC kontaktus prie atskiro laisvo jungiklio ar prie WC apsvietimo?/ apsvietimo jungiklio? As noreciau pajungti nuo lemputes, tik nezinau ar taip imanoma?

      Be to, WC istraukimus pajungiau prie istraukimo be regeneracijos (rego 200ve rekuperatorius), idomu ar iseitu suprogramuoti taip, kad aktyvavus OVR padidetu tik istraukimo be regeneracijos darbas?

      Panaikinti
  6. Paprašykit, kad vonios kambaryje žmona nusivalytų nagų laką su valikliu. Įdomu ar neatsiras kvapas visame name. Galbūt Domekt rekupas sandariau suręstas už Kompakt. Mano Kompak'as pamaišo kai kuriuos kvapus tiek, kad jie juntami visame name. Pvz. minėto nagų lako valiklio arba šampūno su ženšenio šankimi (žmona naudojas).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl skirtingo sandarumo "kompakt" ir "domekt" serijos aš abejoju.
      Xm, na acetono kvapas yra labai lakus, gal būt dėl to ir jaučiasi kitruose kambariuose tas kvapas.
      Dar darau spėjimą, kad svarbu, koks ištraukiamo oro santykis yra iš sanmazgo lyginant su bendru namo ištraukiamo oro kiekiu. t.y.
      Jei yra name padaryta vėdinimo schema, į. švarius kambarius paduodame, o iš purvinų ištraukiame, tai tokių atvejų didžioji dalis stipriai užteršto ištraukiamo oro traukiama iš sanmazgo, kurio 1.5% pasimaišymas yra galimas. Kadangi acetonas yra labai lakus, tikėtia tai ir jaučiama.
      Pas mane, ištraukimas yra padarytas ir iš san mazgo ir iš gyvenamųjų kambarių. Užteršto oro santykis lyginant su visu ištraukiamu oro santykiu yra mažesnis, o susimaišęs magistraliniame ortakyje "purvinas" su švariu oru ištraukiamo oro iš gyv. kambarių, jo koncentracija sumažėja.

      Panaikinti
  7. Ar galit plačiau apie Ping2 parašyti? Ar su juo matoma daugiau parametrų lyginant su C3 (EC variklių atveju) pultelyje matomais? Pvz. Įkeltoje foto matau, kad rodo rotoriaus apsukas %. Mane domina ar prie rekupo prisijungus per Web'ą bus matomi visų variklių apsisukimai (actual values), nes C3 rodo tik užduotą reikšmę (setpint value).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      PING2 rodys tik tai, ką indikuoja Jūsų C3 valdiklis. Ping2 tinklo modulis eina tas pats ir C3 ir C4 valdikliui, tačiau su C3 valdikliu Jus matysite daugiau parametrų
      t.y. rodys lauko temperatūrą, ,
      iš patalpų ištraukiamą temperatūrą
      realu oro kiekį m3/h.
      Maniškis rekupas su C4 valdikliu šių reikšmių nerodo.
      Jei pas Jus stovi Kompakt serijos įrenginys su EC varikliais, tai ir pultelyje turi Jums rodyti realų oro kiekį m3/h, l/s, arba m3/s.
      Pradiniame lange paspauskite kartu į viršų ir į apačia du mygtukus, turi pasikeisti parodymo reikšmės.

      Panaikinti
  8. labas, vienas mazas klausimas del OVR. Situacija. Kai ijungi gartrauki, planuojama pajungti tiesiai i kamina, 600m3/h padideja oro issiurbimas is namu ir turetu but teoriskai vaakumas maisto ruosimo metu :) Gal galima sia problema spresti OVR pagalba, jei rekupas galetu laikinai pakeisti itraukimo /isputimo oro santyki, jei taip reguliuojasi per OVR???

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nemanau, kad iš tikro Jūsų gartraukis traukia 600m3/h.
      Pajungus prie "ovr" galėsite užprogramuoti, kad maksimaliai jis tiektų orą, o ištrauktų minimaliai, tik reikia turėti omenyje, kad žiemos metu be šildytuvo Jus neišsisuksite, nes kitaip pus labai šaltą orą.

      Panaikinti
    2. Ne, gartraukio dar net neturiu. tarkim bus tik 200m3/h. Bet principe per OVR rezima galima padaryti taip , kad daugiau oro ipustu negu istraukia rekuperatorius?
      Naudingumas kristu, cia niekur nedingsi, bet ka 1-2 h... Rego 200 berods turi kazkoki elektos sildytuva, trumpam.. o taip susiprogramuoja, kad OVR rezimu pasildytu tam tikra laika ?
      O techniskai OVR rezima reiktu ijungti istatcius rele i gartrauki , kuri ijungus gartrauki sutrumpintu rekupo OVR rezimo kontaktus?
      O gal labiau vertetu OVR rezima pasilikti WC , kad istraukimas pageretu kvapu? Tokiu atveju irgi reikia kazkur slepti rele ir pratemti laida ekstra ?

      Panaikinti
    3. Galima pajungti prie gartraukio "OVR" per kontaktinę rėlę, užprogramavus taip, kad įsijungtų disbalansinis oro kiekis.
      Galit jungti ir prie sanmazgo apšvietimo. Čia jau reikia apsispręsti, kuris prioritetas yra svarbesnis, ar gartraukis, ar sanmazgas ar dar kas nors...

