2012 m. birželio 28 d.

Langų pasirinkimas

Atėjo laikas užsakyti namui langus. Langus nusprendėme dėti šiltesnius, bet plastikinius.  Nematau reikalo stipriai permokėti už medinius langus, kadangi medinių langų ekologija man stipriai abejotina (medinis langas gaminamas iš klijuotos medienos, impregnuojamas, dažomas ir tt.).
Užklausėme kelių langų gamintojų:
1. "Megrame"
2. "Sumeda"
3."Fauga"
4. "Langų sistemos"
5. "Plaza"
6."Himėja"

Pasirinkome įmonę, kuri daugiausiai parodė dėmesio, konsultavo ir atliko nemažai skaičiavimų t.y. UAB "Fauga".
Langų kainos stipriai priklauso nuo pasirinktos lango komplektacijos. Pigiausias yra langas baltos spalvos iš abiejų pusių. Jei norima standartinės spalvos langas brangsta, jei spalva nestandartinė, langas dar daugiau brangsta. Norint geresnių atidarymo mechanizmo su "B" klases apsauga, langai vėl brangsta.
Pasirinkome šviesios spalvos medžio imitacijos iš lauko pusės ir iš vidaus baltus langus.  Langų sąmata nuo pradinio skaičiavimo pabrango maždaug apie 30%.
 Langų techniniai duomenis:
  • "Fauga energy passiv" 84 mm 6 kamerų vokiška sistema Inoutic Eforte;
  • A klasės plastikas ir nerūdijančio plieno armuotė;
  • Trys rėmo sandarinimo tarpinės, pagamintos iš skirtingų medžiagų;
  • Rėmo šilumos laidumo koeficientas Uf – 0,95 W/m2K;
  • Stiklinimas iki 56 mm: 3-jų stiklų paketai su šiltais rėmeliais, du selektyviniai stiklai+1 paprastas;
  • Tarpai tarp stiklų užpildyti argono dujomis ~92%;
  • Specialios konstrukcijos stiklajuostė su dvejomis atramomis – apsaugai nuo įsilaužimo;
  • Garso izoliacija iki 47 dB (5 apsaugos nuo triukšmo klasė);
  • Garantija 5metai.
 Taip pat pasirinkome iš to pačio gamintojo ir lauko duris. Tiesa, ten profilis bus tik  "Fauga Comfort: 71mm pločio, bet tikiuosi neperšals žiemą.
Langus gamins 4-5 savaites, iki to laiko jau tikiuosi, kad bus uždengtas dalinai stogas.
Beje, pas langų montuotojus reikalauju, kad montuojant langus būtų dedamos tarpų difuzinės ir sandarinimo "soudal" juostos. Jos padidina namo sandarumą ir neleidžia patekti drėgmei į sandarinimo putų sluoksnį.
1. Garams pralaidi juosta Soudal Folienband OUTSIDE
2. Garams nepralaidi juosta Soudal Folienband INSIDE
6. Poliuretano putos

2012 m. birželio 23 d.

Vidaus nuotekos

Beieškant stogdengių, kurie galėtų atlikti stogo darbus, kad darbai nestovėtų, pradėjau montuoti name nulinį buitinį nuotakyną.
Nusibraižiau nuotekų projektą su Andriaus pagalba:

Su traktoriumi, kuris darbavosi sklype (apie tai vėliau papasakosiu), iš lauko pusės iškasėme apie 1,8m. gylio duobę, kad išvesti iš namo buitinį nuotakyną. Vėliau šis vamzdis bus jungiamas į tarpinį šulinį, o iš jo jungsis į miesto nuotakyną. Pravalos nenorėjau daryti, todėl suprojektavome stovą taip, kad esant reikalui, galima būtų nuimti WC puodą ir per jį prieiti prie magistralinio nuotakyno.

Pravalos nenorėjau daryti, todėl suprojektavome stovą taip, kad esant reikalui, galima būtų nuimti WC puodą ir per jį prieiti prie magistralinio nuotakyno (foto vamzdis į viršų)
 Visus grunte įkasamus vamzdžius vedžiojau iš oranžinio laukui skirto vamzdyno. Galinių prietaisų pajungimui jau naudojau pilkąjį vidaus nuotekų vamzdyną.
Visi vamzdžiai klojami su 0,02 - 0,03 laipsniu nuolydžiu t.y. 1m vamzdis nusileidžia 2-3cm. Per didelis nuolydis irgi nėra gerai, nes vamzdžiu nuteka skystis, o nešvarumai gali užsilaikyti ant vamzdžio vidinių sienelių. Kad paprasčiau būtų matuoti nuolydį, prie gulsčiuko vieno galo pritvirtinau trintuką 2cm aukščio ir taip matavau nuolydį. Trinties mažinimui sujungiant vamzdžius naudojau spec. trinties mažinimo pastą.
Šeštadienį į pagalba atvažiavo Tėvukas, kartu toliau vadžiojome nuotakas. Tolimiausiame taške išvedėm alsuokliui skirtą vamzdį.


