2012 m. rugpjūčio 18 d.

Langai

Šią savaitę namo vaizdelis iš išorės keitėsi labai greitai. Stogininkai baigė dengti stogo plėvelę ir suformavo karkasą stogo pakalimams.
Langininkai sudėjo visus langus ir durys.  Apie tai, kokius langus užsakiau rašiau čia: Langai
Čia virtuvės langas:
Kadangi grindys virš pamato kelsis 15cm, tai visur kur bus lauko durys ir terasiniai langai ant pamato klijavau 10cm ekstrudinį polistirolą.
Ant pačio polistirolo negalima dėti lango ar durų, nes svoris yra gan nemažas, todėl ekstrudiniame polistirole buvo išpjaunama anga, kad įdėti omega profilius, ant kurių ir montavosi langai su durimis.
Čia sandėliuko durys:
Čia įstatytos pagrindinės įėjimo durys:

Sveitainės kampinis langas:

Vaizdas iš vidaus:

Bendras namo vaizdelis:
Su langininkais buvo sutarta, kad statydami langus jie priklijuos ir išorines "soudal" difuzines juostas.
Dėja, bet dėl šio sprendimo gailiuosi, nes aš pats, tikrai labai paprastai ir tikrai kruopščiau galėjau suklijuoti, o ir už šį darbą langininkai nuplėšė iš manes apie 500lt tik už darbą, Be to, buvo padarytos kelios nedovanotinos klaidos, t.y. lango apačioje, juostos užklijuotos ant lango profilio, užpurkštas putomis palanginis profilis ir vėliau, norint įstatyti palangę, reiktų pažeisti arba nuplėšti juostą, kadangi palangė po langu nepalystų:

Teko nuiminėti juostą, apipjaustyti putas ir naujai užklijuoti sandarinimo juostas:
Teisingai apklijuotas polanginis profilis:

O čia atvažiavo iš "Šilputos" neoporas fasado šiltinimui. Sienos bus šildomos neoporu EPS70N-1000x500 200mm storio plokštėmis.
 Meistrai pradėjo šiltinti sienas. Cokolinio profilio nededame dėl šalčio tiltelio per aliuminio profilį, o ir litas vienas kitas taip susitaupys, jei jo nedėsime.



25 komentarai:

  1. Gražu, kai sudėti langai. Jau irgi ruošiamės užsakinėti savo langus.
    Koks jūsų paradinių durų bendras plotis ir pačių durų plotis/aukštis?
    Mūsų durys analogiškai bus su priešlangiu, palikta anga yra 1.30cm pločio, aukštis 2,30m, taip pat svarstau ar ne per aukštos būtų mūsų durys, gal pamažinti, šiek tiek...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paradinių durų angos plotis yra padarytas 120cm, o pačios durys yra 90cm plocio. Man labai gražu, kai įėjimas yra platesnis, dėja platesnės paradinės angos jau nebe išėjo padaryti. Jūsų plotis, manau labai tinkamas, kad gražiai gautus durys + nevarstoma dalis.
      Dėl aukščio, manau gal šiek tiek aukštokos pas jus bus durys. Maniškės yra 216cm aukščio.