      Panaikinti
  9. Ar jungėte prie rekuperatoriaus žemės šilumokaitį? Beto ar jungsite ir ar išvis įmanoma suporuoti kondicionierių su rekuperatoriumi? Kaip suprantu, esate nepėsčias šioje srityje, todėl įdomi jūsų nuomonė. Statausi butą, ketinu statyti rekuperatorių, net galvoju pas jus darytis projektą ir turiu galimybę po grindimis (butas pirmame aukšte) užkasti šilumokaitį, tik nežinau ar verta. Beto butas saulėtoje pusėje: gyvenamas kambarys turi langą rytuose ir didelį į pietų, kiti du kambariai - langus į vakarus, todėl vasarą bus šilta

    AtsakytiPanaikinti
  10. Iš temos rašytos 2014 m. kovo 15 d:
    Nebecituoju nes ir taip daug Jūsų forumo vietos užėmiau:
    1. Efektyvumas. Efektyvumą ir užšalimą aprašiau aukščiau dar gal norisi atkreipti dėmesį į šį sakinį: „Maniškis, pasirinktas rekuperatorius veikdamas 70% savo našumo turi apie 86% temperatūrinį efektyvumą.“ Visi rekuperatoriai dirbdami mažesniu našumu turi didesnį efektyvumą.
    2. Užšalimas/el.teno veikimas. Plokšteliniai sutinku, kad negali veikti be jokios apsaugos nuo užšalimo, tačiau rotaciniams būtinas tiekiamo oro šildytuvas, kuris naudoja dar daugiau elektros.
    Kitas teiginys, kad komfortui užtikrinti nelabai tinkamas, čia labiau diskomfortui pašalinti, gi jei tiektumėt +10oC, tai maža to komforto.
    Jei buvo įjungtas vasaros rėžimas ir neveikė el.tenas reiškia, kad oras patekęs į patalpas šilo nuo sistemos, o čia jau augo išlaidos už šildymą.
    3. ByPASS. Jūs išjungėt ventiliatorių, bet oras vistiek eina per rotorių – šilumokaitį, tad orą kurį galėtumėt turėt maksimaliai vėsų vistiek kažkiek pašildote.
    Renovent rekuperatoriams ByPass sklendė galioja tik vasaros naktų vėsinimui, šilumogrąža bet kuriuo atvėju vyksta per šilumokaitį (jei turėtume – 30oC, ir 1kW el. teno neužtektų tada oro srautus rekuperatorius pradėtų disbalansuoti, bet neapvedinėti oro aplink šilumokaitį).
    4. Kvapų pasimaišymas. Nors ir nedaug maišosi kvapai, bet vistiek ši tikimybė yra ir skirtingai nei Jūs esu girdėjęs atsiliepimų, kad žmonėms yra tekę ir atjungti oro ištraukimo kanalus iš nešvarių zonų.
    Bet kuriuo atvėju žiūrėdamas krepšinį su draugais nenorėčiau užuosti kokių nemalonių kvapų iš WC, tad manau tikrai neverta rizikuot kai galima to išvengti.
    5. Bakterijos. Turi būti įrengti sifonai, kad kondensatas galėtų nubėgti, sifonas sulaiko ir kvapus.

