2012 m. lapkričio 4 d.

Vidaus vandentiekis

Vidaus namo vandentiekį, kaip ir grindinį šildymą buvo seniai nusprendęs pasidaryti pats. Ilgai negalėjau apsispręsti kokio gamintojo vamzdyną naudoti, kad sistema būtų ilgaamžė ir kuo daugiau eliminuoti montavimo klaidos tikimybę.
Rinkausi tarp šių gamintojų:
 "Wavin Tigris Alupex",
"Tece flex" ir
"Uponor Pe-Xa" sistemos.
"Wavino" sistemos jungtys yra presuojamos su tarpinėmis, o "Tece" ir "Uponor" sistemos iš esmės yra panašios tik "Uponore" yra naudojamas specialus plastikinis atminties žiedas, kuris yra praplečiamas kartu su vamzdžiu ir vėliau jis pats užsispaudžia, o Tece yra praplečiamas tik pats vamzdis, o veliau ant jo užspaudžiamas su spec presu žalvarinis žiedas.
Aš pasirinkau "Teceflex"  vandentiekio sistemą.
Wavino neėmiau, nes jo fitinguose yra guminės tarpinės, kurias per klaidą blogai sukalibravus vamzdį gali lengvai nustumti tarpinę ir turėti ateityje bėdų.
Uponor neėmiau todėl, kad vamzdyną planavau vedžioti putplasčio sluoksnyje, todėl vamzdžio kaip ir nėra prie ko tvirtinti, o "Pe-Xa" vamzdis yra gan nelankstus, t.y. sulenkus jis turi savybę grįžti atgal į savo pradinę padėtį. Toks vamzdis gali lengvai iškilnoti man putplastį ir pridaryti papildomų darbų.
Pasirinktas "Tece flex universal" vamzdis yra daugiasluoksnis su aliuminio intarpu, kuris daug maž lieka sulenktoje padėtyje.
Vamzdžiams jungti reikalingi šie prietaisai t.y. vamzdžio plėstuvas ir žiedo užspaudėjas:
Šiuos įrankius pasiskolinau parduotuvėje iš kurios pirkau "Tece" vamzdyną.  Tiesa, dar reikėjo vamzdžio kirpimo žirklių, kurias nusipirkau pigiausias "Senuokuose" už 25Lt. Be žirklių tikrai būtų daug vargo karpyti tiesiai vamzdį.
Čia matome kaip plečiamas vamzdis:
vėliau su užspaudėju ant išplėsto vamzdžio užstumiamas žiedas:
Ant visų vamzdžių užmoviau 6mm thermaflex izoliacijos, ji tarnaus kaip papildoma izoliacija ir vamzdžio apsauga nuo pažeidimu. Darbas su šiais įrankiais buvo tikrai paprastas, greitas ir lengvas. Santechniku dirbau pirmą kartą. Per savaitgalį išvedžiojau visą vandentiekį ir privedžiau magistralinius vamzdžius iki grindų šildymo kolektorių.

Čia WC mazgas. Šone matosi "TEO" atvestas šviesolaidinio tinklo sumontuota pajungimo dėžutė:
Vonios kambarys:
 Kaip ir minėjau anksčiau, tuo pačių vamzdynu putplastyje atvedžiau grindų šildymo magistralinius vamzdynus:
Vamzdynas į katilinę:

Po vamzdynų sumontavimo reikėjo atlikti vamzdynų hidraulinį išbandymą. Tam tikslui iš "Goto" išnuomavau hidraulinį presą vandens užpylimui ir kompresorių to vandens išputimui. Nuoma kainavo 70Lt.
Vamzdynas buvo užpildytas vandeniu ir sukeltas slėgis iki 7bar slėgio. Toks slėgis buvo paliktas 2h ir slėgis negalėjo nukristi daugiau kaip 0,2bar:
Įsitikinus, kad viskas gerai su kompresoriumi buvo atgal išpustas iš sistemos vanduo, kad žiema vanduo neužšaltu:
Šie bandymai man atėmė nemažai laiko (1 diena) ir iš pradžių buvau nusiteikęs patikrinti vamzdyną tik su užpustu oru į sistemą, tačiau nepavykus gauti normalaus manometro ir pajungimo jungčių ir savaitgaliui atėjus šiltai lauko temperatūrai, nusprendžiau atlikti normalų hidraulinį bandymą su vandens presu. Dabar galėsiu ramiai miegoti ir toliau daryti grindų šildymą ir lieti betoną.
Tece sistema man kainavo apie 700lt brangiau už Wavin'o, bet nesigailiu ją pasirinkęs, nes tai buvo lengvai, patikimai ir idomiai montuojama sistema.
 



24 komentarai:

  1. Teceflex - gera sistema naudojom anksčiau ir dabar ją žadam naudoti. Tik labai jau netvarkingai išvedžiojote vamzdžius tenka pastebėti :) susigrūdę vamzdžiai vienas ant kito, betonas dar juos suspaus... Mums anksčiau samdyti žmonės išvedžiojo vamzdžius, bet tokių "barzdų" nepadarė, o jūs juk sau darėte, galėjote ir labiau pasistengti ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. xm, nemanau, kad vamzdžiai išvedžioti netvarkingai. Taip, jei vamzdžiai būtų klojami ant juodgrindžių, tai galima juos tiesiau išvedžioti, nes galima būtų pritvirtinti, kaip tuo tarpu čia, putplastyje, nėra prie ko tvirtinti. Vamzdžiai, nėra sukloti viens ant kito, yra vietų kur vamzdžiai kertasi, bet jų betonas stipriai nespaus, nes ant viršaus klosis sluoksnis putplasčio, kuris ir paskirstys apkrovas. Dėl vamzdžių susiglaudimo, tai nesutinku, kad per izoliuotą vamzdį jie kenks vienas kitam.