      Panaikinti
  2. Sveiki,
    Smagu matyt, kad juda reikalai pas Jus.
    Mes irgi baiginėjame derybas su langininkais.
    Pasidalinkite įspūdžiais :)
    Kokie atsiliepimai apie Faugą (kokia darbų kokybė ir per kiek pagamino langus)?
    ekstrudinį polistirolą ir omega profilius patys dėjotės?
    Saudal juostų iš vidaus neklijavot?
    Kaip matosi iš Jūsų patirties išorės juostas turbūt irgi geriau patiems klijuotis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Fauga langus gamino apie 4 savaites, bet dar apie pusantros savaites uždelsė montavimą. Montavo keturis pusdienius, nes vis trukdavo kažkoių detalių. Pačius langus sudėjo manau neblogai, o ir patys langai man patiko, tvirta kon strukcija, trys vidinės tarpinės, o ar šilti, pamatysime ateityje.
      Vienas (vonios) langas buvo subraižytas, todėl pareiškus pretenziją žadėjo arba pakeisti varčia, arba kažkaip poliruos. Kaip išspręs šia problėma pamatysime.
      Dėl juostu klijavimo, tikrai nerekomenduoju duoti šį darbą atlikti darbuotojams, kadangi jie skuba ir nelaukia, kol montažinės putos sustingsta, klijuoja iškart išorinę juostą ir iškart purškia putas iš vidaus, ko pasekoje išsipučia ir deformuojasi juosta. Vėliau, šiltinant fasadą, sunku tuos nelygumus apšiltinti. Labai paprasta pačiam apipjausčius putas, kruopščiai užklijuoti juostas.
      Vidaus juostas (mėlynas), pats dabar klijuoju aplink lango vidų.
      Ekstrudinį polistirolą pats sudėjau, o omega profilius atsivežė Faugos montuotojai, taip pat juos patys ir sustatė.

      Panaikinti
  3. Apie šalčio tiltus ir tiltelius - termodinamikoje yra toks parametras, vadinasi "briaunos perdavimo koeficientas". Jis nusako, kiek šilumos sugeba perduoti medžiaga. Pritaikius cokoliniam profiliui (arba kitiems geležiam, išlindusiems per šilumos izoliaciją - kuo plonesnis metalinis intarpas, tuo mažesniu atstumu jis sugeba pernešti šilumą. T.y. jei per Neoporą bus išlindęs vamzdžio gabalas, jis sukurs nuostolius, kuriuos reikėtų vertinti, o bet tačiau 200 mm pločio, 0,7 mm storio aliuminės skardos juosta, išlindusi per 200 mm izoliaciją - sukurs nykstamai mažus šilumos nuostolius, kurių net neverta vertinti...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Tomai už paaiškinimą. Kaip be būtų jau klijuojame neoporą be cokolinio profilio. Beje, mano cokolis išsikišęs į išorę apie 5cm, tai jis ir taip tarnauja kaip atrama putplasčiui.

      Panaikinti
  4. Sveikas,
    Džiugu, kad darbai nestovi - linkiu ir toliau taip puikiai judėti į priekį. Niekaip negaliu sutikti su vienu teiginiu" "Ant pačio polistirolo negalima dėti lango ar durų, nes svoris yra gan nemažas, todėl ekstrudiniame polistirole"
    Tarkime net ne ekstrudinį (kurio stipris gniuždant didesnis) bet pigiausią fasadinį EPS50, kurio stipris gniuždant 50kPa. Tarkime dutų stakta yra 10cm pločio, ir 120cm ilgio, jos atramos plotas 0,12m2. Kad durys sukurtų 50Kpa apkrovą į EPS jos turi sverti 50000Pa x 0,12m2 / 9,8m/s2 ~ 600kg! Net neabejoju, kad tavo durys bent dvigubai lengvesnės :) Su langais šis skaičiavimas atrodytų dar įspūdingiau, o dar prisiminkime, kad nepašykštėjai ir naudojai žymiai geresnį putplastį. Ar čia montuotojai tau tas "omegas" pasiūlė?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikas Viliau, dėl tos citatos, čia buvo langininkų citata, kurie atsisakė dėti langus tiesiai ant putplasčio, o ir tuo putplasčiu jie buvo nepatenkinti, kad teks ji pjaustyti. Omega profiliai buvo sugalvoti jų pačių. Anksčiau tipo jie naudojo medinius tašelius kaip atramai, bet kažkodėl atsisakė.
      Pats langas (durys) remiasi į pagrinda ne 10cm briauna, o tik su palanginiu profiliu, kurio plotis jei neklystu yra 2 ar 3cm. Beje, montuotojai kala korekcinius tašelius, tai jei tsi darytų tiesiai ant putplačio, tebunie ir ekstrudinio, vis tiek gerokai aplaužytų jį. Beje, o kuom blogai tie "omega", jie mano manymu labai neblogai "pasiskandino" putplastyje.