    Tuo pačiu dar norėčiau paminėti:
    • Iš vieno Jūsų komentaro : „Žiemos metu, kad turėti dar geresni efektyvumą dariau tiekimo/ištaukimo našumą 30/40%.“. Reiškia, kad oro ištraukimo 10% buvo daugiau nei tiekimo, sutinku, kad buvo padidintas rekuperatoriaus efektyvumas, bet reikia nepamiršti, kad namuose vakuumas negali pasidaryti, tad bet kuriuo atvėju oras pateko iš lauko į pastatą (per nesandarumas, šachtas ir pan.), tad tie 10% oro patekę iš lauko turėjo sušilti nuo namo šildymo sistemos, todėl neabėjotinai padidėjo eksplotaciniai kaštai už šildymą, tad šioje vietoje panašu, kad daugiau išleista pinigų nei, kad sutaupyta.
    • Rotaciniame rekuperatoriuje yra rotorius kurį suka variklis tad didėja el. sanaudos taipogi jį suka dirželis ir tai jau besidėvinti dalis, kurią ateityje didelė tikimybė, kad reikės keisti.
    • Renovent rekuperatoriai turi Constant Flow funkciją - nepriklausomai nuo oro kanalų sistemos pasipriešinimo garantuoja nustatytus oro srautus. Dėl užtikrinto vėdinimo sitemos balanso yra išlaikomas aukščiausias rekuperatoriaus efektyvumas bet kokiomis sąlygomis, kas leidžia užtikrinti mažiausius eksplotacinius kaštus.
    Suprantu, gerb. autoriau, kad tai tik Jūsų nuomonė, tačiau nepamirškim faktorio, kad pats dirbate UAB Amala, o tam, kad žmonės visiškai nesusimaišytu pasakiau ir aš savają nuomonę ir faktus.
    Mindaugas, UAB „TENKO Baltic“ - Renovent rekuperatorių atstovai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šaunu, kad "Tenko" randa laiko pasireklamuoti mano kukliame statybų dienoraštyje :)
      Atsakau, į jūsų kontraargumentus:
      1.Dėl šio teiginio nesiginčiju ir pritariu;
      2. Mindaugai, pasakykite kuo skiriasi elektrinis šildytuvas stovintis prieš "Renovent" plokštelinį šilumokaitį ir elektrinis šildytuvas stovintis už rotacinio "komfovent" rekuperatoriaus? Jei jie veikia pilna galia, tai elektros jie valgys indentiškai. Pagrindinis skirtumas yra jų VALDYMAS. "Renovent'e" vartotojas neturi galimybės atjungti elektrinio šildytuvo, o jei suveikia priešužaliminė apsauga, tai elektrinis šildytuvas pleškinamas pilnu galingumu t.y. 1kW, o mano rekuperatoriuje elektrinį šildytuvą ir jo galią galiu pilnai kontroliuoti t.y. tai priklauso nuo nustatytos tiekiamo oro temperatūros. Jei bus poreikis tik 100W iš 1kW, tai elektrinis šildytuvas ir vartos tik 100W.
      Pasikartosiu, kad šią žiemą, elektrinis šildytuvas pas mane namie ne karto nebuvo paleistas, nors rekuperatorius veikė ir prie -30C. lauko temperatūros. Žemesnės tiekiamo oro temperatūros įnešimas, buvo kompensuojamas su namo šildymo sistema, kas yra tikrai pigiau, nei elektrinis šildytuvas. Plokštelinio atveju, norint taupyti rekuperatorių turėtumėte išjungti, nes be elektrinio šildytuvo jis tiesiog neveiktų.
      3. Matyt nelabai esate įsigilinę kaip veikia rotacinio šilumokaičio šilumograža ir "bypass'avimas". Jei šilumos mainai yra nereikalingi, tai yra stabdomas rotoriaus sukimasis ir mainai nebevyksta. Teoriškai, lieka viena plokštelė, kuria galėtų įvykti šilumos perdavimas, bet jos plotas yra be galo mažas, kad darytų įtaką.
      4. "Kvapai" - šis mitas neblogai išpūstas tu prekeivių, kurie prekiauja vien plokšteliniais rekuperatoriais. Pas save namie, o taip pat ir dešimtis pažystamų ir draugų yra įsirengę rotacinius rekuperatorius ir naudoją pajungtą ištraukimą iš WC ir nei vienas nepaminėjo, kaip priekaišto, kad maišosi kam nors kvapai :)
      Beje, garantijos, kad plokšteliniame rekuperatoriuje nesimaišo srautai nėra, kadangi srautai gali pasimaišyti per įrenginio nesandarumus ar tarpines.
      5. Sifonas nuo bakterijų neapsaugo, o apsaugo tik nuo kvapo, kuris gali papulti iš nuotėkų sistemos. Beje, jei sifonas bus be rutulinio vožtuvo, tai jis išdžiuvęs puikiausiai praleis kanalizacijos kvapą.
      6. Dėl disbalanso pastabos. Apie disbalansinio oro patekimą į namo vidų ir jo pašildymą jau rašiau šio posto antrame punkte. Tai yra tiesiog pigiau sušildyti ateinantį orą dujomis, nei su elektra.
      7. Rotorius ir jo variklis. Taip, turi rotorius varikliuką, kuris vartoja tik kelis vatus. Dirželis, gali susidevėti ir nutrūkti, bet rotorius sukasi labai lėtai, o jei ir nutrūks, tai jo pasikeitimas kainuotų iki 50lt.O vat jei plokšteliniame rekuperatoriuje nekorektiškai suveiktų priešužšaliminė apsauga, tai susidaręs ledas išsandarintų ir sugadintų plokštelinį šilumokaitį ir jo pakeitimas kainuotų beveik naujo rekuperatoriaus kainą.
      8. Jūsų minimą Renovent "Constant Flow funkciją" turi daugelis ir kitų rekuperatorių gamintojų.

      Panaikinti
  11. Gal galėtum pakomentuoti ar kieto kuro katilinėje daromas tik ištraukimas ar ir padavimas? Ar nepakenks rekuperatoriui kažkiek dūmų katilo pakūrimo metu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      dazniausiai katiline aplamai nejungiama prie bendros namo rekuperacines sistemos.
      Ten turetu buti irengtas naturalus oro pritekejimas.

      Panaikinti
  12. sveikas, dekui uz paaiskinimus, uzsisakiau akcini 400he.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prašom :)
      Lauksiu atsiliepimų kaip sekėsi eksploatuoti vėdinimo rekuperacinę sistemą.

      Panaikinti
  13. Sveiki, o koks triuksmo lygis namuose, ypatingai nakti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Giedriau,
      naktį, jei rekuperatorių paleisi ant max. režimo, tai girdėsi jo veikimą, bet pas mane problema yra ta, kad triukšmas ateina ne ortakiais, o iš katilinės. Duris į katilinę esu padaręs paprastas, be slenksčio, o veikdamas rekuperatorius max. režimu vis dėlto skleidžia šiokį tokį triukšmą į aplinką.
      Veikdamas mažesniu našumu <70% aš jo visiškai negirdžiu.

      Panaikinti
  14. Sveiki Ratuizai. Pas mane bus pasyvus namas, bet pradzioje sodyba, o jau, kai issipildys svajones, ten ir kelsiuosi. Todel man aktualu nuotoliniu budu pasisildyti nama, kad atvykus uztektu nebent peciu pakurti. Tai klausimas, ar tiek su ping, tiek su C3 ar C4 pulteliu galiu ijungti rekupo kaitinimo elementa bei nustatyti paduodama temp. nuotoliniu budu? Pas mane sildymo sistemos nebus, tik rekupas, el. Radiatoriai gal ir sanmazguose El. Sildomos grindys.

