2013 m. liepos 28 d.

Palangės

Langams palanges užsakėme medines pagamintas iš ąžuolo. Pagal pateiktus brėžinius ir matmenis kelių savaičių bėgyje mums pagamino labai gražias palanges įmonė "Ąžuolo pynė". Palanges užsakėme 4cm storio, 23cm pločio ir šiek tiek užapvalintais kraštais.
Kadangi palanges užsakėme visiškai nedažytas, tai prieš montuojant jas reikėjo apdirbti.
Mano dizainere žmona :) norėjo priderinti palangių spalvą prie grindų parketlentes spalvos, todėl jau dabar reikėjo būti pasirinkusiam grindų spalvą. Ilgai važinėjome per parduotuves ir vežiojomės grindų pavyzdžius, kol apsistojome ant šviesaus riešuto spalvos.
Šioje nuotraukoje matosi šviesaus riešuto spalvos parduotuvės grindis, tokios pat, kaip ir išsirinktas pavyzdis:
Pagal išsirinktą spalvą mums davė specialų beicą, kuriuo reikia impregnuoti palanges ir vėliau jas du kartus nualyvuoti.
Kitą dieną, nuvykus į statybas darbuotis, žmona visą dieną nerimavo, ar ne per tamsias mes pasirinkome grindis. Ji deliojo turimų plytelių ir grindų pavyzdžius, kol galu gale persigalvojo dėl šios spalvos (šviesaus riešuto spalvos labiau aš norėjau :), o Lilija labiau norėjo balinto ąžuolo spalvos). Taigi, galutinai apsisprendus nuvažiavome pakeisti beico spalvą į balinto ąžuolo spalvą.
Spalvų ir plytelių pasirinkimas man yra didelis galvos skausmas........  :)

Taigi, ąžuolo palangė iš pradžių švelniai įtrinama skudurėliu ant kurio užteptas baltas beicas:
Po minutės kitu švariu skuduru yra nuvalomas beico perteklius ir lieka gražiai pasikeitus medienos spalva:

Po dviejų dienų, kai beicas pilnai įsigeria į medieną palangės yra alyvuojamos. Po pirmojo alyvavimo reikia pasišiaušusius medienos plaušelius nušlifuoti 200mk šveičiamu popieriumi ir ant viršaus padengti antru alyvos sluoksniu.
Nuotraukoje matosi, kaip atrodo alyvuota palangė kur nebuvo dedamas beicas (tamsus ruožas) ir kur buvo balintas ąžuolas:

Palangės montuojamos gan paprastai t.y. sienoje iš kraštų išdaužome po 4-5 cm į gilinimus, kad įsileistu palangė:
Su gulsčiuku išstatome palangę, padarome atramas, kad neiškilnotų palangės purškiamos montavimo putos į tarpus:
Ženkliai sudėtingiau ir daugiau darbo yra su kampinėmis palangėmis, kadangi vidiniame kampe reikėdavo kampu suleisti dvi palanges. Nuotraukoje jau sudėtos kampinės palangės:
Tarpas, kur susijungia dvi palangės buvo užteptas pilku silikonu:
Palangių susijungimo vietoje iš apačios jas tarpusavyje sutvirtinau metaline plokštele (nuotrauka pamiršau padaryti).
Galutine spalva ir rezultatu esu labai patenkintas, džiaugiuosi, kad žmona įkalbėjo pakeisti palangių spalvą :)

P.S. Dažytojai (Erikas ir jo komanda), kurie turėjo ateiti nuo rugpjūčio pradžios pas mane dirbti, vakar paskambino ir pareiškė, kad susirado kažkokioje firmoje darbą ir eina ten dirbti, taip mane palikę ant "ledo"...
Manau taip dar geriau, kadangi turėsiu laiko iki galo užbaigti visus pradėtus gipso darbus :)





2013 m. liepos 25 d.

Plytelių klijavimas Katilinėje

Kadangi noriu kuo skubiau įrengti katilinės įrangą, tai pirmiausiai skubu įrengti šios patalpos apdailos darbus t.y. prieš montuojant santechninę įrangą reikia išklijuoti plyteles ir nuglaistyti-nudažyti sienas.
Taigi, iš pradžių katilines ir šalia esančio sandėliuko grindis hidroizoliuoju. Hidroizoliacija reikalinga tam, kad įvykus smulkiai katilines avarijai iškart neužpilčiau parketlentes grindis.
Hidroizoliacija tempiau dviem sluoksniais, pirmą sluksni tepiau "knauf", o antrą, kadangi Senukuose buvo akcija ištepiau "Ceresit" hidroizoliacija. Visuose kampuose papildomai  kloja hidroizoliacine juosta. Man labiau patiko "Ceresit" hidroizoliacija lyginant su "Knauf", kadangi, "knauf'ine" hidroizoliacija buvo kažkokia labai klampi ir sunkiai tepama. Tiesa jos spalva labai smagi t.y. ryškiai mėlyna.
Čia nuotrauka, jau po antro hidroizoliavimo:
Plyteles klojo draugo rekomenduotas meistras Mindaugas.Plytelių klojimo procesas:


Čia užbaigtos plytelės ir užglaistytos siūlės. Toliau visur eis dažytos sienos:

 Ten, kur sueina plytelės su parketlente nebus jokio slenkstuko, todėl jau dabar reikėjo žinoti, kokio tiksliai storio bus parketlentės, kad grindų lygis gautusi vienodas. Kadangi ten kur klijuojasi plytelės finalinis grindų lygis šiek tiek gaunasi žemesnis, todėl kelias plyteles tekdavo klijuoti šiek tiek su nuolydžiu. Taip dar net geriau, dėl vandens užpylimo. Suklojus plyteles tas kelių mm. nuolydis visiškai nesimato:
Plyteles pirkom "Iris'e", klijai buvo naudojami Cesarsit CM12 elastiniai - kadangi šildomos grindis, o sienos klijuojamos Cerasit CM11 klijais, kurie yra šiek tiek pigesni.
Čia įdedu kelias vizualizacijas busimos vonios, kaip bus klijuojamos plytelės.


Šiuos maketus mums pabraižė "Iris'o" parduotuvėje.



2013 m. liepos 20 d.

Gipso lubos

Iš pradžių buvo išnuomotas automatinis lazerinis nivelyras, kad ant visų sienų "susišaudyti" perimetrinio UD-28x27 profilio montavimo vietą.
Nuomojant nivelyrą atkreipkite dėmesį, kad nėra aukšto trikojo ir taip gaunasi, kad nivelyrą tenka statyti dar ant kokio nors pagrindo, o tai užtrunka.

Vėliau išsiaiškinau, kad yra spec stovas, kuris remiasi į grindis ir lubas, o nivelyras reguliuojasi vertikaliai. Ar tai patogu nežinau.
UD-28x27 profiliai prie sienos tvirtinami kalamais įvarais 6x35. Tarp sienos ir profilio klijuojama 30mm pločio amortizacinė juosta. Susukus perimetrinį profilį dedami lubų profiliai CD-60x27.Visuose kambariuose darau lubų dvigubą karkasą ir prie jo suksiu vieno sluoksnio gipso plokštę.
Kodėl darau dvigubą karkasą o ne viengubą?
Todėl, kad:
-toks karkasas labai lengvai montuojasi, praktiškai savaime išsilygina, nes yra laikantieji CD profiliai, kuriuos laiko strypas prisuktas prie medinių balkių su medvarščiu 6x70, o prie profilio tvirtinasi pakabinamu elementu CD05. Jo pagalba keičiasi profilio aukštis.
- laikančiuosius profilius prie balkių tvirtinau kas 60cm (toks balkių žingsnis), o tvirtinimo CD profilius, prie kurių suksis gipsas montavau kas 40cm. Darant viengubą karkasą nebūtu kur tvirtinti taip tankiai profilių.

Tvirtinimo CD profilis prie laikančiojo CD profilio tvirtinasi su spec. jungtimi vadinama CD09:


Ten, kur gipso plokšte jungiasi, būtinai dėjau CD likusius gabaliukus, kad gipso plokštės galas nekabėtų ore. Šioje nuotraukoje matosi tas gabaliukas pritvirtintas prie vienos puses gipso plokštės:

Užuolaidų karnizams paslėpti palei visus langus atitraukiu lubas 30cm ir gilinu apie 10cm.
Vat su tais nestandartiniai mazgais laiko susivalgo nenuspėjamai daug...  :(
 Paruoštas lubų karkasas:
O čia pradėtas montuoti karkasas sieninei spintai:
Sumontuotos gipso lubos. Labai svarbu, montuojant gipso plokštes neleisti sutapti išilginėms siūlėms:
Gipso plokštės buvo naudojamos 2600x1200x12,5. Ten, kur bus montuojami sunkesni šviestuvai, kitoje gipso pusėje montavau OSB plokštę, kad ateityje turėčiau pri ko prisukti šviestuvą:
Užbaigtas lubų į gilinimas užuolaidų karnizui paslėpti:
Formuojant į gilinimo antrą lygį gaminausi tokius elementus iš "UD" ir "CD" profilių:
O čia virtuvės lubų karkasas. Formuojamas pirmas (aukštesnis lubų lygis), o vėliau auginamas antrasis lygis iš tų pačių pasigamintų elementų ir su gulsčiuku išlygiuojami:


Kas supranta rusiškai yra labai neblogas filmukas, apie tokio mazgo montavimą

Džiaugiuosi, kad radau meistrus, kurie atliks sienų-lubų glaistymo ir dažymo darbus. Pradėti darbus jie turėtų rugpjūčio pradžioje, bet iki to laiko turiu padaryti dar labai daug darbų t.y. iki galo sumontuoti gipso lubas, padaryti miegamajame pertvarą į drabužinę, sumontuoti visur palanges...








2013 m. liepos 4 d.

Katilines durys

Sveiki,
turiu šio blogo skaitytojams klausimą.
Gal kas susidūrėte ar gaisrininkai reikalauja, kad katilinėje, kurioje stovės dujinis katilas reikalingos priešgaisrinės durys? Mano namo projekte, apie tai nieko neparašyta.
Jei reikalingos, kokio EI atsparumo jos reikalingos?
Kada jas rekomenduotumėte įstatyti, ar prieš sienų glaistymą, ar prieš grindų plytelių klojimą?
Suku dabar galvą, ar ko nors nepamiršau katilinėje, nes greitai prasidės katilinės plytelių klojimo ir sienų glaistymo darbai. Šiuos darbus noriu pasidaryti iki įrengiant visą katilinės įrangą.




Iš anksto dėkui už Jūsų nuomonę.