2014 m. spalio 27 d.

Fasado klijavimas klinkerinėmis plytelėmis

Apie tai, kad dalis namo fasado bus apklijuojama lanksčiomis klinkerinėmis plytelėmis Caparol "Meldorfer" jau rašiau prieš metus, tada, kai buvo pradėti namo šiltinimo darbai. Laiko turėjau pakankamai ieškoti analogo, tačiau pasirinkimas buvo nedidelis. Panašias plyteles radau ir pas kitus kelis gamintojus, bet visi jie neturėjo kampinių plytelių t.y. kampuose plytelę reikėjo pačiam formuoti ir lenkti.
Kodėl būtent ieškojau lanksčių klinkerinių plytelių? Todėl, kad šį darbą labai norėjau pasidaryti pats, o su normaliomis klinkerinėm plytelėmis manau bučiau nesusitvarkęs. Be to, šios "Meldorfer" plytelės yra lengvos, fasado nereikia dvigubai armuoti ir smeigiuoti, taip, kaip ruošiamas fasadas norint suklijuoti standartines plyteles. 
Taigi, suskaičiavus reikiamus kiekius pasirinkome "Antik F2" spalvą ir raštą ir visas reikiamas medžiagas užsisakėme iš UAB "Orfis".
Norimą apklijuoti sieną pirmoje eilėje reikia nugruntuoti gruntiniais dažais "Putzgrund Weis CT610". Gruntas yra patogus tuo, kad juo nudažius pilką fasadą jis tampą baltas. Išdžiuvus gruntui labai gerai daryti žymėjimas ir matosi kur tepami klijai.
Plytelėmis dengiami paviršiai, priklausomai nuo pasirinkto formato (pas mane 320mm), tolygiai padalijami vientisais žymekliais. Paviršiui atramos taškais pasirenkamos fiksuotos linijos, pvz., langų arba durų sąramos.
Pagal sužymėtas linijas yra klijuojamos plytelės t.y. klijuojame apatine juosta, paskui viršutinę ir tarp jų dar trys plytelių eilės. Viso į sužymėta tarpą sutalpiname 5 plytelių eiles. Plytelės klijuojamos ant specialiu "Meldorfer-Ansatzmörtel 080" klijų. Tie patys klijai naudojami ir siūlių užtaisymui. Klijų struktūra yra labai panaši į pačių plytelių struktūrą. Plytelės labai lengvai karposi specialiomis Caparol'o žirklėmis. Tiesa jų kaina yra nenormaliai brangi t.y. apie 200Lt. Gerai, kad turėjau pažįstamą, kuris sutiko man paskolinti šias žirkles.
Pagal instrukciją, tarpus tarp plytelių reikėjo užtepti teptuku suvilgytu vandeniu, bet tai man nelabai sekėsi, nes ištepliojus plytelių kraštus klijai blogai nusivalydavo. Aš tarpus iš pradžių braukdavau pirštu, perteklinius klijus grąžindavau atgal į kibirą, o jau vėliau praeidavau su šlapiu teptuku. Svarbu, kad tarp plytelės ir siūlės neliktu tarpelio, kur ateityje gali patekti vanduo.

Kaip ir minėjau, "Meldorfer" turi kampines plyteles, kurios labai gražiai atrodo ant išorinių kampų
Jei sienoje turime kelis langus, tai iš pradžių suklijuojamos kampines plytelės abiems langams, o tik tada suvedamos tiesios plyteles. Taip mes išvengiame, kad kurioje nors vietoje netilps plytelė.
Jei dedant liniją matome, kad netilps plytelės, tai pradedam trumpinti  plytelių ilgius maždaug po 1cm, tiek plytelių, kad gražiai tilptų visą reikiama eilė.
Virš lango klijuoju plyteles kitokiu raštu, taip, kad atrodytų sąrama virš lango

Vidinio kampo suleidimas terasoje:
Užbaigus klijuoti plyteles prie terasos persimečiau su darbais prie fasadinės sienos. Klijuoti pradedu nuo sienų išorinių ir langų kampų:

Savaitgalį atvyko tėvukas į pagalbą. Teko pamokyti, kaip reikia užtaisyti siūles. Dviese darbas ženkliai greičiau ėjosi, o taip pat ir ne taip liūdna. Jei darbuodavausi vienas, tai tekdavo pasileisti garsiausiai muziką, kad nuo monotoniško darbo neužmigti :)
Iki šalnų spėjau užbaigti klijuoti ilgąją sieną. Liko dar apklijuoti įėjimą, vieną pastogės koloną ir sieną. Bet tuos jau darbus, darysiu kitais metais, kadangi plyteles rekomenduojama klijuoti ne žemesnėje kaip +5C temperatūroje.
Klijų išeiga gavosi didesnė nei rašė instrukcijoje, todėl pavasariui teks papildomai dar užsisakyti porą kibirų klijų.
Taigi, reziumuojant. Darbas šis yra tikrai nesudėtingas tik labai reikalaujantis kruopštumo ir monotoniškai nuobodus, bet padirbėjus iškart užtai matosi rezultatas.
Dar pamiršau paminėti, kad labai karštą dieną, šviečiant saulei ant sienos gėriau plytelių neklijuoti arba reikia tepti klijus nedideliais plotais (labai greit klijai džiūva).

26 komentarai:

  1. Puikus rezultatas!

    Visiem rupimas klausimas:

    Kokia sito gerio kaina su klijais uz kvadrata bei kiek grubiai kvadratu vienam dirbant per laisva diena galima suklijuoti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jei tiesi siena be kampų tai per dieną išklijuodavau apie 7 m2,
      jei kampai, tai užstrigdavau ilgam.

      Panaikinti
  2. Rezultatas puikus. Gražiai ant kampų sueina, ir gerai žiūrisi "sąramos" virš langų.
    Pats pabijojau šių minkštų plytelių ir viską nutinkavau, bet su plytelėm vaizdas visai kitas.
    Spėju, dar grįž šiltesni orai ir spėsi pabaigti plyteles dar šiais metais ;).

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėkui už gerą žodį.
    Atsakau į visus dominantį klausimą t.y. apie kainą.
    Meldorfer plytelės kaina yra apie 67Lt/už 1m2.
    Gan brangiai kainuoja kampinės plytelės t.y. 1 tiesinis metras (0,29m2) kainuoja 66Lt.
    Taigi, man gavosi, kad vieno kvadratinio metro kaina Įskaitant klijus gruntą ir plyteles (paprastas ir kampines) vidutinė kaina gavosi 108Lt/m2. + mano darbas.
    Kaina šiek tiek dar didės, nes teks papildomai pirkti kelis kibirus klijų.

    AtsakytiPanaikinti
  4. labai gražiai žiūrisi, liuks :) o kaina nemaža, mes svarstom viduj vieną sieną tokio tipo plytelėm klijuoti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Iš ko jos padarytos, viduj gali kvapą gal kokį skleisti jei iš bitumo... Rezultatas puikus, gražiai atrodo, neatskirsi ar natūralios klinkerio ar ne. Mes planuojam vis tik klinkerio plytelėm kitąmet klijuotis, kaina bus mažesnė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nežinau iš ko jos padarytos, kažkoks smiltainis maišytas su elastinga mastika. Kvapo jos neturi, nes buvo visas kambarys užkrautas "meldorfer" plytelėmis, bet specifinio kokio kvapo nebuvo.
      Klinkerinių plytelių pasirinkimas nėra didelis, pagrinde jos visos gaminamos blizgios ir lygios, kas man nepatiko. Jei imti tikrą klinkerį ir ji pjaustyti, tada pasirinkimas yra labai didelis, bet ir kaina jo su darbais gaunasi nemaža.

      Panaikinti
  6. Laba graziai atrodo! Patiko kad jos lengvos, galima nemazai kur pritaikyti, tik vat kl. ar jos bus tokios pat ar bent panasiai kaip klinkeris atsparios purvui, pazaliavimui ir demems laikui begant? Ar nebus jos igeriancios visa sita geri su laiku kaip kitos medziagos ypac siaurineje pastato dalyje kur nera saules, vis ne kermakika, kaip jums atrodo? Gan aktualus kl. fasadui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nemanau, kad purvui bus įgeriančios. Liečiant jas, neatskirsi nuo tikro klinerio. Patrinus net byra smėliukas. O kaip jos tarnaus, paklauskite manęs po penkių metų :)

      Panaikinti
  7. O tai jus tas klinkerine plyteles klijavot tiesiai ant polisterolio kaip matau...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. plyteles klijavau ne tiesiai ant polistirolo, o ant armuojančio mišinio su tinkleliu.

