2013 m. vasario 21 d.

Lubų šiltinimas II

 Tamsiais žiemos vakarais toliau šiltinu namo lubas. Jau sudėta apie 36m3 vatos. Tam sugaišau apie 1,5mėn. Laiko nemažai, bet ir dirbdavau vakarais maždaug po 3 val. na ir žinoma laisvais šeštadieniais. Be vatos sudėjimo reikėdavo priauginti 100mm balkius, sukloti plėvelę ir prie jos prisukti OSB plokštes. Dirbant vienam, šie darbai einasi ne taip greitai kaip norėtųsi, padedant žmonai ar draugams darbai paspartėdavo kelis kart.
Pastatyta židinio kapsulė labai padėdavo šaltais žiemos vakarais. Pakūrenus kelias valandas svetainės-virtuvės patalpose turėdavau +5C _ +7C, kai už lango turėdavome -15C.

Armuota aliuminio juosta, su kuria klijavau  plėvelę prie mūro puikiai atlaikė šalčius. Buvo labai svarbu, ją klijuojant pašildyti su fenu.

Kuo toliau dirbi, tuo daugiau sugalvoji kaip supaprastinti darbus.
Iš pradžių dariau taip: priaugindavau balkius, prie jų prikaldavau armuotą plėvelę, tvirtindavau OSB ploktę.  Tada vatą visą eidavau kloti iš viršaus. Deja, toks metodas gan sudėtingas, kadangi viršuje mažai vietos, reikia taikyti kur galim užlipti, o kur ne, reikia susikelti visą vatą į viršų, kas irgi reikalauja nemažai pastangų.
Dabar sugalvojau darbus atlikti tokia eiga: priaugindavau balkius, tada iš apačios susikeldavau vatos plokštes į viršų ir padėdavau ant gegnių, vėliau iš apačios suklodavau tarp gegnių ir balkių vatą ir tik tada prikaldavau plėvelę su OSB plokštėmis. Į viršų užlipdavau tik sukloti likusias vatos plokštes ir sudėti kietą WAS35 vatą.
Čia vaizdas prieš klojant plėvelę:
Tambūro lubų viršus ir užbaigtas kraštas. Toliau matosi stogo pakalimo lentelės:
Viename palėpės aukščiausiame kampe sugalvojau įrengti sandėliuką. T.y. vietoj kietos Was35plokštės paklojau lentas. Laikančias sienas iškylančias virš šiltalo apšiltinau taip pat iš visų pusių.
Kažkas manęs buvo klausęs kaip tiksliai vėdinsis palėpė.
Čia matosi išorinės sienos šiltalas (neoporas) nedaleistas iki stogo plėvelės. Pro šias angas turi oras patekti į palėpę:
O čia matosi stogo plėvelėje išpjauta anga, per kuria turi išeiti oras ir drėgmė. Tokios angos padarytos viršutiniuose tarpuose tarp gegnių:

O čia manojo upelio vaizdelis. Pasirodo šis upeliukas čiurlena neužšaldamas ir žiema. Tikra smaguma:




25 komentarai:

  1. Upelis jėga!
    O dėl lubų šiltinimo tai neseniai išgirdau, kad dar yra metodas tą vatą "užpurkšti", ji yra ne klijuota kaip kad paprastai, bet tokios konsistencijos, kad užpūsti galima ir viskas super sandariai gaunasi. Vat tik galvoju tuomet reikia samdyti tuos, kurie užpučia ir tai matyt kainoje atsiliepia...
    Man visad baisu pagalvoti, kaip tą vatą montuoti užvertus galvas - tikrai sunkus ir lėtas darbas atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mes putem chemija. Tai yra dvieju komponentu poliuretano putos. Atvaziavo firma pries pietus. Pasiruosimo darbai uztruko (apdenge visas sienas ir langus plevelem). Darbus pradejo po pietu. Pabaigtuves apie 1 nakties.
      Kubas kainavo berods 400lt
      Viso sumokejau 8000lt
      Ypatingas demesys buvo skirtas perimetro apipurskimui, o lubu storis svyravo 15-20 cm.
      Pliusai: darbas greitesnis, sandarumas.
      Minusai: kaina :)

      Kol kas patenkintas, lubose štilis, jokio skervėjo, šilumą laiko.

