2014 m. rugpjūčio 17 d.

Lauko židinys

Sveiki,
senokai jau dariau naują kokį įrašą, bet aš tikrai dar niekur neprapuoliau, tiesiog vasarą prie namo taip smagu krapštytis, kad namo grįžti tik saulei nusileidus ir prie kompiuterio tampa sunku prieiti :)
Gyventi savo name, turėti gabalėlį žemės ir kasdien matyti, kaip auga tavo pasodintas augalas ar žolė yra didelis džiaugsmas ir manau daugelis su manimi sutiks.
Lauke jau nuveikta labai nemažai gerbūvio darbų ir artimiausiu laiku planuoju aprašyti šias tėmas:
-lauko židinio įrengimas;
- fasadinės tvoros įrengimas;
- vartų ir vartelių įrengimas;
- terasos įrengimas;
- fasado klijavimas "meldorfer" klinkerinėmis plytelėmis;
- trinkelių įrengimas;
- namo ir sklypo apšvietimas;
- žolės ir augalų įrengimas;
- bandymai su namo rekuperacine vėdinimo sistema;
- na ir suomiškos pirtelės įrengimas. Šio darbelio laukiu nesulaukiu, bet kol kas šie darbai nukelti vėlesniam laikui.
Taigi aprašau nuo pradžių.
Lauko židinio vieta buvo numatyta dar namo projektavimo stadijoje. Jam buvo suprojektuotas ir padarytas pamatas, taip pat išmūrytas "Schiedel" dvigubas kaminas. Vienas kaminas skirtas vidaus židiniui, o kitas d200mm skirtas lauko židiniui. Plačiau apie kamino įrengimą Jus rasite aprašyta čia.
Židinį nusprendėme pasukti 90 laipsniu kampu į terasos pusę. Tai buvo nestandartinis sprendimas, bet galiu iškart pasakyti, kad šiuo sprendimu labai džiaugiamės, kodėl - aprašysiu vėliau. Kadangi židinys pasisuko, tai teko praplatinti židiniui pamatuką.
Židinio apdailai pasirinkome klinkerinę plytą "WF IMPULSE Sao Paulo" 210x100x50mm vandersandengroup , kurias pirkau iš "Dasfa ir ko".
Židinio įrengimu rūpinosi meistras vardu Rytis. Žmogus labai įdomus, savotiškai keistas, bet labai kruopštus.
Priminsiu, tos kamino "ausis" tai kamino aptarnavimo durelės, kurias reikėjo kažkaip paslėpti, bet tuo pačiu ir palikti priėjimą prie jų. Apačioje matosi kamino kondensato vamzdeliai, beje iš jo tikrai bėga (nedaug) kažkoks tamsus skystis.
Ten, kur plytos kabo, kad nenaudoti sąramos buvo naudojama speciali detalė, vadinama "Bautopu"
Plačiau apie "Bautopo" montavimą rasite bautsystem.com Svarbu, sumontavus sąrama negalima medines atramas nuimti dar kelias savaites, kol mūro mišinys neįgavo savo stiprumo.
Plytos buvo mūrijamos su mūro mišiniu "Weber M75/7"
Čia jau paruošta vieta pakuros pamatui lieti. Metalinius kampuočius sudėjome vietoj armatūros:
Matosi jau paruošta pakuros vieta. Iešmų laikiklį su rankenėlėmis nusipirkau senukuose:
Pakuros vidus buvo klojamas iš šamotiniu geltonu plytu. Tarpusavyje jos buvo klijuojamos molio ir smėlio mišiniu. Nuotraukoje matote granitinę plokštę, kuria į mūrijome ir iš jos padarėme lentyną. Įdomiausiai yra tai, kad šios plokštės viena pusė yra poliruota ir glotni, o kita grubi. Sušlapinus  plokštę vizualiai abi pusės atrodo panašiai. Kadangi tą dieną lijo lietus, tai mano meistras Rytis sugebėjo sumontuoti plokštę atvirkščiai t.y. blogąją puse į viršų. Atvykęs iš darbo ir pamatęs išdžiuvusią pilką plokštę aš gerokai nustebau. Dar nespėjus klijams sustingti plokštė buvo demontuota. Tiesa, taip gavosi, kad plokštė buvo per ilga ir vienas jos galas buvo pjaunamas ir apvertus pjautas galas atsidūrė gerojoje pusėje ir negražiai atrodė. Teko kreiptis į Anatolijų, kuris man montavo vidaus židinio travertino akmenį, kad jis nušlifuotų ir nupoliruotų plokštės kraštus.