    Arba siaip, kokie patarimai mano porrikiui?

    Laurynas

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki, noriu savo busimam name įsirengti vedinimo sistema, tik žmona labai nenori grotelių ant lauko sienų. Pas mane bus du kaminai, vienas vienam namo gale kitas kitam. Jeigu aš pajunkčiau oro padavimą ir ištraukimą, per tuos kaminus skirtingose pusėse ar nesirinktu kondensatas ortakiuose? Be to aplink gyvenamųjų namų kvartalas, gal yra koki filtrai,kad nebūtų dumų kvapo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Išmetimą nuo rekuperatoriaus į esantį kaminą, galite pasidaryti, o vat su oro paėmimu, reikia gerai pagalvoti, ar jungtis nuo stogo. Ten, kaip taisyklė galite pasiurbti ir nelabai gero oro. Priklauso nuo stogo dangos - vasara ji labai įkaista ir tt. todėl vis dėlto siūlyčiau paieškoti vietos, kažkur sienoje. Yra įvairių lauko grotelių, kurios sakyčiau visai gražios, jas galima nudažyti pagal fasado spalvą, kad į akis nesimestų.
      Dėl dūmų kvapo: Kvapams sugaudyti yra specialus aktyvuotos anglies filtrai, bet tai gan griozdiška sistema ir nemažai kainuojanti. Kaip praktika parodė, F7 klasės filtrai labai neblogai sugaudo dūmų kvapą, nors realiai taip neturėtų būti :)

      Panaikinti
    2. Sveiki, jeigu visgi oro paėmimas būtų per stogą tai kaip tada bus su kondensatu? Oro paėmimo vamzdyje žiema jis susikaups ir nubėgs į rekuperatorių. Ar nereikia tada papildomai daryt drenažo oro paėmimo vamzdžio apačioje. Rekupą planuoju rotacinį - Komfovent Domekt R-400-H.

      Panaikinti
  16. Dar Ratuizai klausimukas. Neberandu kur rašėte, bet rašėte tai apie komfovent rekupus:

    Pagrindiniai skirtumai tarp "domekt" ir "kompakt":
    (...)
    * galimybė pajungti vėsinimo sekciją;

    Ką tai reiškia? Ar tai tas, kad tarkim vasarą aš galiu naktimis paleisti tik oro padavimą iš lauko, neišlaikant sukauptos name šilumos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "vėsinimo sekcija", turėjau omenyje, kad tai yra aktyvi sekcija, kuri šaldo paduodama orą. Tai gali būti freoninė šalčio mašina, arba vandeninis čileriukas, arba galima pasijungti prie geoterminio siurblio, kuris tiektų į vėsinimo sekciją šaltą vandenį.
      Vasara, nakties oru vėsintis, jus galėsite su bet kuriuo įrenginiu, paleidus ji didesniu našumu.

      Panaikinti
    2. Kas liečią vėsinimo įrangos pajungimo galimybe prie domekt rekuperatoriaus, tai mano domekt rego 400VE valdiklis rodo, kad gali valdyti tiek šildymo (pažymėtas pliuso ženklu ir valdiklis ties juo rodo tenui paduodamą galingumą procentais), tiek vėsinimo kontūrus (pažymėtas minuso ženklu). Vat ir Jūsų paskelbtoje "PING`o" "apžvalgos" meniu punkto nuotraukoje, matosi, kad valdiklis į vėsinimo kontūrą paduotų 23% galingumo, jei vėsinimo kontūras būtų pajungtas. Ar aš čia kažką ne taip supratau?

      Panaikinti
  17. Sveiki,
    Turiu Rego 200 įrenginį. Kaip tik arteju pajunginėjimo link.Ir neaišku kokiu būdu padaryti kad naktį vasara vėsintų. t.y kad rotorius nesisuktų,o veiktų tik ventiliatoriai. Tai kažkaip numatyta gamykliškai rotoriaus stabdymas ar reikia liaudiškai tariant "fantazuoti"..?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai įdiegta gamykloje ir reguliuojama nustatant valdiklyje norimą palaikyti temperatūrą.

      Panaikinti
  18. Sveiki, būtų įdomu sužinoti, kaip šiuo karštu metu esate užprogramavęs savo rekuperatoriaus darbo režimus. Nebūtina rašyti tikslias valandas, jei manot kad tai atskleis jūsų grįžimo namo laiką ir tai gali kenkti jūsų saugumui, tuomet užtektų parašyti - "prieš išvykstant į darbą", "ryte", "prieš grįžtant namo", "vakaras", ar panašiai.

    Mano fantazija kaip ir išsisėmė programuojant rekuperatoriaus darbo režimus, gal sakau iš rimtesnių specialistų kokių idėjų pavyktų pasisemti :).

    Žiemą programuot atrodė daug paprasčiau :(.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      sorry, kad neatsakiau taip ilgai, kažkaip pasimetus žinutė buvo.
      Vasaros metu, kai lauke dieną yra labai karšta (temp >25C), rekuperatorių laikau išjungta, tam, kad į patalpas neįneštų perteklinės šilumos.
      Rekuperatorių įjungiu maždaug nuo 20:00val. ir jis veikia iki 09:00 ryto.
      Dabar yra sukurtas pažangesnis valdiklis "C5", kuris turi labai gerą funkciją t.y. automatiškai mažina įrenginio našumą iki 20%, kai lauko temperatūra viršija užduotą leistiną temperatūrą. Šį funkcija galioja ir žiemą.

