2012 m. lapkričio 25 d.

Grindinis šildymas

Name suprojektuotas grindinis šildymas. Projektą padarė vienas pažįstamas projektuotojas, tačiau darant grindinio šildymo projektą nebuvo įvertintas armatūros tinklo akių dydis t.y. buvau nusipirkęs armatūros tinklą, kurio akių dydis buvo 150x150mm., o grindinio šildymo projekte vamzdžių žingsnis buvo parinktas po 220 - 250mm., tai reiškia, bus sunkiau vedžioti vamzdyną.
Projektą per projektuoti padėjo "Wavin" prisitaikant prie esamo armatūros tinklo 150x150mm.
Vamzdžių žingsnis buvo daromas 150mm arba 300mm.
Grindinio šildymo projektas:
Taigi, ant pakloto polistirolo klojame politileno 200mk plėvelę. Visus sudūrimus klijuojame "skoču".
Ant plėveles klojame armatūros tinklo lapus 4mm storio 150x150mm tankumo. Tinklo lapus jungiame tarpusavyje persidengiant per vieną akį ir surišant viela. Kur susikerta 3 ir daugiau armatūros lapų, tai išpjaudavome su kampiniu šlifuokliu.
Armatūros tinklo galus būtina užlenkti į viršų, nes to nepadarius labai lengvai pažeisdavo polietileno plėvelė.
Grindiniui šildymui pasirinkau "Wavin" polibutileno PB "Flexus" 16x1,8 vamzdį su deguonies barjeru. Iš pradžių buvau maloniai nustebintas vamzdžio įpakavimo kompaktiškumu. Buvau suplanavęs samdyti transportą, kad atvežti 700m vamzdžio į objektą, bet pamatęs supakuotą ruloną 500m supratau, kad lengvai ji į talpinsiu į lengvąjį sedano automobilį. Taigi, be problemų pats atsivežiau 500m + 200m vamzdžius.
Vamzdžio rulonas:
Pats vamzdis labai lengvai lankstosi, ir kas yra įdomu, jam nebūtinas vamzdžio išvyniojimo prietaisas. t.y. vyniojant vamzdį nesidaro spiralės efektas. Su tokio vamzdžio rulonu 500m galėjau lengvai vienas dirbti. Svarbu, per daug neišvynioti ir nepalikti laisvo vamzdžio, nes tada gali susidaryti "barzda".


Svečių kambario išvedžiotas grindinis šildymas:

Svetainė su dar nenukarpytais dirželiais  :)  :

Ten, kur vamzdis kerta slenkstį ar kompensacinę siūlę, vamzdis įdedamas į šarvą. Šarvo galai izoliuojami, kad betonuojant grindis nepapultu betonas.


Vonia:
Vienas iš dviejų kolektorių su pajungtais vamzdžiais ir žymėjimais:
Kiekvieno žiedo ilgis buvo kruopščiai užrašomas, kadangi tos info vėliau prireiks balansuojant sistemą.
Vamzdžio šiek tiek liko t.y. iš nupirkto 700m vamzžio liko apie 50m.
Jei kam prireiks tokio vamzdžio galite likuti įsigyti iš manęs. Čia sąrašiukas medžiagų, kurios liko nuo statybų.

Kitą savaitę laukiu betonuotoju, kurie turėtų išlieti grindis.




42 komentarai:

  1. Jeigu neklystu, kolektoriuje matau du automatinius nuorintojus. Pas mus daugiabuyje po pirmų tarnavimo metų jie pradėjo gesti (leido vandenį). Vieną butą net užliejo. Tuoj pat visam name buvo išmontuoti ir daugiau nebenaudojami. Panašias istorijas girdėjau ir iš bendradarbių.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveikas, na šauniai padirbėta. Tik vieną klausima noriu paklausti : ar reikia wavin'ui mokėti ir kiek už projekto padarymą? Ir kur tokiu klausimu reikia kreiptis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikas Markoo, Už projektą sąlyginai reikia mokėti t.y. mokėti už projektą reikia apie 500lt, bet jei perki medžiagas iš Wavin, tuos sumokėtus pinigus už projektą atgauni.
      Dėl Wavin grindinio šildymo projekto gali kreiptis į Wavin atstovą Mantą tel. 8-652-94497

      Panaikinti
  3. Labas, gal turi minčių kokia medinę dangą naudosi? Parketą ar laminatą? Aš pats dabar kaip tik sprendžiu tokia dilemą, kiek domejausi pas ką grindinis šildymas, niekas nerekomenduoja dėti medžio, nebent laminatą, bet jo nelabai norisi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laminatas man labai nepatinka. Taip per medį yra blogiausias perdavimas.
      Aš pats planuoju dėti trisluoksnį parketlentę, ją klijuoti prie betoninių grindų. Trisluoksnio parketo plėtimasis yra mažesnis nei grynos medienos (parketo, masyvo lentų).