      Panaikinti
  2. Gal ir neblogai su tom purškiamom putom būtų visus plyšius užsandarinti, bet skirtumas tarp kainų gaunasi akivaizdus, vos ne per pusę, tad rinksimės Raituzo variantą šiltinti perdangą vata, tik manau, kad osb plokštė nebus reikalinga. O kam jūs osb naudojot? gal reikėjo plėvelę tvirtinti tada ant osb? juk dar turbūt gipsą suksit?

    AtsakytiPanaikinti
  3. O ant ko vatą lygiai sudėsite be osb, kažką vistiek reiks naudoti, norėjau paklausti kokio storio osb naudojote?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) užtenka šniūrus ištampyt ant jų ir susikrauna visa vata. Jei vata su persidengimu, tada dar brūseliai kalami iš apačios, paskiausiai dedama plėvelė apsaugai, kad nepatektų drėgmė iš vidaus patalpų į vatą.

      Panaikinti
    2. Su šniūrais vargo būtų ne mažiau nei OSB. Be to, tais šniūrais nepasitikiu, supus ar išsitampys ir sugrius ta vata ant gipso karkaso.

      Panaikinti
  4. Pilnai pritariu, kokio storio OSB naudojote?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Naudojau 10mm storio OSB, bet manau jei pirkčiau dabar OSB imčiau šiek tiek storesnę, bent minimum 12mm storio OSB. Labai jau skystoka 10mm storio OSB. Prie jos realiai nieko negali prisukti, reikia tiksliai pataikyti į balkius, todėl manau bus šiek tiek problemų tvirtinant ortakius.

      Panaikinti
    2. tai viskas gi kainuoja, ta osb nepigi, o vata juk persidengia iš apačios, brūselius apatiniam sluoksniui kalėt? tai su tais brūseliais jau ir prispausta visa vata, o apatinis sluoksnis tik į cm, laikysis ir ant šniūrių.. Bet kaip sakoma kiekvienas randa savo būdų kaip kiaušinienę kepti :)

      Panaikinti
    3. p.s. svarbu, kad jums viskas gerai gavosi, atrodo gražiai viskas sudėta, smagu žiūrėt kaip dirbat savom rankom :)

      Panaikinti
    4. Dėkui.
      OSB visa kainavo apie 1400lt. Be OSB, neįsivaizduoju, kaip aš sukločiau kieta vatą iš viršaus, kadangi vata ant šniūrų amortizuotu ir vaikščiot (šliaužioti) būtų dar sunkiau.
      Brūselius skersai aš nedariau t.y. paskutinio vatos sluoknio 1cm nedėjau. Nežinau, ar tikslinga ji dėti prieš plėvelę, o darbo prisidėtų nemažai.

      Panaikinti
    5. maniau, kad 5cm iš apačios klojot, tai viskas ok, man tik įdomu koks skirtumas yra tarp kietos ir standartinės vatos...

      Panaikinti
    6. kieta vata yra priešvėjinė, ji neturėtų praleisti vėjo, taip kaip praleidžia paprasta "Extra" vata.

      Panaikinti
  5. Sveiki. Rašot, kad darot sandėliuką palėpėje. Po sandėliuko grindimis padarėt vėdinimo tarpą (tarp grindų apatinės dalies ir vatos)? Jeigu ne tai reikia padaryti, kitaip ant grindų apatinės dalies žiemą gali kauptis kondensatas ir po truputį drėkinti vatą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, tarpo jokio nepadariau, o kodėl ten turi susidaryti kondensatas? Skirtumas to "sandėliuko" nuo kitos vietos yra tik toks, kad ant vatos paklojau lentas, o visur kitur klojau kietą WAS35 vatos plokštę. Tas "sandėliukas" nebus uždaras, jis bus bendroje palėpės erdvėje.