Užbaigtas vonios kriauklės ir WC įvadas. Kriauklės įvadą įleidau į sieną ir iškėliau 30cm virš grindų.
Sumontuoti kondicionieriaus ir akvariumo sifonai:

2012 m. birželio 17 d.

Stogo mediena

Įnirtingai ieškau stogdengius, bet pasirodo tai nelengvas darbas, arba stogdengiai papuola visiški mulkiai, kurie net pasiūlymo negali paruošti, arba stogdengiai anksčiausiai gali pradėti dirbti tik po dviejų mėnesių, arba papuola labai jau brangus.
Stogo danga iš pradžių planavome daryti bitumines čerpeles, bet renkant stogdengių sąmatas, pasirodo kad stogo sąmatos kaina iš betoninių čerpių lyginant su bituminėmis čerpelėmis skiriasi tik apie 10-15 tūks. lt, o tai ženkliai ilgaamžiškesnis stogas nei bituminės čerpelės.
Planuojame montuoti Monier - zanda-protector cerpes - juodas , paprastos, bet nebrangios ir gražios čerpės.
Užsiklausiau pas savo konstruktorę, ar mano stogo konstrukcija yra tinkama čerpėms montuoti. Pasirodo medienos konstruktyvas  eina tas pats.
Kad užtikrintai turėti sausos medienos, užsisakiau impregnuotos medienos lentpjūvėje po 580Lt/ 1m3.
Viso, atkeliavo 18,17 m3. Apžiūrėjęs gegnes ir balkius supratau, kad tikrai stogo konstruktyvas atlaikys sunkias čerpes, matyt projektuotoja apsidraudė, kad maža nepasirodytų stogo medienai.
pvz. balkiai buvo tokių matmenų: 150x250mm, gegnės ėjo 75x200mm.
Medienos iškrovimas:
 Šį savaitgalį turėjau kaip niekad darbinga, kadangi reikėjo visą medieną pernešti į kitą vietą ir perdėti lentelėmis, kad medis kvėpuotų ir džiūtų. Lentos buvo šlapios ir labai sunkios.
Čia perneštos ir sudėliota visa mediena:

Dvi medienos krūvas uždengėme juoda PVC plėvele.

2012 m. birželio 7 d.

Mūras - Vainikas

Toliau vyksta mūro darbai.
Šioje nuotraukoje matome pirties ir vonios pertvarų mūrijimą.
Antradienį, paskambino kaimynas Laimonas ir pasakė, kad vyksta statybose "netvarka", statybininkai baigė darbus ir iškėlė ąžuolo vainiką ant aukščiausios namo vietos ir trypia aplinkui belaukdami darbų priėmimo.
Teko skubiai mesti visus darbus ir važiuoti priimti darbą, kad nebūtų "sausi" namo kampai :)

Dar keletas namo nuotraukų:

Po savęs darbininkai paliko sutvarkytas statybas, surinko visas statybines atliekas ir šiukšles. Darbininkų darbais likau labai patenkintas ir drąsiai juos galiu rekomenduoti, kam reikia, kreipkitės į asmeniškai.

2012 m. birželio 1 d.

Mūro sienos II

Penktos dienos darbas:
Statybininkų paprašiau, kad iškart išvestų per sieną 200mm skersmens ortakius rekuperacinei vėdinimo sistemai. Taip bus gražiau ir ateityje mažiau bus griovimo darbų darant skyles.
Šeštos dienos darbas:
Viršuje išorinių sienų matome, kad ruošiami klojiniai monolitiniam žiedui. Nors pagal ARKO montavimo instrukciją monolitinio žiedo nebūtina montuoti, bet čia buvo nuspręsta ji lieti dėl to, kad blokeliai gan ploni (180mm) tai žiedas suriš labiau sienas, o taip pat, kad pasiekti projektini sienų aukštį tektų paskutinį  blokelį pjauti per pusę.
Į monolitinį žiedą įleidžiame strypus stogo mūrlotams tvirtinti.
Septintos-aštuntos dienos darbas:
 užbaigta pietinė siena:
WC ir sandėliuko kontūrai:
Miegamojo dūrų anga ir vaikų kambarys: