2015 m. spalio 18 d.

Lanšafto tvarkymas

Kas seka mano dienoraštį nuo pat pradžių, tai manau prisimena, kad gerbūvio darbus pradėjau gerokai ankščiau, nei prasidėjo namo statybos. Upelio tvarkymo darbai buvo pradėti daryti prieš keturis metus, plačiau apie tai Griovio valymas ir upelio formavimas.
Džiaugiuosi, kad šiuos darbus dariau dar prieš namo pamatų atsirasimą, kadangi atsiradus namui, su sunkiąją technika manevruoti yra daug sunkiau.  Kaip pvz. kaimynas, kuris griovio tvarkymo darbus atidėjo, susitvarkė gerbūvį, pasėjo žolę, bet griovis taip ir liko netvarkytas, kadangi rankomis tai padaryti be galo sunku, o su technika privažiuoti nesugadinus gerbūvio neįmanoma.
Taigi, žinodamas, kad žemės kasinėjimo darbai yra fiziškai labai nelengvas darbas, buvau nusprendęs šiuos darbus atiduoti daryti specialistams. Iš pradžių pasirodžiusi labai rimta firma Sodo bitės, atliekanti labai nemažai gerbūvio įrengimo darbų nusprendžiau užsisakyti ir aš jų paslaugų. Deja, tai pasirodė neįmanoma. Ten dirbantys žmonės turi turbūt labai daug darbų, kadangi visiškai nesilaiko savo pasakyto žodžio:
- Iš pradžių, pasiskambinus jiems telefonu ir prašant susitikti objekte, kad įvertinti darbų apimtį, atsiliepdavo moteriškas balsas ir pažadėdavo, kad su manimi susisieks, kad suderinti susitikimo laiką. Deja, bet taip niekas ir nesusisiekė. Taip įvyko net du kartus.
- Vėliau, radęs kitą telefoną, man pavyko susisiekti su žmogumi (vardo nepamenu), kuris jau konkrečiai vykdo ir prižiūri darbus. Suderinom laiką, kada ir kur susitinkame. Tiesa, internete jų skelbiama kaina vejos įrengimas už 5Lt/m2 negalioja ir  iškart pasakė, kad galės dirbti tik nuo 6Lt/m2, plius technikos nuoma. Su sąlygomis sutikau.
-  taigi, laukiu sutartu laiku objekte, kada atvyks darbuotojas, tačiau niekas neatvažiuoja. Skambinu, pasiteirauti, gal kas atsitiko. Žmogus ilgai aiškinasi su kuo šneka ir apie kokį objektą.... pasirodo apie mane jis aplamai pamiršęs... Tiek to, sutariam kitą laiką ir susitinkam.
- apsitariam įkainius darbų pradžią ir sukertam rankom.
- dvi savaites mane mulkino, kada pradės darbus, tai jiems bobcat'as sulūžo, tai blogas oras, tai skubiai reikia užbaigti kitą objektą. Po eilinio "blogo oro" spjoviau į tą firmą ir susiradau kitą įmonė, kuri apsiėmė atlikti vėjos įrengimo darbus. Beje, "Sodo bitės" daugiau taip ir nepasidomėjo, ar reikia man jų paslaugų...  :)
Taigi, radau moterį vardu Stasė, kuria man rekomendavo kaimynai. Ji jau įrengė ne vienam kaimynui veja ir jos greitais darbais ir kaina buvo patenkinti.
Prieš pradedant vejos įrengimo darbus, palei tvorą, ten kur buvau pasodinęs tujas įrengiau vėjos bortelius, patiesiau geotekstilę, paklojau tujoms lašelinį laistymą ir užmulčiavau.
Čia buvo padaryta mano klaida planuojantis darbus. Nereikėjo kloti geotekstilės ir mulčiuoti tol, kol nebuvo pasėta veja, kadangi tvarkant žemes nemažai žemių pateko ant mulčo, taip pat sėjant žolę, dalis sėklų taip pat pateko ant mulčo ir ten pradėjo dygti žolė.
Kitoje sklypo pusėje nuo kito kaimyno buvo daugiau darbo. Kadangi sklypo perkrytį kaimynai formavo šiek tiek kitoje vietoje, nei aš formavau, tai toje vietoje gavosi didelis žemės perkritis (apie 1m.). Reikėjo toje vietoje daryti atraminę sienelę, tačiau sugalvojau toje vietoje dėti vejos bordiūrus stačiai. Kadangi ten nebus vaikščiojama, bus pasodintos tujos, kurių šaknis turi sustiprinti gruntą, tikiuosi, kad perkritis save atlaikys:

Kai buvo darbų frontas Atvyko Stasė, su kažkur 10 žmonių brigada ir griebėsi darbo. Per dieną, suformavo šlaitą, išstumdė žemes ir ėmėsi lyginti ir rankioti akmenis.
Ten, kur buvo formuojamas šlaitas, paklojome geotekstilę, kad neišplautų lietus.
Į šlaitą įkasėme įdomesnius didelius akmenis:

Vejos seklų mišinį pasirinkau iš "Dotnuvos projektų" "Turfline - Ornamental" rūšį. Šią rūšį jau buvau anksčiau išsibandęs ir jos kokybe likau patenkintas.
Po žolės pasėjimo, kaip tyčia buvo užėjusi stipri liūtis, kuri šiek tiek paplovė šlaitus, suplovė sėklas.
Stasė atvyko į objektą, be jokių kalbų ištaisė, ką pridarė gamta, atsėjo problemtatiškas vietas ir papildomai ant šlaitų paklojo agro plėvelė, kad greičiau sudygtų žolė ir apsisaugoti nuo stipraus lietaus.


Ant šlaito tarp didžiųjų akmenų pasodinome kalnų pušis. Busimo daržo vietoje pasėjome lubiną.
Pasodinti vaismedžiai, obelis ir slyva:
Palei atraminę sienelę žmona pasodino įvairias sąmanas, kurios pavasarį labai gražiai visos žydi:
Atraminės sienelės apačioje auga pasodintos šilauogės ir laiptelių šonuose levandos:
Prie terasos gėlyne pasodinome viso mūsų sklypo puošmeną Bonzai pušį "winter gold":



Šį pušis yra įdomi tuo, kad rudenį - žiemą visi pušies spygliai nusidažo ryškiai gelsva spalva.
Palei takelį matote įrengtą apšvietimą, kuris yra pajungtas prie laiko rėlės, todėl galima programuoti, kada automatiškai įsijungti kiemo apšvietimui. Centrines pušies apšvietimui taip pat padarytas dekoratyvinis žalias apšvietimas.
Pušies apačioje gražiai suaugo samanų kilimas:
Kitame sklypo kampe pasodintas rododendrai. Vieta parinkta nelabai tinkama, kadangi šie augalai mėgsta šešėlį, o šitoje vietoje šešėlio yra gan mažai. Ateityje, galvosime, kaip su gyvatvore sukurti šešėlį:
  


 tarp rododendrų savo vietą rado spanguolės:
Įvažiavimo gėlyne pasodinome kitą Bonzai pušį formuota iš kalnų pušies:
Žolės laistymo sistema nebuvo įrenginėjama. Padariau tik sklypo kraštuose Gardenos pajungimo punktus, vandens pajungimui, todėl labai lengvai galiu pernešant purkštuvus palaistyti žolę.

17 komentarų:

  1. Na ir kaip Stasia? Patenkinti, labai patenkinti ar patenkinamai? Siaip viskas atrodo super. Jei ne komercine paslaptis, kokia kainodara?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Stasia gerai. Paprasta moteris, kuri daro ir padaro tai, ką pažadėjo, o svarbiausiai greitai. Man vienam, šie darbai užtruktu minimum metus, o jie sugaišo kažkur 3-4 dienas tvarkydami 6 arus.
      Kainos šio malonumo:
      1. Sklypo formavimas su bobkatu 550lt
      2.Juodžemis 4 didelės mašinos po 450 lt
      3. Žolės sėjimas (lygus plotas), sėklos, darbas 6lt x475m2
      4. Šlaito užsėjimas, sėklos, darbas 7lt x90m2
      5.Pušų sodinimas 9lt x7vnt
      6. Tinklas + klojimas 130lt
      7. Akmens išdėstymnas 50lt

      Taigi darbas su technika (bobkatu) kainavo apie 4300lt.
      Skaitau, kad tai nėra dideli pinigai įvertinus koks sunkus tai darbas ir kiek laiko tam reikia sugaišti...

      Panaikinti
    2. Buvo dar vienas įdomus incidentas su Stasės brigada...
      Kadangi Stasės brigada dirbo tuo pačiu metu, kaip ir mano beviltiškieji trinkelių klojėjai, tai įvyko toks incidentas.
      t.y. trinkelių klojėjai dirbdami su vibroplokšte ją numetė ant juodžemio.
      Tuo metu dirbo bobcatas ir važiuodamas nepastebėjo vibroplokštės ir ją pervažiavo. Vibroplokštės korpusas buvo sulankstytas.
      Darbuotojai kaltino vienas kitą, vieni rėkė, kad ne vietoj padėjo vibroplokštę, kiti, kad važiuoja kur nemato, teko važiuoti į objektą ir spręsti ginčą.
      Finale už vibroplokštės taisymą pasidalinom į tris dalis (nors prie ko čia aš, aš nežinau, bet kitos išeities nelabai buvo :)

      Panaikinti
  2. Super, labai gražu. Kaip tvirtinot žibintą prie betoninės sienelės? Nesimato tvirtinimo detalių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dedant trinkeles buvo žibintų montavimo vietose suformuoti trinkelių atsikišimai.
      Šviestuvai buvo prie jų elementariausiai prigręžti.
      Problema ta, kad draugų maži vaikai žaisdami jau ne kartą atsitrenkdavo į juos ir kai kurie šviestuvai jau varganai laikosi :(
      Reikės kažkaip tvirčiau tvirtinti... Gal yra minčių?

      Panaikinti
    2. Iš šono prigręžėt? Labai dailiai atrodo, lyg be nieko šviestuvas stovi. Pas save betonuodamas polius įkišau į betoną smeiges (žinoma prieš tai su šablonu atmatavau, kad idealiai atitiktų šviestuvo montavimo skyles jį uždėjus) ir vėliau su veržlėm užsukau. Laikosi gana gerai. Pas visus kyla problemų su lauko žibintų stabilumu. Kiek pas ką esu matęs lauko žibintus, tai visi rankom pajudinus juda į visas puses :D Įdomu kaip kiti juos montuoja, nes man maniškis tvirtinimo būdas man atrodė nestandartinis..

      Panaikinti
  3. Super, fainai atrodo sutvarkytas sklypas! Greitas džiaugsmas ir tikrai smagu kai kiti tą padaro.
    Mes sklypą lyginom ir sėjom žolę savo jėgomis, tai tikrai vieni sunkiausių darbų fizine prasme, ypač jei tu nesilankai reguliariai sporto klube :)) Prakaito teko nemažai atiduot, kad pasiekti norimą rezultatą. Savo 16 arų sklypo lyginimą ir želdinimą pradėjom pernai ir užbaigėm šią vasarą, aišku dar laukia kiemo ir takelių tvarkymas, manau tas vėl vyks savom jegom kažkaip, nes nėra nieko neįmanomo, reikia tik noro...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pritariu, kad nieko nėra neįmanomo.
      Su žolės sėjimu ir sklypo tvarkymu man pačiam teko susidurti tik nusipirkus sklypą ir pradėjus tvarkyti žemę aplink upelį. Laiko ir jėgu tai atėmė nemažai :)
      Takelių ir trinkelių sudėjimas savo jėgomis tikrai yra nesudetingas darbas, bet reikalaujantis labai nemažai laiko, o taip pat ir fizinių jėgų :). Skaldą kasti yra oi koks nelengvas darbas...
      Laikas atsiremia į statybinės technikos nuomos kainą t.y. reikalinga vibroplokštė, kuria norėsis pilnai išnaudoti, o dirbant savo jėgomis ir turint mažai fizinės talkos tai padaryti bus labai sunku.

      Panaikinti
  4. su sodo bites ir man teko panasus vargai. viskas identiskai. ir pamirse buvo, ir bobcatas luzo 3 kartus ir pan. bet po vargu kazkaip pasibaigem...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Paprašysiu Stasės kontaktų - ar gali pasidalinti? Atraminei sienutei darysite kokią apdailą, ar taip ir paliksite pliką betoną?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. atraminė sienutė manau tokia ir liks. Buvo svarstyta ją apklijuoti likusiom "Meldorfer" plytelėmis, tačiau tai gaunasi gan komplikuota ir brangu.
      Rolandai, brukštelk man emeilą, dėl Stasės kontaktų, atsiųsiu tel. Nr., nes čia nežinau ar labai gerai man viešinti jos telefoną :)

      Panaikinti
  6. ar galetumete pasakyti su kokiu atstumu sodinote tujas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tiksliai dabar nepasakysiu, ten kur norėjau, kad liktų tarpas sodinau kas 1,0m atstumu, o ten, kur norėjau, kad nesimatytų, atrodo sodinome kas 0,6m.

      Panaikinti
  7. Sveiki,
    jei galite, parasykite Stases kontaktus.
    aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      labai daug kas kreipėsi pas mane, kad duočiau p.Stasės kontaktus ir juos duodavau, bet
      deja, ne per seniausiai sužinojau, kad p.Stasės mirusi.
      Dėl landšafto tvarkymo darbų, rekomenduoti nebeturiu ką.

      Panaikinti
  8. Domina atraminės sienelės apdaila. Ar paliksit betoną kaip yra, ar ieškosit kokių sprendimų? O gal yra gimusių idėjų? Pas mus labai panašiai gaunasi, tik atraminę sienelę betonavau iš blokelių. Vaizdas į langus. Ieškau kaip ir kuo pagražint.

    AtsakytiPanaikinti