2012 m. rugsėjo 25 d.

Statybos leidimas


Šis įrašas apie tai, kaip aš gavau namo statybos leidimą.  Įrašas gavosi pavėluotas, nuobodus ir ilgas, kadangi įvykiai buvo konspektuojami per labai ilgą laiką, buvo prarasta begalė mano  laiko ir nervų.
Kam įdomu perskaitys šią chronologiją, o kam neįdomu užtenka perskaityti paskutinę šio straipsnio pastraipą.
 ____________
2011 rugsėjo mėn., buvo užkurtas visas popierizmo maratonas, kad gauti namo statybos leidimą. Architektūrinę-konstrukcinę dalį projektavo architektas Vilandas Krumplis, kurio darbu esu patenkintas, o visais popierių tvarkymais turėjo užsiimti jo kolega, kitas architektas Remigijus Jutelis.
Esu parašęs notarinį įgaliojimą, kad mano vardu architektas turi teisę tvarkyti su statybos leidimo išėmimu susijusius popierius.
2012 02 14 Vis dar neturiu statybos leidimo :(, nors architektas žadėjo, kad iki šių metų Sausio mėn. 31d. statybos leidimas tikrai bus.
Vandens, kanalizacijos, dujų projektai jau suderinti, vakar atsiėmėm iš LESTO suderintą elektros projektą, padarom suvestinį inžinerinių tinklų planą ir atiduodam derinti gaisrininkams ir savivaldybei.
2012 02 28 Iš gaisrininkų gautas teigiamas atsakymas, per kelias dienas turi gaisrininkai išsiųsti atsakymą į savivaldybę. Per 20 darbo dienų savivaldybe turi išduoti statybos leidimą, tai reiškia balandžio pradžioje turėčiau turėti  leidimą.
2012 02 29 Beje, šiandien sužinojau, kad pagal  LESTO išduotas sąlygas yra suprojektuotas elektros įvadas tik 10kW į namą, nors man tikrai reikėjo 15 kW įvado. LESTO išduotų sąlygų netikrinau, nes tuo rūpinosi p. Jutelis, o kodėl į sąlygas įrašė 10kW, o ne 15kW, architektas negalėjo paaiškinti, pasakė, kad pats to, jis tikrai negalėjo sugalvoti, matyt aš jam tipo pasakiau :). Vienu žodžiu, keisti dabar projekto neapsimoka, nes visi terminai dar toliau nusikels, tai tiesiog rašydamas sutartį su LESTO prašysiu padidinti įvado galią (galios ten pakankamai turime).
2012 03 19 Pasidomėjus pas architektą, kaip sekasi reikalai su dokumentais, išgirdau atsakymą, kad pasirodo gaisrininkai buvo labai užsiėmę „ypatingų objektų“ pridavimais ir po šiai dienai į savivaldybę nebuvo priduoti jų reikiami dokumentai. Per kelias dienas, tikrai žadėjo visus dokumentus sutvarkyti ir vėl teks laukti 20d.  Dieve dieve, duok man kantrybės...!!!
2012 04 17 Eilinį kartą pasidomėjus apie statybos leidimą, atsakymą sulaukiau tik už trijų dienų. „Atsiprasau kad neatrasiau is karto nes truputuka apsirges buvau ir per savaitgali ne pilnai dar islipau is ligos. Siuo metu projekta tikrina Ukio departamentas. Jie patys suklido ir mane suklaidino, tai teko du kartus taisyti techninius ekonominius rodiklius. Manau jei gausiu ju derinima rytoj, tai iki leidimo liks kokios 3 savaites
2012 04 30 Gavau iš Remigijaus  patvirtinimą, kad balandžio 27d. su Ūkio departamentu popieriai sutvarkyti.
2012 05 22 Bandau išsiaiškinti kokia yra su mano statybos leidimu situacija Vilniaus Savivaldybėje per kitus žmonės. Aiškinamės, ar tikrai yra įregistruota paraiška statybos leidimui gauti ir ar Remigijus man nemeluoja, kadangi situacija darosi labai labai miglota.
2012 05 31 Besiaiškinant savivaldybėje, kokioje stadijoje randasi mano dokumentai, aiškėja, kad projektas nėra užregistruotas Savivaldybėje. Tą pačią dieną, susisiekęs su Remigijumi reikalauju atsiųsti visus savivaldybės patvirtinimus, kur ir kada buvo kas registruota.
2012 06 01 Jokios Remigijaus Jutelio žadėtos informacijos žinoma negaunu, todėl nuo pat ryto bandau susiskambinti ir sutarti dėl susitikimo, dėja telefono piktybiškai  jis nekelia. Nuvažiavus į namus, mašina jo stovi, deja į namus niekas neįleido. Po įnirtingo kelių valandų skambinėjimo pavyko jį pagauti ir suderinti dėl rytojaus susitikimo.
2012 06 02 Susitikus su R.Juteliu ir atvirai pasišnekėjus paaiškėjo, kad šiandien dienai yra suderinti tik lauko tinklai ir ūkio departamente. Į savivaldybę dokumentai nebuvo priduoti, tai reiškiasi šiai dienai projektas nesuderintas nei su gaisrininkais nei su higienistais.. Kodėl tai nebuvo padaryta ir tiek laiko man meluota, kol kas nesigilinu, svarbiausia dabar, šios situacijos sprendimas. Pažadama ateinančią savaitę extra atveju suderinti su reikiamomis instancijomis, šiuos visus darbus prižiūrės mano architektas, kad vėl nebūčiau mulkinamas.
2012 06 22 gavau raštą, kad „Žemės ūkio ministerija“ neprieštarauja, kad gatvėje bus tiesiamas dujotiekis iki sklypo. Visi dokumentai sukeliami į infostatybos puslapį.
2012 06 27 Padariau Valstybinei mokesčių inspekcijai 250Lt pavedimą už statybos leidimo išdavimą. Tiesa, prieš tai, jei sklypas pirktas dviejų žmonių, reikia nusiųsti žmonos įgaliojimą man, kad galėčiau tvarkyti dokumentus. Pasirodo, statybos leidimas išduodamas tik vienam asmeniui (kažkoks kvailas įstatymas).
2012 07 31 Susitikau su Remigijumi ir atsiėmiau CD su visom bylom.
2012 08 13 Gavau iš Remigijaus pranešimą, kad reikalingas banko išrašas (internetinis išrašas netinka), dėl daryto pavedimo Valstybinei mokesčių inspekcijai už leidimo išdavimą.  Pasirodo, reikia būtinai skenuotos versijos ir būtinai spalvotos, kad matytųsi mėlynas antspaudas.
2012 08 15 Kol buvau mulkinamas, Vilniaus savivaldybėje buvo įvesta nauja tvarka, t.y. visi projektai turi būti derinami tik infostatybos puslapyje t.y. www.planuojustatyti.lt Geros žinios, kad per sistemą dabar matysiu realią situaciją.
2012 08 21 Infopuslapyje matau, kad patvirtino „Miesto plėtros departamento statybos dokumentų skyrius“
2012 09 04 Infopuslapyje matau, kad patvirtino „Vilniaus visuomeninės sveikatos centras“
2012 09 18 Infopuslapyje matau, kad patvirtino „Savivaldybės įmonė Vilniaus planas“
2012 09 19 Infopuslapyje matau, kad patvirtino „Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba“
2012 09 20 Išduotas statybos leidimas. Negaliu patikėti, važiuoju gerti šampano...
___________