      Panaikinti
    2. Problema ta, kad vasarą jaučiasi ženkliai didesnis vėdinimo poreikis, todėl tik grįžus namo, norisi vėdinimą stipriai suintensyvinti ir sumažinti tik išvykstant iš namų. Kadangi langai pas mane neatidarinėjami ištisus metus, visas vėdinimas užtikrinamas tiktai rekuperatoriaus pagalba.

      Kiek pamenu vasara man problemų sukėlė gana šalta temperatūra nakties metu. Norėjau vėsinti namą didindamas rekuperatoriaus apsukas naktimis, sustabdžius rotorių, bet pabijojau peršalti, kai rytais į miegamąjį pripučia šalto lauko oro. Gaunasi ženklus temperatūrų skirtumas patalpų viduje. Tad čia įdomus niuansas, kaip vėsinti namą, neleidžiant rekuperatoriui pūsti per daug vėsaus oro? Aš sprendžiau šią problemą mažindamas vėdinimo intensyvumą, bet to pasekoje mano namo taip ir nepavyko atvėsinti iki kol neatėjo ruduo. Gal vis tik reikėjo miegamajeme prisukti difuzorių, taip sumažinant vėdinimo intensyvumą miegamajame, ir leidžiant labiau vėsti kitoms patalpoms.

      Taip pat, pamenu, kad man daugiausiai klausimų kėlė tai, kokią temperatūrą reikėtų nustatyti rekuperatoriaus valdyme, kad esant per dideliam temperatūrų skirtumui neišsijungtų rekuperatorius, nes su tuo praeitą vasarą man teko susidurti. Tiesa, kad galima šiek tiek koreguoti užduotas temperatūras nustatytu laikotarpiu, paros laikotarpyje, atradau visai nesenai. Manyčiau šią funkciją irgi tikslinga būtų išnaudoti.

      Aš rekuperatoriaus neišjunginėjau ir dienos metu. Nors projekte ir numatyti atbuliniai vožtuvai ortakyne, aš jų nestačiau, nes buvau įsitikinęs, kad rekuperatorius pas mane dirbs non/stop ištisus metus. Panašiai ir yra, per visą ekspluatacijos laikotarpį jis pas mane nedirbo tik kelias valandas, kai buvo vykdomas planinis elektros tinklų remontas :). Dienos metu vasarą aišku dirbo pačiu mažiausiu galimu užduoti intensyvumu 20%.

      Panaikinti
  19. Sveiki,

    o kaip vamzdžiai jungiami prie pačio rekuperatoriaus? Gal galit "žaliam" paaiškint - ar tiesiog užveršti su sąvaržą ir apsukti aliuminio juosta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o kokį vamzdį jungiant prie rekuperatoriaus, standų ar lankstų?
      Jei standus, tai jungiat kaip prie bet kokios jungties t.y. su skardvarščiu prisuki ir aliuminio izoliacija papildomai už sandarini.
      Jei lankstus, tai galima užspausti su sąvaržos trauke ir papildomai už sandarinti aliuminio juosta.

      Panaikinti
  20. Deja,bet jums prikabino teorinių "makaronų".Pirmiausia,tai atjunkite velniop sanmazgus nuo rekuperatoriaus,nes taip tik paskleidžiate fekalines mikrodaleles iš sanmazgų po visą namą!Pardavėjas privalėjo jums tą išaiškinti.O antra,- ne visai taip supratote rotacinio šilumokaičio taikymą.Pagrindinė jo taikymo priežastis-galimybė sumažinti įrenginio gabaritus,nes rombu įstatytas plokštelinis šilumokaitis užimtų daugiau vietos,išaugtų įrenginio gabaritai.Statmenai įstatytas plokštelinis šilumokaitis verstų keisti ventiliatorių išdėstymą,o tai dar labiau išaugintų gabaritus.
    Priešpriešinio srauto šilumokaičio apšalimo tikimybė,net ir mūsų klimato sąlygomis,yra daugiau teorinė,jokio preliminaraus oro pašildymo nereikia,nes tai ir yra priešpriešinio plokštelinio šilumokaičio funkcija! Už jo įrenginyje stovinčio elektrinio,arba vandeninio,šildytuvo funkcija-pašildyti orą iki komfortabilios,arba pageidaujamos,temperatūros! Be jo,esant šaltesniems orams,pro oro padavimo difuzorių,arba groteles,pūstų šaltas,nemalonus orus.Žiūriu,truputį pizdukai "Amalva",kad neišaiškina žmonėms paprastų dalykų,o bando įkišti tai,kas sunkiau parduodama.Beje,netekę man matyti rotacinių "repukų" be kondensato nuvedimo.Maža to,kondensatas iš "rekupų" nubėga tik per "sifoną",tiesiai jungiant,kondensatas kaupiasi pačioje rekuperatoriaus kameroje,pamažu vėdinasi,dažniausiai drėgmė ir išsivėdina,bet būna,kad pradeda varvėti kiaurai ir pridaro nemenkų nuostolių.
    Vasariniame režime veikiančiam įrenginiui rotacinis šilumokaitis-trūkumas,o ne privalumas,nes jis vis tiek šyla-vėsta.Nebent sistema kombinuota su kondicionavimu.Vasarinė apeiga sprendžiama ir neortakiniu būdu-gamintojai įrenginius komplektuoja ir su vasarinėmis kasetėmis,tiesiog sukryžmintomis stačiakampėmis pusalkūnėmis,be jokių plokštelių.Na,bet sezoniškai kaitalioti tas kasetes patiems vartotojams būna keblu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bevardis akmuo - :) čia gerai prajuokinot...
      Prie ko čia įrenginio gabaritai? Be abejo, kad skirtingo tipo rekuperatoriai turi skirtingą vidinę konstrukciją, srautų paskirstymą, bei elementų išdėstymą, bet prie ko čia tai jums užkliuvo?
      Ar esat realiai čiupinėjęs ir matęs kaip veikia vėdinimo įrenginys su rotaciniu rekuperatoriumi, nes apie jo užšalimą ir kondensato nuvedimą kažkaip keistokai mastot?
      Ar bandėt pasileisti priešpriešinių srautų rekuperatorių be pirminio šildytuvo, pvz prie -10C lauko oro?

