2012 m. gruodžio 16 d.

Lubų šiltinimas

Kol už lango turime gilią žiemą ir turime tokį vaizdelį:
aš po truputį pradėjau stogo šiltinimo darbus.
Šiltinamas bus ne stogas, o medinė perdenginio plokštė. Virš perdangos bus negyvenama ventiliuojama palėpė. Perdangos sumuštinis bus daromas toks (žiurint iš apačios):
1. Gipsas (apdaila)
2. Oro tarpas 120-160mm (tarpas vėdinimo ortakynui vedžioti, elektros laidams)
3. OSB plokštė 10mm
4. Armuota garo izoliacija aliuminizuota
5a. Akmens vata Paroc Extra 100mm
5b Akmens vata Paroc Extra 100mm
5c Akmens vata Paroc Extra 50mm
5d Akmens vata Paroc Extra 50mm
6.Viskas uždengta priešvėjine akmens vatos plokšte Paroc WAS35 30mm storio.
Viso akmens vatos storis 330mm .

Prie esamo stogo konstruktyvo buvo papildomai prisukti mediniai balkiai 100x50mm, kas 600mm žingsniu:
Kadangi stogas yra keturšlaitis, tai sunkiausiai yra prieiti prie stogo kampu. Ten visiškai nėra aukščio, todėl tenka izoliaciją kišti iš apačios it tik tada tvirtinti plėvelę su OSB plokšte:
Kitur buvo iškart dedama plėvelė ir OSB plokštė, o akmens vata buvo sudedama iš viršaus:
Plėvelė tarpusavyje buvo suklijuojama armuota aliuminio lipnia juosta. Taip pat, plėvele buvo klijuojama ir prie sienos t.y. su aliuminio lipnia folija. Nukritus temperatūrai lauke, lipni juosta sunkiai lipdavo prie sienos, todėl teko pasinaudoti fenu, kuriuo pašildžius lipni juosta labai gerai prilipdavo prie sienos.

Nepatogus kampas:
Prie stogo garo izoliacijos akmens vatos nepriglausdavome, kadangi palėpė turi būti gerai vėdinama. Stengdavausi palikti apie 3-5cm tarpą tarp stogo plėvelės ir akmens vatos. Vata atsiremdavo į šiltinto fasado putplastį, kuris buvo iškeltas virš murloto, taip sudarydama šiltą kampinį mazgą:
Suklotos WAS35 plokštės:
Vata labai lengvai pjaustosi ir gan lengvai dedasi į tarpus tarp gegnių. Tiesa, nors šį izoliacija nebeduria taip, kaip anksčiau durdavo stiklo vata, bet nuo vatos dulkių stipriai sudirginama gerklė ir pradedi galu gale nuo jos kosėti. Todėl pradėjau ieškoti respiratoriaus. Nusipirkau senukuose pigiausią respiratorių, bet jis buvo be vožtuvo, todėl negalėjau jo dėvėti t.y. tik užsidėjus rasodavo akiniai ir nieko negalėdavai matyti. Sekantį kartą nusipirkau geresnį "3M" respiratorių su atbuliniu vožtuvu.Šis buvo patogesnis, nors neteisingai kvėpuojant akiniai vis tiek rasodavo.








36 komentarai:

  1. Sveiki, aliuminio paviršius veikia kaip veidrodis šilumai jeigu yra paliekamas oro tarpas. Pas jus to neliko, tai prasmės iš folijos kaip ir nelieka.
    O negeriau būtų folija klijuoti po OSB plokštę, taip ir sandariau gausis ir folijos visas savybes galima būtų išnaudoti.

    Beje, kad jūs pašildėte lipnia juosta ir ji prilipo, tai dar nereiškia, kad ji ir laikysis. Aš pas save garaže kol buvo dar šiltą, sumeistravau laikiną dėžę iš putplasčio ir visus kampus suklijavau armuota lipnia juosta, bet atšalus orams ta juosta atšoko, kaip visai neturėdama lipnaus paviršiaus. Nežinau ar lygiai taip pat reguos ir jūsų naudojama juosta, bet patarčiau patikrinti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, kiek domėjausi, tai visur siūlė plėvelę dėti po OSB plokšte. Jei dėčiau ant OSB, tai ji gan stipriai bus pažeista tvirtinant gipso profilius, vėdinimo ortakius ir el. laidus.
      Dėl šilumos atspindžio, gali būti, kad jus teisus, šis klausimas ir mane anksčiau kamavo.
      Lipnios juostos lipnumą, patikrinsiu po šio savaitgalio, kaqi lauke bus 25C šalčio...

