2013 m. lapkričio 20 d.

Židinys - apsiuvimas

Apie židinio kapsulės montavimą jau buvau rašęs čia, ji atsirado dar tada, kai namie nebuvo apšiltintos lubos.
Minties dėl ortakių nuvedimo nuo židinio atsisakiau dėl šių priežasčių:
- neradau niekur normalaus židinio ventiliatoriaus, kuris būtų netriukšmingas. Visi jie vienodai nemažai buvo keliantis triukšmą;
- labai nepatogu buvo išvedžioti ortakius, kadangi izoliuotžidinio ortakiai kirstusi su rekuperacinės sistemos ortakynu;
- laikui bėgant tose vietose, kur yra sienose įrengtos karšto oro išleidimo grotelės apsineša siena nešvarumais;
- pakankamai nemažos investicijos (ventiliatorius, izoliuoti lankstus ortakiai, karščiui atsparios grotelės ir tt);
- Radau pakankamai lengvą būdą kaip nunešti šiltą orą į kitas patalpas. T.y. su rekuperatoriaus pagalba iš svetainės ištraukiamas sušilęs oras labai greitai pakelia šviežio tiekiamo oro temperatūrą ir per difuzorius yra pučiamas į visas gyvenamas patalpas. Tikslesnius skaičius ir bandymo rezultatus planuoju atlikti vėliau ir apie tai aprašyti savo bloge rekuperatoriaus ir vėdinimo temoje.
Židinio apsiuvimui pasirinkau "SILCA" kalcio silikato termoizoliacines plokštes 1000x625x30mm, kurias įsigijau iš "Vilpros".
Galine sienelę klijavau prie sienos su spec klijais maišomais vandeniu "silcacon". Pačios plokštės tarpusavyje klijuojamos su "silcadur-km kleber" klijais. Šie klijai laiko temperatūrą iki 950C.
Taip pat, tarpusavyje plokštės susukamos papildomai medvarščiais. Pati kalcio plokštė yra labai lengva ir lengvai pažeidžiama. Taip pat, ji labai dulka, todėl, reikia vidinį židinio apsiuvimą nugruntuoti spec. karščiui atspariu impregnatu. Tiesa kaina jo yra nevaikiškai brangi t.y. 5ltr talpos indelis kainavo apie 160Lt. Nugruntavus plokštė tapdavo visai nedulkanti ir gan kieta.
Viršuje matosi horizontali plokštė, kad atskirti karščio kamerą.
Iki židinio kapsulės neprileidžiu plokštės apie 3 cm. Vėliau iš priekio židinys bus apklijuotas "travertino" akmeniu.
Vėliau reikėtų plokštes armuoti ir glaistyti, bet aš sumasčiau ant viršaus pritvrtinti karščiui atsparų gipsą (raudoną). Iš pradžių maniau, kad gipso plokštes paprasčiausiai prisuksiu prie "silca" plokštės. Dėja, bet mano sumanymas nepavyko, kadangi gipso medvarščiai prasisukdavo ir medvarščio galvutė nelysdavo į gipso plokštę. Tada nusprendžiau gipso plokštę priklijuoti prie termoizoliacinių plokščių su elastingais "cerasit" plytelių klijais.
Sudėti kampai ir pradėtas glaistyti židinys:
Viršutinės mažos grotelės reikalingos tam, kad jei perkais karščio kamera, karštas oras prie perdangos turėtų kur išeiti.
Čia pilnai užbaigtas ir nudažytas židinys (be travertino akmens), o šalia matote išklijuotas akmens imitacijos plyteles:
Dabar liko aplink ugniakurą  ir ant grindų apklijuoti "travertino" akmeniu.
Gal kas žinote meistrų kontaktus, kas galėtų nebrangiai pagaminti iš akmens šiuos dekoro elementus?

16 komentarų:

  1. tai kaip suprantu pats darbas pasidaryti karkasa su Cilka plokstems yra pakankamai lengvas? Siek tiek tikslumo pjaunt plokstes ir rezultatas yra :)
    Antro namo statybose irgi pats daryciau karkasa. Kelis Klt galima sutaupyti.
    Kaip dabar prisimenu uz darbus ir medziagas palikau 4200Lt :(

    Tiesa, pas tave nuo zidinio ar ideklo kvapo nera labai stipriai pakurenus, ikacigarinus zidini? Pas mane siek tiek jauciamas kvapelis, kaip kokios rugsties. Itariu tai dazu kvapas kuris niekaip nenudega.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jo, šiaip šis darbelis yra gan lengvas po gipso montavimo ir visai įdomus. Man apsiuvimo medžiagos kainavo apie 1000lt. Už darbą židinistai norėdavau apie 1500-2000lt.
      Dėl kvapo kol kas tikrai jokio kvapo nejaučiu, tiesa labai labai stipriai neteko jo ikačigarinti.

      Panaikinti
    2. na kaip ar neatsirado kvapelis?
      As itariu pas mane kvapas del perkaitimo, t.y. del vienos angos oras ikaitina plokste apie +130C ir si pradeda skleisti kvapa.
      Siandien nupirkau antras grotas, bandysiu ispjauti skyle.
      Gal pameni su kuo pjovei CILCA? Ar ji labai trapi? Galvoju bandyti su siaurapjukliu pjauti.