      Panaikinti
    2. Na ir pievų prirašė bevardis akmuo :), net juokas ima. Nebūtų tiek nesąmonių prirašyta, pagalvočiau kad koks priešpriešinių srautų rekuperatorius stumdantis prekybininkas rašo, bet tai kad apie rekuperatorius žmogus visai neišmano.

      Turiu tokį patį rekuperatorių, kaip aprašytas šiame puslapyje, džiaugiuosi ir vargo nematau. Tikrai geras daiktas.

      Nudžiugino žinia, kad blogo autorius vis dar rodo gyvybės ženklus šiame bloge, bet, kad vis neranda laiko atsakyti į mano ankstesnėje žinutėje užduotą klausimą, liūdina :(.

      Panaikinti
    3. manau, kad tai rašė priešpriešinių srautų pardavėjas, tik labai labai jau negabus.... :)

      Eenamas - dėl ankstesnės žinutės, atsiprašau, jau atsakiau :)

      Panaikinti
  21. o tai negi rekupas toks kvailas, kad negali atvirkščiai veikt vasarą? Taupyt vėsų orą namie, jei temperatūra lauke didensė negu užduota?

    AtsakytiPanaikinti
  22. Tai realiai vasarą nesigauna taupyt vėsų namo orą ir daryt atvirkštinę šilumogražą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kodėl nesigauna taupyti namo vėsos? Gaunasi, tik reikia žinoti, kaip valdiklį susiprogramuoti, kad veiktų atvirkštinė šilumograža.

      Panaikinti
  23. Sveiki kaip tik susidūriau su šia problema, kaip reiktų suprogramuoti rekuperatoriu, kad veiktų atvirkštinė silumograza? :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. sveiki,kiek minimaliai(mm) reikia vietos rekupo vamzdynui tarp perdangos ir lubų.Dėkui

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jei vedžioti plastikinius lanksčius ortakius, tai reikės 80mm. vietos po luboms;
      jei cinkuotos skardos - tai 100 - 130mm.

      Panaikinti
  25. Sveiki, Raituzas. Kaip suprantu turite daug patirties su rekuperatoriais, bet nemačiau nei vieno komentaro šiame bloge susijusio su butais. Ar tekę susidurti su šiomis sistemomis daugiabučiuose? Gal galite papasakoti svarbiausius dalykus apie tokias sistemas bute? Planuoju montuoti, tik būtų gerai pasimokyt iš svetimų klaidų ir kuo kokybiškiau pasidaryt :) Įdomu viskas, kas susiję šiuo klausimu. Butas 3k, 70kv.m. Domina ir vėsinimas toje pačioje sistemoje, aišku jei nebus brangiau už paprastą kondicionierių.

    AtsakytiPanaikinti
  26. Sveiki.

    1. Kokia patirtis rekuperatoriui paduodant karštą/drėgną orą iš pirties? Man rekomenduoja to nedaryti ir pajungti prie natūralaus vėdinimo šaktos.
    2. San-mazgus taip pat siūlo jungti prie natūralaus vėdinimo šaktos. Kai name nėra natūralios ventiliacijos šaktų, suprantu, kad jungiama prie rekuperatoriaus ir dėl kvapų paprastai problemų nekyla. Kai yra galimybė rinktis, kaip geriau?
    3. Kokį rekuperatorių ir valdiklį rinktis 188m2 namui su geoterminiu šildymu? Ar verta įrengti vėsinimo sekciją nuo geotermo?
    4. Ar galima rekuperatorių montuoti nešildomame garaže?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Andriau, atsakau į Jūsų klausimus.
      1. Jokios problemos nėra, kad pirties ištraukimas yra pajungtas prie rekuperatoriaus bendro ištraukimo. Pirtyje kartais drėgmės kiekis būna užkeliamas tikrai nemažai. Tikiu, kad daugelis dar prisibijo jungti pirties patalpos prie rekuperatoriaus, bet iš savo patirties drąsiai galiu teigti, kad šiuo klausimu viskas yra gerai.
      2. Dėl san-mazgų. Jei Jūsų projektuotojas ar montuotojas siūlo sanmazguose įrengti atskiras ištraukimo šachtas, tai siūlau pagalvoti apie šių "specialistų" keitimą, kadangi jie tikrai nelabai rūpinasi, kaip padaryti Jūsų namą šiltu.
      3. Tokios kvadratūros namui siūlau rinktis rekuperatorių, kurio našumas apie 450 - 500m3/h su rotaciniu šilumokaičiu. Valdiklių yra labai įvairių. Jei norima tikrai pažangaus ir nemažai funkcijų turinčio valdiklio, siūlau ieškoti "Komfovent" įrenginio su "C5" valdiklu.
      4. Galima montuoti įrenginius, kurių sienelių storis ne plonesnis kaip 4cm.