Kaip matote, realiai statybos leidimą po jo įregistravimo į infostatybos puslapį, tikrai galima gauti po vieno mėnesio, tik svarbu, pasirinkti sąžiningą ir gerai procedūras žinantį architektą, kuriam patikite šiuos derinimo darbus. Man šiuo atveju nepasisekė su Gerb. R.Juteliu, todėl užtrukau daugiau nei vienerius metus. Buvau per daug naivus ir kitą kartą šiuos darbus organizuočiausi visai kitaip.

12 komentarų:

  1. O! aš neseniai irgi patyriau statybų leidimo išdavimo procedūrą. Tiesa, mano architektas sugebėjo priversti visus sudeti parasus anksciau privalomojo termino ir Vilniaus rajono savivaldybej truko tik 16 darbo dienu...Buvau tikrai zada praradusi nuo tokio operatyvumo :) O jus architektas tikrai mulkino - kiek as zinau, per infostatyba privaloma derinti jau nuo 2012 metu pradzios, jokiu kitu budu nera. Tiesa, tas naujas budas tikrai patogus ir geras reikia pripazinti. Bet as patarciau pradedantiems, kad derintu viska patyres ir atsakingas architektas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveikinu! Musu panaši, bet kiek kitokia situacija su visa dokumentacija ištiko, metai laiko visas popierizmas buvo tvarkomas...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mums užtruko truputi mažiau, apie 8 mėn. :) , bet patikėkite visus reikėjo "judinti". Tiek savivaldybės klerkus, tiek Lesto, kurie sąlygas išdavinėjo 2 mėnesius.
    Čia juk statybos:)
    Svarbu rezultatas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėl tokių trintukų pats apsiimiau derinti leidmo gavimą, ir užtrukau 2 mėnesius, nes trintukas nežinojo, kad pas mus rajone yra hidrantai... :) Būčiau užtrukęs mažiau nei mėn, Vilniaus mieste.. :)

    Rapolas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Butent, jei būtų pakurtas anksčiau infostatybos puslapis, manau būčiau pats bandęs tvarkyti dokumentus. Tikrai užtrūkčiau trumpiau, nei p.architektas :)

      Panaikinti
  5. Mums dokumentų tvarkymas užtruko ~2 mėn, buvo architekto klaidų, kurias reikėjo taisyti. Mūsų dokai jau buvo siunčiami per Infostatyba ir taip pat susidurėm, kad netinka el.pavedimo kopija. Įdomiausia, kad pirmą praėjo, paskui surado klaidas, kurias taisėm, ir antrą kartą priduodant jau nepraėjo. Bet vat skenavom, atrodo, juodai-baltą ir viskas buvo ok.

