2013 m. sausio 10 d.

Židinys

Prieš Kalėdas užgriuvę Lietuvėlę šalčiai  ir sniegas padarė statybose darbą nebemalonu. Suskubau užsakinėti ugniakurą, kuri jau buvau labai seniai nusižiūrėjęs. Židinistai  pažadėjo per 2-3 savaites atvežti iš Austrijos ir sumontuoti.
Kad neprailgtų atvykstančio židinio laukimas, su žmona ir draugais išvykome prasiblaškyti ir slidinėti į Austrijos kalnus. Per kelias dienas kalnai ir slides išpūtė iš galvos visus rūpesčius apie statybas, darbus ir kt. reikalus. Pamiršdavau net kuri yra savaitės diena... :) Iš kelionės grįžau pilnas naujų jėgų ir pasiilgęs statybų. Nekantravau, kada vėl galėsiu prisukti kokią OSB plokštę... Čia keletas matytų vaizdų iš kalnų:


Deja, bet grįžus iš atostogų nuotaiką sugadino židinistai. Žadėtas ugniakuras dar nebuvo atvykęs į Lietuvą ir tiekėjas net negalėjo įvardinti kada jį gausiu. Į prašymus patvirtinti atvykimo datą  galiausiai gavau kontaktus, kas yra atstovas "Austroflamm" ugniakurų ir tipo pats aiškinkis kada gausi...
Galu gale, vietoj 2-3sav. gavau savo ugniakurą po beveik 6 savaičių.Nuostabus terminų laikymasis...
Ugniakurą pirkau Austrų gamybos "Austroflamm 65x57K", durys atveriamos. Man labai patinka pakeliamas židinio stiklas, dėja papildomai 2000lt už šį malonumą aš pagailėjau pinigų ir paėmiau su atidaromomis, bet sandariomis durimis.
sumontuotas ugniakuras ir pajungtas prie Shiedel RondoPlus 180 kamino.
 
Ugniakuro apačioje yra šviežio oro sandari uždarymo sklendė. Man labai svarbu buvo rasti kuo sandaresnį ugniakurą, kadangi per kaminą namas turi nemažus šiluminius nuostolius ir tokia sklendė turėtų padėti nuostolius sumažinti.
Sklendės šonai su sandarinimo tarpinėmis.
Pirmas veikėjas, kuris įvertino židinio skleidžiamą šilumą buvo Tonis.

Kokia bus galutinė židinio apdaila dar nėra iki galo nuspręsta, bet forma daug maž pasirinkta tokia, kokia radome viename iš supermama forumo puslapių:

Vėliau, nuo židinio planuoju nuvesti kelis izoliuotus ortakius į kitus kambarius ir ventiliatoriaus pagalba ten pūsti šiltą židinio orą. Kol kas nenusprendžiau, kur paslėpti ventiliatorių su filtru.





18 komentarų:

  1. Gražus židinys! O kamino sklendė yra? Nes baigus kūrentis kapsulė greičiau atšąla be jos.
    Apatinė sklendė kaip suprantu reguliuoja tik degimą, paimdama orą iš patalpų.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. P.S. čia daugiau dekoratyvinis jūsų židinukas, iš apačios galima pajungti vamzdį į lauką šviežio oro padavimui arba groteles palikti apačioje. Tik jis neturi viršuje uždarymo sklendės ir prie jo nesijungia ortakiai... Bet vizualiai atrodo liux, galėsite pasišildyti ir mėgautis ugnele!

      Panaikinti
    2. Nelabai taip.
      Viršuje iš karščiui atsparių plokščių bus formuojama karščio kamera, nuo kurios bus siurbiamas karštas oras į kitas patalpas.
      Kamine nerekomenduojama montuoti uždarymo sklendės, kadangi per anksti ją uždarius yra tikimybė apsinuodyti smalkėmis. Oro paėmimo sklendė ims orą iš patalpos (šviežią orą kompensuos vėdinimo sistemą). Uždarius sklendę, ugnis labai greitai prigesta, todėl baigiant degti malkoms ir uždarius sklendę manau turėtų lėčiau atvėsti kapsulė.

      Panaikinti
  3. Manau, kad to karšto oro nelabai pakaks ištraukimui į kitas patalpas, bent jau man taip paaiškino profesionalai, bet be abejo išbandysite kaip veikia ir padarysite savas išvadas, gal jums viskas gerai pavyks :)
    Šiuo metu pasišildome ketaus krosnele, apatinė sklendė yra, bet ji nelabai turi didelės įtakos, malkų sudeginimo greitį įtakoja viršutinė sklendė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kas jums taip sake tai tikrai nera profesionalai.
      Virsutine sklende nereikalinga jeigu kapsule yra sandari.

      Panaikinti
  4. Dėl kamino sklendės, tai ji nėra visiškai sandari, o degimo procesa galima matyti ir kontroliuoti matant veiksmą per stiklą.
    Gal ne viską aiškiai prirašiau aukščiau ką turėjau minty, sorry.. Tik išvedžiojimui ortakiais trūktų jūsų židinio kapsulės galingumo 8Kw - čia specialistas tvirtino man šiandien apie jūsų židinio variantą tai. Bet gal jūs numatę kažkokį gudrų savo variantą ir jis pasiteisins. lauksim žinių!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jei sklendes gamintojas neidejo, tai vadinasi jos ir nereikia :) Teko matyti ne viena bragu zidini ~12klt be sklendes. Pati sklende tai apie ~200 litu tekainuoja.
    Pas mane irgi kapsule be sklendes, durys atsidaro i virsu, "apsiuvimas" labai panasus i Raituzo.
    Namukas parashe teisingai, sklende sandariai neuzsidaro del to, kad neivyktu apsinuodijimas smalkemis.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nusiziurejau butent tokia kapsulyte tai ieskau info. Kaip su silumos kiekiu is Austroflamm kapsules? Ar uztenka? Kiek mazdaug laiko vienas uzkrovimas dega?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas,
      silumos kiekiu labai patenkintas, svetaine prisyla gan greitai, ypac turint omenyje, kad deginau visoki medzio lauza. Kas labiausiai patiko sioje kapsuleje, kad dar ne karto nevaliau dureliu stiklo, nors ziema deginau intensyviai. Is pradziu aprukdavo kapsules vidaus sieneles ir stiklas, bet po kazkurio laiko viskas nudegdavo ir likdavo svaru.
      Jei ugnis uzgesta, tai siluma greit dingsta nuo kapsules. Norint, kad laikytu siluma, reikia papildomai prie kapsules tvirtinti akumuliacines plokstes. Ploksciu laikykliai yra padaryti kapusleje, deja, plokstes yra gan brangios ir labai sunkios...

      Panaikinti
  7. Labas rytas,
    Būtų labai smalsu sužinoti kur paslėpėte turbiną, turim problemą, nebeturime vietos. Galvojame gal pakišti po kapsule, bet ar galima?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      apie kokią turbiną eina kalba?
      Jei kalbate apie židinio ventiliatorių, tai tokio pas mane nebus, dėl didelio jų keliamo triukšmo ir kt. problemų vedžiojant ortakyną nuo ventiliatoriaus.

      Panaikinti
  8. Sveiki,
    Ar darėte ortakius siltam orui? gal galit pasidarlinti info kaip viska padarete?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveikas,
    "...nuo židinio planuoju nuvesti kelis izoliuotus ortakius į kitus kambarius ir ventiliatoriaus pagalba...", o paskui sakai, kad ventiliatoriaus nebus? Gal as kazka na taip suprantu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      supratote teisingai.
      Ventiliatoriau nuo židinio atsisakiau, dėl šių priežasčių:
      - židinių ventiatoriai yra gan triukšmingi ir mano atvejų nelabai kur turėjau jį paslėpti;
      - židinio ortakiai nemažai kirstusi su rekuperacijos ortakiais ir tai apsunkina jų išvedžiojimą;
      - rekuperatoriaus pagalba šiltas oras ir taip labai šauniai pasiskirsto po namą.

      Panaikinti
  10. Labas, noriu pakelt sena pranesima ir paklaust ;) pas mane zidiniui ir katilui irgi kaminas su 45 laipsniu atsaka. Nei parduotuvese niekur nerandu perejimo kad uzdengtu visa samotini issikisima. Nes yra va tokiu kaip pas tave is nerudijancio plieno, kuris apkabina samota keliais cm skardos su viduje esancia virve. Bet virsutine samoto dalis lieka matoma. Ar jus radote tokia pirkt? Ar kazka prichalturinot? :D aciu ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na nuo kamino buvo padarytas šamotinis 90 laipsniu trišakis. Gerai matosi jis šitame aprašyme:
      http://raituzonamas.blogspot.lt/search/label/Kaminas
      vėliau į jį plieninį apšiltintą indėklą, kuris įėjo į namus pro sieną.

      Panaikinti
  11. Laba,
    Gal galėtum paskolint Ryčio kontaktą.

    AtsakytiPanaikinti