      Panaikinti
    2. Kiap suprantu lubas tvirtinsit prie sekrsinių balkių. Kodėl tarpai palikti tarp OSB?

      Panaikinti
    3. Taip, gipso karkasą planuoju tvirtinti prie skersinių, dėl to, prisukus OSB plokštes pažymių skersinių vietas, kad vėliau neieskoti.
      Tarpai tarp OSB gavosi netyčia. Nematau prasmės, idėaliai suleisti OSB plokštes, nes sandarumui tai nieko nekeičia. Pagrindinė OSB plokščių paskirtis laikyti akmens vatą.

      Panaikinti
    4. paaiškinkit man kvailam kaip plėvelę pažeis tvirtinant gipso profilius, ortakius ir laidus? Ar kalba eina, kad darbininkai ten malsis su savo įrankiais ir medžiagom ir taip pažeis ar kažkas kito?

      Panaikinti
    5. Turima omenyje, kad OSB plokštė bus pragręžiama ir taip su medvarščiais bus pažeidžiama plėvelė.

      Panaikinti
  2. O jeigu darytume taip(iš viršaus į apačią): OSB - sandarinimo plėvelė - mediniai tašai 30x30. O tada prie tų tašų tvirtinkite ką norite. Šiuo variantu galima pagalvoti ir apie plonesnį OSB?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Beje, o kaip murlotą šildysite, nes dabar taip gausi, kad visas šiltalas vos ne aukščiau už jį?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, murlotas paskęsta šiltale t.y. pažeminti 100mm aukščio balkiai remiasi i murlotą, atitinkamai i ji atsiremia 100mm vata. Virš jo eina dar 180mm vatos.
      Tarp neoporo ir murloto buvo likęs tarpas apie 3cm, jis buvo užpildytas neoporo plokščių atliekomis.

      Panaikinti
  4. O kaip sujungtas perdangos šiltinimas su išorinės sienos šiltinimu? WAS35 jungiasi su polistirolu ar WAS35 yra aukščiau, o su polisirolu jungiasi Extra? Jei pirmasis variantas viskas ok, jei antrasis – vėjuotomis dienomis vėjas išpūtinės šilumą iš vatos pakraščių. Bet kuriuo atveju tą mazgą sudėtinga sandariai padaryti, nes daug pjaustinėjimo ir jungimų, sunku prieiti. Gal prie mūrloto reikėjo pažaisti su priešvėjine plėvele arba padaryti karkasiuką iš vidaus aptraukti difuzine plėvele ir užpūsti ekovata.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. WAS35 plokste putplasti dengia ir virsaus, deja tai ne visur idealiai uzdengia, nes stipriai pristumus WAS35 plokste prie putplascio, tarp stogo pleveles ir WAS35 nebelieka tarpas, o as stengiausi, kad liktu bent koks ventiliuojamas plysis tarp stogo ir putplascio. Vietos ten, tikrai labai labai mazai ir darbas ziauriai nepatogus su siuo mazgu...

      Panaikinti
  5. Sveiki, dabar dazniau cia su klausimais ikyresim :)
    koks bus aukstis iki "baltu" lubu nuo grindu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      stogo nuolydis 20 laipsniu.
      Stogas nuo sienos atsikisa apie 1m, bet jei ivertint putplascio stori, tai lieka apie 0,8m.
      Lauko sienos iki murloto apacios jei neklystu yra 3,1m.
      vidaus patalpu aukstis bus daromas 2,7m- 2,85m, priklausomai nuo lubu dizaino. Bus daromos lubos laiptuotos, taip pat tai priklausys, kur issidestys vedinimo ortakynas ir kur max. galesiu sukelt gipsa.

      Panaikinti
  6. Kaip lipni juosta atlaikė šalčius?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Patikrinau lipnią juostą po šalčių. Viskas kol kas laiko labai labai gerai. Niekur neatlipo, kur prie minusines temperatūros klijavau su fenu. Atsiklijavo tik vienoje vietoje, kur buvo klijuota be feno (jo tada neturėjau), bet ji ir taip ten labai abejotinai laikėsi.
      Ta izoliacija, kuria buvau klijavęs be feno, kai buvo teigiama temperatūra, laikosi taip pat labai neblogai.
      Tikiuosi, kad taip ir liks prilipusi :)

      Panaikinti
  7. Sveiki,
    siuo metu esu panasioje statybu stadijoje - taip pat vienaukstis su siltinama perdanga ir negyvenama palepe. Turiu 2 klausimus:
    1. Kokia pagrindine OSB paskirtis?
    2. Kokia 100x50mm balkiu po perdangos balkiais paskirtis - prilaikyti idedama vata ir pritvirtinti OSB?