    Tikrai nemalonu, kad jums pasitaikė toks nesąžiningas architektas. Na dabar ramu, legalios statybos :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveikinu pagaliau gavus tą leidimą. Ir džiugu, kad nepatingėjot su pavardėm visko paviešinti. Nors kol kas google nerodo jokių nusiskundimų apie Jutelį. Įdomu čia jis taip dažnai, tik žmonės tingi skųstis, ar pirmas kartas?

    Mes taip pat neseniai gavom statybos leidimą. Tiesa, viskas užtruko vos daugiau nei mėnesį. Gavus tuos popierius laimės pilnos kelnės kaip sakoma :D Taip pat užvedžiau blog'ą dalintis visais įspūdžiais.

    Sėkmės statybose!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Manes dar tik laukia statybos leidimas :) . Tikuosi uztruks trumpiau o tai skaitant Raituzo istorija baisu daros :D .

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. svarbu, ant tinkamo architekto papulti ir nebus tada taip baisu, kaip Raituzui :)

      Panaikinti
  8. Musu situacija irgi panasi. Tik aisku greiciau viska pavyko gauti, su projektavimu 7 men. problemos buvo su Lesto, nes ten kazkokia idomi tvarka su elektros tinklo projektavimu iki sklypo. Lesto isipareigoja prengti projekta per 3 men. po apmokejimo dar 3 men darbams, bet jie uztruko ilgiau del to mums nepasirasinejo, tiesa ta pati Lesto jeigu taip galima sakyti ir nepasirasinejo, bet paaiskinus zmonems zmoniska kalba, kad jie neivykde savo isipareigojimo kurie yra sutarti ir dar del to patys nepasiraso tai yra (ne musu zemes supratimo lygyje), na bet po keliu pasiaskinimu pavyko gauti parasa ir is Lesto, po to leidima gavom per trys dienas. Na jusu atveju dar dujos buvo tai cia aisku kiekvieno individuali situacija bet kad kantrybes reikia tai faktas. Ir tegul zmones nesistebi, kad kaina uz ta nama isaugo kelis kartus nes laikas per kuri tvarkai dokumentus yra neikainojimas. Pries tai dar tiesa tvarkem zemes paskirties keitima, ir procedura lygiai tokia pati, dabar tvarkau ta pati namui, viska dubliojam ir laikotarpiai beveik tie patys. tai du metai uztruko, jeigu yra galimybe geriau kaip ukininkui statyti nama zemes ukio paskirties sklype. Sekmes visiems

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kaip tik svarstom, kam patikėti namo projektavimą: architektų biurui, kuris sutvarko projektą ir gauna leidimą (tvirtina, kad viskas užtrunka 3-4mėn.), ar ieškotis architekto privatininko, kuris turbūt taip pat apsiimtų ir su leidimo gavimu. Labai bijau įpulti į tokią kaip jūsų situaciją su visais popieriais :( Kaip suprantu, jūs bendradarbiavote su privačiai dirbančiais architektais? Ar tokiu atveju yra pasirašoma kokia nors sutartis su įkainiais, terminais ir pan.? Ir ar ji realiai užtraukia kokią nors atsakomybę, jeigu jos nėra laikomasi? Nes su įmone, kaip suprantu, yra pasirašoma sutartis, bet koks jos galiojimas, man taip pat nelabai aišku.
    Būčiau dėkinga, jeigu pasidalintumėte savo patirtimi šiais klausimais :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, rekomenduočiau dirbti tik su tais architektais, kuriuos jums rekomendavo.
      Su maniškiais architektais sutartis buvo pasirašyta, deja stipriai nesigilinau į ją, nes ji buvo pasirašoma tik dėl formalumų.
      Samdant architektą manau nėra didelio skirtumo ar tai bus architektas iš didelės įmonės, ar architektas dirbantis pagal patentus, svarbu pasirašyti gerą sutartį su delspinigiais ir baudomis, jei vėluojama atlikti darbus pagal terminus. Išsireikalauti baudą manau bus vienodai nelengva ar iš privataus žmogaus ar iš įmonės.

      Panaikinti