2012 m. sausio 3 d.

Pamatai ir Cokolio detalė

Šiemet žiema yra juokingai šilta, todėl galima buvo laisvai pradėti namo statybas, bet buvo užsitęsęs mano namo konstrūkcinės dalies projektas, o dabar neapsisprendžiu dėl firmos, kuri įrengtu namo pamatus.
Kadangi noriu įrengti gręžtinius pamatus, o gruntas pas mane nėra labai geras, kad įrengti polius, ieškau įmonės, kuri padarytu gręžtinius pamatus su apsauginiu vamzdžiu.
Šiu metu pasiūlymus esu gaves iš įmonių:
UAB "Vilniaus rentinys"
UAB "Geostatyba"
UAB"Polista"
UAB"Pamatukas"
Kainų lygiai labai stipriai skiriasi, todėl rezgu tokią mintį, kad polių įrengimą duosiu daryti tai įmonei, kuri tikrai žinau, kad naudos apsauginio vamzdžio technologiją, o jau rostverko įrengimą duosime tiems, kas pasiūlys geresni pasiūlymą. Jei bus toliau tokia šilta žiema, polius gal įrengsime dar žiemą.

Belaukdamas pavasario bandau gilintis į teorines žinias.
Čia įdedu mano nubraižytą brėžinį pamato ir išorinės sienos apšiltinimo mazgą. Projekto brėžiniuose šis mazgas pavaizduotas labai skurdžiai...


17 komentarų:

  1. Na mazgas mano akimis kaip ir neblogai atrodo, tik gal storesnio EPS sluoksnio po grindimis norėtųsi. Siūlau pasikonsultuoti su kuo nors rimtesniu...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na man siek tiek kyla abejoniu del grindu lygio su pamato virsumi.
    Ar nereiktu grindu polistirola nuleist zemiau, kad gautusi grindu nulis lygus su pamato virsumi?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Grindu lygis lygus su rostverku negerai, nes salcio tiltai susidaro ties siulemis..., o po pamatu (rostverku) geriausiai butu deti nešlampanti polistirola - ekstrudini. Mes pirkom, skirtumas gaunasi tik ~300Lt namui, palyginus su EPS 100. O taip pat ir is isores geriausia desim tik ekstrudini 100mm, nes jis neigeria vandens ir pamatas netrauks dregmes. Geriau sitoj vietoj netaupyti ir tureti puiku rezultata... Dar daug galvojom ir apie poliu siltinima, bet sita veiksma palikom kol kas ateiciai...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tiesa, del grindu siltinimo siulau pasvarstyt, ar jums uzteks tik 100mm Eps 80? Juk praktiskai ant saltos zemes bus grindys, kurias nuo lauko skiria tiek nedaug... Mes viena nama statem, tai po grindim negailejom ir dejom 100+100 mm EPS 100 polistirola, ir si kart taip pat ruosiames tiek pat det, is viso 200mm. Taupyt reikia tikrai ne sitoj vietoj, ne silumos ir sildymo saskaita...

    AtsakytiPanaikinti
  5. namukas - dekui uz patarimus, pamastysiu apie storesni grindu izoliacijos sluoksni, pasiskaiciaves ant kiek stipriai pabrangs sis sprendimas, nes namuka tikrai noretusi pasidaryti silta...
    Del rostverko ir grindu auksciu - tai siules visais atvejais mums lieka... Ar jus siulote grindu lygi nuleisti zemiau per viena polistirolo sluoksni, kad rostverko apacia butu per grindu polistirolo viduri?
    Del Ekstrudinio polesterio, kazkaip daug skaiciau nuomoniu, taip vieningos nuomones ir nesusidariau, ar tikrai jau EPS100 igeria dregme. Beje, polistirolo gamintojo puslapyje raso, kad EPS100 gali saveikauti su gruntu: http://www.kaunosilas.lt/pdf/specifikacijos/Siloporas%20EPS%20100.pdf

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Siaip tai visas polisterolis yra atsparus vandeniui, is kur jus traukiat kad jis sugeria dregme. Visur prekes aprasymuose ta raso.

      Panaikinti
  6. Pries priimant sprendima del grindu irengimo geriau konsultuokites su konstruktorium, o ne su "specais" meistrais ir pardavejais. Konstruktoriui galite uzduoti ivairiu klausimu, kaip padaryti geriau atsakyma jums tikrai pasakys...
    Del polistirolio savybiu internete daug info, del gniuzdymo, imirkio ir t.t. Savo isvadas ir pasirinkima darykite patys.
    Tiesiog, teko susidurti, kai EPS polistirolas nuo dregmes ir salcio tiesiog sutrukinejo ir teko ji pasalinti..., o po pamatu jis dar yra ir gniuzdomas taip nemenkai...

    Kiek zmoniu - tiek nuomoniu :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, į polisterolo sluoksnio storį siūlyčiau pasižiūrėti kompleksiškiau, o nesinaudoti VBS agentūros paslaugomis(nors neretai būna teisingi patarimai).
    Grindys, kaip bet kuri atitvara turi savybę prarasti energiją. Pasiskaičiuokite kokie bus nuostoliai esant 10cm polisterolio sluoksnio, bei esant kitokiems storiams, bei kitokioms polisterolio rūšims. Turėsit kiek kokiu atveju sutaupysite energijos.
    O tada pasiskaičiuokite kiek jums kainuos pasigaminti tą energiją(žinodami šildymo būdą).
    O vat tada bus žymiai tikslesnis paskaičiavimas, nes jau matysite kiek litų sutaupote kiekvienu atveju ir ar sutaupymas padengia brangesnį sprendimą.

    Minėjot kad gruntas nevisai tinka poliniams pamatams, tai gal geriau įsirengti plokščiuosius?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Igoris teisus, statybininkai ir projektuotojai, nelabai patars dėl geresnio izoliacijos pasirinkimo. Sako, koki nori toki ir sudesime...
    Skaiciuotis reikia paciam ir isvadas darytis paciam.
    Cia primeciau, kiek kainuos 10cm, 15cm ir 20cm polistirolas ir per laiko atsipirks permoketa suma:
    https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?hl=en_US&key=0Astjwh_j0wvAdE9Fdy1BeG8xeVBmbVpjeTJuVmhhdHc&rm=full#gid=3

    Gaunasi, kad aukso viduriukas yra 150mm polistirolo storis t.y. jo pastorinimo kastai turetu atsipirkti mazdaug po 3,5 metu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nelabai supratau kaip galiausiai suskaičiavote atsiperkamumą.

      Panaikinti
  9. T1(grindims) siūlau imti kokius ~+8C, nes po namu žemė tikrai neatvės iki minusinės temperatūros(nes iki ten šalčiui reikia ilgai keliauti, bei gruntas gauna šilumą iš grindų)

    Pastaba dėl 'atsipirkimo'. Name tikrai gyvensite ne 3 ir ne 5 metus. Tad patarčiau skaičiavimus daryti taip, kad galėtumėt įvertinti finansine naudą po 10,15,20 metų.
    Juk 150mm atsipirks po 3,5 metų, o 200mm tarkim po 5 metų, bet jei skaičiuosite naudą ilgesniam periode, optimalesnis variantas gali būti ir kitas(o gal ir tas pats)

    Bei dar vienas svarbus momentas!!!!

    Jeigu mes pradedame dėliotis optimalius atitvarų šildymo sluoksnius, mes turime atsižvelgti ir į šildymo sistemos galingumą. Juk tradicinam namui, kuris nepasižymi dideliu sandarumu reikalingi katilai virš 10 kW,
    O jei teisingai sudėlioti apšildymą, tai namui gal būt pakaks ir 5 kW agregato. Tai irgi įtakoja šildymo sistemos pasirinkimą.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Žemė įšala per 1m ir vertikaliai ir horizontaliai manau...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet panašaus gylio yra apšiltintas pamatas, kuris gerokai apribos šalčio keliavimą po visu namu.

      Panaikinti
    2. rostverkas i zeme buna igilintas tik 10-20cm, t.y. praktiskai nieko nepasiltinta..., nebent jusu pamatai bus juostiniai, igilinti 1m i zeme.

      Panaikinti
  11. Sveiki, kodėl nedarote plokščiųjų pamatų (ale www.legalett.lt)?? Jie tikrai bus šalia ir tinka prastam gruntui, ir Jūsų brėžinukas panašus į šiuos pamatus, ir manau, kad jie yra šilčiausias variantas. Taip pat įdomu kiek planuojate skirti pamatams? :) Klausinėju, nes šalia irgi statysiuosi namą, jeigu jau priėmete sprendimą darytis tokius pamatus, įdomu kokie pasirinkimo argumentai:) Dėkui už atsakymą!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, RD,
      šiaip Legalett plokštieji pamatai nelabai jau ir panašus į mano brėžinuką :)Taip, žinau, kad plokštieji pamatai teoriškai neturi šalčio tilto (gręžtiniai poliai turės šalčio tiltą per polių), bet esu įsitikinęs kad plokštieji kainuotu žymiai brangiau,nes pamatų plotas bus nemažas, visgi vieno aukšto namas. Grindų šildymo vamzdelius, polistirolą , kanalizaciją planuoju išdėlioti pats.
      Pamatams planuoju išleist apie 35t. Lt. (poliai, rostverkas, vidaus pamatų apšiltinimas, žemės užpylimas).

      Panaikinti
  12. Jei nebūtų polių ir būtų daugiau polistirolio, tai būtų labai panašūs:) Dėkui už atsakymą:)

    AtsakytiPanaikinti