2012 m. gegužės 23 d.

Elektros įvadas

Vakar su talka paklojome įvadinį elektros kabelį CYKY-5x10mm2. Nors ji galima kloti į gruntą be apsauginio šarvo, dėl šventos ramybės įkišom laidą į techninį "plastos" vamzdį d40mm. Klojome vamzdį apie 1 metro gylyje ir apie 1m. nutolus nuo vandentiekio įvadinio vamzdžio.
Vėliau visą šią tranšėją užkasinėjome rankiniu būdu. Darbelio buvo nemažai...

9 komentarai:

  1. Koks kabelio ilgis? Ar ir elektros projekte buvo nurodyta kišti į 40mm PVC vamzdį? Kaip pavyko prakišti? Nes aš kitą savaitę irgi jau planuoji kloti įvadinį kabelį (nurodytas CYKY 5x10, ilgis 32m, kišti į 50mm diametro PVC vamzdį).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kabelio ilgis 22m. Projekte buvo nebuvo nurodytas tikslus kabelio storis, o tik parasyta "ABE1 0,4kV abonentinis kabelis" Namui reikes 15kW elektros, todel buvo pasirinktas 5x10 storio kabelis. Del sarvo, manajam projekte irgi nieko nerase. Siaip, buvau nusprendes laida kloti i 32mm storio vamzdi (el.laido diametras yra 20mm), bet kadangi "senukai" neturejo 32mm, teko paimti didesnio diametro. Dabar nesigailiu, kad toks skersmuo papuole, nes i plonesni manau nebutume prakise. Laidas gan sunkus ir i sarva nelabai lengvai lindo, ypac pries pacia pabaiga, teko dviem ta laida stumti. As manau, kad 40mm PVC vamzdzio tau turetu uztekti, tik pries tai siulyciau i vidu ikisti viela, kad pririsus el. kabeli galetum ir is kitos puses patraukti. Mes stumeme be vielos. Beje, net jei jis uzstrigtu ir toliau neeitu, bet kada gali ta PVC vamzdi perpjauti, o veliau sudurti, taigi to PVC vamzdzio paskirtis tik apsaugine, o sandarumas ir vientisumas jo nebutinas.
      Dar pamirsau pamineti apie ispejamaja PVC juosta. Siulau kloti arba normalia juosta su uzrasu "kabelis" arba visai nekloti. Man, perkant "senukuose" pritruko tos normalios juostos (kazkokie keistuoliai tie "seniai" vis likuciai tik guli", tai dasipirkau juosta su uzrasu "stop". Ta juostele, labai "juokinga", uzkasant susisuka ir manau kasinejant jos nelabai grunte kas pastebetu.

      Panaikinti
    2. Taip pat papildau, kad juosta reikia uzkasti virs pakloto kabelio t.y. pirma uzkasti kabeli apie 20 cm storio zemes sluoksniu, tada pakloti juosta, ir tada pilnai uzkasti transeja. Tokiu budu dasikase iki ispejamosios juostos suprasite, kad netrukus bus ir kabelis, dar jo nepazeide.

      Panaikinti
  2. Kam jūs tiek to vario kišat į žemę, kai atstumas mažas 20-30m tai įtampos kritimas nebus didelis t.y 30metrų 15kw 0.6% jei 5x10 ir 1,06% kai 5x6 bei 1,56% kai 5x4 kabeliai. leidžiamas 3% 5tampos ritimas nuo pastotės.

    15kW trifaziam 5x4mm pakanka pilnai, jo ilgalaikė apkrova ~ 15kw, tai galima su atsarga 5x6mm, bet kam 5x10? tokio kabelio leistinoji ilgalaikė apkrova gali būti ~25kw, ko namui manau tikrai niekada nereiks.

    p.s kai įvadinė dėžutė nuo paskirstymo dėžės toliau kaip 30m pagal taisykles įžeminimą reikia rengti prie namo, tai geriau vestis 4x6 kabelį bei prie namo sukalti įžeminimą, ir nebus brangiau bet bus geriau.

    Juosta turėtų būti 30cm nuo žemės paviršiaus..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mane elektros įvado techniniam projekte viskas surašyta su skaičiais (t.y. pvc vamzdis toks ir toks, įvadinis kabelis toks ir toks), tad nelabai turiu kitokį pasirinkimą, nei kad vykdyti reikalavimus :) Raituzo atvejis paprastesnis, bet atsarga juk gėdos nedaro :P

      Panaikinti
    2. Gal galit daugiau apie šitus nuostolius pasidalinti...? Aš neikaip neapsisprendžiu, pas mus bus 15k 18m. bet keik iš mokyklos atsimenu, kad kuo didesnis plotas - tuo mažesnė varža, o kuo varža mažesnė - tuo mažesni nuostoliai, o tuos nuostolius žinoma mokame mes o ne lesto, nes skaitliukas yra prie gatvės, o ne namuose kaip seniau :)

      Panaikinti
    3. Skaiciavimu netikrinau, bet isvados padarytos ne visai teisingos. Jei vietoj 1,56% itampos kritimo turim 0,6%, vadinasi elektros skaitiklis suksis 1% leciau. Jei per metus saskaita 2000 litu, vadinasi storesnis kabelis per metus sutaupo 20 LTL. Va dabar jau gali galvoti - apsimoka storesnis, ar neapsimoka.

      Panaikinti
  3. Man del 12kW suprojektuotas 4x16 aliuminis. Atrodo normaliai. Ka jusu atveju veikia penkta gysla? Izeminimas taigi name turetu buti daromas, tai penkta gysla izeminimui netikslinga naudoti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Xm, penkta gysla yra įžeminimas, o pats įžeminimas yra padarytas Lesto ekektros skydinėje, ten kur stovi mano ir kaimynų skaitliukai.
      Pačiame name, jokio įžeminimo nesu pasidaręs, arba aš čia kažko pats nesupratau su tom žemėm.

      Panaikinti