2014 m. vasario 24 d.

Židinio apdaila - Travertinas

Apie tai, kaip buvo formuojamas židinio karkasas rašiau praeitais metais čia. Židinio apdailą buvome suplanavę daryti minimalistine t.y. židiniui iš priekio turėjo būti priklijuota akmens plokštė.
Kadangi prie židinio planavome ant grindų klijuoti tą patį akmenį, tai klijuojant parketlentes buvo palikta 50cm pločio vieta plokštei klijuoti:
Gan ilgai ieškojome meistrą, kas apsiimtų padaryti gan nesudėtingą šį darbą, deja, meistrų kainos plaukiojo visiškai nenuspėjamai. Už nepilnus 3m2 plokštės išpjovimo ir sumontavimo darbus meistrai prašydavo nuo 800 Lt iki 6500Lt!!!. Prabangiausiai kainą paskaičiavo UAB "Smigė". Žaliava, darbas ir sumontavimas jiems gavosi 7500Lt.
Netikėtai vienoje kinietišku marmuru prekiaujančioje parduotuvėje gavome paprasto meistrelio vardu Anatolijus kontaktus. Susitikom, pašnekėjome už pjovimo ir sumontavimo darbus jis paprašė 800Lt, taigi sukirtom rankom ir mums liko tik pasirinkti žaliavą iš kurios norėsime daryti apdailą.
Taigi, apvažiavę kelias akmenimis prekiaujančių parduotuvių apsistojome UAB "Smigėje" Akmens pasirinkimą jie turėjo tikrai labai nemaža.  Mes ieškojome Travertino akmens plokštės. Kuo toliau rinkomės tuo labiau abejojome dėl teisingo savo pasirinkimo, kadangi Travertinas atrodė kažkoks blankus. Abejojome iki tol, kol vienas iš ten dirbančių meistrų neparodė, kad šlapias Travertinas visai kitaip atrodo:
Viršuje matosi sušlapintas, o apačioje sausas akmuo. Impregnavus akmenį jis įgauna šlapio akmens efektą. Pasirinkome šį gražu Itališką travertino akmenį. Akmens žaliava mums gavosi apie 1000 lt t.y. už 1m2 sumokėjome 345Lt.
Iš pradžių meistras Anatolijus pagamino ir sumontavo apatinę grindų plokštę:
Palei parketlentes buvo paliktas 5mm tarpelis, kuris vėliau užsiteps pilku silikonu.
Kadangi travertinas turi reljefines skylutes, tai plokštėje, kuri montavosi ant grindų buvo skylutes užteptos klijais, kad nesikauptų ten nešvarumai.
Travertino akmuo yra gan trapus, todėl ruošiant sekančią apdailos detalę iš kitos pusės reikėjo akmenį užarmuoti:
Plokštės suklijuotos ir laukiame kol išdžius:
Vėliau du kartus plokštes impregnavau marmuro impregnatu:
Privedamos grindjuostės ir užtepama silikono siūlė:
Na ir pabaigai galutinis vaizdelis. Rezultatu esame patenkinti:








17 komentarų:

  1. Gražus darbas :)
    smulkmena, bet plintusu geriau nereikėjo uždengti akmenio.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jo, Jus teisus, gal plintusas gražiau atrodytų jei akmens nedengtų.
      Bet jau vėlu, perdarinėti :)

      Panaikinti
  2. Minėjai kad šis akmuo yra trapus. Įdomu ar nukritus malkai iš rankų ant apatinės plokštės atsirastų skilimas/įtrūkimas? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. skilimas tikrai neatsiras, visa senovės Roma pagrinde iš travertino pastatyta buvo, tame tarpe ir koliziejus, Maskvos metro irgi labai populiari medžiaga.
    Kiek matau plokštė papildomai armuota? ar armuoti ir statūs kampai plokštės matomi foto? beje kokį travertiną pirkote ispanišką ar turkišką?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kad koliziejus iš betono - monolitinis :) na nebet užpildui šį akmenį naudojo..

      Panaikinti
    2. Nelabai supratau klausimo, apie kuriuos stačius kampus eina kalba?
      Armuota buvo tik ta plokštė, kuri montavosi vertikaliai. Taip suprantu meistras sustiprino šonus, kad apdirbant akmenį nenulaužtų kokio kampo.

      Panaikinti
  4. koliziejaus apdailai naudotas, ne taip išsireiškiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Puikiai padaryta apdaila,minimalistine,be jokiu nesamoniu :) Smagu grazus darbas.
    p.s. kokios koloneles? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gal galite duoti meistro kontaktus?

    AtsakytiPanaikinti
  7. O židinio sienas paprastais dažais dažėte? Man meistras sakė, kad reik specialių karščiui atsparių, bet žiūriu emulsiniai lateksiniai irgi atlaiko 85 laipsnius, tai neapsisprendžiu, reik, ar ne?

    AtsakytiPanaikinti
  8. nežinau, pas mane dažė paprastais, kol kas dažams nieko nepasidarė.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki,
    gal galite pasidalinti meistro kontaktais?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Labas, gal dar pamenate kokius klijus naudojo travertiną klijuojant prie gipso ? Noriu pasiklijuot as pats, bet bijau naudot tuos pačius klijus skirtus kalcio plokstem, dėkui!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikas,
      travertiną prie gipso klijavo meistras, jis ir klijais rūpinosi, todėl tikrai nepasakysiu, kas ten per klijai buvo, bet tikrai ne tie patys klijai, kurie buvo naudojami kalcio plokščių klijavimui.

      Panaikinti
  11. Pasirodo visai gerai atrodo židiniai ir su minimalia apdaila. O vat dėl kainų, tai aš tikrai nesuprantu, kaip jos gali taip plaukioti? Atrodo tikrai be priežasties. Ar esat patenkinti šiuo sprendimu dar iki dabar? Galvoju apie kažką panašaus...

    AtsakytiPanaikinti