2012 m. birželio 23 d.

Vidaus nuotekos

Beieškant stogdengių, kurie galėtų atlikti stogo darbus, kad darbai nestovėtų, pradėjau montuoti name nulinį buitinį nuotakyną.
Nusibraižiau nuotekų projektą su Andriaus pagalba:

Su traktoriumi, kuris darbavosi sklype (apie tai vėliau papasakosiu), iš lauko pusės iškasėme apie 1,8m. gylio duobę, kad išvesti iš namo buitinį nuotakyną. Vėliau šis vamzdis bus jungiamas į tarpinį šulinį, o iš jo jungsis į miesto nuotakyną. Pravalos nenorėjau daryti, todėl suprojektavome stovą taip, kad esant reikalui, galima būtų nuimti WC puodą ir per jį prieiti prie magistralinio nuotakyno.

Pravalos nenorėjau daryti, todėl suprojektavome stovą taip, kad esant reikalui, galima būtų nuimti WC puodą ir per jį prieiti prie magistralinio nuotakyno (foto vamzdis į viršų)
 Visus grunte įkasamus vamzdžius vedžiojau iš oranžinio laukui skirto vamzdyno. Galinių prietaisų pajungimui jau naudojau pilkąjį vidaus nuotekų vamzdyną.
Visi vamzdžiai klojami su 0,02 - 0,03 laipsniu nuolydžiu t.y. 1m vamzdis nusileidžia 2-3cm. Per didelis nuolydis irgi nėra gerai, nes vamzdžiu nuteka skystis, o nešvarumai gali užsilaikyti ant vamzdžio vidinių sienelių. Kad paprasčiau būtų matuoti nuolydį, prie gulsčiuko vieno galo pritvirtinau trintuką 2cm aukščio ir taip matavau nuolydį. Trinties mažinimui sujungiant vamzdžius naudojau spec. trinties mažinimo pastą.
Šeštadienį į pagalba atvažiavo Tėvukas, kartu toliau vadžiojome nuotakas. Tolimiausiame taške išvedėm alsuokliui skirtą vamzdį.


Užbaigtas vonios kriauklės ir WC įvadas. Kriauklės įvadą įleidau į sieną ir iškėliau 30cm virš grindų.
Sumontuoti kondicionieriaus ir akvariumo sifonai:

16 komentarų:

  1. Stumiates i prieki, smagu.
    Gal galima suzinot su kokia programa braizet nuotekyna, mums taip pat jau reikia planuotis tokiems darbams.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Braižiau su standartine Autocad versija. Turėjau įsimetęs Autocad MEP 2012 versija, kuriame yra visi inžineriniai paketai (architektūra, nuotekos, vanduo, vedinimas, elektra), bet ten nepatiko pats interfeisas ir tingėjau daug mokytis, kaip su juo braižyti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Supratau, rekes paprasyt tada vandens ir sildymo projektuotoju, gal pabraizys ir nuotekyne tuo paciu, nes as tik grafinem programom pasibraizau kai ko prireikia, bet cia reiketu labiau specialisto, reikalingi tam tikri sujungimai ir visa kita, svarbu, kad nepridarytu staciu kampu vamzdziuose :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nežinau ar į temą, bet man kilo keletas klausimų:
    --o pas jus virtuvėj indaplovės nebus? (nebent bus šalia kriauklės)
    --ar pakaks vieno alsuoklio?
    --ar nereikia kondensato surinkimo židiniui?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Gincius, klausimai ir pastabos yra visada į temą.
      -Virtuvėje indaplovė bus šalia kriauklės, kuri pasijungs į kriauklės sifoną, todėl nuotėkų išvadas daromas tik vienas.
      -Xm, nežinau, manau, kad turi pakakti vieno, mane daugiau neramina, ar tas alsuoklis stipriai smirdės, jei išvadas bus sienoje, o ne per stogą.
      - Židinio "Schiedel" kaminas bus statomas lauke, todėl nuotėkų namo viduje nedarau.

      Panaikinti
  5. Sveiki,
    o tas vertikalus stovas oranžinis tai ten alsuoklis?
    Įdomu, pats ruošiuosi vedžioti vidaus nuotekas, tik nežinau dėl alsuoklio, kaip ir kur jis turi būti daromas...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, taip, tas vertikalus vamzdis yra alsuoklis. Jis bus išvestas į nešildomą palėpę. Sumontuotas automatinis alsuoklis turi būti vertikaliai.
      Dažniausiai alsuoklis daromas tolimiausiame nuotakyno taške. Gerai būtų, kad ta atšaka turėtų didžiausią debitą (WC, arba vonia).
      Kartais montuojami yra du alsuokliai, bet kada tiksliai yra reikalingi du vnt. nežinau.

      Panaikinti
  6. Atleiskite, kad landžioju po senas temas, bet akis užkliuvo už vieno mažmožio: akvariumo pajungimo. Kaip suprantu, atvestas kanalizokas ir sumontuoti du sifonai: dešinysis vandeniui nuleisti, kairysis – avarinis persiliejimas. Kažkokie ten specialūs reikalavimai šitiems sifonams ir vamzdžiams yra?
    O kaip su vandentiekiu? Bus ir šiltas ir šaltas, ar tik šaltas vanduo? Darysite nuolatinį pratekėjimą akvariume, ar visi įvadai tik periodiniam vandens keitimui?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kairėje pusėje yra sifonas skirtas kondicionieriaus pajungimui, dešinėje puseje sifonas skirtas akvariumo vandeniui nuleisti.
      Pratekėjimo nedarysiu, bus daromas periodinis 1/3vandens nuleidimas į kanalizaciją, taip pat, vandens papildymas šaltu vandeniu. Karšto vandens prie akvariumo neprivedžiau.
      Jei norite daryti akvariumui pastovų pratekėjimą, reikia būtinai akvariume numatyti pludę, kad nepersipiltu akvariume vanduo, bet kartais ir pludė gali nesuveikti, pvz. užklius kokios nors žolės, todėl akvariumo pratekėjimo minties ir atsisakiau.

      Panaikinti
  7. Sveikas,
    kiek aukštai papikai išlindusį klizeto pajungimo vamzdį virš švarių grindų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Praktiškai nuotekų vamzdis turi užsibaigti lygiai su švariomis grindimis.

      Panaikinti
  8. O kaip su "trapais" ar jie pas tave yra sumontuoti, jei taip kokiame auštyje juos reikia iškišti?

    AtsakytiPanaikinti
  9. sveiki,
    o i kur jus alsuokli isvedete? As va turiu tik skylute ventilicijai, pagal STR alsuoklio su namo vedinimo sistema jungti negalima, bet kai stogas jau uzklotas, tai skyle jame grezti per velu... Idomu, kas bus jeigu imsiu ir alsuokli pro vedinimo kamineli isvesiu? Gal domejotes kada tuo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      pas mane alsuoklis išvestas į negyvenamą palėpę. Kadangi visa palėpė yra prapučiama, tai į lauką alsuoklio neišvedinėjau. Palėpėje kvapo kol kas jokio nėra :)
      Į ventkanalą, kuris sujungtas su gyvenamomis patalpomis aš alsuoklio nejungčiau, kas bus kai jums alsuoklio orą papus į patalpą?

      Panaikinti
  10. Sveiki , kam konkrečiai reikalingas alsuoklis šiuo atveju ?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveikas,

    kažkokius testus darei? Pylei vandenį, žiūrėjai kiek išbėgo? Ar užkimšus pildei sistemą tikrindamas sandarumą?

    AtsakytiPanaikinti