2013 m. liepos 20 d.

Gipso lubos

Iš pradžių buvo išnuomotas automatinis lazerinis nivelyras, kad ant visų sienų "susišaudyti" perimetrinio UD-28x27 profilio montavimo vietą.
Nuomojant nivelyrą atkreipkite dėmesį, kad nėra aukšto trikojo ir taip gaunasi, kad nivelyrą tenka statyti dar ant kokio nors pagrindo, o tai užtrunka.

Vėliau išsiaiškinau, kad yra spec stovas, kuris remiasi į grindis ir lubas, o nivelyras reguliuojasi vertikaliai. Ar tai patogu nežinau.
UD-28x27 profiliai prie sienos tvirtinami kalamais įvarais 6x35. Tarp sienos ir profilio klijuojama 30mm pločio amortizacinė juosta. Susukus perimetrinį profilį dedami lubų profiliai CD-60x27.Visuose kambariuose darau lubų dvigubą karkasą ir prie jo suksiu vieno sluoksnio gipso plokštę.
Kodėl darau dvigubą karkasą o ne viengubą?
Todėl, kad:
-toks karkasas labai lengvai montuojasi, praktiškai savaime išsilygina, nes yra laikantieji CD profiliai, kuriuos laiko strypas prisuktas prie medinių balkių su medvarščiu 6x70, o prie profilio tvirtinasi pakabinamu elementu CD05. Jo pagalba keičiasi profilio aukštis.
- laikančiuosius profilius prie balkių tvirtinau kas 60cm (toks balkių žingsnis), o tvirtinimo CD profilius, prie kurių suksis gipsas montavau kas 40cm. Darant viengubą karkasą nebūtu kur tvirtinti taip tankiai profilių.

Tvirtinimo CD profilis prie laikančiojo CD profilio tvirtinasi su spec. jungtimi vadinama CD09:


Ten, kur gipso plokšte jungiasi, būtinai dėjau CD likusius gabaliukus, kad gipso plokštės galas nekabėtų ore. Šioje nuotraukoje matosi tas gabaliukas pritvirtintas prie vienos puses gipso plokštės:

Užuolaidų karnizams paslėpti palei visus langus atitraukiu lubas 30cm ir gilinu apie 10cm.
Vat su tais nestandartiniai mazgais laiko susivalgo nenuspėjamai daug...  :(
 Paruoštas lubų karkasas:
O čia pradėtas montuoti karkasas sieninei spintai:
Sumontuotos gipso lubos. Labai svarbu, montuojant gipso plokštes neleisti sutapti išilginėms siūlėms:
Gipso plokštės buvo naudojamos 2600x1200x12,5. Ten, kur bus montuojami sunkesni šviestuvai, kitoje gipso pusėje montavau OSB plokštę, kad ateityje turėčiau pri ko prisukti šviestuvą:
Užbaigtas lubų į gilinimas užuolaidų karnizui paslėpti:
Formuojant į gilinimo antrą lygį gaminausi tokius elementus iš "UD" ir "CD" profilių:
O čia virtuvės lubų karkasas. Formuojamas pirmas (aukštesnis lubų lygis), o vėliau auginamas antrasis lygis iš tų pačių pasigamintų elementų ir su gulsčiuku išlygiuojami:


Kas supranta rusiškai yra labai neblogas filmukas, apie tokio mazgo montavimą

Džiaugiuosi, kad radau meistrus, kurie atliks sienų-lubų glaistymo ir dažymo darbus. Pradėti darbus jie turėtų rugpjūčio pradžioje, bet iki to laiko turiu padaryti dar labai daug darbų t.y. iki galo sumontuoti gipso lubas, padaryti miegamajame pertvarą į drabužinę, sumontuoti visur palanges...








16 komentarų:

  1. grazu ziuret... ir viska savo rankomis?
    kiek mokesit meistrams uz sienu/lubu glaistyma - dazyma?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, pagrinde visas šis darbas mano ir mano žmonos savomis rankomis, kartais atvažiuodavo tėvukai arba uošviai padėti statybose, kartais paimdavau pagalbinį žmogų, kad sukellti didžiulius gipso lapus.

      Panaikinti
  2. Stovas kuris remiasi į lubas labai patogus, turiu tokį, Bosch. Teleskopinis, kaip meškerės kotas.
    Turiu ir keltuvėlį gipsui, jis dabar pas draugą Vilniuj, Katilių kaime. Savadarbis, bet visai neblogas, kelia iki 3,10m. Visai mielai pasidalinčiau, bet turbūt jau nebereik :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Blaki už pasiūlymą. Liko dar svetainės lubas apsiūti, jei sumastysiu dėl keltuvo kreipsiuosi.

      Panaikinti
    2. Laisvai. Mano kontaktai yra, galit paskambint arba parašyt. Tada paskambinsiu draugui ir duosiu Jums jo numeriuka, susitarsit :) keltuvėlis senai pas jį, kiek žinau, dabar nenaudoja.