      Panaikinti
    2. Omega - ne tragedija. Tiesiog norėjau parodyti, kad susiformavusi nuomonė apie EPS "visišką nelaikymą" kad jei tarp pirštų patrynus trupa - reiškia nieko negalima ant jo statyti.
      Net ir popalanginiai būdami 2-3cm pločio, bet per visą rėmo ilgį nesukurs apkrovos, viršijančios EPS stiprį gniuždant.
      Tiesiog gaila, kai profesionalūs montuotojai nežino tokių lyg ir paprastų dalykų, kai prieš dešimtmetį išmokė kiaurai rėmus gręžt taip ir netobulėja.

      Panaikinti
  5. Dar "papilsiu žibalo" - langai sumontuoti tiesiai į mūrą - liūdna... kodėl neišnešei nors dalinai į šiltinimą? Kiek bus šiltinimo prie lango rėmo, kiek cm nuo lauko oro iki blokelio? Ar užleisi šiltinimą ant rėmo iki pat stiklo? Nuoširdžiai patariu pasidomėti lango pjūvio izotermėmis, lupti lauk ir statyti įleidžiant į šiltinimą, kol nevėlu...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Argumentuota kritika visada laukiama :)
      Šiaip, nuotraukose nelabai gal matosi, bet pats lango rėmas yra išneštas į išorę tiek, kiek leido palanginis profilis. Ji statėme prie pat mūro krašto, tokiu būdu langas išlindo apie 2,5cm. Neoporas užleidžiamas ant lango rėmo po 3cm, bet viso lango rėmo neskandinu - negražu man, kai visas langas buna "paskandintas".
      Tiesa, apačioje, ten kur montuosis palangė putplasčio neužleidome ant rėmo, nes nežinau kaip po to galima būtų įstatyti palanges.

      Panaikinti
    2. Atsiprašau už negatyvią nuomonę, bet tie 2,5cm yra labai mažai. Popalanginis reikalingas tik tam, kad skardininkai turėtų prie ko prisukti palangę, jį drąsiai reikia kabinti ore o pačius rėmus nešti kuo daugiau į šiltinimą taip didinant šalčio kelią per šiltinimą į sienos mūrą. Idealiu atveju visas rėmas turėtų atsidurti šiltinime, kaip kad įdėtoj nuorodeja. Dar variantas prieš statant langus angokraštį dengti bent 5cm XPS ir tada statyti rėmus. Dabar palikai labai nedidelį šiltinimo sluoksnį palei rėmus. Tfu tfu tfu, bet tikėkimės neperšals ir nepradės pelyti angokraščio ir rėmo sandūra viduje.

      Panaikinti
    3. Drystu nesutikti su teiginiu dėl išnešimo. Mano supratimu, Raituzo langai yra apšiltinimo sluoksnyje. Tik šiuo atveju, ne langai į apšiltinimo sluoksnį pastumti, bet apšiltinimo sluoksnis į langus. Langai juk statyti į ekstruzinio putplasčio rėmą.

      Panaikinti
    4. Drįskit, tik parodykit man nuotraukose ekstrudinį angokraščiuose ir prie saramų - aš matau tik po vitrina, o likę langai nuo mūro atskirti tik plonu montažinių sluoksniu.

      Panaikinti
  6. Kaip turėtų atrodyti protingai sustatyti langai - kokybiškiau nebūna: http://www.nulovydom.info/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Beje, niekaip neapsisprendžiu dėl vidinių angokraščiu, ar juos fprmuoti iš putplasčio, ar daryti standartiškai tinkuojant. Kaip manai, ar yra naudos iš putplasčio?