      Panaikinti
    2. Thermaflex izoliacija po betonu ir tinku rekomenduojame naudoti Thermacompact modelį t.y izoliacija su pe plėvele. Būna mėlyna ir raudona taip pasiekiama, kad izoliacija tarnaus ilgus metus.

      Panaikinti
  2. Sveiki, o del kokios priezasties vamzdziai eina putplastyje, o ne betone? Gal cia yra kazkokia gudrybe?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sveiki, betone bus klojami grindinio šildymo vamzdžiai. O šiuos vamzdžius klojau putplastyje, kad mažiau vamzdžiai prarastu šilumos, plius netrukdytų vedžioti grindinio šildymo vamzdyno. Kiti, vandentiekio vamzdyną vedžiojasi grunte,bet manau nemažai taip praranda šilumos nuostolius

      Panaikinti
  3. O kokios storio bus betonas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. planuojame daryti 6-7cm.
      Vat tik nesigilinau dar, kur bus plyteles ir parketlentes ar vienoda auksti daryti ar skirtinga.

      Panaikinti
  4. sveiki. nebaisu jungtis paslepti po betonu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      ne, nebaisu, šios jungtis ir skirtos montuoti paslėptiems darbams.

      Panaikinti
  5. Labas, suprantu, kad vamzdyną vedžiojaisi savarankiškai, o ar turėjai kokį detalų projektą - kas ir kaip. Jeigu taip - kas darė, kiek kainavo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na vamzdyno išvedžiojimą buvau daug maž pats nusibraižęs su specialistų konsultaciją. Vėliau, pagal mano brėžinį "Wavin" ir "Tece" paskaičiavo reikiamus vamzdynų diametrus ir kiekius.
      Projektas nieko nekainavo...

      Panaikinti
  6. O kolektorius matau Wawino stovi. Toks pat ir pas mane. Pliusas: lengvai montuojasi.
    Minusai: nepatiko reguliatoriai, pigi plasmase, bet lyg pavyko suvienodinti konturus. Tai kaip ir viskas OK :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. o kuo frezuojamas polistirolas, kad įleisti vamzdžius?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Polistirolas nefrezuotas. Ten kur eina vamzdžiai buvo klojamas plonesnis putplastis.
      Bet jei reikia, labai lengvai putplastyje galima išsipjauti griovelius vamzdžiams su peiliu ar pjūkleliu.

      Panaikinti
  8. o ar darėte atskiras atšakas su skaitliukais lauko vandentiekiui?
    juk vanduo be nuotekų dvigubai pigesnis, nebent aišku vanduo iš nuosavo gręžinio.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, name pastatyti du vandens skaitliukai, vienas skirtas vidaus vandentiekiui, o kitas laistymui.

      Panaikinti
  9. būtų labai įdomu pamatyti šią vietą, netrukus reiks man vedžiotis santechniką, o santechniku būdsiu pirmą kartą, tai truputį nesugalvoju kaip čia geriau padaryti.
    Ar galite foto arba schemutę atsiųsti
    latviukai@gmail.com
    ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pasistengsiu nufotografuoti tą mazgą.
      Šiaip, Jus turite būti pasidares vandentiekio projekta, nes be jo nepriduosite Vilniaus vandenims.

      Panaikinti
  10. lauko vandentiekio aišku turiu, bet jame nieko nėra apie du skaitiklius. ar ir vidaus reikalinga?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki,
    Norėčiau Jūsų pasitikslinti, dėl vandentiekio pajungimo į kolektorių. Pvz. turėjote 2 san.mazgus ir 1 virtuve, viso 3 magistraliniai vamzdynai tiek šaltui, tiek karštui vandeniui. Visus atskirai jungėte(t.y. 3 magistralės (ir kokio D darėte, pagrindinis D20 ateina pvz į vonią, o tada D16 į atskirus - praustuvę, skalbimo mašiną ir t.t.) į kolektorių ar jungėte ir darėte viena magistralę?

    AtsakytiPanaikinti
  12. padaryta sildymo sistema 3 metai praejo buvo gerai dabar jau pradejo leisti vandeni TECE flex nepasitvirtino

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pas mane irgi jau bus 3 metai, kaip naudoju vandentiekiui TeceFlex, bet minėtos problemos nepastebėjau.

      Panaikinti
    2. Galima konkrečiau? Kaip pradėjo leist, dėl ko, kur, ar visur? Gal alkūnės ir tt. tinke ar betone korodavo ar panašiai? Labai būtų įdomu sužinot.

      Panaikinti
  13. Sveiki. Matau kai kur eina karsto ir salto vandens vamzdziai kartu. Jie izoliuoti, bet visgi arti. Norejau paklaust ar nesusyla saltas vanduo pastovejes nuo karsto vandens ir ar nesusyla saltas vanduo nuo grindinio sildymo?

    AtsakytiPanaikinti