2014 m. sausio 22 d.

Virtuvės gartraukis su išneštu ventiliatoriumi

  Apie tai, kaip planavau daryti virtuvės gartraukio ištraukimą gan išsamiai buvau aprašęs čia, o pats ortakyno išvedžiojimas nuo gartraukio matosi šitame brėžinyje.
Siekiant turėti efektyvų virtuvės ištraukimą ir kuo tylesnį virtuvės gartraukį buvo padaryti šie elementarus kelis veiksmai:
1. Atvestas nuo kamino šachtos ortakis 160 mm skersmens iki virtuvės gartraukio pastatymo vietos (brėžinyje žalias vamzdis). Galite vesti ir 125mm vamzdį jei atstumas nedidelis, bet gali toks vamzdis daugiau skleisti triukšmo į aplinką.
2. Netoli kamino šachtos pajungimo vietos įrengti atbulinį vožtuvą "RSK-160". Jei išmetimas jungiamas ne į šachtą, o per išorinę lauko sieną atbulinis vožtuvas reikalingas dar labiau, kad neeitų šaltas oras iš lauko, kai gartraukis nedirbs.
3. Svečių WC patalpoje spintos palubėje sumontavau kanalinį ventiliatorių "TD-500/160" kurio našumas yra apie 450m3/h prie p=150Pa. Iš esmės tinka bet kuris tylus kanalinis ventiliatorius, svarbu, kad ventiliatorius turėtų dvi arba trys apvijas t.y. greičius (vėliau paaiškinsiu kodėl).

Paklausite, o kodėl tik 450m3/h našumas? Patikėkite, tokio našumo pilnai užtenka, kadangi šis ventiliatoriaus našumas yra deklaruojamas prie tam tikro sistemos slėgio. 150Pa tai visai nemažas sistemos pasipriešinimas. Buitinių prekių pardavėjai, kur parduoda gartraukius jau su integruotais ventiliatoriais nurodo gartraukio našumą kai nepajungtas ortakis, iš to ir seka stebuklingi 1000m3/h našumo gartraukiai, kurie nieko netraukia, o koki sugeba sukurti slėgį retai kas nurodo :) 
4. Už  ventiliatoriaus į virtuvės patalpa sumontuotas apvalus garso slopintuvas "AGS-160-50-900". Kam jis skirtas manau suprantama?
5. Nuo ventiliatoriaus iki gartraukio montavimo vietos nuvedamas 3x1,5mm2 gyslų elektros laidas.
6. Nusiperkam buitinių prekių parduotuvei paprastą pigų gartraukį. Aš ieškojau integruojamo gartraukio į baldus su teleskopiniu praplatinimu. Renkantis gartraukį yra svarbus jo filtravimo plotas, kuo riebalinių filtrų yra daugiau tuo geriau, nes toks gartraukis mažiau triukšmaus. Sau išsirinkau pigų "Elica Elite14 lux grix/a/90" gartraukį už 300Lt, kurio plotis yra 90cm su dviem nemažais riebaliniais filtrais
Taip pat, atkreipkite dėmesį į gartraukio mygtukus, nes kuo jie bus sudetingesni (elektroniškai komutuojami, lietimui jautrus, ar dar velniais žino kokie) tuo sunkiau bus pačiam perdaryti gartraukį.
7. Išsiardom gartraukį ir jame esantį ventiliatorių metame lauk. Jis mums nereikalingas, nes tik sukels papildomą triukšmą ir pasipriešinimą. Prieš nukerpant laidus išsiaiškinam, kur koks laidas už ką atsakingas.
Kadangi manajame gartraukyje ventiliatoriaus korpusas buvo sujungtas su apšvietimo lempomis, tai teko išimti tik ventiliatoriaus sparnuotę, paliekant patį korpusą
8. Sukomutuojami visi elektros laidai, prijungiamas atvestas laidas nuo kanalinio ventiliatoriaus. Jėgos maitinimo kabelis turi būti atvestas į gartraukio montavimo vietą.
Kadangi mūsų kanalinis ventiliatorius jau turi du greičius mes pajungiam jo greičius prie gartraukio greičio mygtukų. Tiesa pats gartraukis turi paruoštus trys greičių mygtukus, o maniškis veniliatorius tik du greičius, todėl vienas migtukas lieka nenaudojamas. Jei ventiliatorius bus tik vieno greičio, gali tekti papildomai statyti transformatorių.
Praktiškai viskas. Viska gražiai surenkam ir montuojame gartraukį į virtuvės baldus.
Pas save dar papildomai pasidariau taip, kad įjungus gartraukį tuo pat metu pasileistų vėdinimas visame name. Tam  reikalui prie, bet kurio iš greičių buvo įdėtą ir prijungta kontaktinė rėlė, kuri išduodavo signalą rekuperatoriaus "OVR" automatikos gnybtams, kad paleisti vėdinimo įrenginį:



Žinoma, veikiantis gartraukio ventiliatorius sukuria name oro disbalansą, bet dalį oro mes kompensuojame su įjungtu rekuperatoriumi. Norint neturėti visiškai oro disbalanso it šilumos nuostolių virtuvės gartraukį reiktų daryti pilnai recirkuliuojama, montuojant kišeninius ir anglinius filtrus, kurie išvalyta orą nuo dulkių ir kvapų grąžintų atgal į patalpas. Apie tokią sistemą neblogai aprašė Vilius savo bloge. Tačiau tokia sistema yra gan gremėzdiška ir gan nepigi.
Negalima jokių būdu eksploatuoti gartraukį be riebalinių filtrų, nes be filtrų bus užterštas vamzdynas ir pats ištraukimo ventiliatorius, kuris ankščiau ar vėliau gali sugesti dėl apsinešusių riebalų.
Taip atrodo pilnai sumontuotas gartraukis:


Perdarytų gartraukių esame patenkinti, kadangi trauka yra tikrai labai gera, išbandėm kepti blynus ir keptą duoną kepėm...  :) , jokio kvapo į svetainę neatėjo, nors durų į virtuvę dar neįsirengėme. O svarbiausiai pasiekiau, kad veikiant tokiam gartraukiui nėra triukšmo, kartais net pagalvoji, ar pasileido ištraukimo ventiliatorius ar ne.



50 komentarų:

  1. uzskaitau :)
    o ta ventiliatoriu nesildomoje palepeje kabinot? nebus kondensato?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Petrai už įvertinimą :)
      Ventiliatorius sumontuotas WC patalpoje virš gipo lubų, ten tokia pat temperatūra kaip ir pačioje WC patalpoje.

      Panaikinti
  2. Sveiki. Aciu uz posta. Gal galite pasidalinti info kiek jums sis patobulinimas kainavo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nežinau, kaip įvardinti sistemos modernizavimo kaštus, kadangi pats modernizavimas kainavo kelis šimtus litų t.y komutacinė rėlė apie 30Lt, laidas nuvestas nuo gartraukio iki nutolusio ventiliatoriaus...triukšmo slopintuvas 130Lt

      Pats gartraukis kainavo 320Lt, ventiliatorius 500Lt, atbulinis voztuvas 20Lt, bet tai yra medžiagos, kurios vis tiek būtų jei būtų daromas paprastas virtuvinis gartraukis. Dar kažkiek kainavo pats ortakis, bet dabar jau nebežinau, kiek jis man atsėjo.

      Panaikinti
  3. O kodėl gartraukio nejungėt prie rekuperatoriaus? Skiriasi šalinamo oro kiekiai ar kitos priežastys?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pagrindinė priežastis dėl ko nejungiau gartraukio prie vėdinimo įrenginio penktos atšakos yra ta, kad kaip žinia, rekuperatoriaus penktoji atšaka neatgauna šilumos. Visas, oras, kuris bus šalinamas per 5-tą atšaką nešildys rotacinio rekuperatoriaus, dėl to rekuperatoriaus naudingumas kris labai stipriai ir žiemos metu, kai veiks gartraukis nebus įmanoma naudoti rekuperatorių "vasaros" režimu t.y. be įjungto elektrinio šildytuvo.

      Panaikinti
    2. Skaičiau kelis kartus jūsų atsakymą, bet visvien lieka neaišku.
      Jūsų variantu, jūs jungiate gartraukį, taip namuose slėgis kris. Šiam procesui kompensuoti jungiamas rekuperatorius. Bet jei rekuperatorius bus įjungtas standartiniu režimu(~50/50), tai jis disbalanso nepanaikins. Jeigu rekuperatorių jungti režimu, kai padavimas didesnis nei ištraukimas, tada disbalansas mažėja, bet automatiškai rekupo naudingmo koeficientas mažėja.

      Jeigu rekuperatorius veiks standartiniu režimu, tai trūkstamą orą namas siurbs per visus galimus nesandarumus. Taip gausis, kad rekupo naudingumo koeficientas bus geras, bet šaltis į namus ateis kitu keliu.

      Ar až kažkur klystu?

      Panaikinti
    3. Igori, Jus labai teisingai viska suformulavote ir supratote, deja tokiu būdu pilnai namo disbalanso neišsprendžiu tik šiek tiek sumažinu paleidęs įrenginį didesniu padavimu nei ištraukimu. Pasirinkau šią schemą, nes skaitau, kad geriau tegu infiltravesis oras iš lauko sušila nuo namo šildymo sistemos, nei padaryti iš rekuperatoriaus tiekimo įrenginį ir pleškinti šildytuvą, kad sušildyti ateinantį šaltą orą per rekuperatorių.
      Beje, skaitau, kad namas gan sandarus, nes įjungus gartraukį, po geru 20min. jaučiu kaip pradeda traukti orą iš ventkanalo įrengto katilinėje, nors nuo virtuvės iki katilinės atstumas yra nemažas.

      Panaikinti
  4. Gal ir man tokį sumontuot galėsit :), patiko.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kreipkis, manau ir tokį gartraukį ir rekuperacinę sistemą suorganizuosime ;)

      Panaikinti
  5. o klausimas... na dabar kaip ir specas tokio daikto, tai klausim :)
    pas mus sildoma perdanga ir nesildoma palepe. palepeje virs virtuves specialiai gartraukiui idejom kamineli - na kad tiesiai i lauka ismetinetu. jei toki daikta palepeje sumontavus ( ten bus aplinkos temperatura ) - nebus jam AtA? nes nuo busimo gartraukio iki kaminelio - 2 metrai vamzdzio.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "Toki daikta" - cia turejote omenyje ventiliatoriu su triuksmo slopintuvu?
      Ne, nieko jiems neatsitiks, ventiliatoriu, slopintuva ir atbulini voztuva galite montuoti nesildomoje patalpoje.
      Jei ten turite 2m ilgio tiesinio vamzdzio, tai turetu viskas ten ir tilpti.
      Svarbu butu, tik ta vamzdi izoliuoti, kad nespetu is gartraukio traukiamas oras vamzdyje atvesti ir kondensuotis.
      Net jei ventiliatorius netilptu i palepe, yra stoginiai ventiliatoriai, kuriuos galima montuoti ant stogo.

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    3. Pas Petra identiska situacija kaip ir pas mus. Tik pas mus jau viskas sumontuota ir, kaip kazkada jau kalbejom su Raituzu asmeniskai, kaupiasi kondensatas gartraukio vamzdyje ir lasa ant gartraukio variklio. Tas jau aisku beveik uzsilenke nuo duso. Gofra apsiltinta, idejau sklende, aisku mechanine, kazkiek gal sumazejo dregmes, bet ziema vis tiek varva. Jau visas imanomas idejas isgvildenau ir nebetenku vilties. Stoginis ventiliatorius atstotu ta, kuris sumontuotas gartraukyje ar be sansu?

      Panaikinti
  6. koks konkrečiai ventiliatorius? nes mums pigiau nei 1500 lt nesiūlo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. gamintojas "Souler&palau" "TD-500/160" ventiliatorius.
      Isigyti gali nors ir "Amalvoje", kaina jo bus tikrai kelis kartus pigiau nei nurodei t.y. apie 500lt.

