2013 m. birželio 23 d.

Elektros skydelis

Sveiki,
per visus vasaros darbelius visiškai apleidau ir senokai buvau įkėlęs kokį įrašą į šį blogą. Darbai name tikrai nesustojo, o dirbama kiekvieną laisvą vakarą arba savaitgalį. Teisybe žmonės sako, kad pradėjus namo vidaus darbus namo pokyčiai keičiasi labai po truputi, o tie pokyčiai dar labiau sulėtėja jei tuos darbus atlieki savomis jėgomis :)
Šiuo metu intensyviai dirbu su gipo montavimu (artimiausiu metu bus atskiras įrašas tą tėma), bet kai atsibosta geru oru krapštytis namo viduje persimetu į lauką tvarkyti gerbūvį.

Taigi, šis įrašas apie elektros skydinę.
Prieš metus buvau rašęs įrašą apie tai, kaip name buvo išvedžioti elektros kabeliai ir visi jie buvo suvesti į svečių WC. Laidai buvo sugrupuoti ir vedžiojami pagal šią schemą:

 Buvo planuojama daryti elektros skydelį svečiu WC, bet pasitarus su Elektriku - Valera, nusprendėme, kad kažkaip nekaip atrodys, jei skydelis bus prie pat WC puodo :) Todėl išmušėme sienoje angą ir skydelį sumontavome katilinėje.
Kai kuriuos laidus buvau palikęs per trumpus, todėl montuojant skydelį turėjome ribotą jo montavimo aukštį.
Elektros skydelis buvo pasirinktas plastikinis potinkinis "ABB" firmos 36 kontaktų. Visus automatus pasirinkau "Hager" gamintojo.
Prieš pradedant surinkinėti skydėlį buvo paruošta principinė skydelio schema, kaip bus išdėstyti pagrindiniai moduliniai elementai:
Įvadinis automatas dažniausiai montuojamas viršutinėje eilėje, bet dėl palikto trumpo kabelio teko ji statyti apatinėje eilėje.
Skydelyje yra numatytos dvi nuotekio rėlės.
Viena atjunginės virtuvės zoną, kita atjunginės pirtį, skalbimo mašiną ir lauko rozėtę.
Lauko apšvietimo automatas pajungtas per savaitinį taimerį. Jo pagalba bus galima suprogramuoti, kada lauke dengti šviesai, o kada ne.
"Hager" firmos automatai gražiai atrodo juos sujungus su to pačio gamintojo srovėlaidžiu t.y. apatinėje automato dalyje užsideda gamyklinė juostelė (3 polių srovėlaidis).
Pilnai surinktas skydelis (be rėmelio ir durelių):






14 komentarų:

  1. Negalvoji įsidėti automatą apsaugai nuo viršįtampių atsiradimo žaibo smūgio metu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš pradžių galvojau dėti tuos viršįtampio ribotuvus, bet pasirodo jie gan brangus t.y. reikalingi 3vnt, ant kiekvienos fazės po viena. Vieno vnt. kaina yra apie 130-200Lt. Juos dedant reikėtų imti didesne elektros skydine.
      Taigi pagailo pinigu ir nedėjau šių ribotuvų.

      Panaikinti
  2. Kai vedžiojaisi elektrą, dareisi kažkokį planą / projektą - kur, kaip ir ką vesti ir t.t. pats "projektavai" ar elektrikai darė?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pirmoje nuotraukoje yra principinė elektros schema, kuria nubraižė vienas pražystamas, pagal ją ir vedžiojausi pats visus laidus po namą.
      Ar gerai išvedžiojau, dar nežinau, pamatysime kai sudėsime visas rozetės :)

      Panaikinti
  3. ar nebus problemų priduodant, nes elektros skydas katilinėje? man elektrikas neleido, nes sakė bus problemų paskui priduoti...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Arturas teisus, schema pridavimo panasi kaip jis aprase.
      Domkejausi ir klausinejau ir as nemazai, ar tikrai galima montuoti elektros skydeli individualaus namo katilineje. Niekur nera parasyta kad to daryti negalima.
      Tuo labiau, jei negalima butu montuoti skydelio katilineje, kurioje stoves duju katilas, tokiu atveju visi kiti jungikliai, sviestuvai ir kt. elektros prietaisai katilineje taip pat turetu buti sprogimui saugus.

      Panaikinti
  4. Raituzas pasisamdys elektrika, kuris padarys projekta, pamatuos varzas, pazyma (viso 250Lt) ir priduos be problemu

    AtsakytiPanaikinti
  5. nu virsitampiai biski pigiau,aisku tik C klases bet vistiek geriau nei nieko tai tikrai http://www.elstila.lt/Moduliniai-aparatai/Virsitampiu-apsaugos/Virsitampiu-ribotuvas-C-CS4-15-400-15kA-4P.html
    http://www.elstila.lt/Moduliniai-aparatai/Virsitampiu-apsaugos/Virsitampiu-ribotuvas-C-275-20-4P-4P.html

    Protingiausia b+c.

    Velgi nemaisytu ir itampos kontroles rele ,kad ir pvz. HRN-33/35,ypac ant jautresnes/brangesnes technikos.

    AtsakytiPanaikinti
  6. pasirodo b+c buna du viename http://www.elstila.lt/Moduliniai-aparatai/Virsitampiu-apsaugos/Virsitampiu-ribotuvas-B-C-12-5-65KA-4P-12-5-kA-10-350-65-kA-maks.html
    Kaina nemaza :) Aisq jeigu tai tikrai apsaugotu visa technika name tai verta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oho, kaina tikrai nemaža. Gal kaip nors apseisiu be šių viršitampių ribotuvų :)

      Panaikinti
  7. Sveiki,
    yra toks LIETUVOS RESPUBLIKOS ENERGETIKOS MINISTROLIETUVOS RESPUBLIKOS ENERGETIKOS MINISTRO ĮSAKYMAS "Dėl Dujų sistemų pastatuose įrengimo taisyklių patvirtinimo" Nr. 1-2 (pilną versiją galima rasti w3.lrs.lt) ir jame yra toks punktas:

    III. DUJINIŲ PRIETAISŲ PATALPŲ BENDRIEJI REIKALAVIMAI
    108. Draudžiama įrengti dujinius prietaisus:
    108.3. daugiabučių pastatų rūsiuose, koridoriuose, laiptinėse (Taisyklių 1 priedo 9 punktas), liftų šachtose ir jų mašinų patalpose, elektros paskirstymo įrenginių, vėdinimo įrangos patalpose, patalpose, kuriose dujotiekis gali būti tiesiogiai veikiamas agresyvių medžiagų;

    Taip išeina, kad elektros skydelio dujinėje katilinėje būti negali...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Pasitaisysiu, nes pačiam nesenai teko priduoti dujinę katilinę. Ir jėgos ir silpnų srovių skydeliai yra katilinėje (220V-380V skydelis ~40cm nuo arčiausio katilo kampo, nuo dujų pajungimo vietos ~70 cm). Sulaukiau tik tokio ne itin griežto komentaro iš dujų inspektoriaus "<...> įdomiai čia pas jus suprojektuotas el. skydelis katilinėje..." ir viskas. Tikriausiai tas STR kur rašiau anksčiau taikomas tik daugiabučiams. Bet keisčiausia, kad niekas negali tiksliai pasakyti kaip yra :)

    Vieta: Vilnius.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Dabar kaip ir naujuose namuose įvedinėjam naują elektros instaliaciją. Norime susipirkti visus laidus viską patys, nes manome, kad taip pigiau bus, o vėliau jau samdytis elektriką. Gal galima būtų sužinoti kam yra reikalinga nuotėkio rėlė ir ar ji būtina?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. virtuves ir vonios kambario rozetes turi buti jungiamos per sroves nuotekio reles..kitose patalpose rekomenduojama, bet nebutina

      Panaikinti