      Panaikinti
    3. tikrai jokio kvapo neatsirado, nors kūrendavau taip, kad vienoj vietoj plastikiniai užuolaidų karnizai išsilydė :)
      Dėl kvapo, gali būti, kad pas tave mažai grotų, arba ar buvai gruntavęs "cilca" plokštes iš vidaus spec gruntu? Kuom klijavai jas tarpusavyje?
      Su kuo pjoviau nebe pamenu, tik žinau, kad plokštė gan trapi ir lengvai lūžta.Man siaurapjūklis tam reikalui tiks, nors tiks ir paprastas pjūklas.

      Panaikinti
    4. ne as dariau karkasa, dare zmones su 20m patirtimi marmurospalvos.lt :) Nemaciau ar buvo gruntas, itariu, kad ne, nes nuotraukose nesimato, kad butu spalva pasikeitus. O klijavo tai klijais elastingais. Pameni plombyra? tai tokiam ipakavime tik kad plonesnis klijai buvo. Taip jas klijavo ir dar medvarsciais sutvirtino tarpusavyje.
      Grotas jau turiu. Reikes bandyti pjauti skyle.
      Siaip savybes ziurejau CILCA deklaruoja kad atspari karsciui iki 1000C. tai pagalvojau ~200C kazi ar itakos turi plokstei. Na laikas parodys :)
      Jei nepasitvirtins skyle, issikviesiu tuos pacius 20-mecius kad pakvepuotu...

      Panaikinti
    5. ar gruntuota ar ne labai lengva atkirti.
      Ten, kur "Cilka" yra negruntuota, ji yra trapi ir dulkanti, kaip kreida.
      O nugruntavus gruntu, ji tampa tokia slydi ir nedulkanti. Kaip plevele pasidaro tokia.
      Klijai atrode panasiai, kaip rasei, t.y. supakuoti i "desra" :)

      Panaikinti
  2. Kodėl pasirinktas toks būdas apklijuoti židinį, o ne tiesiog karkasas iš metalinių profiliu + gipsas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Todėl, kad metalinis profilis yra geras laidininkas ir taip kaistu gipso plokštė ir jos varžtai.

      Panaikinti
  3. Namas pas mane statosi labai panašus į Raituzo. Reikės pasinaudoti užkietėjusio vėdinimo speco patyrimais/apmąstymais/rekomendacijomis ir nedaryti šilto oro paėmimo iš židinio kameros. Versimės su rekuperatoriumi, padarydami virš židinio kelias oro paėmimo angas. Širdyje kažkur kirbėjo, kad idėja pernelyg optimistinė. Dabar viskas atsistojo į vietas. Ačiū už teigiamos krypties suteikimą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nebus taip, kad smarkiai įkūrenus židinį, susikoncentravęs išeinantis karštas oras ties grotelėmis deformuos apdailą, ar medžiagas aplink..? pvz lubų gipso dažai atsilups, ir pan..?
    Esu matęs, kaip karšto oro išėjimo angos padarytos arti sienos ir sienų dažai nuo labai didelio karščio išeinančio kūrenimo metu pajuodavo ir luptis pradėjo. Nelabai gražiai atrodo.. O ir nesaugu taip. Kad prasti sienų dažai buvo ten, nepasakyčiau. Todėl įdomu būtų apie visa tai jūsų nuomonę išgirsti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei pro groteles bus išeinančio/įeinančio oro temperatūra aukšta žinoma gali pakenkti apdailai. Mano atveju, jokių aukštų temperatūrų nebus išskyrus židinio groteles.

      Panaikinti
  5. Gal jau travertina susidėjote? Savo rankomis apdailą klijuosit/susiklijavot?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar ne, bet va jau meistra susiradom, kuris nebrangiai paruos akmeni ir ji suklijuos. Artimiausiu metu tikiuosi apie tai jau bloge aprasyti :)

      Panaikinti
  6. Norėjau paklausti dėl gipso klijavimo prie Silca plokščių. Kam dar buvo reikalingas gipsas ant viršaus? Ar pasiteisino? Ar antrą kartą taip pat darytumėte? Kodėl būtent plitelių klijais klijavote, o ne kokiais tai spec. gipso klijais pvz. perlfix?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kad dėjau gipsą nesigailiu, jokio minuso dėl to nepastebėjau, Jokių įtrūkimu židinyje neatsirado.
      Dėl perflex klijų, buvau maišą nusipirkęs, bet kažkas prigasdino, kad šie klijai neelastingi, todėl pirkau plytelių elastingus klijus, o "Perflex" maišas taip ir liko gulėti.
      Kam dėjau gipsą?
      Tam, kad jei jo nedėčiau, tai reikėjo "CILCA" plokštes armuoti, spec armavimo tinkleliu, po to glaistyti ir taip toliau.
      O aš apsiuvęs židinį priešgaisriniu gipsu iškart galėjau ji glaistyti ir dažyti.

      Panaikinti
  7. dedi vata normalia ir niekas nekaista

    AtsakytiPanaikinti