      Panaikinti
  27. Sveiki Ratuizai. Klausimėlis - ar jūs pačioje pirtyje padarėte ištraukimą, ar ištraukimas yra Vonioje, kurioje, jei teisingai supratau, ir yra pirtelė pas jus? Na trumpai, kaip pas jus pirtelėje padaryta ventiliacija.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      į pirtį oras papuola pro pirties durų apačią, t.y. iš vonios patalpos. Oro ištraukimas iš pirties yra įrengtas priešingoj pusei nei randasi durys, apie 60cm nuo grindų, po gultais. Norint oro srauto ištraukimą pareguliuoti, galiu tai padaryti iš gretimos patalpos, kurioje yra įrengta sklendė ir pradėjus kūrenti pirtį, sklendę užsuku, tam, kad greičiau sušiltų pirtis. Pradėjus naudotis, sklendę atidarau.
      p.s. Vonios patalpa taip pat pajungta prie rekuperatoriaus ištraukimo.

      Panaikinti
  28. Sveiki,

    Norėjau paklausti ar per Ping2 modulį galima tiesiogiai prieitį prie šilumokaičio rotoriaus valdymo ir programuoti kada noriu, kad jis suktusi? Ar valdymo galimybės tos pačios kaip ir iš pultelio?

    Nes karštą vasaros dieną norint išnaudoti per naktį sukauptą vėsą įeinančio oro vėsinimui - programavimo logika pasidaro visai kreizi. T.y. norint, kad suktusi šilumokaitis, ir išeinantis oras vėsintų įtraukiamą karštą orą reikia nustatyti norimą temperatūrą +30 vien tam, kad suktusi šilumokaičio rotorius (nes komfoventas gi galvoja, jog rotorių reikia sukti tik tada kai norime šildyti iš lauko imamą orą nesvarbu kad vasara viduje galime turėti vėsesnį orą nei lauke ir mums sukti šilumokaitį reikia norint iš lauko įmamą orą bent kiek atvėsinti)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ne negalima su PING2 tinklo modulio prieiti tiesiogiai prie rotoriaus valdymo algoritmo.
      Sutinku, kad su C4 valdikliu, rotoriaus valdymas yra šiek tiek keistokas, kad grąžinti vėsą.
      Su naujuoju "C6" valdikliu, šalčio grąža bus ženkliai logiškesnė.

      Panaikinti
    2. Ant C4 valdiklio galima uždėti automatiškai temperatūros korekciją dienos intervalui pvz +9, tai dalinai galima automatizuoti, kad rotorius dieną suktusi, naktį nesisuktų.

      Panaikinti
    3. Deja, C6 valdiklis nelabai pagelbės jau turintiems rekuperatorius..

      Arduino + rs485 moduliukas ir atitinkamas pasiprogramavimas leidžia nusistatyt norimą veikimą pagal išmetamo oro ar vidaus temperatūra (reikalingi papildomi davikliai).
      Šiuo momentu turiu pasidaręs galimybę keisti parametrus ne per C4. Reikia laiko prijungti papildomus temperatūros daviklius.

      Panaikinti
    4. Vaidas B. Gal kada galėtume sulaukt jūsų įrašo kaip tai įgyvendinote? Planuoju pirkti rekupą su C6 bei prijungti valdyma prie namų automatikos per Home Assitant. Įdomu ar tai bus įmanoma.

      Panaikinti
    5. Andriau, C6 greičiausiai turi daugiau galimybių, tad nežinau ar dar reikia smulkiai pasakot kaip pasidariau.

      Rekuperatorius su konsole bendrauja per Modbus protokolą.

      Jei susidūręs su Arduino programavimu, tai ten yra net atskira biblioteka darbui su modbus.

      Konsolė siunčia tam tikrą bitų seką kas kažkiek laiko - duok man rekuperatoriaus statusą. Mano arduino stovi kaip tarpinė ir sugauna tiek užklausą tiek atsakymą.
      Parametrai pakeičiami analogiškai - siunčiamas tam tikras baitų masyvas.
      Iš kažkur gavau C4 modbus visus parametrus, tai dėl to galiu susiprogramuot beveik ką noriu.
      Prirašiau daug nereikalingos informacijos :)

      Panaikinti
  29. Sveiki, norėjau paklausti. Iki rekupo vietos pareina cinkuoti ortakiai iš ir į lauką. Ar Pačių ortakių prie rekupo prijungimui galima naudoti lanksčius ortakius ? ir kokius? pas Jus Raituzas matau, kad lanksčiais prisijungėt lauko orą ir apšiltinot. Kur įsigyti tuos ortakius? Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  30. Sveiki,

    Norėjau paklausti kaip Domekt-REGO-400VE triukšmauja? Turiu omenyje ne turbinų/ventiliatorių keliamą triukšmą, o būtent žingsninio variklio, kuris suka šilumokaitį, sukuriamą zyzimą, toks konkretus kapoto žingsninio judesio sukuriamas gaudimas/zyzimas. Pas mane toks pats modelis, korpusas papildomai niekuo neapšiltintas ir iš kokių 7 metrų nuo korpuso galiu jau girdėti - kada šilumokaitis sukasi, o kada sukasi vien tik ventiliatoriai. Pas kaimyną lygiai toks pats modelis, tik putelis ne c4, o c4.1 ir nėra to zyzimo nei užuominos, tiesa ventiliatorių šniokštimas ten kiek didesnis, kažkaip neįtikėtina, kad kitas pultelis valdytų žingsninį variklį kažkokiu stebūklingai tobulesniu zyzimą mažinančiu algoritmu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      rekuperatoriaus reduktoriaus varikliuko iš principo neturėtumėte girdėti. Jei jis stipriai zyzia, gal būt yra gedimas ir reikėtų kreiptis į servisą, kad jie pažiūrėtų.
      Pultelio tipas čia ne prie ko.

