2013 m. gruodžio 27 d.

Grindys - parketlentės

   Pirmiausiai visus skaitančius mano statybų blogą norėčiau pasveikinti su Šv. Kalėdomis. Linkiu visiems statytojams kuo greičiau užsibaigti savas pradėtas statybas, o svajojantiems apie savo naują būstą, kuo greičiau įgyvendinti savo svajones.
Pasigirsiu, kad mes jau persikėlėme į savo svajonių naują namą ir Naujus metus sutiksime naujame būste. Jausmas yra nerealus, erdvės daug, tylu, pro langą matai ne mašinomis užstatytą kiemą, o gamtą ir savo nuosavą (dar nesutvarkytą) kiemą.
Šis dienoraštis šiek tiek atsilieka nuo nuveiktų darbų, nes per visus kasdienius darbus nespėju prisėsti prie kompiuterio ir viską sukonspektuoti. Dienoraštis su persikėlimu dar neužsibaigia, nes kitais metais nusimato dar labai nemažai darbų t.y.
sutvarkyti gerbūvį,
įrengti fasadinę tvorą su vartais,
iškloti trinkeles,
įrengti terasą,
lauko židinį,
apklijuoti namo sienas klinkerio plytelėmis,
o taip pat įrengti pirtelės patalpą ir pasistatyti kieme kubilą.

Taigi šis įrašas apie grindis. Grindis pasirinkome iš UAB Medžio stylius Pasirinkome dvisluoksnę ąžuolo parketlentę su nuožula 14,5mm storio, pločio 140mm ilgis 850-2400mm balinto ąžuolo rustikas Nr.6 kvadrato kaina gavosi 100 Lt/m2. Šias parketlentes gamina Kauno raj. Vilkijos k. UAB "Ecowood" įmonė.
Čia matome supakuotas ir suvažiavusias parketlentes:
Parketlentės supakuotos įvairiais kiekiais ir įvairiais ilgiais nuo 85cm iki 2,4cm ilgio lentų. Trumpos lenteles klojant grindis labai praversdavo ir taip lentos klodavosi beveik  be atliekų.
Išbetonuotos grindis iš pradžių buvo nugruntuojamos giluminiu gruntu. Lentos prie pagrindo buvo klijuojamos tirpiklio pagrindu klijais "Stauf Klijai WFR-T" Klijų išeiga apie 1kg klijų 1m2 grindų tepant metaline "stauf" mentele Nr.5.
Kloti parketlentes yra nesudėtinga, svarbu prie sienų visur sąžiningai palikti apie 10mm. tarpus, kad medis plėsdamasis turėtų kur judėti.
Pereinant iš kambario į kitą kambarį jokių slenksčių nepalikdavau, tik prie durų angų taip pat reikia palikti tarpus, tiesa šiek tiek mažesnius, kad tarpus uždengtų durų apvadai:
Klojant lentas svarbu, kad lentų sudurimai nesutaptų, tam labai praversdavo skirtingi lentų ilgiai. Atsimatuoti lentą būdavo labai paprasta, ją padėjus kita puse ir atsižymėjus jos ilgį:
Klijai gan greitai džiūdavo, todėl užtepus per daug klijų ir laiku nepadėjus lentas tie klijai uždžiūdavo. Ant uždžiuvusiu klijų būdavo sudėtingiau padėti parketlentę, todėl tekdavo be poilsio skubėti pakloti seknačią parketlenčių eilę.
Eigoje įsigudrinau ir dariau paprasčiau, t.y. su žymėjimo siūlu atžymėdavau dviejų lentų pločio eilę ir tik tiek tepdavau klijų, todėl klijai nespėdavo pridžiūti ir lengvai pasiklodavo parketlentės:
Dar paminėsiu, kad klijai yra gerokai smirdantis, todėl svarbu gerai vėdinti patalpas. Name jau turėjau sumontuotą rekuperatorių, todėl jis veikdavo pilnu pajėgumu, kad kuo mažiau prisikvėpuoti klijų. Beje, po visos dienos klijavimo nuo klijų gerokai ir taip būdavau apsinešęs...
Prie židinio palikau neprivestas lentas, taip suformuodamas aikštelę į kuria vėliau įleisiu židinio apdailos akmenį taip padarant pagrindą prie židinio:
 Teisingam ir geram lentų suleidimui yra reikalingi 3-4 komplektai diržų suveržėjų. Jų pagalba lentos susispausdavo labai gražiai ir nelikdavo jokio tarpo tarp parketlenčių.



Parketlentės ir plytelių susijungimo vietose buvo paliktas tarpas 5-7mm storio, kuri užtepiau pilku silikonu. Silikono perteklius lengvai nusiima su langų plovimo skysčių:

Sudėtos parketlentės yra švariai išplaunamos ir papildomai padengiamos pusiau matine alyva "Saicos hardwaxoil" To galima ir nedaryti, kadangi jau lentos buna padengtos vienu sluoksniu alyva, tačiau tai tikrai rekomenduoju padaryti, nes grindis įgauna vienodesnis atspalvį ir gražiau atrodo:


Grindjuostes pasirinkome iš to pačio pardavėjo serija "SF68". Jos atvyko pilnai paruoštos t.y. nubeicuotos ir nualyvuotos. Grindjuostes iš pradžių bandžiau pjaustyti su kampiniu diskinių pjūklų, deja, bet pjovimo paklaida gaudavosi didele ir kampai nesueidavo ir buvo negražu.


 Todėl tam tikslui nusipirkau rankines staklės kampams pjauti 560mm "Stanley". Papildomai prie jų įsigijau spaustukus, kad grindjuostė tvirtai laikytųsi. Su šiuo įrankiu kampai gaudavosi labai gražus ir dirbti buvo labai patogu:
Kam reikės šių staklyčių kreipkitės, parduosiu už gerą kainą :)
Čia sudėtos grindjuostės:


44 komentarai:

  1. Atrado puikiai !
    Bet ar nebinai, kad jei gaus drėgmės, išpūs tą OSB plokštę?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jei grindis bus užpiltos, žinoma iškilnos.
      OSB nebijau, nes bute, kuriame gyvenau visas parketas buvo sudėtas ant OSB plokštės, tai jokio pavojaus dėl brinkimo nebuvo...

      Panaikinti
  2. Grazu.... :)
    sitos parketlentes tinka sildomom grindims? po kiek uz grindjuostes?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveikinu su įkurtuvėm! Gražios grindys, patinka man lentos dizainas, panašias planuojam sudėti ir pas save pavasarį, jau nupirktos tik laukia savo eilės :), tai rūpi klausimas apie klijus: pagal ką rinkotės, kur pirkot, kokia gavosi 1kg kaina ir kur įsigijot diržus jom suveržt, ar greit džiūvo tie klijai. Dėkui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui už sveikinimus.
      Dėl klijų stipriai nesidomėjau, pasitikėjau parketlenčių pardavėjais t.y. "Medžio stylius"
      Klijų kaina man gavosi 12Lt už kg. Sufasuota po 25kg kibiruose. Viso sunaudojau 100kg.
      Diržus nusipirkau elementarius "Senukuose", kroviniams tvirtinti. Šių diržų nepatogumas, kad galuose nepatogus kabliai, kuriuos reikia tvirtinti prie parketlentės krašto, todėl tenka kažkaip meistrauti, kad nesugadintu parketlentės krašto.
      Klijai, kaip ir minėjau džiuvo gan greitai, kas buvo šiek tiek nepatogu t.y. negalima buvo ilgesniam laikui palikti nepaklotą parketlentę, nes vėliau ją sunku buvo pastumti ant padžiuvusių klijų. Beje, šių klijų kvapelis toks gan aitrus, bet dar aitresnis kvapas buvo alyvos (nors ant jos parašyta ekologiška alyva). :)

