2013 m. balandžio 4 d.

Rekuperacinės sistemos montavimas

Prieš pradedant montuoti ortakius į lubų balkius sužymėjau ir susukau gipso lubų profilių laikančiuosius strypus su elementais Knauf CD05. Tai padariau dabar, kadangi sumontavus ortakius, ortakiai maišytų įtempti virvę kad pažymėti tiesią liniją.
Sienose, kurias turės kirsti ortakiai pažymėjau ir išsimušiau skyles.
Ortakius visur dėjau apvalius cinkuotos skardos. Lanksčių gofruotų vamzdžių stengiuosi vengti. Ten, kur turėjo kirstis ortakiai montavau "kryžmę"
Kryžmė leidžia ortakiams prasilenkti nesumažinus patalpos aukščio:
Geresniam oro paskirstymui vietoj trišakių buvo montuojamos "trišakiai-kelnės" Juose yra mažesnis triukšmas ir oro pasipriešinimas:

Visos fasoninės dalys yra naudojamos su užvalcuotomis tarpinėmis. Galima rasti pigesnes dalis be tarpinių, arba su klijuotomis tarpinėmis, bet tokių atveju stipriai nukenčia ortakio sandarumas.
Ortakiai su fasoninėmis dalimis tvirtinami skardvarščiais:
Papildomam sandarumui jungimo vietas visas užsandarinu lipinia aliuminio juosta:
Ten, kur reikia įstatyti balninę atšaką su kampiniu šlifuokliu išpjaudavom ortakyje skylę, su silikonu priklijuodavom atšaką prie ortakio ir prisukdavome su skardvarščiais.

WC patalpoje sumontuotas gartraukio kanalinis ventiliatorius ir triukšmo AGS slopintuvas:
Rekuperatorius ir jam skirti triukšmo slopintuvai, bus montuojami vėliau katilinėje.
Padavimo ortakiui montuosiu galingą pertvarinį stačiakampį STS slopintuvą, kurio garso slopinimas apie 30dBA. Ištraukimo ortakiui užteks ir apvalaus AGS slopintuvo:

Sumontuoti katilinėje triukšmo slopintuvai:
Čia izoliuotas ir sumontuotas šviežio oro paėmimo ortakis. Taip pat ortakyje sumontuota sandari motorizuota sklendė, kuri užsidaro rekuperatoriui išsijungus.



26 komentarai:

  1. su kuo yra pritvirtintas pirmoje nuotraukoje elektros laidas prie lubų ir sienos?
    Iš nuotraukos negaliu suprasti. Ar ten kažkas specialaus skirta tvirtinimui?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galineme taske laidas pritvirtintas su plasmasine lekstute su auselemis laidams tvirtinti +dirzelis.
      Kitur, kur reikia laidus tik prilaikyti naudojau elementaria virve ir ja prisaudziau su krokodilu :) labai patogu ir greitai....

      Panaikinti
  2. Ar darbus darei pats, ar samdei kokia imone?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Minejai ,kazkur, kad zinai kaip gauti vedinimo sistemos projekta nemokamai. Gal gali pasidalinti? Nes kaip tik dabar ir sustojau ties vedinimo sistema.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Realiai, jei pasirenki montuotoją, kuris atliks darbus, tai vėdinimo projektą gali suderėti, kad jis atliktų nemokamai. Problema tik ta, kad sunku tada konkursuoti su sąmatą, kadangi jau būsi prisirišęs prie konkretaus montuotojo.

      Panaikinti
  4. sveikas
    kiek matau vamzdina tvirtinai kietai prie perdangos, ar nesklis per ja triukšmas. nors tavo atveju pakabinamas gkp gal ir ne.
    bet jei gkp tvirtinamas tvirtai per papilodomus mediniu bruseliu karkasa prie perdangos (karkasineme name), ar nereikėtu vamzdina glausti per tarpines pvz. iš gumos arba mpp.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ne, nereikia ortakių tvirtinti prie medinės perdangos per tarpinę, kadangi Jus šnekate apie vibraciją, kuri gali persiduoti ortakiais jei rekuperatorius vibruoja. Jei dėl vibracijos labai bijoma, galima prie vėdinimo įrenginio ortakius pajungti per lanksčias jungtis, kurios eliminuos galima vibracijos atsiradimą. Patį rekuperatorių taip pat galite tvirtinti prie perdangos per antivibracinius laikiklius, arba statant ant kokios nors gumos. Iš esmės, rekuperatorius neturi kelti vibracijos nei prie didelių apsukų, nei prie mažų.