      Panaikinti
  8. Sveiki, namas atrodo puikiai! Čiupinėjau tas plyteles, tai man šiek tiek neramu ar nepakeis su laiku plytelės savo matmenu nuo saulės, lietaus, šalčio ir t.t.
    Kaip pačiam po gero pusmečio eksploatavimo, ar neišlindo kokių bėdų?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Laba diena,noreciau paklausti ar butu imanoma lanksciomis klinkerio plytelemis apklijuoti viena medinio pjautu rastu siena? Pietvakariu puseje dazai greit blunka,juoduoja,gal nuemus dailylentes ir pridejus osb plokstes,butu galima apklijuoti lanksciomis klinkerio plytelemis.Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, manau, kad galima, bet konkrečiau reikėtų klausti "Caparol" pardavėjo, ar galima šias plyteles klijuoti ant medžio.

      Panaikinti
  10. Sveiki,

    Kaip atrodo plytelės po metų eksloatacijos? Spėju žiema ir karšta vasara jau buvo joms. Ar neatsirado kokiu defektų, spalvos pakitimų?

    AtsakytiPanaikinti
  11. O klinkerio plytelės nėra labai brangios? Kaip dėl jų ilgaamžiškumo? Tikrai būtų įdomu sužinoti kaip atrodo jos po kurio laiko, ar spalva nesikeičia, nesutrūksta ir pan...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sveikas namas ziurisi graziai, kaip vaizdas po sezono?
    Norejau paklausti "Antik F2" jau yra sumiksuotos spalvos sviesiai ir tamsiai ruda? Ar patys dasipirkote tamsiai rudos spalvos plyteliu?
    Aciu

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki,
    labai dažnai gaunu tą patį klausimą, ar tikrai "Meldorfer" plytelės nepakeitė spalvą ir kaip jos tarnauja.
    Galiu atsakyti, tarnauja labai gerai, niekur nepakeitė spalvos, niekur neatsiklijavo ir viskas atrodo taip pat, kaip buvo klijuojama, nors praėjo jau dvi žiemos.
    Artimiausiu metu pasistengsiu įdėti kitas fasado nuotraukas, kur buvo užbaigtas fasado klijavimas šiomis plytelėmis.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Labai super namukas žiūrisi,gražiai suderintos spalvos,turbūt kažką aš ateityje nukopijuosiu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  15. o kazi ar galima klijuoti ant dekoratyvinio tinko? t.y. norint atnaujinti fasada galvoju klijuoti tas pluteles.
    Ka manote?

    AtsakytiPanaikinti
  16. O sios plyteles nera skirtos tik vidaus sienoms? Kazkaip gamintojo puslapyje butent taip jos ir pristatomos

    AtsakytiPanaikinti
  17. Na po plyteliu suklyjavimo jau praejo nemazai laiko, gal dabar galetumet prakomentuot, tai kaip gi jos pasielge po keliu meteliu? Nes pats dabar galvoju ar deti tikra klinkerio plytele ar lankscia. + lankscios, kad nereikia fuguoti tarpu, labai jau imlus darbas :-) Gal pakomentuokit ar pakeite spalva, gal atsoko nuo sienos, gal dar kas nutiko? Ar priziurit kazkaip specialiai :-) zodziu man labai idomu :-)
    Aciu uz atsakymus.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sveiki,
    tai kaip Jūsų namas laikosi po ilgesnio laikotarpio?
    Mūsų šeimyna irgi susidomėjo šiomis plytelėmis, tai labai apsidžiaugtumėme gavę iš Jūsų atsakymą bei šių dienų foto.
    Iš anksto dėkojame

    AtsakytiPanaikinti
  19. Sveiki,kaip tarnauja šitas grožis po 5 metu?

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sveiki, prisidedu prie kitų su prašymu pakomentuoti plytelių trūkumus (jei tokių atsirado, žinoma))

    AtsakytiPanaikinti