Čia matosi užbaigtas pakuros vidus ir atramėlės iešmo laikikliui:
Židinio apdaila dar neužbaigta, bet židiniu jau galima naudotis:
Tiesa, meistras man minėjo, kad šamotinės plytos gali turėti nuodingų medžiagų, todėl geriausiai būtų, kad pirmus kelis kartus ugniakure nebūtų gaminamas maistas, taigi taip mes ir padarėme, pirmą maistą išbandėme kepti tik po kokio penkto kūrenimo.
Bemūrijant toliau židinio apdailą paaiškėjo labai nemalonus dalykas, kurio labai bijojau t.y. mums pritrūko klinkerio plytų dviems židinio eilėms. Kadangi, šios plytos buvo vežamos tik pagal užsakymą, Lietuvoje jų niekur neradau, todėl teko kreiptis į tiekėjus, kad atvežtų 80vnt. plytų. Dėl tokio mažo kiekio, niekas nenorėjo su manimi prasidėti. "Dasfa ir ko" taip pat labai ilgai delsė, kol galų gale pažadėjo atvežti. Teko sumokėti kelis šimtus litų už plytų išpaletavimą, bet po gero 1,5mėn. man vis dėlto pavyko jas gauti :) Atvykęs Rytis per dieną užbaigė savo darbą:
Montavimo darbai man atsėjo 2100Lt.
Bendrai visas židinys su kaminu atsėjo man apie 6000lt.
Istorijos pradžioje minėjau, kad džiaugėmės, kad apsukome židinį į terasos pusę, dėl to, kad pasirodo vyraujantys vėjai yra pietvakarių, o taip stovintis židinys yra praktiškai visada užuovėjoje ir dūmai nevirsta lauk iš pakuros. Taip pat, kūrenant ugnį labai maloniai sklinda šiluma į terasos pusę, kur šaltais rudenio vakarais bus galima terasoje pasišildyti.

11 komentarų:

  1. Labai gražiai atrodo :) mes irgi nuplanavę židinuką tokį, tiesa ne prie namo bet prie pirties. Labai smagus dalykas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gražiai atrodo jūsų "krosnelė" ir turbūt funkcionali.
    Labai geras daiktas toks židinukas, tokį panašų tik aptinkuotą baltai akumuliacinį židinuką esam numatę pastatyti svetainėj, tik vietoje atviros pakuros daryti su uždarom stiklo durelėm. Gal kažkada pavyks mums šį tikslą įgyvendinti, laikas parodys :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. žmona orkaitės ar duonkepės nepareikalavo :) ? jei kada darysim tai būtinai tai bus, nes maistas yra visiškai kitas

    AtsakytiPanaikinti
  4. labai grazus lauko židinys! Sakau tai kaip žmogus, išnaršės skersai ir išilgai visą interneta lauko židinių pavyzdžių, projektų ir nuotraukų :) Tikiuosi, kad nedūmina, t.y. dūmai eina tik į kaminą. Pas mane iš padžių taip buvo, jau buvau išsigandusi, kad gal gaubtas ne tokios formos, arba anga pernelyg aukšta (mat pati ryžausi projektuoti ir apskritai papigiai tą židinuką pasidarėm), bet židinys apsiprato ir dabar viskas tvarkoje. Linkiu super jaukių vakarų šalia šio nuostabaus židinuko!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dėkui už gerą žodį. Dūmai per šonus neeina ir trauka yra tikrai nebloga. Vienintelis dalykas, apie kuri galvoju, kad kūrenant įvairias malkas, jos kartais šaudo ir žiežirbos išlekia iš pakuros ir gali sugadinti terasos lentas. Reiks sugalvoti kažkoki metalinį dangtį, kad kūrenimo metu pridengti.

      Panaikinti
    2. saudo tik spygliuociai. Tiesiog deginkite berzines malkas - ir nesaudys :)

      Panaikinti
  5. Bus kuriamas 3 kart per metus, spėju.
    Brangoka ugnelė, bet kaip gi baliukas be jos? smagu pasėdėt ;)
    Kaip sakė kažkoks NT agentas - židinys (moters akyse) namo vertę pakelia smarkiai. Nesvarbu kad nebus naudojamas.
    Tad investicija gera ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na nežinau, čia žinoma nuo žmonių įpročių priklauso, bet aš pavyzdžiui vasara beveik kiekvieną savaitgalį kepdavau šašlykinei kokį nors kepsnį ar šašlyką.
      Su vidaus židiniu tas pats, daug žmonių sako, kad židinys atsibosta ir jo nekūrena, bet man gyva ugnis patinka ir žiemą labai dažnai pakūrendavau židinuką.

      Panaikinti
  6. Oi Ignai, kaip jus klystate. Lauko zidinys yra absoliutus geris, nerealus malonumas pasisildyti pries ji isisupus i pleduka ar lietuj lyjant ten pasikepti ka nors. Jau vien sia vasara bent jau as kuriau zidinuka kokius 5-7 kartus, ir tai dar statybu metu, negyvenant. O zinot, apie ta nesinaudojima - as pazistu zmoniu, kurie ir indaplove nepasinaudojo nekart per 5 metus :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai gražu! Laukiam nesulaukiam įrašo apie Meldorfer klijavimą :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Laukiam nesulaukiam: - žolės ir augalų įrengimas iraso, reikes ant pavasario ziniu prisirinkt, o jus labai praktiskai viska isdestote, tad foto reportazas butu labai naudingas! Sekmes!

    AtsakytiPanaikinti