      Panaikinti
    2. Tai suprantu, kad klijai specialūs, skirti šildomom grindim, o kokiu gruntu gruntavot, ar irgi specialus pasirinktas? Ir įdomu kaip šildomom grindim tinka alyva, ar nepradės garuoti šylant grindims ir skleisti kvapo, galvojau gal lakas tinkamesnis tokioms grindims. Ir dar vienas aktualus klausimas, ar parketą klijavote ant jau veikiančių šildomų grindų, jei taip kokia temperatūra buvo. Dėkui :)

      Panaikinti
    3. Gruntas buvo naudojamas parastas Giluminis "BRIKO". Nugruntavus parketlentes klodavau tik po 24h.
      Alyva manau tinkama grindims, name visą laiką įjungtas grindų šildymas, bet kvapo iš išdžiuvusių grindų nejaučiu (tiesa rekuperatorių beveik visą laiką laikau įjungta).
      Alyva nėra atspari subraižymams, nes ji gavo gerą krūvį tą pačia diena kai įsikraustėme t.y. suvažiavo draugų vaikai ir davė "džiazą" tai vietomis pasibraižė grindis. Lakas manau geriau laikytų nei alyva, bet alyvuotas grindis lengviau pataisyti subraižytą vietą, nereikia visų grindų lakuoti.
      Parketlentes klijavome ant veikiančių šildomų grindų. Kambario temperatūra buvo laikoma apie 18C - 20C laipsnių,

      Panaikinti
    4. Lauksim straipsnio apie islaidas sildymui :)

      Panaikinti
  4. cool, visai kitas jausmas kai basa koja padedi ant medzio vs ant betono :)
    Pas mane irgi tokios pacios parketlentes. Kol kas esu patenkintas jomis, ir siluma praeina ir gerai atrodo. Vienintelis minusas reikia saugoti jas, t.y. duobytes atsiranda nukritus daiktams.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jo Artūrai, skaičiau tavajam bloge apie šias parketlentes, tiesa aptikau tavo įrašą, kai jau buvo puse savųjų suklojęs.
      Na o dėl duobučiu, manau čia su visu naturaliu medžiu bus taip, reiks labiau saugoti, nei koki laminatą.

      Panaikinti
  5. Sveikinimai su įkurtuvėmis :)
    Matosi, jog jau įsirengėte apsauginę signalizaciją namui. Nebus įrašo apie jos įrengimą? Yra keletas neaiškių niuansų dėl įleidžiamų kontaktų montavimo langams/durims.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, signalizacija name įrengta ir veikia, atskiro įrašo dėl saugumo tą temą neplanavau daryti. Klausk, kas neaišku dėl įleidžiamų kontaktų?
      Pas mane dėl jų buvo gan rimtu problemų t.y.
      pirmame statybų etape buvo išvedžioti visi laidai ir sudėti įleidžiami kontaktai į durys ir langus, o po apdailos darbų buvo sudėti davikliai ir signalizacijos valdiklis. Deja, bet dalis įleidžiamų kontaktų buvo nutrauktą grandinė, ko pasekoje teko vietoj jų statyti bevielius jutiklius. Kas galėjo nutraukti grandinę nėra aišku, ar patys signalizaciją vedžioję žmonės ką nors blogai padarė, ar statybų metu koks laidas buvo nutrauktas (esme tą, kad didžiąją darbų dalį dariau aš pats ir tikrai būčiau žinojęs jei nutraukčiau kokį laidą), bet finale buvo papildomos išlaidos (apie 1000Lt), nervai ir mano nemėgstami bevieliai siųstuvai-imtuvai.
      Patarimas: būtinai prieš pradedant apdailos darbus patikrinti signalizacijos veikimą ir jos visus daviklius.

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    3. O pasijungti signalizacija galima ir vienam, nereikia čia nieko išmanyti, nėra taip sunku. Nebūtų niekas ir nieko nutraukę. Jie visi skuba, ir nežiūri ką daro. Pas mus buvo nesamonių pridarę, pats viską reguliavau vėliau. Nieko net pabaigę nebuvo programuoti. Internete pilna informacijos kaip sujungti viską tiksliai. Nusibrėžtumėte brėžinį, kaip zonas jungti norite, ir pagal tai sujungti viską, ir klaviatūroje suprogramuoti, tai tikrai nėra sunku. Internete pilna informacijos apie tai, o galų gale ir paskambinus į betkurią apsaugos sistemų firmą, visus neaiškius klausimus išaiškina programuotojai. Sutaupyti butų buvę galima, ir nebūtų reikėję išleisti papildomų išlaidų perkant tuos bevielius, dėl nutrauktų laidų.

      Panaikinti
    4. Kam reikalinga signalizacija be gsm modulio?!

      Panaikinti
    5. O kokį jūs tikslą matote iš GSM modulio? Ar jis apsaugos jūsų turtą? Ne. Pvz, jus esate išvykę atostogauti ir staiga gaunate žinute, kad suveikė signalizcija? Ir kas iš to? Nulėkti nesuspėsite, ar nusiųsti giminaitį kokį ar kaimyną. O ir šis dalykas nepigus, apie 200-300 LT, dauguma jo neperka. Saugos tarnyba važiuodama į objektą taippat praneša apie suveikimą, tačiau ji bent apsaugo objektą.

      Panaikinti
    6. Na sau įsidėjau Internetinį modulį, kurio pagalba matau online namų būseną, matosi, kur ir kada koks daviklis suveikė. Kainuoja jis tiek pat, kaip GSM modulis. Turėjau anksčiau GSM modulį, tai man jis nepatiko, nes su juo normaliai nematai kokioje būklėje yra signalizacija, o ir pastoviai pamiršdavau SIM kortelę... :)

      Panaikinti
    7. Taip ir neatsakėte man į klausimą dėl įleidžiamų kontaktų montavimo.

      Panaikinti
    8. Vainiau, manau, kad įleidžiamas kontaktas nelabai stipriai pažeidžia lango kameras, nes kontaktas gręžiamas ne išilgai lango rėmo, o statmenai, tai tokių atvejų pažeidžiama tik viena kamera. Jei jau labai bijoma, kad išsisandarins lango rėmas, galima pragręžtą skylutę užhermetinti silikonu ar kokiu nors hermetiku.
      Dėl lauko sirenos - tai jei vagis nupjaus sirenos laidus, tai ji vis tiek kažkuri laiką kauks, nes turi integruota akumuliatorių.

      Panaikinti
    9. Niekas laidų ir nepjautų, o esant neaukštai pakabintai sirenai, atidarytų gaubtą, ir atjungtų maitinimą, taippat ir akumuliatorių.

      Panaikinti
    10. Kokį internetinį modulį pasijungę? Kaip jis informuoja apie signalizacijos suveikimą?

      Panaikinti
  6. Sveikinimai įsikėlus :).

    AtsakytiPanaikinti
  7. Juodai pavydu, bet vistiek sveikinimai su įkurtuvėmis :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveikas,
    koks parketo, šilumos laidumo koeficientas? ar šis parketas pritaiskytas šildomom grindim?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl šildomų grindų žinoma pritaikytas, dėl laidumo nelabai žinau šio skaičiaus.
      Dėl šildomų grindų parketlenčių, tai kiek aš suprantu tai parketlentė turi būti dvisluosnė arba trisluoksnė ir jos storis negali būti didesnis nei 15mm. ir tada jas galima kloti ant šildomų grindų. Dar kažkoks matyt reikalavimas yra dėl jų pločio, jei klystu pataisykite.

      Panaikinti
  9. sveiki, sveikinu su įkurtuvėmis. Skaitau jūsų statybas, labai gerai viską aprašot. Kaip suprantu daug darbų darėt patys. Jei ne paslaptis, kiek visos namo statybos 1kv/m kaina išėjo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, dėkui.
      Na man kol kas šis namas atsistojo 2520Lt/m2 su vidaus apdaila, nevertinant gerbūvio darbų ir baldų.