      Panaikinti
  3. Noriu paklausti dėl jūsų karnizams padaryto paslėpimo. Šioje nuotraukoje http://2.bp.blogspot.com/-rIwlIwkYzY8/UdXeN4QhKDI/AAAAAAAABUM/FbCkY65wE4A/s1600/IMG_8434.JPG
    kaip planuojat prisukti gipsą kur bus karnizas? Suksit dar papildomai CD profilius. Jei jau kažkaip padarėt, norėčiau nuotraukos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geras klausimas :)
      Siaip, sis mazgas vienas is pirmuju ir veliau sugalvojau si mazga daryti zenkliai paprasciau.
      Sitam mazgui reikes pritvirtinti vertikaliai gipso plokste, tada prie jo prisukti UD profiliuka, o veliau tarp siu dvieju UD profiliuku deti trumpus CD profilius. Sie CD trumpi profiliai reikalingi tam, kad ateityje butu prie ko karnizus prisukti. Tvirtumui dar reiks panaudoti keleta "Direktabhänger"-tiesiogiai jungiamu jungciu.
      Kituose kambariuose dariau zenkliai paprasciau:
      is pradziu suformavau pirmaji karnizo lygi, o veliau jau formuodavau normalu lubu lygi.
      Tai matosi 8 nuotraukoje nuo virsaus.

      Panaikinti
  4. Dar pora klausimu:
    1. ar nesvarstet deti dvigubo gkp ant lubu?
    2. ar nesvarstet deti lubu su tarpu prie sienos visu perimetru?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1. Ne nesvasciau, nes konsultavausi su keliais gipsininkais ir jie visi tvirtino, kad geriau investuoti i dviguba karkasa, nei i dvigubas gipo ploksciu lubas. Jei laisvus kabancius gipso krastus surisi su CD profiliu gabaliukais, gipsas laikosi tikrai standziai. O ar ateityje bus trukiu, parodys laikas.
      2. Ne nesvarsiau. Esu mates kaip tai irengta, tiesa pasakius man keistokai siek tiek atrodo. Privalumas tas, kad jei nori daryti LED apsvietima krastuose, tai grazu. Tiesa pasakius, manau viur darant su tarpu gipso montavimas dar gaunasi sudetingesnis (jei as klystu pataisykite mane)

      Panaikinti
  5. 2. Manau, kad čia turėta galvoje kelių mm tarpelis tarp kipso lubų ir sienos visu perimetru, kiek esu matęs visai neblogai atrodo, o lubų montavimo tai nė kiek nepadaro sudėtingesnį.
    Klausimas jau turnčių patirties su gipsu, ką pirmiau rekomenduotumėte montuoti, pertvaras ar lubas, kokie + ir - ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kiek nusileido lubos? Kiek suprantu, apie 26cm? Ir, ar neziurejai kitu gamintoju profiliu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. skirtinai lubos nusileido, pagrinde apie 13 - 14 cm.
      Dėl kito gamintojo profilių nežiūrėjau, bet teko susidurti. Tiekėjas vietoj knauf sienų CW profilio dalį profilio atvežė kažkokio lenkiško gamintojo, tai tas profilis neturėjo jokio standumo ir teko ji dėti tankiau. Varžtai tokiame profilyje lengvai prasisuka, taigi rekomenduoju naudoti tik knauf, beje ir varžtus geriausiai naudoti knaufinius.

      Panaikinti
  7. Labai sena tema, bet gal autorius dar atsimins, kaip darė ir kodėl taip darė. Kiek suprantu gipsas buvo sukamas prie perimetrinio UD profilio. Kodėl buvo pasirinkta tokia apkrovas perimanti konstrukcija? Įdomu todėl, kad bent keli gipsininkai man primygtinai siūlo taip nedaryti, o rinktis plaukiojančią lubų konstrukciją, kai lubos sau, o perimetrinis profilis naudojamas tik kaip prilaikanti kionstrukcija. Sako, kad naudojant medinę perdangą kaip lubas laikančią konstrukciją tai vienintelis išsigelbėjimas nuo trūkių. Knauf irgi nelabai rekomenduoja sukti gipsą prie perimetrinio profilio. Nebent yra priešgaisriniai reikalavimai. O gal jūsų pasirinkimas susijęs su tais įgilinimais prie langų, nes ten vis tiek būtų tekę tvirtinti prie UD profilių, taigi plaukiojančios lubos nesigautų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      xm, tiesa pasakius to nežinojau, kad gipso nerekomenduoja prisukinėti prie perimetrinio UD profilio... Žinau, kad dabar madinga gipso neprileisti prie sienos apie 1 cm. ir taip formuoti tarpelį, kuris paslėptų įtrūkimus. Mano supratimu, medžiagų judėjimą kompensuoja amortizacinė juosta, kuri yra klijuojama ant UD profilio, taip pat, kiek siekia mano žinios, kabančio gipso galo, niekur nepritvirtinto, nerekomenduotina palikti.
      Kaip tada, jei gipsas neprisukamas prie perimetrinio profilio, bus su gipo plokštės kraštais?
      Pas mane namie, praėjus dviems metams tarp sienų ir lubų niekur neatsirado įtrūkimo, nors perdanga medinė.
      Gal būt dėl to, kad visų perimetrų buvo klijuojama popieriaus juosta.
      Įtrūko tik koridoriuje, bet ten po dekoro juosta, tai turiu įtarimą, kad meistrui nebuvo patogu toje vietoje prieiti ir jis neužklijavo popieriaus juostos.

      Panaikinti
  8. Taip, būtent tada gipsas nesukamas prie UD profilio, kai tarp lubų paliekamas plyšelis (shadow gap) arba glaistoma naudojant slydimo juostą. Tada plyšelis lieka plyšeliu arba atsiranda tiesus trūkis. Sukant gipsą prie UD profilio gali atsirasti nekontroliuojamas trūkis. Meistrai sako, kad garantijos tokiu atveju neduos. Dabar man tenka rinktis, kuriuo būdu dirbti. Bet kuriuo atveju dėkoju už info.

    AtsakytiPanaikinti