      Panaikinti
  4. Gražiai išvedžiota viskas, bet geriau gal buvo dėti šilumą atspindinčią plėvelę skirtą grindų šildymui, juolab, kad ta plėvelė tiek pat kainuoja (mokėjom 1.65Lt/m2). Paprastą plėvelę, girdėjau tokią nuomonę, kad betono druskos suėda per ilgą laiką...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui. Juodos plėvelės 200mk kaina yra 0,84Lt/m2 - pirkau senukuose, tai dvigubai pigiau nei aliumininės plėvelės. Būtent apie aliumininę plėvelę aš esu girdėjęs, kad betonas su laiku suėda aliuminio dangą ir ji praranda refleksines savybes. Dėl polietileno plėvelės irimo nesu girdėjęs.
      Svarbu nenaudoti plonesnės nei 200mk plėvelės, nes vienoj vietoj pritrūkus plėvelės naudojau plonesne, tai kiekvienas įspaudas matėsi.

      Panaikinti
    2. Turėjau minty ne paprastą aliumininę plėvelę, o spec. plėvelę pritaikytą grindiniam šildymui, jos folija yra apsaugota, t.y. padengta spec. plėvele iš viršaus. Vadinasi "Onnline professional", ji pažymėta kvadratukais, patogu išsivedžioti šildymo vamzdžius reikalingais atstumais, ypač patogu tam kas nenaudoja armatūros tinklo ir naudoja tik fibrą:
      http://www.onninen.com/SiteCollectionDocuments/Lithuania_Documents/Prekes/Onnline%20katalogas/product%20page/Grindu%20sildymo%20sistemos%20montavimo%20priedai%20Onnline.pdf

      Nemanau, kad galima būtų daug "sutaupyti" ant kokybiškos plėvelės, daugiau renkasi žmonės paprastą vien dėl nežinojimo :)

      Panaikinti
    3. Pritariu, jei nedėti armatūros, tai languota spec. plėvelė palengvintu darbą, bet tada reiktu vamzdžius tvirtinti su spec. kabėmis.
      Ar padės šilumos sutaupyti tą plėvelė, nežinau... Luboms tai planuoju naudoti aliuminizuota plėvelė, kad atspindėtų šilumą.

      Panaikinti
    4. Na, taip, kabės, jos labai nedaug kainavo, palyginus su armatūros tinklu tai praktiškai nulis. Tik vamzdis turi būti tam reikalui lankstus, kitaip jį su kabėm išrautų iš putplasčio.
      Luboms tinka turbūt bet kokia folija.

      Panaikinti
  5. O jūs ir miegamuosiuose grindinį šildymą dėsite? Ten nebūtų labai gerai, nes toks su šiluma ir dulkes kelia į maždaug 60 cm aukštį, dėl to vaikų kambariuose ir miegamuosiuose nerekomenduojama

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na išbandysiu savo kailiu ar tikrai galioja šis mitas dėl dulkių miegamajame :)

      Panaikinti
    2. Manau, kad dulkės kyla visur vienodai, reikia nebijoti dulkių, o jas dažniau šalinti :) Iš radiatorių pakyla tikrai daugiau dulkių, nes jos linkusios būtent jų plyšiuose kauptis :)

      Panaikinti
    3. Tai yra vienas iš daugelio mitų. Tiesa man truputį keistai atrodo užrašai T=7C (50/43). Negi tam projekte numatyta padavinėti 50 C į grindis?

      Kolega turi pasidaręs visam name grindinį, nei kiek nesigaili. Išgirdęs pasakas apie kylančias dulkes visada juokiasi. BET jis į grindis padavinėja ~30-32 C.

      Panaikinti
  6. Į grindis galima padavinėti max 50 C , nes betonui daugiau nesveika. O del miegamojo patarimais Raimiui iš patirties- lova pirkti ant kojelių :) , nes jei uždengsi grindis , kas šildys?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki. Įdomu butu sužinoti koks planuojamas grindinio šildymo valdymas . Bus valdymo pultas kiekviename kambaryje atskirai ar šildymas visuose kambariuose bus iš vienos vietos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Valdai,
      name yra sumontuoti du kolektoriai po penkias atšakas. Viename iš kolektorių bus montuojamas 14 kanalų valdymo kontroleris (wavin AC-8014) į kuri ateis iš kiekvieno programuojamo kambario termostato (wavin TP-87) laidai. Termostatuose bus galima užsiduoti norimą patalpos temperatūrą ir jie spręs ar reikia atidaryti termopavarą ar ne.
      Nuo kolektoriaus, kuriame nebus sumontuotas valdymo kontroleris pramečiau kiekvienai pavarai valdyti laidus iki kito kolektoriaus.

      Panaikinti
    2. Esu ir as susidejes 14 kanalu valdikli su termostatais. Viskas veikia puikiai. Yra tam tikru niuansu su silumos siurbliu. Pastebejau kad zenkliai padaznejo issijungimu ciklas, per para 30 ir daugiau kartu. Todel atjungiau pavaras ir palikau tik keliuose kambariuose. Dabar isijungimo skaicius sumazejo.

      Panaikinti
  8. Kodėl nusprendėte daryti gridinį šildymą katilinėje? Išsigandote, kad neužteks katilo skleidžiamos šilumos? Gal būtų pakakę el. radiatoriaus? Koks buvo tikslas vamzdelius vedžioti po vonia, dušo kabina, virtuvės spintelėmis? Gal šioje vietoje vertėjo pataupyti?
    Tikiuosi padarėte vamzdelių nuotrauką su liniuote ties drabužinės pertvara, nes ten reikės į grindis sukti profilį, galite pragręžti vamzdelius. Panaši problema gali kilti ir katilinėje. Velnias žino ką ten reikės tvirtinti prie grindų.
    Ui, kiek aš čia klausimų prirašiau, net nepatogu pasidarė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Katilinėje buvo sunaudoti tik keli metrai vamzdžio, tai tikrai pigiau, nei statyti atskira el. radiatorių. Vonioje, dušo kabinoje vedžioti vamzdžiai, todėl, kad pagal skaičiuotinus šilumos nuostolius reikėjo su grindų vamzdžių pakankamai įnešti šilumos. Be to, prie išorinės sienos, rekomenduotina vesti grindų vamzdį, kad kampai džiūtų ir nebūtų noro susidaryti pelėsiui.
      Ties pertvaromis, kur bus tvirtinamas gipso profilis buvo padarytos nuotraukos su liniuotėmis.

      Panaikinti
  9. Kuom zadi sildyti nama? Gal jau sildai? Kokios islaidos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagrindinis šildymo būdas bus kondensacinis dujinis katilas.
      Papildomai pasišildyti planuoju su židinio kapsule. Taip pat, svetainėje stovės inverter-split tipo kondicionierius, kuris pereinamu laikotarpiu galės pašildyti svetainę.
      Perspektyvoje, gal būt duju katilui į pagalbą pastatysiu šilumos siurblį oras-vanduo.

      Panaikinti
    2. Šiuo metu yra tik vienintelis šildymo šaltinis t.y. židinio kapsulė.

      Panaikinti
  10. Labas,

    Nezinau ar skelbi kur skaicius. Man idomu butu suzinoti kiek sildomu kvardratu plotas pas tave ir kokia suma Wavin sildymo sistemos gavosi. Wavinas ko gero nukreipe pas savo kazkokius partnerius medziagas pirkti? kiek % nuleido nuo kataloginiu kainu? Kadangi pats dabar planuoju atlikti siuos darbus tai renku info. Idomu kodel pasirinkai Wavin o ne Uponor ar TCE?

    Dekingas busiu uz atsakyma.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kainos negaliu įvardinti, nes buvo pirkta per pažintys.
      Pagrindinė Wavin pasirinkimo priežastys:
      1. kaip ir minėjau, lėmė pažintys ir gauta kaina;
      2. Wavin vamzdis yra lankstesnis nei uponor. Taip pat, jis neturi "spyrales" efekto, todel lengviau isvynioti grindini vamzdi nesusisukusi.
      3. Patiko wavin termostatų dizainas ir automatika, lyginant su danfoss ir uponor.
      Tece kažkaip šiuo atveju nesvarsčiau.