    Nes kol kas apie savo perdangos sumustini galvojau taip (žiurint iš apačios):
    1. Gipsas (apdaila)
    2. Oro tarpas ~150mm (tarpas vėdinimo ortakynui vedžioti, elektros laidams)
    3. PIR plokste 40mm (ji is karto yra su folija is abieju pusiu, frezuota) - siules klijuojamos lipnia juosta.
    4. 150mm NEPS (lapai 1mx3m ir 1mx4m)
    5a. Akmens vata 100mm
    5b Akmens vata 100mm ( viso 2x100mm tarp perdangos balkiu)
    6.Viskas uždengta priešvėjine akmens vatos plokšte 20-30mm (nezinau, ar tikrai reikia)
    Viso siltinimo storis gautusi apie storis ~400mm (sienos 250mm NEPS).

    Kokiu izvelgiate +ir- tokiame sumustinyje?

    Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, OSB montavimo pagrindinė paskirtis yra laikyti akmens vatą. Žinoma, galima buvo montuoti be OSB plokštės, bet ji ateityje padės lengviau montuoti ortakius, gipso karkasą ir patį gipsą. OSB apsaugos armuotą plėvelę. Sumontavus OSB labai lengva iš viršaus kloti akmens vatą. Šonuose, kur žemas stogas, teko montuoti vatą iš apačios, dėja, tai labai nemaloni procedūra t.y. vata dulka, nelygiai įsistato...
      Balkių 100x50mm pagrindinė paskirtis paskandinti murlotą šiltinimo sluoksnyje, o taip pat padidinti perdenginio karkaso storį. Prie šių balkių tvirtinsis ateityje gipso karkasas su gipsu.
      Dėl jūsų sumuštinio:
      manau putplasčio su akmens vatos sugrįžminimas yra geras sprendimas, taip pigiau, nei šiltinti vien putplasčiu. Taip pat ir PIR plokštė yra geras dalykas. Dėja, bet PIR plokštės nerekomenduojama grežioti, nes prarandate stogo sandarumą. Taip pat, montuoti putplastį tarp gegnių stygų yra mažas malonumas. Kiekvieną putplasčio plokštę reikia šlifuoti ir derinti pagal vietą. Bus nemažos laiko sąnaudos, nes nemanau, kad stygos bus sudėtos milimetras į milimetrą.
      Prieš šiltinant vata aš taip pat planavau šiltinti putplasčiu, bet dabar džiaugiuosi, kad atsisakiau šios minties. Per daug sudėtinga butu sudėti juos manajam stogui.

      Panaikinti
  8. Minėjai, kad virš perdangos bus ventiliuojama. Gal galima foto ar mini aprašymą, kaip ta ventiliacija įrengti reikia? Nes pas mane antras aukštas mansardinis, šiltinsiu ne iki kraigo, o ties stygomis. Tai gaunasi tokia irgi mini kraiginė palėpė. Ar tokiu atveju irgi reikalingas ventiliavimas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, virš apšiltintos perdangos turi būti ventiliuojama šalta palėpė.
      Pas mane yra padaryta taip:
      Stogo plėvelėje viršutinėje dalyje- kraige yra išpjautos skylės maždaug 50x200mm. Jos kartojasi kas antrame tarpe tarp gegnių t.y. eina maždaug kas 1,2m. Virš tų skylių, yra užkaltos papildomos plėvelės gabaliukai ant grebestų. Busiu ant stogo, pasisengsiu padaryti foto.
      Oras patenka visų stogo perimetrų virš murloto. Tiesa, ten šiltinant murlotą liko tik tarpas tarp murloto ir stogo plėvelės apie 2-3 cm, tai vat pergyvenu ar ne per mažas paliktas tarpas.

      Panaikinti
    2. Dabar atsiverčiau ankstesnius įrašus apie tavo stogą ir radau kad tu naudojai antikondensacinę plėvelę, o pas mane difuzinė. "Paroc" brėžiniuose irgi 2 variantai: jei naudojama antikondensacinė plėvelė - pavaizduotos sienoje grotelės vėdinimui, jei difuzinė - grotelės nebepavaizduotos :)

      Panaikinti
    3. Labas, aktualus tas pats klausimas, kaip daryti su ventiliacija palepes, stogas dengtas Tyvek suPro plevele, nuo stygu iki kraigo apie 1,7m , ant stygu 40cm, vatos is apacios aliuminio plevele. ar kodensatas susidarys ir kapses zemyn, ar jis eis lauk per plevele.??aciu uz atsakymus

      Panaikinti
  9. Kiek laiko uztrukai dedamas vata? Kiek kubu sudejai? Kaina?
    Idomu butu pagalygint su trecios kartos apsiltinimu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiuo metu suklojau apie 26m3 vatos, t.y. šiek tiek mažiau nei puse namo ploto. Liko dar dėti apie 31m3.
      1m3 vatos kaina yra apie 100lt/m3. Was35 - dvigubai brangesnė.
      Vatos (karkaso paruošimui) sudėjimui jau užtrukau apie 1,5mėn. Dirbdavau vakarais po 3val. + šeštadienis.

