2014 m. spalio 20 d.

Klinkerinių trinkelių klojimas

Trinkelių klojimo darbai sklype prasidėjo pavasarį, iškart po Velykų. Meistrus pradėjau ieškoti žiemos pabaigoje ir buvau sutaręs, kad atėjus palankiems orams ateina pas mane darbuotis. Deja, atėjus laikui, meistreliai dingo ir prisikviesti pas save jų negalėjau. Teko operatyviai ieškoti kitų trinkelių klojėjų. Sezono pradžioje surasti laisvą meistrą buvo gan sunku, terminai buvo po 1,5 mėn į priekį. Galu gale sutariau su draugo vienu pažįstamu, vardu Olegas, kuris apsiėmė pakloti klinkerio trinkeles. Deja, bet su šiais meistrais man nepasisekė t.y. dirbo jie gražiai, tik be galo lėtai. Pradėję dirbti pavasarį jie apie 200 m2 trinkelių sugebėjo iškloti tik rugpjūčio mėnesiui. Žiūrint į jų darbą atrodė, kad moku jiems ne už atliktus darbus, o už prasėdėtas objekte dienas. Realiai dirbo vienas darbininkas ir vienas pagalbinis, pats Olegas organizuodavo statybinių medžiagų ar įrankių atvežimus.
Kainą už klinkerio trinkelių sudėjimą su Olegu suderėjome pradžioje neblogą t.y. 30 Lt/m2 ir 12 Lt už 1 m bortelio iš to pačio klinkerio klojimą, tačiau pradėjus kloti trinkeles ir man reikalaujant, kad tarp trinkelių liktų tarpai, darbuotojai kainą užkėlė iki 38 Lt/m2. Aš vis tiek neturėjau kitur žemesnes kainos kaip 40 Lt/m2, tad sutikau su šiuo pabrangimu.
Klinkerio trinkeles pasirinkome rudas, pagamintas Estijoje, "Wienerberger Terra Care Cotta" II rušies. Pasirinkome jas, kadangi gavome už neblogą kainą t.y. 42 Lt/m2. II rušies trinkeles buvo su gamykliniais nedideliais įbrėžimais, bet nemažai pasitaikydavo ir tokių:
Tarp atvykusių II rušies trinkelių labai daug buvo trinkelių su apdaužytais kraštais. Kadangi palei takelių kraštus buvau suplanavęs kloti bortelius iš tų pačių stačiai paguldytų trinkelių, tai visos brokuotos trinkeles ten ir suėjo. Pagrindiniam įėjimui ir įvažiavimui paėmiau tas pačias trinkeles tik I rūšies už 57 Lt/m2.
Gėlynų formavimui ir pagrindiniams laiptams pasirinkome I rušies brangias šviesiai geltonos spalvos vokiškas trinkeles "Wienerberger Husum Gelbunt" Už šias trinkeles teko pakloti 115 Lt/m2. Šios rūšies trinkeles buvo visos lygios ir gražios. Neradau nei vieno nuskilusio kampo.
Kodėl pasirinkau klinkerį, o ne betonines trinkeles? Todėl, kad nenorėjau dėti pilkų trinkelių, o  spalvotos betoninės trinkelės laikui bėgant gan greitai prarandą spalvą. Klinkerio trinkelės neįgeria purvo, taip kaip betoninės. Deja, bet už klinkerio trinkelių sudėjimą meistrai ima brangiau už darbą, kadangi jos yra nelygios ir be užlaidų. Klinkerio plytelės labai sunkiai pjaustosi, dėl jų kietumo greitai dėvisi pjovimai diskai, šviesiosios mano trinkelės buvo be galo kietos ir aplamai sunkiai pjovėsi.
Taigi, sklype nuimamas perteklinis gruntas, išlyginamas smėlis ir ant viršaus pilama skalda, o vėliau ant viršaus akmens dulkės. Po kiekvieno etapo vibruojama.


Kadangi trinkelės klojamos su tarpeliais, o vaikštant per jas gali jos iškart išsikraipyti, tai paklojus kažkokią dalį trinkelių iškart ant viršaus buvo užtrinama granito dulkėmis.
Aplink namą formuojame 1 metro pločio vaikščiojimo taką.
Prie terasos formuojami lenkti 0,8 m pločio takeliai
Iš šviesių trinkelių formuojami įėjimo į namą laiptai

Įėjimas iš pastogės
Užbaigti laiptai


O čia pradedamas formuoti pakeltas gėlynas. Gėlyną norėjome suformuoti aukštesni, todėl pakėlėme apie 30 cm.


Nuo terasos toliau formuojamas vingiuotas takelis. Palei takelio kraštus išvedami laidai būsimiems pastatomiems šviestuvams. Kadangi trinkelių klojimo darbai labai užsitęsė, tai lygiagrečiai buvo atliekami ir gerbūvio bei žolės sėjimo darbai, bet apie tai aprašysiu kitame skyrelyje.
Prie terasos, lygiai taip pat kaip ir iš namo priekio buvo formuojamas antras gėlynas

Čia suformuoti laiptai į lauko sandėliuką
O čia pilnai užbaigtas įvažiavimas ir gėlynas
įėjimo takelis
Gatvėje įvažiavimas išklotas iš paprastų betoninių trinkelių. Betoninės trinkelės nuo klinkerio trinkelių atskirtos trapu.
Pasirinktomis trinkelių spalvomis likome labai patenkinti. Trinkelės labai šauniai derinosi prie namo pamato ir šviesaus stogo pakalimo. Išklojus trinkeles, į namus ženkliai mažiau pradėjo nešiotis smėlis ir purvas.


21 komentaras:

  1. Sveiki, o kodėl trinkeles dėjote su tarpais?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "wienerberger'is" tvirtina, kad jei nebus palikti tarpeliai, tai žiemą judėdamos trinkelės trinsis vieną į kitą ir tada gali atskilti trinkelių kraštai. Pačios trinkelės yra labai kietos, bet viena su kita trinktelėjus nuskyla lengvai kraštai.

      Panaikinti
    2. Tikrai nereikia tarpelių, papraščiau nereikėjo "dakalti" jų ir tarpai vieaip ar kitaip būtų.

      Panaikinti
    3. Betoninėms trinkelėms tarpų nereikia, o klinkerinėms jie būtini.

      Panaikinti
  2. Atrodo labai gražiai viskas. Keli klausimai:
    1) Ar patys sugalvojote dizainą (spalvos, formos, išdėstymas), ar kreipėtės dizaino specialistus?
    2) Kaip buvo tvirtinamo trinkelės formuojant laiptus? Koks pagrindas, ar kažkuo klijavo? Klausimas labai aktualus, nes net ir prie prekybos centrų dažnai tenka matyti išsijudinusias iš savo vietų trinkeles.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      1.taip, patys su žmona derinom spalvas ir takelių išdėstymą. Žmona rinkosi spalvas ir idėjas, o aš pats bandžiau visas tas idėjas realizuoti autocad brėžinyje. Žmonai labai patinka kurti interjerą, tai jei reikia dizaino specialisto, manau ji su malonumu užsiimtu šią nauja veikla :)
      2. Formuojant laiptų pakopas pačios trinkelės buvo klijuojamos ant plytelių klijų pvz "Atlas Plus" Esu matęs ir aš atšokusias trinkeles. Manau po žiemos pasimatys brokas ir ar gerai jos laikosi.

      Panaikinti
    2. Sveiki. Ar is po ziemos laikosi trinkeles? Laiptas nesugriuvo? :)

      Panaikinti
    3. Sveiki, ne viskas tvarkoj, niekas kol kas negriuvo :)

      Panaikinti
  3. Klinkeris išties atrodo labai gerai.
    Vien jau koks komfortas kai kojos stovi ant tvirto pagrindo, o ne ant žvyro ir per balas rudenines nereik braidyt.

    AtsakytiPanaikinti
  4. vat aš irgi suprantu, kad žiauriai brangus šis grožis...labai norėčiau bent "paradinio" įėjimo iš klinkerio, bet labai reikės pasiskaičiuoti...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Taip, sis malonumas tikrai kainavo....
    Is esmes, tas trinkeles nera sunku susideti ir galima jas paciam susikloti, bet reikia nemazai laiko, o taip pat rasti, kur isinuomoti vibro plokste ilgesniam laikui pigiau.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labas, labai grazu!
    1. kazkaip nerodo visu ikeltu nuotrauku gal reiktu persiuploadint?
    2. Dar turiu kl. ar uz laiptu klijavima, trinkeliu vingiu takeliams pjovima reikejo papildomai moketi, ar nesvarbu ka be darytum visur konkreti kvadrato kaina uz viska?
    4. Stambia skalda po atsijom visur klojo ar ne?
    Dekui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      1. keista, man rodo visas nuotraukas, gal labai lėtas interneto ryšis, nespėjo pasikrauti?
      2. Laiptų klojimo kaina buvo atskira. Skaičiavo laiptų kvardratūrą, tik nepamenu kiek. Takelių šonai skaičiuojami buvo už metrą ir nesvarbu ar tai buvo vingis, ar tiesi linija. Kainavo 12Lt už metrą.
      4. Taip, akmens skalda buvo klojama visur, tik važiuojamojoje dalyje buvo klojama daugiau, o kitur mažesnis storis.

      Panaikinti
  7. Beje, o tas 38 lt kaip suprantu be medziagu, tik pats paklojimas, bet be skaldos, atsiju, granito dulkiu ir t.t.?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveikas Raimundai, prie iejimo duru ir laiptu pakopu trinkeliu tarpai palikti tusti, ar uzpildyti kuom nors?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikas,
      pakopų plytelių tarpai minimalus, kadangi plyteles suklijavo priglaudus vieną prie kitos. Tarpai niekuo neužpildyti.

      Panaikinti
  9. Klinkerio ir betotines trinkeles pagrindinis skirtumas yra ne grozis,o chemine sudetis. Tai yra ant klinkerio tu gali basas lakstyt o ant trinkeles 5 min pasivaiksciosi ir koja uzpuliuos:) Molis degintas visgi geriau nei cementas.


    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki, viskas graziai atrodo. Gal atsimenat kokio plocio vartai?

    AtsakytiPanaikinti