      Panaikinti
  7. klausimas natūralus kyla kodėl nenaudojote tada plastikinių vamzdžių ir ar verta naudoti, mums pasiūlė juos, nes jie temperatūros nebijo, kaip yra ištikrųjų.Įdomi jūsų nuomonė

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o klausimas tada, kam tuos plastikinius vamzdžius naudoti? Cinkuotos skardos ortakiai, tuo labiau temperatūros nebijos, beje, ten aukščiau 40C nemanau, kad kada nors mus transportuojamas oras.
      Kaip ir minėjau ankščiau, stengiuosi naudoti kuo mažiau visokių lanksčių ir plastikinių ortakių dėl didesnio sistemos pasipriešinimo ir vidinio gofravimosi, kai yra lenkiamas lankstus ortakis. Tame lenkime, labai puikiai kaupsis nešvarumai.

      Panaikinti
  8. Puikus sprendimas.
    Pas mane isorine siena 50 cm, panasu slopintuva su ventilatoriu negalesiu instaluoti. Koks jusu sprendimas butu?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki, ar be garso slopintuvo labai išauga triukšmas? Nes ventiliatorius skleidžia tik 33dB, ir jis kitoj patalpoj.
    dar klausymas kur geriau ventiliatorių statyti, prieš ar už alkūnės?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      ventiliatorių geriau statyti toliau nuo gartraukio.
      Dėl triukšmo, ar tikrai jis triukšmaus tik 33 dBA ? Manau Jus maišote ventiliatoriaus skleidžiamą garso lygį į aplinka su garso lygiu į ortakį? Ortakyje tikrai turėtų būti didesnis triukšmas.

      Panaikinti
  10. laba, o jei gartraukiui aplamai nedaryti ištraukimo, nes riebalus pašalins anglies filtrai, o blogą orą ištrauks rekupas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. anglies filtrai pašalina ne riebalus, o kvapus.
      Riebalus turi pašalinti riebaliniai filtrai, kurie dažniausiai būna sumontuoti gartraukyje.
      Prieš anglies filtrą turi dar stovėti paprastas oro filtras, kuris sugaudys dulkes. Taigi, taip sumontuotas filtravimas išvalys orą ir nebus prasmės jo šalinti į lauką.
      Perteklinę drėgmę pašalins rekuperacinė vėdinimo sistema.

      Panaikinti
  11. Techninis klausimas dėl jėgos kabelio: Jei kanalinis ventiliatorius turi savo maitinimą, o gartraukio valdymas jį tik įjungia, tai gartraukiui kabelio reikia tik dėl apšvietimo? Ar teisingai supratau?


    Ačiū, Vytautas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Vytautai. Neteisingai mastot.
      Jėgos kabelį turi atvesti iki gartraukio montavimo vietos ir ji užmaitinti, tada nuo gartraukio iki ventiliatoriaus vedamas 3gyslis arba 4gyslis (priklauso nuo ventiliatoriaus tipo, nes dabar atsirado trijų greičių kanaliniai ventiliatoriai "Ruck" gamintojo, kuriems reikės keturių gyslų) kabelis ir taip užmaitinamas ventiliatorius nuo gartraukio greičių perjungėjo.

      Panaikinti
  12. O garu surinkejo pakabinimo aukstis ar netrukdo? Pirmakart matau taip zemai pakabinta garu surinkeja, ty lygiai su spinteliu apacia. Ar nekabintumete auksciau, dabar kai jau isbandete?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. priklauso nuo žmogaus ūgio.
      Kadangi mano ūgis nemažas, tai gal būt norėtųsi gartraukį turėti šiek tiek aukščiau, bet tik tada kai pilnai gartraukis išskleistas ir naudojiesi tolimiausia kaitlente.

      Panaikinti
  13. Laba diena.Planuoju tokią pat sistemą.Ar greičio perjungėjai kanaliniam ventiliatoriui ir paprastam nesiskiria,nes greičio reguliatoriai tai skirtingi?Ar nesudegins ventiliatoriaus gartraukio greičio perjungėjai?Kam reikalinga komutacinė relė,ar dėl rekuperatoriaus paleidimo?Jungsiu paprastai ,gal ji neikalinga?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      jei pirksite kanalinį ventiliatorių su dviejų arba trijų greičiu varikliu, tai jokio papildomai greičio reguliatoriaus nereikia pirkti.
      O jei pirksite ventiliatorių vieno greičio, tada reikia renkantis greičio reguliatorių, kad jo amperažas būtų didesnis nei ventiliatoriaus.