      Panaikinti
  10. Prisijungiu prie sveikinimų. Toks pavydas suėmė, kaip tikram lietuviui:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Atleiskite, kad vėl nardau po senas temas. Grindų betonavimo temoje minėjote, kad neprivedėte betono iki vitrininių langų, nes buvo suklijuotas XPS. Kaip išlyginote pagrindą šioje vietoje prieš klodami parketlentes? Įdomu, nes parketlenčių pardavėjai kategoriškai nerekomenduoja klijuoti parketo prie XPS.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. toje vietoje, kur buvo xps, tiesiog užliejau daugiau parketlenčių klijų. Ten gal gavosi koks 10cm juosta. Parketlentės toje vietoje vaikštant nejuda ir negirgžda.

      Panaikinti
  12. Sveiki, noriu pasiteirauti tokiu klausimu: ar išliejus betonu grindis kambarių perėjimais (dažniausiai ties staktomis) nebuvo įtrūkimų, paprastai sako pas daugelį būna, pas mus neišimtis...ir meistras nenori dėti parketo išvien, be jungimų, sako pūsis, linguos ir tt. Geriau sako reikia dėti jungimus ties kambariais ir palikti vietos judėjimui, bet kažkaip nesinori tų jungimų...Ar teko tokį klausimą spręsti dedant grindis, o gal irgi darėte jungimus?

    AtsakytiPanaikinti
  13. gal galit pakomentuoti kas žinote koks yra didžiausias leistinas ilgis dedant išvien klijuojamą parketą, ar aplamai tokio skaičiaus nėra. Vieni sako 6 m ilgio, kiti 8 m...Kaip iš tiesų?

    AtsakytiPanaikinti
  14. nežinau, bet manau geriau tikslintis šią info pas parketlentės gamintoją.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki, patarkit prašau kaip klijuoti: tepti klijus tik ant grindų ar ir ant parketlentės? Ar reikia klijuoti sujungimą? Pas mane Špuntas "papka-mama". Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      manau, kad tik ant grindų.
      Sujungimų tepti negalima, nes išlis klijai ir išteplios parketlentes.

      Panaikinti
  16. Laba, įsigijau panašaus tipo dvisluoksnes parketlentes, ir turiu keletą klausimų, gal pagelbės tavo patirtis:)

    1) Kokios temperaturos laikei grindų betoną, kai vyko klijavimo procesas? Ar betoną iššlavęs tik gruntavai, ar dar ir su drėgnu skuduru plovei?
    2) Kaip sprendei aukščių skirtumą tose vietose, kur sueina plytelės su medinėmis grindimis?
    3) nuotraukose prie tvirtinimo diržų matau kažkokius juodus antgalius, kurie kabinasi į lentas, bet nesuprantu kas ten tokie ;)
    4) kaip apskaičiuodavai tempimo jėgą, kad nebūtų per mažai ir kad nuo per didelio spaudimo nesusidarytų "kupra", t.y. kad kažkurioje vietoje neatšoktų jau priklijutos lentos?


    Labai lauksiu komentaro. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba, atsakau į klausimus:
      1. nepamenu temperatūros, bet geriau grindų šildymą išjungti, nes jei betonas šiltas, gan greitai džiūna klijai. Kiek domėjausi, svarbu, kad nesikeistu betono temperatūra.
      2. Ten kur buvo klojamos plytelės, pagal plytelių storį atitinkamai buvo išlyginamuoju sluoksniu keliamas grindų lygis.
      3. Juodas antgalis, tai "Z" formos metalinis kablys. Pirkau Senukuose prie laminatui kloti įrankių. Ten buvo toks rinkinukas, metalinis kablys, plastikiniai kampukai įvarių storių ir medinė kaladėlė pakalimui.
      4. tempi tol, kol nelieka tarpo tarp lentų. Persistengti nereikia...

      Panaikinti
  17. Sveiki,

    kokia buvo parketlenčių kaina? Ar diržus naudojote, nes jos neturi click sistemos?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sveiki,
    kaina apie 90Lt/m2
    Clic sistemos nebuvo.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Kaip tik užsireikė tokių staklyčių, pamičiau jeigu dar yra. :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Laba. Grindjuosčių supjovimo įrankis(stanley) jau parduotas? 😁

    AtsakytiPanaikinti