      Panaikinti
  5. Kiek triukšmingi tie rekuperatoriai, nes turiu bėdą - negaliu jo "išnešti" į garažą ar katilinę, nes jie už gelžbetonio sąramų, kurių aukštis labai mažas ir neišeina atvesti vamzdžių.
    Vienintelius variantus sugalvoju - sandėliukas už virtuvės (tarp virtuvės ir wc) 1-ame aukšte arba antrame aukšte vonios kambaryje, nes ten lubos aukštos.
    Bet antras variantas, nors ir būtu patogesnis, bet gautusi tarp dviejų miegamųjų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Variantas montuoti virtuvės sandėliuke yra neblogas.
      Nėra tie rekuperatoriai tokie visiškai netriukšmingi, svarbu, kad patalpa, kurioje jis bus sumontuotas turėtų duris. Toje patalpoje, kur jis stovi, Jus girdėsite, o kitose patalpose ar bus jis girdimas, tai jau priklauso nuo daugelių faktorių.

      Panaikinti
    2. Ratuizai, o jei statyti viename is san mazgu, kuris tures buti su tarpeliu orui prateketi (oras tik istraukiamas). Ar per duris kituose kambariuose girdesis?

      Panaikinti
  6. Labas,
    iš kur pirkot skardos gaminius? Aš kaip tik renkuosi/skaičiuoju skardinius ir lanksčius.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, rašėte: "Čia izoliuotas ir sumontuotas šviežio oro paėmimo ortakis. Taip pat ortakyje sumontuota sandari motorizuota sklendė, kuri užsidaro rekuperatoriui išsijungus.""- ar taip pat sumontavote sandarią motorizuotą sklendę ir oro šalinimo vamzdyje?
    Kokią motorizuotą sklendę montavote? Su gumelėmis? Kokia pavara? Kokios orientacinės kainos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oro paemimo sklende yra su sandarinimo gumelemis tipas "AGUJ-M-160" kaina apie 40Lt
      Pavara dedasi ant jos Belimo "LM-230" kaina apie 260Lt. (voltazas priklauso nuo vedinimo irenginio isduodamo signalo)
      Ant oro ismetimo as idejau atbulini voztuva "RSK-160" kaina apie 30Lt.
      Jei yra finansine galimybe rekomenduociau deti ant oro salinimo tokia pat sklende su pavara kaip ir ant oro paemimo, nes atbulinis voztuvas sudaro nemaza pasipriesinima, taip pat laikui begant atbulinio voztuvo spyruokle issitampo ir atbulinis voztuvas nebeuzsidaro sandariai.

      Panaikinti
    2. Šiaip kiek žinau katilinėje kiekvienam ortakiui turi būti sumontuoti ugnies vožtuvai, kurie neleistų ugniai ir dūmams plisti gaisro atveju

      Panaikinti
    3. Julius Bu, iš principo Jus teisus, tačiau nėra prasmės dėti priešgaisrines sklendes, kertant ugniasienę, kadangi pas mane yra medinė perdanga ir esant gaisrui, ugnis lengvai plistų per stogą, o ne per ortakius

      Panaikinti
  8. Labas,

    Norejau paklaust ar jungi pašildymą (teną) oro pašildinimui? Kokios išlaidos? Ar pastovei rekuperuoji patalpas? ta prasme rekupas dirba 24val?
    Praėjusią savaitę prie didesnių šalčių paduodama T bent pas mane buvo +10-12. Vėsoka :) Pabandymui nustačiau Žiemos laiką ir T +20, tenas 0.5kw įsijungė ir sušildė tiekiamą orą iki 20. Nematavau kiek rija su tenu bet spėju turėtų nemažai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikas,
      ne, elektrinio šildytuvo nejungiu, nes gaila pinigų :)
      Rekuperatorių šiuo metu per šalčius laikau įjungta pastoviai, bet esu nustatęs 25% tiekiamo ir 35% našumo. Buvau vienai nakčiai išjungęs rekuperatorių, bet kitą rytą radau visus langus pasidengusius kondensatu. Name dar pakankamai yra drėgmės, tai prie tokio šalčio pučiant lauko sausą orą patalpos labai gerai džiovinamos. Vėliau rekupas bus naudojamas tik tada, kai busiu namie.
      Prie tokių šalčių, be el. pašildymo rekuperatorius paduoda apie 13 C orą. Pakurus židinuką pučia apie 20C orą.
      Veikdamas tokių režimu rekuperatorius per mėnesį turi prisukti ne daugiau kaip 30kW elektros.