      Panaikinti
    2. Dar norėčiau pasitikslinti kas yra komutacinė relė ir kam ją naudojote.Ačiū

      Panaikinti
  14. Sveiki

    Noreciau paklausti, ziemos metu isvedus gartraukio vamzdzius i lauka, t.y. jusu atveju i nesildoma pavesine ar nesusidaro serksnas?

    AtsakytiPanaikinti
  15. ar butinas slopintuvas jei ventiliatorius stoves negyvenamoj palepej? ir ar nieko blogo ventiliatoriuj jei palepe nesildoma?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dėl nešildomos palėpės ventiliatoriui turi būti tas pats, o dėl slopintuvo, vis dėlto rekomenduočiau jį dėti.

      Panaikinti
  16. As pasistaciau ta silent kanalini ventiliatoriu virtuves spinteleje (nes butas), ir garso slpointuvas netilpo. realiai tai jo nelabai reikia, nes vos siek tiek garso nepakenks, bent zinosi kad isijunge ir veikia :)
    visalaik laikau tik didziausia greiti, bet ir ventiliatorius pas mane 350m3/val... Noretusi stipresnio, to 500

    AtsakytiPanaikinti
  17. Pas mane nuo gartraukio per palepe iki kamino 125 vamzdis. Kanalini ventiliatoriu statysiu palepej noriu 500 /160 ventiliatoriaus ir det perejima 125/160. O uz ventiliatoriaus iki kamino uztektu 125 diamatro vamzdzio ar geriau keisti i 160?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jei paliksite d125mm už ventiliatoriaus, tai tas mazgas tiesiog daugiau triukšmaus. Ventiliatoriaus galios turi užtekti.

      Panaikinti
  18. Susimontavau tokią pat gartraukio sistemą (500/160) ir rekuperatorių (rego 400 v). Dabar susiduriu su balanso problema. Įjungus gartraukį pasiurbia orą per židinį (pasklinda suodžių kvapas). Židinys turi pasyvų oro padavimą per grindis iš rūsio, bet įjungus gartraukį pasiduoda ne iš rūsio o iš kamino :( Rekupo OVR nepakankamas (net kai sureguliuota padavimas 100% šalinimas 50%). Dabar galvoju į padavimo ortakį montuoti dar vieną analogišką ventiliatorių kuris jungtųsi kartu su gartraukiu. kadangi rekupas turės pasipriešinimą tai galvoju, kad reikia prieš ventiliatorių dėti trišakį ir į jį pajungti įėjimą nuo lauko įsiurbimo (per atbulinį kuris atsidarytų esant pasipriešinimui rekupe). gausis toks kaip ir Bypass atsidarantis tik kai nukrenta slėgis tame trišakyje. Ką manot? Gal kitų pasiūlymų turit?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nemanau, kad tai gera idėja, nes rekuperatorius "pjausis" su atskirai pastatytu ventiliatoriumi. Tiesa nesupratau, kur jis pus orą, per tuos pačius rekuperatoriaus tiekimo ortakius ?
      Aš siūlyčiau, jei tikrai yra problema dėl per galingo virtuvės gartraukio ištraukimo ventiliatoriaus, jam pastatyti atskirą transformatorinį (ne tiristorinį, jis triukšmauja) penkių pakopų greičio reguliatorių ir jo pagalba susireguliuoti ištraukiamus oro srautus.
      Rekuperatoriaus OVR'ą susiprogramuoti 100% tiekimas ir 20% ištraukimas.

      Panaikinti
  19. Pagalvojau, kad kam nors gali būti įdomu kaip savi gartraukį montavau. Panaudojau tą patį TD 500/160 silent ventiliatorių. tarp jo ir lauko sienos stovi atbulinis vožtuvas. tarp gartraukio ir ventiliatoriaus lankstus (išriestas S raidės forma - taip patarė ventiliacijos specai atseit mažiau garso praeis) garso slopintuvas. už garso slopintuvo akustinė ventiliacijos žarna. pats gartraukis 60 cm pločio teleskopinis. Beje radau pirkti be ventiliatoriaus (naudotos technikos pardavėjas kaune turėjo naują/supakuotą) kainavo tik 20 € :) greičius junginėju dvigubu apšvietimo perjungikliu sienoje (perjungiklis pajungtas taip, kad vienu metu maitintų tik vieną greitį) Galiu patvirtinti, kad 60 cm pločio mažoka nes pilnu greičiu paleidus suskleistas gartraukis pradeda šniokšti. bendrai paėmus tokia sistema yra super. Tik galvoju, kad reikės automatizuoti įjungimą. nes įjungti prisimenam, o išjungti pamirštam (nes nesigirdi kad veikia :D).