      Panaikinti
    2. Jei putplastį sugebėtum bent 5cm įterpti tarp rėmo ir mūro - būtų labai gerai, tik imk tankesnį, geriausia XPS.
      Dabar jei apklijuosi - nežinau kaip beatidarysi langą, juk į vidų atsidaro? Ten vietos liko max 2-3cm, tik apdailai.
      Žiūriu į sekantį šiltinimo postą, į nuotraukas ir galvoju, kad aš kai tik sudėtų šiltinimą po langais, lupčiau juos iš angų ir statyčiau ant pritvirtinto neoporo, tvirtinčiau plieno juostomis - vienas galas prisuktas prie rėmo, kitas - prigręžtas mūre. Toliau šiltindami apdėtų rėmus iš šonų ir viršaus, suklijuočiau juostas lauke, iš vidaus užpurkščiau montažinėmis ir užklijuočiau juostas viduje...

      Panaikinti
  7. Kuklus pastebėjimas - sandarumo atžvilgiu langų apklijavimo sprendimas yra kiek klaidingas.
    Šiame reklaminiame filmuke - http://www.youtube.com/watch?v=9Txkj7Jpqn8 (ties 3:15) rodomas gana neblogas pavyzdys kaip turėtų būti atliekamas langų sandarinimas įstatant. Iš keletos matytų atvejų įsitikinau, kad toks sprendimas veikia.

    Sandarumo patikrinimas pučiančiomis durimis puikiai parodytų vietas kuriose reikėtų "pasitempti" - ne tik aplink langus bet ir kitose pastato apvalkalo vietose.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku Karoli, kad jei būtų vidinė sandarinimo juosta platesnė, tai taip ir daryčiau, deja, tada buvau nusipirkęs gan siaurą Soudal juostą.

      Panaikinti
  8. Sveikas,malonu matyti,kaip ''dygsta'' namukas :) Domina Neoporo kaina,jei nepaslaptis kiek mokejai uz kubini metra?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Exstrudinis putplustis Finnfoam XPS yra klojamas po traukiniu begiais, po vaziuojama dalimi taip kad langus, duris butu atlaikes be problemu.

    Tiesa, del Neoporo ar darbininkai nesiskunde kad jis "bananinis", t.y. issilenkes? Mano darbininkai tai skundesi. Paciam teko apsildyti dali namo tai pastebejau, kad kai kurios partijos ir labai prastos.
    O del kainos, oficiali kaina 220lt, susitariant nukrenta 200

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, dėl nekokybiško neoporo darbininkai nesiskundė, nors apie šią problemą girdėjau jau ne iš vieno žmogaus. Gal būt, neoporas pas mane neišsikraipė, kadangi po žadėto užsakymo pateikimo termino, terminas nusikeldavo apie 1 savaitę, motyvuojant blogą orą ir būtinybę išlaukti, kol neoporo paruošos subrinks.

      Panaikinti
  10. Gražiai padirbėta! Beje, ką dėjote ant langų? Kiek matau aplink labai atvira, saulė turėtų kaip reikiant erzinti. Sudomino, nes dabar patys ieškomės ką dėti, nes ne tik saulė erzina, bet ir dėl saugumo neramu, nes namas gan nuošalus. Svarstom ir tokį variantą kaip būna komerciniuose pastatuose (šitam IMG) būna tokios saulės kontrolės sistemos, kurios, kaip suprantu pasitarnautų ir kaip apsauga, kuomet uždarytum.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paprastos užuolaidos. Terasoje, ten kur langai į pietus ir langai iki žemės, dėjome papildomai markizę, bet ji labiau skirta buvo tam, kad daugiau šešėlio turėti terasoje, o ne namie, bet tuo pačiu šešėliavo papildomai ir namus.
      Jei pastebėjote, mano stogo kraštai nuo sienos atsikiša apie 80 cm nuo sienos. Namas yra vieno aukšto, todėl vasara praktiškai dienos metu saulė nepatenka į namus.

      Panaikinti