      Panaikinti
    2. Buvau pasidaręs vėdinamoje nešildomoje palėpėje vaikščiojimo takus iš OSB plokštės. Plokštės plotis apie 600mm. Buvau pasidaręs 2 takus per plokštės plotį ir visą palėpės ilgį. Plokštės buvo prisuktos prie gegnių. Po plokštėmis pradėjo šlapti vata. Lubų sumuštinis- garo izoliacinė plėvelė ir 30cm rockwooll rock min plus.

      Panaikinti
    3. Nešildomoje palėpėje takus ant vatos reikia daryti iš medžio plaušo plokščių. Jos veikia panašiai kaip difuzinė plėvelė, praleidžia drėgmę iš vidaus. Tiesa, sd koeficientas ne toks geras kaip specialių plėvelių, bet vata šlapti neturėtų.

      Panaikinti
    4. Sveiki,
      sumodeliavus su lentomis (5mm. tarpu) nematyti kondensato per 60 dienų prie -15 ir 80 % drėgmės:
      http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?cid=D503LGbk&d0=1.25&mid0=65&d1=3&mid1=86&d2=0.02&mid2=5654&d3=5&mid3=13098&d4=30&mid4=13098&x4=56.5&lid4=1757285154&d5=30&mid5=36&x5=4.5&lid5=1757285154&d6=2&mid6=86&x6=0.5&lid6=85183&d7=2&mid7=36&x7=13&lid7=85183&d8=100&mid8=90&d9=0.038&mid9=7858&bt=5&T_i=22&RH_i=40&T_e=-15&RH_e=80&outside=1&name=perdangos+grindys+su+lentomis
      Sumodeliavus tą patį su osb plokšte be tarpelio susidaro kondensato:
      http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=1.25&mid0=65&d1=3&mid1=86&d2=0.05&mid2=5654&d3=5&mid3=13098&d4=30&mid4=13098&x4=56.5&lid4=1757285154&d5=30&mid5=36&x5=4.5&lid5=1757285154&d6=1.8&mid6=71&d7=100&mid7=90&d8=0.038&mid8=7858&bt=5&T_i=22&RH_i=40&T_e=-15&RH_e=80&outside=1&name=perdangos%20grindys%20su%20OSB
      Šiuo metu darau tokį variantą ir dalyje palėpės sumontuotos lentos, įdomu kaip realiai ar pastebėjote kažkokio kondensato po palėpės grindų lentomis?

      Panaikinti
    5. Sveiki,
      sumodeliavus su u-wert gauname tokį vaizdą:
      Lentos su 5 mm. tarpeliu
      OSB plokštės ant perdangos
      Kaip tik statau namą ir galvoju ar nesimato kondensato požymių po Jūsų perdangos grindimis (tarp vatos ir lentų)? Kiek mm. tarp lentų palikote tarpą?

      Panaikinti
    6. Sveiki Mindaugai, norint parašyti komentarą užtenka tik viena karta postinti, vėliau Jūsų komentaras patikrinamas ir paskelbiamas. Nebūtina dubliuoti kelis kart tuos pačius komentarus.
      Kas liečia palėpės grindis, ten suklotos paprastos juodrindės, lenta su lenta nesiglaudžia, o yra likęs tarpas. Tarp lentos ir vatos, nežinau, gal yra likęs koks 1-2mm tarpas, bet specialiai tarpo ten nepalikau. Prie progos kokį savaitgalį galėsiu ten užlipti ir patikrinti, bet anksčiau tikrai jokios toje vietoje kondensacijos nepastebėjau, o ir nemanau, kad iš principo ten tas kondensatas turėjo susidaryti.

      Panaikinti
  6. Sveiki. O tarp sienos ir osb palikote kokius nors tarpus? Ar osb nevaiksto? Osb naudojote skirta vidaus ar isores darbams?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      prie sienos OSB idealiai neprileidinėjau, bet ir tarpų specialiai nepalikinėja. OSB naudojau paprasta vidaus darbams, be špunto.
      Kol kas jokio judėjimo ir sienų lubų trūkinėjimo nepastebėjau.

      Panaikinti
  7. O per kur patekimas i palelepe? Ar negaila buvo stogo sandarumo aukoti?

    AtsakytiPanaikinti