2015 m. liepos 12 d.

Pirties įrengimas



 Šiandien norėčiau aprašyti apie tai, kaip įrenginėjau pirtelę savo namuose. Siekiant optimizuoti namo kvadratūrą, priepirčio atsisakėme, kadangi dar namo projektavimo stadijoje orentavomes į mažą šeimyninę pirtelę, tačiau norint didesnio komforto, be abejo priepirtis, kur gali atsisėsti, pailsėti ir ramiai išgerti žolelių arbatos yra būtinas.
Mūsų atveju  į pirtį įėjimas buvo padarytas pro vonios kambarį.
Planuojant pirties įrengimo darbus kažkaip interneto platybėse pasigedau elementarios informacijos, todėl jei aprašyme rasite įrengimo klaidų, tai argumentuoti komentarai čia visada laukiami.
Taigi, busimos pirties vietoje buvo įrengtas vandens nubėgimo "HL" trapas su vožtuvu, darant grindų šildymą, kelios grindų šildymo vamzdžio kilpos buvo paklotos ir pirties patalpoje, kad grindis vėliau greičiau džiūtų. Vėliau buvo paklotos grindų plytelės ir ant sienų visur buvo užleista taip pat po 10cm plytelių.
Pirtelė bus orentuota į suomiškai -rusišką stylių t.y. drėgna pirtis su elektrine krosnele. Tam tikslui į krosnelės montavimo vietą buvo atvestas trifazis elektros kabelis 5x4,0mm2.
Pirtelės matmenys: BxLxH= 184x224x229cm. Tūris: apie 9,4m3
Principinė schema:

Sekantis darbas buvo įrengti pirties juodlūbes. Priminsiu, kad visame name yra šiltinta namo medinė perdanga 330mm storio akmens vata. Perdanga randasi maždaug 3,0m aukštyje. Pirties lubų aukštį įrenginėjau 220cm aukštyje. Tam buvo sumontuoti mediniai džiovinti tąšai 100x50 storio ir prie sienos pritvirtinti metaliniais kampuotukais. 

Vėliau lubos buvo apšiltintos paroc extra akmens vatos plokštėmis 10cm storio. Erdvė likusi virš pirties lubų (apie 80cm aukščio) buvo palikta niekaip nevėdinama. Ar reikėjo padaryti kokia nors ventiliacija, tai uždarai erdvei, aš nežinau, apie tai nepavyko rasti jokios informacijos.
Kadangi dailylentes buvau susiplanavęs montuoti vertikaliai, tai prie sienų tašus tvirtinau horizontaliai. Tarp Jų, be abejo dėjau 5 cm storio šiltinimo izoliacija ir ant viršaus buvo tvirtinama garo izoliacija - popierius su aliuminio folija. 

Folijos sujungimo vietos buvo užleidžiamos viena ant kitos min. 10cm. pločio ir papildomai užsandarinamos aliuminizuota lipnia juosta. Ant viršaus, kad dailylentės gerai vėdintųsi kalamas 3 cm storio tašelis. Čia reikia atkreipti dėmesį, kad jei tašai klojami horizontaliai ir tam, kad netrukdyti oro cirkuliacijai, tašuose reikėtų išpjauti angas, tam, kad oras galėtų judėti iš apačios į viršų. Įpjovas reikia daryti iš tašo vidaus, nes darant iš įšorės, bus taip, kad nebus prie ko pritvirtinti dalylenčių. Koks atstumas turi būti tarp įpjovų, nežinau, ar dariau maždaug kas 1 m.