      Panaikinti
    2. Aš girdžiu kitame aukšte tą zyzimą. Jis nėra garsus, tačiau pakankamai aukšto dažnio, kad ne visi jį girdi.

      Panaikinti
  31. Sveiki, ar esate kas nors pajungęs Komfovent Domekt rekuperatorių prie išmanios namo sistemos? t.y. prie kompiuterio kuris valdo namo apšvietimą, gauna duomenis iš daviklių ir t.t.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ar gavot atsakymą? Ar pavyko pasijungti? Turiu planuose pas save prisijungti, bet dar nepasigilinau kaip kas ten su jais. :)

      Panaikinti
  32. Laba diena norejau pasiteirauti kaip isjungti vasaros laiku r400v konfovent rekupo rotoriu kad jis parpustu lauko temperaturos ora negrazintu kambario silumos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Reikalas laaabai hakeriškas, ypač su tais r400v modeliais kurie nebėra suderinami su naujais pulteliais turinčiais vėsinimo režimo logika (nes ir senesnių rekupų pačios dėžės logika to nesuptranta). Žodžiu, gel ir neįtikėtina bet rekailai tokie:

      Prireiks kokio pusvalandžio detaliam visko perpratimui, atidėkit kai turėsit laiko :)

      Problema iš principo priešinga nei maniau, kiek internetuose išskaičiau, tai vasarą nakčiai užprogramavus +15 rotorius sustos be didesnių problemų, nes rekuperatriaus logika rotorių įjunginės tik tada kai įeinantį orą reikės realiai pašildyti iki +15, bet va diena veikia kreizi logika:
      - reikia nustatyti +30...35 norimą temperatūrą tam, kad jei lauke, tarkim +28, o namuose +25 rotorius būtų NESTABDOMAS (nestabdydanmas rotoriaus rekupas galvos kad stengiasi prišildyti iki +30) ir dalis kambario oro vėsos per šilumokaitį persiduotų įeinančiam orui.
      - o va jei dieną nustatome norimą temperatūrą +22, namuose yra daugiau, tarkim +25, o lauke tarkim +30 tai rotorius stabdomas, nes ta kreizi logika galvoja(???), kad norint tiekiamo oro temperatūros nebeužkėlinėti reikia rotorių stabdyti tiek vasarą tiek žiemą ir tokiu budu iš lauko siurbiame visai neatvėsinta +30. Panašu, kad tai kažkoks kompleksinis bug'as, arba rekupas tiesiog neturi iš vidaus traukiamo oro temperatūros daviklio, arba tas daviklis nesveikai veikia, arba programa visiškai nemoka to daviklio duomenų interpretuoti. Valdymo pulteliai čia niekuo dėti, nebent būtų toks per kurį galima tiesiogiai nurodyti kada rotorius turi suktis, o kada nesisukti. Galbūt prisimontavus "Ping2" modulį, per WEB interfeisą galima būtų pakonfiguruoti tą reikalą.

      Žodžiu, vasaros naktį logika normali, vasaros diena - logika atvirkščia, reikia nustatyti temperatūrą gerokai aukštesnę nei namuose esanti, tam kad rotorius suktusi ir rekupas "stengtusi" pasiekti tą šilumą, o realiai sukdamas rotorių perduotų per nakti sukauptą vėsą įeinančiam orui.

      Žodžiu čia supaprastintai aprašiau, realiai vasarą galima naudoti temperatūros korekcijos įvedimus užduotam laikotarpiui, tos korekcijis įmanomos +/-9 laipsnių ribose.

      Panaikinti
    2. Užsatykite setpoint žemesnį nei kambario temperatūrą - tada rotorius neveiks. Tačiau vėsaus oro nesitikėkit - atidarykite vakare langus, bus žymiai geresnis efektas.

      Panaikinti
    3. Juste eik tu geriau vyrui kept omleta

      Panaikinti
  33. Seku Jusu namo statybas, turbut pagrindine to priezastis, kad ir pats statausi nama. Skaiciau Jusu pasisakyma, kad plokstinis rekuperatorius namui nera geras pasirinkimas.. Butu idomu suzinoti kodel ir koki labiau verta pasirinkti jei mano namas nera didelis (apie 100kvadratu)?

    AtsakytiPanaikinti
  34. Sveiki. Tema sena, bet manau vis dar aktuali. Planuoju isirengti rekuperacija naujos statybos name ir svarstau del jos tipo. Bus daroma lanksciais ortakiais betkokiu atveju, bet vieni siulo projektuoti padavima i gyvenamas patalpas, o istruakima is techniniu patalpu, kiti siulo daryti ir padavima ir istraukima visuose patalpose. Kokie butu tokiu sistemu privalumai ir trukumai, kuri sistema, jusus manymu, turi daugiau pliusu? Dekoju.

    AtsakytiPanaikinti