      Panaikinti
  10. O gal gali nurodyti kokia aliuminio lipniaja juosta naudojai, ir kiek kainavo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paprasta aliuminio armuota juosta 50x50.
      Kainavo apie 20Lt už ruloną.

      Panaikinti
  11. Kaip suprantu svarstei galimybę šiltinti NEPS'u, kodėl persigalvojai? Ar tik dėl kainos ar kokios kitos priežastys?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, pradžioj svarsčiau apie stogo šiltinimą iš NEPS'o, bet persigalvojau dėl šių priežasčių:
      - kaina NEPS'o buvo dvigubai brangesnė nei vatos;
      - Namas turi keturšlaitį stogą ir praktiškai prie kiekvienos stogo šlaito išorinės sienos labai prastas priėjimas. Neįsivaizduoju, kaip su kietu NEPS'u reikėtų apšiltinti tuos kraštus.
      - Tarp stygų yra nemaža paklaida, manau dedant NEPS'ą, darbo sąnaudų būtų tikrai ženkliai daugiau nei su vata.

      Panaikinti
  12. Sveikas,
    pas mane stogas siltintas tokiu pat principu kaip ir pas tave. t.y. siltinau palepes grindis bet ne stoga (gegnes). ziema pastebejau, kad susidaro serksnas ant vatos. mano klausimas, butu ar tu esi isirenges kazkoki papildoma oro pritekejima I "palepe" (ventiliacija).. pas mane paliktas tarpelis kur oras turetu priteketi/isteketi per medina pakalima...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pas mane oras patenka per medinius pakalimus, o išeina aukščiausioje stogo vietoje. Ten stogo plėvelėje yra išpjautos skylės, pro kurias oras ir cirkuliuoja.

      Panaikinti
  13. Sveiki. Zmones nedarykit sitaip, ta plevele nebeduoda osb plokstei kvepuot, atsiradus perteklinei dregmei viskas kaupsis i osb plokste ir jin supelis!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kol kas jokio pelėsio nepastebėjau, kad atsirastų tarp plėvelės ir OSB.
      Tiesa, kai name buvo po tinkavimo labai labai drėgna, tai pelėsis buvo atsiradęs ant OSB iš patalpų pusės.
      Sutvarkius patalpų vėdinimą, dingo drėgmė patalpose, kartu ir pelėsis.

      Panaikinti
  14. Sveiki, kodėl nedėjote ruloninės vatos, būtų mažiau darbo bei mažiau minimalių tarpelių tarp vatos plokščių?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nemanau, kad būtų patogiau, nes buvo labai mažai vietos.
      Tarpų praktiškai neliko, nes vatos sluoksniai persidengė.

      Panaikinti
  15. Jus skaitote kad sumontavus garo plevele ir per ja sukant medvarzcius tvirtinant osb plokste nera padaromos skyles garo pleveleje?skyles yra padaromow i ju yra labai daug. geresnis variantas yra montuoti gara, po to 5x5 balkiukai kurie tures "ryskiai" maziau tvirtinimo tasku i garo plevele, nei tiesiogiai sukant osb prie garo. netikiu kad laikui begant folija jungianti gara su murine siena laikys, faktas kad atlips, tam yra skirti klijai kaip Bostik foil arba soudal vapour seal. Plius jeigu muro sluoksnis dulketas yra patartina vietas kur tvirtinsis garo plevele nugruntuoti del geresnio-ilgaamziskesnio efekto.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Jus visiškai teisus ir manau statydamas namą antrą kart, daryčiau taip, kaip aprašėte.
      Tuo metu, kai dariau lubų garo izoliaciją apie bostik ar kito tipo klijus nelabai turėjau info. Ar laikys lipni izoliacija pr lipinta prie mūro, nežinau, bet tikrai yra didelė tikimybė, kad ji kažkur atlips.

      Panaikinti
    2. Sveiki,
      nelabai matosi tai noriu paklausti ar santvarų balkiai paremti ant vidinių pertvarų. Ar patys darėte santvaras.

      Panaikinti