      Panaikinti
  9. Na pas mane apsukos didesnes 60% / 60% ir paduoda oro +12C :) Elektros menesiui vartotu apie 71kwh, jei dirbtu 24val. Elektros imamoji galia prie tokio greicio 95watai :)
    Rekupas apšerkšnijo, garažas atveso trimis laipsniais. Niekaip nerandu laiko jį apšiltinti.
    O del elektrinio sildytuvo reikia tyrima padaryti, kiek dar ant virsaus watu dasideda.
    Tai židinio karkase padarei ištraukima? Pas mane pakurus zidini oras tiek nesusyla.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Del zidinio: Tiesiog zidinio isputimo groteles stovi priesais rekupo svetaines groteliu istraukima, tai is virsaus silta ora labai sauniai rekupas ir patraukia. Atstumas tarp groteliu gal koks 4m.
      Del elektrinio sildytuvo galingumo, labai lengvai gali pasiskaiciuoti.
      Galia (W) = Q(m3/h) x0,36 x delta t (C)
      t - tai oro temperatura kiek reikia uzkelti uz rekupo.
      Q - tai tiekiamas oro kiekis
      pvz. uz rekupo iseina 12C oro temperatura, o nori, kad pustu 18C ora:
      200 x 0,36 x (18-12) = 432 W /h
      Taigi, jei naudosi visa para rekupa, tai suvartos 0,432 x 24 = 10,3kW/h
      Del rekupo serksnijimo. Visko gali buti, kad vietomis pasidengia sersnas, vis delto 25mm storio korpuso silumos izoliacija yra gerokai per maza, kad nesusidarytu rasos taskas prie tokiu lauko ir patalpos temperaturu skirtumo.

      Panaikinti
  10. Sveiki,
    nuolat seku jūsų įrašus, kadangi patys statomės taip pat.
    Puiki mokomoji medžiaga :)
    Skaitydama apie rekuperacinę sistemą, pastebėjau, kad užsiimate projektavimu. Norėčiau su Jumis susisiekti dėl vėdinimo sistemos projekto privačiam namui.
    Kaip man tai padaryti [e-mail man Jūsų nerodo arba nemoku pažiūrėti :( ]

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      mano kontaktus galima rasti profilyje, apačioje paspaudus ant nuotraukos.
      Emeilas, kuriuo galit su manim susisiekti: Raituzas@gmail.com

      Panaikinti
    2. Sveiki,
      Mes taip pat norėtume su Jumis susisiekti dėl vėdinimo projekto vieno aukšto namui :)
      Jau atėjo laikas montuoti vėdinimo sistemą, o projekto neturime! Gelbėkite!

      Panaikinti
  11. Sveiki,
    Kadangi žadu pradėti ortakių montavimą ir pas save, studijuoju visas nuotraukas iš Jūsų, bei kitų blogų apie montavimą. Užkliuvo kad ortakiai renkami iškart prie lubų ir kadangi prie jų priglaudžiami, sakyčiau turėtų būti problematiška susukti skardvarščius į viršutinę ortakio pusę. Kaip pas jus buvo sukami skardvarščiai? Tik iš šonų ir apačios, ar kažkokiu būdu sugebėjot juos prisukti ir iš viršaus? Be to, tas pats klausimas ir dėl sandarinimo su lipnia, dengta folija, juosta. Kiek matau, tai pakankamai dažnai ortakiai prispausti prie lubų, kaip juostą užkišot iš viršaus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, taip, kadangi ortakis glaudžiamas iškart prie lubų tai viršutinėje dalyje su skardvarščiu mes neprieiname, bet tam ir nėra jokios būtinybės, kadangi sujungimo patikimumas ir taip pakankamas. Sukabinus bent trys skardvarščius, jungtis būna jau gan tvirta. Su aliuminio juosta viršuje nebūtina sandarinti, kadangi nėra toje vietoje pažeidimo su skardvarščiu.
      Kadangi visos jungtys yra naudojamos su tarpinėmis, tai toje vietoje, kur nėra skylutės nuo skardvarščio, tai nėra būtinybės ir klijuoti sandarinimo juostą.

      Panaikinti