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sveiki. Mintis aiski apie kanalinius gartraukius. O ar imanoma visa tai padaryti lauko apsiltinimo sluoksnyje, o vietojeje gartraukio tureti tiesiog plysini difuzoriu? Nes nesinori virs kaitlentes tureti spinteliu. Ar realus toks sumastymas ir kokios gali buti bedos kai visa sistema montuojama tiesiog lauke ir uzdengta ventiliiojamo fasado plokstemis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ventiliatorių iš esmės galite montuoti lauke tik jo IP klasė turi būti atitinkama, kad galima būtų lauke montuoti.
      Dėl plyšinio difuzoriaus, taip daryti nerekomenduoju, nes reikalingi riebaliniai filtrai, kurie sugaudys riebalus, o be jų po kažkurio laiko sudeginsite ventiliatorių.

      Panaikinti
  21. Puikus blogas! As planuoju pasidaryti toki pat gartrauki, tik tam, kad nebutu silumos nuostoliu, galvoju gartraukio ismetima padaryti i katiline (anglinis + riebalu filtrai butini), kurioje rekuperatorius paims ir panaudos ta silta/dregna ora, ka manot apie tai? Tuomet ir disbalansk nebutu, nes oras siltas oras nebutu ismetamas laukan.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiluminiu požiūriu, tokia gartraukia sistema yra geriausia.

      Panaikinti
    2. Gartraukis - pats pavadinimas reiškia traukiantis garus. Garai labai drėkins katilinę. Dėl kvapų nepergyvenčiau ir anglinių filtrų nedėčiau - katilinėje nebus blogesnis kvapas nei virtuvėje. Tačiau gali būti katilinėje per daug drėgmės.

      Panaikinti
  22. Sveiki,

    Puiki įdėja! Noriu ir pas save taip įsirengti, tik galvoju ar verta/pavyks. Pas mane kotedžo virtuvėje yra vertikali išmetimo šachta (kaminas žinidiui) kurį galvoju panaudoti šiam tikslui. "Problema", kad ta šachta yra visai netoli gartraukio vietos (1m į viršų, apie 1m į šoną) - taigi vamzdžiams ir slopintuvui vietos ne per daugiausia. Ištraukimo variklį kaip įsivaizduoju reiktų dėti tiesiog į šachtą, virš lubų.
    Klausimai būtų tokie:
    - Ar taip arti esant varikliui išvis apsimoka montuoti tokią sistemą, gal vistiek girdėsis?
    - Tuo labiau, jei nestatysiu slopintuvo (nes panašu kad nelabai bus jam vietos)?
    - Ar galiam dėti šį variklį tiesiai į vertikalią šachtą? (stogelis ant kamino yra, gal nesulis)
    - Ar su laiku (jau >3metų naudojate savo sistemą) variklis neužsiteršia riebalais? Ar nereikia prie jo turėti priėjimą, kad pavalyti, ar dėti papildomus filtrus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Algirdai, pas mane toks kanalinis ventiliatorius stovi virtuves spinteleje iskart virs kaitlentes, be papildomo garso slopintuvo, ir veikia tikrai tyliai. Naudojam tik ant greiciausio greicio. Taip kad nebutina ko grusti i kazkokias sachtas.

      Panaikinti
  23. Kaip gerai riebaliniai filtrai išvalo garus? Ar neužsineš garso slopintuvas? ar galima jį pilnai paslėpti gipse - be priėjimo galimybės? Nereiks valyti ar keisti dėl riebalų? Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  24. O kokias groteles/kaminėli rekomenduotumėt išvedus per sieną gartraukį? Virš kaminėlio nedidelis atstumas iki pakalimo.

    AtsakytiPanaikinti