      Panaikinti
  11. Labas. Norėjau paklausti kokie ir kokio diametro vamzdžiai ateina į koletorius?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš katilinės į kolektorių ateina vamzdis TECEflex 25mm

      Panaikinti
  12. Sveikas,
    Visų pirma norėčiau padėkoti už šį projektą, tikrai yra naudingos infoamcijos!
    Iš nuotraukų nelabai matau, bet ar naudojai fiksatorius armatūros tinklams, kad tinklai negulėtų tiesiai ant plėvelės, t.y. kad būtų šioks toks armatūros apsauginis sluoksnis? kodėl?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki Nerijau,
    ne, armatūros fiksatorių nenaudojau, nors iš pradžių juos planavau dėti, bet mane atkalbėjo betonuotojai. Iš tikro, jei sudėčiau fiksatorius per armatūrą ir vamzdžius būtų labai sunku vaikščioti, armatūra linktų ir deformuotusi kur nereikia.
    Betonuotojai armatūrą kartu su pririštu grindinio šildymo vamzdžių pilant betoną turėjo pakelti. Ar tai buvo kruopščiai padaryta negaliu pasakyti, nes nemačiau.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Gal jau pasijungėte šildymą?
    Ar darėte grindinio šildymo sistemos sandarumo testą prieš betonuojant?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Katilinė jau sumontuota, katik užpildėm grindinio šildymo vamzdyną vandeniu, slėgis šiek tiek kol kas krenta, bet manau tai dėl vaikščiojančio oro.
      Sandarumo testo prieš betonuojant nedarėme, bet žinoma ramiau būtų, jei tai padarysite.

      Panaikinti
  15. Turiu klausima del armaturos sudejimo. Idomu ar butina taip kaip darei perkeisti per viena aki ar uztenka tik salia viena lapa su kitu sudeti, nes galai visvien siek tiek persikeicia? Ir ar butina armaturos lapus tarpusavyje suristi? Jum visvien uzbetonuotos grindys teoriskai guli ant lygaus pagrindo? Gal kas zino tikslu iatsakyma kaip reikia daryti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei armaturos tarpusavyje nesurisite, tai vaikstant per ja, labai stipriai lakstys ir judes armatura, taip labai lengvai bus galima pazeisti su armatura pacia plevele.
      Jei akiu neperdengsite, tai nebus ju kaip tarpusavyje suristi.
      Tose vietose, kur sueina 3 ar 4 armaturos kampai, tai ispjaudavau po viena aki, kad armaturos sluoksnis nesigautu didesnis nei du sluoksniai.

      Panaikinti
  16. Sveiki,
    statėt potinklines kolektoriaus dėžutes, ar buvo tokių kur reikėjo kiaurai sienoje skylę padaryti, ir jeigu taip, tai kaip kitoj pusėje užsitinkavo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, buvo tokių grindinio šildymo vamzdžių, kuriuos reikėjo išvesti į kitą pusę sienos, bet vamzdis leisdavosi kolektoriumi iki putplasčio ir tik tada eidavo skersai sieną. Betonuojant grindis vamzdžiai užsibetonavo, todėl joks vamzdis nebuvo iškilęs aukščiau betonuojamu grindų lygio.

      Panaikinti
  17. Sveiki,

    Noriu pasitikslinti ar gerai suprantu, kad tinklas po vamzdeliais yra skirtas tik vamzdžio pririšimui, nes armavimo funkcijos gulėdamas betono dugne jis tikrai neatlieka. Gal aš klystu? Galbūt verta dėti papildomą tinklą iš viršaus, arba pakelti esamą nuo grindų?

    Ačiū

    Laimis

    AtsakytiPanaikinti
  18. Labas. Kam reikalinga plevele ant polistirolo? O po polistirolu jos nera?

    AtsakytiPanaikinti
  19. Sveiki, buvo malonu Ratuiza sekti net ir mums patieks santechnikams, nes ir iš mūsų pačių rato yra įsirenginėjančių namus :), ir džiaugtis, kad tiek entuziazmo pas žmogų viską daryti pačiam. Ir jei tik leisite, visiems kitiems, kuriems santechnika ne ta sritis, į kurią pasiruošę gilintis, kreipkitės grindinio šildymo montavimo paslaugomis.

    AtsakytiPanaikinti
  20. O jeigu name grindinis šildymas, tai vonios radiatorius - gyvatukas kaip šildomas tada? Irgi nuo grindinio šildymo pajungtas ar kažkaip atskirai?

    AtsakytiPanaikinti
  21. Sveiki,

    man atrodo, kad pirmoji nuotrauka "Elektros skydelio" temoje neatitinka tamstos komentarų. Pirtis nepajungta per nuotekio relę :)

    AtsakytiPanaikinti
  22. Sveikas, kiek kv grindu išejo su tiek vamzdžio? Tarkim 100kv/m tai kiek vamzdzio iseina dedant kas 15cm?

    AtsakytiPanaikinti