Vėliau prasidėjo įdomioji pirties įrengimo dalis t.y. pirties apdailos konstravimas. Apklausęs kelis pirties reikmenų pardavėjus aš apsistojau ties UAB "Geras geras" parduotuvės, esančios Šiaurės miestelyje. Kainos jų buvo šiek tiek aukštesnės nei kitur, bet pasiderėjus gavau geresnes nuolaidas. Visiems drąsiai galiu rekomenduoti šią parduotuvę, nes ten dirba tikrai labai šilti ir malonus žmonės. Vėliau, komplektuojant medieną ir pritrūkus kokios medines detalės, parduotuvėje gaudavau reikiamą medžiagą dovanų arba už simbolinę kainą, o ir vėliau užvažiavus įsigyti pirties reikmenų gaudavau nuolaidėlę ar malonią smulkmeną.
Taigi, dailylentę užsisakiau A klasės liepą 15x81mm. Ten, kur dailylentė nesimato (po gultais), dėjau AB klasės dalilylentes. Pačias dailylentes tvirtinau su paslėptu tvirtinimu spec. kabių pagalba. Kalant dailylentes prie sienų, jas neprileisdavau prie grindų apie 6cm.
Šviestuvų montavimo vietose išvedžiau karščiui atsparius (raudoni) elektros laidus.
Apačioje matosi oro ištraukimo ortakis, kuris vėliau atsiras po gultais. Pirties vėdinimas yra labai svarbus klausimas, nes jo nepadarius, arba padarius blogai pirtimi taip ir gali nepavykti mėgautis.
Pas mane pirties vėdinimas išspręstas taip:
Šviežias oras į pirtį papuola pro įėjimo durų apačią iš gretimos patalpos t.y. vonios. Žinoma, geriausiai būtų, jei oro pritekėjimas būtų šalia krosnelės, bet pas mane taip įrengti nebuvo galimybės.
Oro ištraukimas, padarytas priešingoj pusėje nei oro pritekėjimas, 50cm. nuo grindų. Tokia oro ištraukimo vieta palikta ne atsitiktinai, kadangi parinkus per žemai nuo grindų, gali šviežias oras tekėti palei žemę ir iškart būt ištrauktam, o padarius ištraukimą per aukštai oras pirtyje ne pakankamai gerai cirkuliuos. Galiu pasakyti, kad vėdinimas pirtyje pas mane veikia puikiai, kadangi po pirties procedūrų (o jos būna tikrai drėgnos) ryte randu sausą pirties patalpą.
Mano atveju, ištraukiamas oras patenka į bendrą rekuperacinę sistemą. Yra nemažai skeptikų, kurie nerekomenduoja pirties oro jungti į rekuperatoriaus ištraukimą, galiu visus nuraminti, rekuperatoriui tai nekenkia. Nerekomenduočiau jungti tik garinės pirties prie bendros rekuperacinės sistemos dėl labai drėgno ištraukiamo oro.
Užbaigiamas durų angokraščio karkasas:
Į gretimą kambarį išvedamas ir pakabinamas krosnelės valdymo pultelis "DIGI II". Tiesa jo valdymas man pasirodė kažkoks nepatogus:

  
Apkalus lubas ir sienas dailylentėmis pradėjau formuoti gultų karkasą. Gultų karkasas buvo tvirtinamas prie sienos medvarščiais, žinoma prieš tai (kai buvo formuojamas pirties karkasas) gultų karkaso tvirtinimo vietose buvo įrengti mediniai atramos tašai.
Viršutinis gultas buvo formuojamas 70 cm. pločio, o apatinis 45cm pločio iš liepos lentų. Kadangi gultų išdėstymas bus "L" formos, tai vidiniam gultų kampui užsakiau gultų kampą "saulutė". Šį medinė detalė yra ne pygi (apie 110 eur), bet man labai graži. Sumontavus "saulutę" toliau karkasas susirenka labai paprastai.
Kojelių aukščio reguliavimui panaudojau tokias reguliuojamas atramas:
Pirties pagražinimui gultų užapvalintus kampus užsakiau iš kitos tamsios spalvos t.y. deginta liepa. 
Į kampą montuoju "HELO Pikutontu 9kw" elektrinę krosnelę. Kadangi šį krosnelė yra akumuliacinė, tai prie jos gali visiškai arti būti sumontuotas medis. Be to, šį krosnelė gali išduoti labai nemažai švelnaus vandens garo, taip paversdamas suomišką pirtį į drėgną rusišką. Krosnelę galima užkrauti apie 90kg. akmens, kaip tuo tarpu paprastos elektrines krosnelės užsikrauna tik apie 20kg.
Šią krosnele buvau susižavėjęs jau seniai vienoje sodyboje, kurioje teko pabuvoti ir išbandyti. Kadangi esu mėgėjas drėgnos pirties, man ji labai patiko.
Toliau formuoju antrą gultų pakopą:
Gultų uždengimui pasigaminu tokias medines groteles:
Sienų kampus užtengiu vidiniais kampukais:
 Prie sienų pritvirtinu atramas. Jos pagamintos pagal užsakymą taip pat skirtingu spalvų:
Gultus impregnavau parafino alyva "Harvia", o dailylentes ištepiau pigesne "Tikkurila laudesuoja" alyva.
Sumontavau vat tokį įdomų vandens kraną. Deja, bet į pirtį atsivedžiau tik šalto vandens kraną, sekantį kart daryčiau ir karštą ir šaltą vandenį atskirai:
Užbaigta pirtelė:
Na ir pabaigai pora pirties aksesuarų. Kibirėlis ir samtis "Rento" gamintojo:
Krosnelės apgaubimui "Gero garo" pagamintas medinis lankelis, labai šauniai tiko prie bendro interjero. Krosnelė užkroviau 90kg. avietinio kvarcito akmeniu (Mалиновый кварцит), kuris yra išgaunamas Karelijoje.
Na ir kaip gali būti pirtelė be termometro ir drėgmės matuoklio. Ant sienos pakabinamas termometras ir hidrometras ąžuolo mediniame korpuse:
Pirtelėje išgaunu 50% drėgmę prie 50-60C temperatūros.
Gautu rezultatu esu patenkintas, gaila tik, kad nėra tiesioginio išėjimo į kiemą, kad įšokti į kokį kubilą arba išsivolioti šaltame sniege ... :)