2013 m. birželio 26 d.

Gipso sienų montavimas

Prieš pradedant gipso lubų montavimo darbus nusibraižiau lubų aukščių išdėstymo brėžinį.
(atsiprašau už blogą brėžinio kokybę, niekaip nesuprantu, kaip konvertuoti geros rezoliucijos bmp, jpg. failą, kad matytųsi smulkios detalės, o pdf. failo blogas nerodo :(  )
Palei langus planuojama lubas į gilinti bent 10cm, kad ten paslėpti užuolaidų karnizus.
Svetainės lubose bus daromi du dekoratyviniai kvadratai. Viename iš jų bus paslėpta LED juosta.
Iškart galiu pasakyti, kad visi šie papildomi dekoro elementai gipso montavime suvalgo keliasdešimt kartu daugiau laiko nei paprastu lygiu GKP (gipso kartono plokščių) lubų montavimas. Lygiu lubų montavimas yra vienas malonumas, palyginus su šių smulkmių surinkimas.
Iš pradžių pradėjau montuoti nuo GKP pertvarų.
Pertvarų perimetrui suformuoti naudojau UW75 profilius. Triukšmui ir įtempimams sumažinti prie profilio klijuojama amortizacinė juosta:
Kas 40cm. statomi vertikalus CW75 profiliai:
Per vidurį einantis maži profiliukai iš esmes nereikalingi. Čia jie buvo montuojami todėl, kad šioje vietoje bus ateityje kabinamos virtuvinės spintelės.
Sumontavus profilius iš vienos pusės buvo susuktas gipsas, o iš kitos pusės sukamšyta akmens vata  50mm storio.
Žinoma reikia nepamiršti kur reikia pratampyti elektros laidus.
Dar paminėsiu, kad labai svarbu, kokio gamintojo naudojate profilius. Aš užsakinėjau "Knauf" profilius, bet tiekėjas su viena partija atvežė vertikalius CW profilius kažkokio "profiline" gamintojo. Nebuvo laiko laukti, tai tuos profilius taip pat susimontavau, bet jie nuo originalių "knauf" stipriai skyrėsi t.y. "knaufiniai" profiliai standesni, sunkiau pjaunasi ir lankstosi. Sumontuota sienos pertvara stabilesnė, grežiant gipso varžtus profilis nelinksta, taip kaip "profiline" gamintojo.
Ant kiekvieno "Knauf" originalaus profilio yra iškaltas knauf užrašas.
Sienoms dėjau dvigubą gipsą. Sumontavus pirmą gipso plokštės sluoksnį, visos siūlės užtepamos "Fugenfuller" glaistu. Dedant pirmą gipso sluoksnį siūlių armuoti nebūtina, bet užtepti siūles manau būtina, kadangi gispo sujungimo vietos iškart sutvirtėja užtepus "Fugenfuller" glaisto.
Labai svarbu neleisti susikirsti gipso plokščių siūėms t.y. kiekvieną plokštę reikia montuoti su perstumimu į viršų/apačią. Lygiai taip pat svarbu montuojant antrą gipso plokštę, kad nesutaptu siūlės su pirmo sluoksnio siūlėmis:
Negamykliškas siūlių kampai yra nupjaunami ir nušlifuojami gipso obliumi, kad vėliau tas vietas užtepti Fugenfuller glaistu:

Problematiška vieta yra ta, kur gipso siena susijungia su mūro siena t.y. toje vietoje yra tikimybė dėl skirtingų medžiagų sujungimo, kad atsiras įtrūkimas.  Kad to išvengti, mūro sienoje nudaužiau dalį tinko ir ant mūro sienos užleidau apie 2 cm montuojamo antro gipso sluoksnio.
Prie sienos gipso plokštę priklijavau montažiniais klijais. Tikiuosi taip išvengsiu įtrukimo:






13 komentarų:

  1. Išties labai nepatogu tas .png, man jį atidaro ne naršyklėj, bet kaip failą. Anksčiau parašiau kaip sumažinti paveiksliuką, turbūt ir čia tik failo dydžio klausimas, nors jpg ir yra jpg.
    http://www.geltonas.lt/dienorastis/paveikslelio-sumazinimas
    Dėl gipso - tinko sujūngimo, tai jį užglaisčius reik apklijuot stiklo audiniu, būva toks kaip popierius prie tapetų. Užleist reik po gerą sprindį, o gal ir daugiau jei išeina. Toks dalykas kompensuoja mikro vaikščiojimą. Klijuojamas Uniflot arba jo alternatyva.
    Pigūs profiliai ir yra pigūs, metalas smarkiai plonesnis, Knauf nepalyginamai geresnis.
    Nupjautus gipso kampus, o ir kitas vietas, prieš užtepant glaistu, reik gruntuot giluminiu gruntu. Sujungimus ypač.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, dėkui, apie gruntavima pamirsau parasyti, bet tai buvo daroma.

      Panaikinti
  2. Atsakymai
    1. Taip, sienoms dvigubas gipsas daromas. Nuotraukose tai matosi.

      Panaikinti
  3. Kiek kainavo 1m2 pertvaros medžiagų? Įdomu palyginti su mūrine...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesa pasakius nežinau, reiktu skaičiuoti kiek medžiagų suėjo, bet labai tingiu :)

      Panaikinti
  4. Dėkui už atnaujinimus. Kaip tik tie patys darbai laukia, tai jau tradicija tapo, pirmiau čia užsukti, pasižiūrėti kaip tai daroma :).

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kazin kodel profiliai 75mm o akmens vata 50mm ? Kame saknys..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šaknys yra dvi:
      1. Tokios vatos 50mm liko po stogo šiltinimo darbu;
      2. Profilis 75mm yra standesnis + įdėjus 50mm profilį ir įdėjus 50mm vatos storį yra labai sunku pratampyti elektros laidus, ypač jei juos dedi su šarvu. Esant mažai vietos laidas trukdo gipso plokštei prisiglausti prie profilių.

      Panaikinti
  6. Atrodo, kad betonuodami grindis ties būsimomis gipsinėmis pertvaromis nedarėte deformacinių siūlių. Nebijote, kad „vaikščiojant“ šildomoms grindims, kartu judės ir pertvaros, o jungimosi su kapitalinėmis sienomis vietose atsiras trūkių. Gal vis dėlto reikėjo jungti vadinamuoju Shadow gap būdu. Bijau, kad montažiniai klijai nepadės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, betonuojant grindis, ties gipso pertvaromis buvo daromos kompensacines juostos.
      Tiesa, tvirtinant spintos apatini profili, as negreziau prie betono o ji klijavau, nes bijojau pragrezti grindu sildymo vamzdelius.

      Panaikinti
  7. O kaip gipsines sienas jungėte su tinkuota siena, klausiu apie kampa? Girdėjau apie tokia tai slydimo juosta, ar ja verta naudoti? Matau, kad gipsas eina ne ištisai per visa siena nuo viršaus iki apačios ar tas buvo daroma tik pirmam sluoksniui?

    AtsakytiPanaikinti